П

Похорон подружжя Качинських (ФОТО + ВІДЕО)

Польща в неділю попрощалася з президентом Лехом Качинським та його дружиною Марією, які трагічно загинули 10 квітня в авіакатастрофі під Смоленськом.

Подружжя Качинських поховали під Вежею Срібних Дзвонів в кафедральному соборі краківського королівського замку на Вавелі, в крипті, де спочиває польський державний діяч Юзеф Пілсудський.

У центрі Кракова, де проходило прощання з Качинськими, зібралися близько 150 тисяч людей. На похорон Качинських, похованих в королівському замку на Вавелі, приїхали делагації з 40 країн, у тому числі президент України Віктор Янукович.

Список офіційних осіб, які приїхали на похорон, можна подивитися тут. Ті, хто відмінив поїздку - через виверження ісландського вулкану - теж втрапили у список.

Чеський президент Вацлав Клаус приїхав потягом і сказав: "Те, що не приїхав ніхто з Брюсселю, вибачити неможливо".

Прощання з Качинськими відбулося на центральній, Ринковій площі Кракова, траурна меса проходила в Маріацькому костьолі.

Після відспівування траурна процесія з трунами президентського подружжя попрямувала з костьолу Королівським трактом у замок на Вавелі.

Вшанувати пам'ять трагічно загиблої президентського подружжя прибули лідери РФ, ФРН, України, Литви, Латвії, Чехії, голова Європарламенту.

На похороні були присутні рідні Качинських і близькі друзі.

Коли труни переносилися в крипту, пролунав 21 артилерійський залп. У цій частині церемонії брали участь тільки родичі президентського подружжя та їхні найближчі друзі.

Дві труни були поміщені в алебастровий саркофаг бурштинового кольору. На ньому викарбувані імена Леха і Марії Качинських і хрест.

Біля саркофага встановили спеціальну меморіальну дошку в пам'ять про загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом.

Після від'їзду іноземних делегацій крипта буде відкрита для відвідування учасників прощальної церемонії весь недільний вечір.

Поховання президентської пари - найбільша операція в історії польської поліції.

В поховальній церемонії взяло участь 150 тисяч людей, і поліції для забезпечення порядку довелося підключати співробітників із восьми воєводств, крім власне Малопольського.

Хто ще похований на Вавелю, можна подивитися (ІНФОГРАФІКА) тут

Польський огляд того, як закордонні медіа висвітлювали похорон: "Українські ЗМІ підкреслили, що на поховання прибули нинішній президент Янукович, колишній президент Ющенко і колишня прем'єр Тимошенко. Трагедія не стала для українських телеканалів нагодою проінформувати глядачів про те, що ж сталося в Катині 70 років тому".

"Газета виборча"

польща качинський

Знак гривні
Знак гривні