Ж

Життя як жарт чи жарт як реальність? Присвячується Першому квітня

В перший день квітня - день, який Захід називає "днем дурня", а пострадянські країни - "днем сміху", засоби масової інформації люблять оприлюднювати вигадані новини. Сьогодні цій традиції віддала данину й редакція сайту ZaUA.org.

Сподіваємося, наші читачі легко відрізнили справжні повідомлення від міфічних.

І без жодних труднощів визначили, чи дійсно Янукович дав прочуханки Семиноженку, а для вступу України в союз із Росією сьогодні не вистачило чотирьох депутатських голосів. Або чи справді сім кораблів Чорноморського флоту підуть на металобрухт, жінки України судяться з Азаровим, в Донецькій області з'явиться пам'ятник Павліку Морозову?

Що, невже дійсно визначили без жодних труднощів?

Від новин, які ми отримуємо щодня, нерідко віє такою фантасмагоричністю, що реальність і вигадка стають подібні одна на одну.

Пам'ятник Павліку Морозову - вигадка? Але була ж днями історія про пам'ятник Сталіну в Запоріжжі, і віце-прем'єр Семиноженко - без жодних першоквітневих алюзій - заявив, що цю народну ініціативу (!!!) не можна пригнічувати.

То ж яким новинам вірити? І чи не здається вам, що в кожному з 365 днів кожного року є принаймні десяток хвилин, ніби запозичених із першого квітня?

І ще. Якщо проаналізувати вигадані новини, які публікували сьогодні ЗМІ, то вони виразно поділяються на дві групи.

Група перша - повідомлення, що немовби надійшли до нас із світу, в якому нам хотілося б жити. Дійсно, якщо Google забезпечує майже ідеальний переклад низкою мов, то чому б не уявити, як за допомогою цього ж перекладача можна тлумачити нявкання вашого кота (чи рохкання поросяти - кому що ближче?). І чому б не повірити в існування організації месників, яка вершить справедливість щодо корупціонерів та високопосадових злочинців - адже ця публіка в Україні, як правило, залишається безкарною.

Інша група "вигаданих новин" - ніби дзеркальна протилежність першої. У них ідеться про ті ж самі абсурдні речі, які систематично трапляються в нашому житті - тільки абсурдність ця піднесена до квадрату. Встановлення урядом фіксованих цін на крашені яйця та паски - вигадка? Але ж подібні заходи в нашій новітній економічній історії траплялися й не раз. Лобіювання церковниками з УПЦ МП "горілчаної королеви" на пост голови ради підприємців - реальність? А чому б і ні, якщо зовсім недавно московський патріархат просив у Газпрома нижчі ціни для українських хіміків.

Ми вже звикли до того, що найнеймовірніші речі можуть бути стовідсотково реальними й правдивими, а очевидні й зрозумілі події - абсолютною вигадкою.

І тому перше квітня, коли за логікою треба "не вірити очам своїм", частенько викликає в нас когнітивний дисонас. Іди розбери, де тут "брехлива правда", а де - "правдива брехня".

"Не парся чувак, все це фігня. Головне, що весна прийшла - і це вже точно правда". Так відповів мені сусідський кіт, на якому я сьогодні перевірив працездатність завантаженої на свій комунікатор Google Nexus One програми-перекладача з мови тварин.

Знаєте, я йому повірив. Попри те, що сьогодні - перше квітня

соціум свято гумор

Знак гривні
Знак гривні