Т

Табачник може бути міністром, тільки спираючись на жандармів (онлайн-репортаж завершено +ФОТО)

16:15, міністерство освіти - акцію завершено, учасники розходяться, "затабачниківці" продовжують чекати 30 грн насолоджуватися концертом.

Протестувальники обіцяють продовжувати далі - по висхідній. Ігор Мельник із організації "Українська Народна молодь" пропонує голодування.

Не всі підтримали цю ідею: "Треба спершу пояснити, чому Табачник такий поганий".

Один з учасників сказав: "Я краще замість голодувати буду вчитися - Табачнику все одно вже кінець, ним нас ще подратують і скоро все одно знімуть. Його ніхто не любить - ані галичани, ані донецькі - бо він маячню несе". )))

Всі згоджуються, що найкращою агітацією проти Табачника буде вступна кампанія, коли хабарі змусять абітурієнтів і студентів ще раз зрозуміти, що ж насправді стоїть за цим інтелігентного вигляду бороданем в окулярах.

Офтоп: фото на фінансову тему неподалік Міносвіти :)

Ну й, звичайно, чекають на нові події у парламенті - з першого разу не вдалося зняти "дворянина", то знімемо з другого.

16:05 Варто відзначити, що ми не отримали підтвердження того, що акція "за Табачника" є проплаченою. Тобто вона є простимульованою і адмінресурсною (чого варта тільки зв'язка міліція-Табачник!) , це без сумніву, але не факт, що КОЖЕН учасник отримав свої 30 грн.

Скажімо, студентського лідера (який обмежився фразою "Табачник - це сучасність, тому ми за Табачника") студіки НАУ зустріли щирими оваціями - очевидно, вони справді люблять свого ватажка, який їх сюди привів.

Правда, цей лідер не зовсім розуміє, що таке "сучасно". Або його просто "попросили" привести своїх студентів взамін на щось - або просування, або ті ж гроші.

Треба активніше агітувати студентів. Наступного разу, до речі, варто роздати листівки і тим, хто типу за Табачника.

15:45 - Куліков підійшов до протестувальників, і одразу ж замміністра з обох боків підперли "беркутівці" - типу зараз його хтось має бити.

Яскравішої ілюстрації до тези "Режим Табачника (а він же порівнює себе з міністром освіти імперської Росії!) тримається на жандармах, важко було уявити".

Куліков звинуватив протестуючих у тому, що їхня акція замовлена політичною силою, але не спромігся уточнити, якою саме :)

Замміністра несе заліковку Табачника Табачнику

Загалом розмова вийшла черговою говорильнею: обіцяв не чіпати мову, уникати протистоянь, "я і з вами, і з ними" тощо. Всю цю розмову він простояв із заліковкою - а потім на очах вражених "захисників Табачника" заніс її в міністерство.

Перед цим Куліков запевнив, що "обов'язково" передасть підписи, зібрані тисячами студентів з усієї України Табачнику. З цієї нагоди варто подивитися, що ж там усередині заліковки:

15:25, Міносвіти - з міністерства вийшов Петро Куліков, зам Табачника (а до того - й Вакарчука), який виходив і під час попередньої акції.

На запитання журналістів "Чому одних студентів пускають до міністерства, а проти інших виставляють бійців спецпризначення?" він згадав "націоналістів, які влаштували минулого разу бійку".

Петро Куліков

Акцію під міністерством він спершу назвав проплаченою, але коли журналісти попросили уточнити, ЯКУ, він знітився, і сказав, що ЖОДНА акція не є проплаченою.

15:15 Коротко - основні месиджі "прихильників" Табачника:

- ми за реформи, а реформи - це Табачник (гарний приклад агітації, коли використовуються месиджі опонентів;

- дайте новому міністру час попрацювати;

- ми проти хабарів (бу-га-га!!!)

- не політизуйте освіту;

- ми не націоналісти й хулігани, а інтелігенти, які дуже хочуть учитися;

- Табачник - це сучасна освіта (ага, тільки він знову повертає старе).

Захід "прихильників" Табачника вів оцей хлопчина:

Коли журналісти попросив його представитися, він сказав: "Не могу сказать, спросите вон у того парня".

"Тот парень", який координував, кого й за ким випускати, на цьому фото ліворуч - у червоному колі. Ведучий - навпроти нього, з течкою.

На прохання представитись він відповів "Я Руслан, а ведущий концерта - Андрей. Мы студенты КПИ" (студквиток показати відмовився).

Прізвище назвати теж не захотів: "Сейчас весь мир отказывается от фамилий".

Ну добре, хоч ці соромляться того, що роблять :)

Ця тусовка й завідувала проведенням "святкового концерту", за асистування "підментованого" товстуна на фото нижче (того, що поруч з майором Оніщенком):

15:00, міністерство освіти. Людина в цивільному, яка хотіла зупинити маніфестацію - майор міліції Петро Оніщенко з київського управління МВС.

Цей кадр вже прославився під час антитабачниківської акції під університетом Шевченка - він тоді рвав листівки проти Табачника, вихоплюючи їх із рук студентів.

Оніщенко активно комунікує зі ще одним кадром чи то гопницького, чи то міліцейського вигляду (коли вони в цивільному, не завжди й розбереш), який здійснює активні координаційні дії з ведучими "концерту за Табачника"

Як бачимо, Табачник може бути міністром освіти, тільки спираючись на "Беркут" і ментів у цивільному.

Наш кореспондент поговорив з прихильниками Табачника. Все, що вдалося від них почути в якості аргументації їхніх дій - "Табачник - сучасний міністр, який зробить освіту сучасною".

Якихось пояснень щодо того, в чому полягає "сучасність", вони надати не можуть. Що зазубрили - те й відповідають.

Ще пару фоток бійців спецпідрозділу МВС, яких пан Табачник виставив, щоб його захистили від мирних студентів:

14:45, Міносвіти "Прихильники" Табачника організували концерт. Добряча підсилююча апаратура, різні жанри - від барда до джазу. Дівчина на фотці нижче - Аліна Лихолат, вже не студентка, але випускниця музичного закладу.

Що найсмішніше - вона навіть не розуміє, чому Табачник на посту міністра - це погано. Вона, як і інші, рада нагоді виступити перед аудиторією (про гонорар вона делікатно промовчала).

Між іншим, співає вона справді класно - і ісполніла ряд композіций, завершивши духовною піснею пригнобленого негритянського народу "Коли Мойсей був у землі Єгипетській".

14:30, міністерство освіти. Якісь люди в цивільному, що представились міліціонерами, не хотіли пускати мітингувальників до міністерства освіти.

Вони напористо - як це вміють робити тільки наші менти - кричали, що згідно зі статтею 10 Закона про міліцію правоохоронці можуть право перешкоджати акції, якщо вона загрожує безпеці громадян (це Табачнику чи що?)

Ось цей товстунчик поводив себе найнахабніше:

Втім, на вимогу пред'явити рішення суду про заборону акції ці горласті персонажі стушувалися і не перешкоджали.

Під самим міністерством стоїть "Беркут". Він не пускає студентів передати міністру його заліковку.

А за спинами "Беркута", підковою довкола входу в міністерство - студенти Університету будівництва та архітектури і Національного авіаційного.

Кажуть, що прийшли підтримати Табачника. Тримають у руках білі трояндочки і виступають на тему того, що Табачник - це реформи.

Найяскравіший їхній плакат - "Досить політичних клоунад!" Важко не погодитись.

Ось ще про "дешевих клоунів" плакатик:

У відповідь учасники антитабачної кампанії скандують "Ганьба", "Табачник, виходь до студентів" - але ніхто не виходить.

14.00, площа Перемоги, майданчик перед київським цирком На сходах цирку - велелюдне зібрання. Тут за задумом відбувся кульмінаційний мітинг. Народ тримає плакати "Поверніть ЗНО", "Не дамо зруйнувати освіту", "Ні хабарництву" та інші тематичні.

Загалом десь кількасот людей, студенти + випадкові перехожі - десь 200-300 чоловік. Атмосфера весела.

Прямо на сходах відбувається вистава - перевдягнений в клоуна чоловік проситься в цирк, бо його вигнали з міносвіти.

Інші клоуни дивляться у його заліковку і жахаються: "Ти зруйнував освіту, ще й цирк нам зруйнуєш".

Зараз учасники акції колоною вирушають до Міносвіти - вручати заліківку, підписану студентами всієї України, від Харкова до Луцька і Львова.

Ось ще класний плакат - з цитатою нинішнього віце-прем'єра:

13:30, Червоний корпус КНУ ім. Шевченка Збір підписів завершено, учасники акції спускають бульваром Шевченка до цирку, де має відбутися фінальний мітинг. Після того планують піти до Міністерства освіти.

Підходила міліція, але цього разу поводилася толерантно.

13:15, Червоний корпус КНУ ім. Шевченка Акція триває, студенти жваво підписують.

"Заліковка поважчала, вже руки болять, - каже студент КПІ Максим Колодежний, який тримає розгорнуту залікову книжку Д.В.Табачника. - А ще ж до цирку їхати".

Довкола Максима скупчилися студенти - вони читають, що написали їхні попередники з вузів Кіровограда, Харкова, Луцька і Києва, сміються і придумують свої варіанти.

12:50, Могилянка По плацу першого корпусу тусуються троє класних персонажів, вбраних у біле і зі старими пилосами.

Вони представляються як "мисливці за Табачником", на них наліпки "Табачник STOP" - і, звичайно ж, з такими красунчиками не можуть не сфоткатися студентки.

12:20, Могилянка Роздають дуже грамотну листівку: "Чому країні не потрібен міністр Табачник":

- Скасування ЗНО - діти з бідних сімей не зможуть вчитися у престижних вузах;

- Через скасування ЗНО дипломи від Табачника не будуть визнані в інших країнах;

- "Ректори-бізнесмени" купуватимуть у Табачника ліцензії, відкриватимуть "вузи" і випускатимуть спеціалістів, яких ніхто потім не візьме на роботу;

- Табачник висловлюється як нацист, провокуючи міжнаціональну ворожнечу і розкол у країні.

Радують вихідні дані листівки "Відповідальний: Колесников Б.В. Друк: ЗАТ "СКМ". :) Це вочевидь відповідь на попереднє затримання антиТабачних активістів під приводом "вияснення вихідних даних листівки".

Наступна зупинка - університет Шевченка. Далі - цирк, остання точка - Міносвіти.

11:50, Могилянка Біля Могилянки багато студентів, всі хочуть дістатися до заліковки Табачника. Народ дописує свої предмети - корупціологія і тому подібне.

Грає музика з рефреном "Геть, Табачник!" на мотив відомої пісні з фільму "Мисливці за привидами".

Є тут і справжні мисливці за Табачником:

Студенти з листочками паперу з літерами вишикувалися в напис "Геть, Табачник!". Справжній карнавал. Поки розібралися з літерами, вийшло непорозуміння - третьою чомусь втрапила літера "й" і вийшло "Гей ть Табачник!" :)

Представників університетської адміністрації на акції не було.

11:10, університет КПІ Наш кореспондент поспілкувався зі студенткою КПІ (ілюстратор з поліграфічного факультету) на ім'я Настя - одною з тих, яка поставила свій підпис під "заліковкою" Табачника.

Вона пояснила свою мотивацію так: "Я бачила кілька виступів цього діяча по телевізору, і вважаю, що подібна людина найменше заслуговує на те, щоб бути міністром освіти й навчати інших".

Настя ставить тимчасовому міністру освіти оцінку з ДІМОкратії :)

Цікава обставина - на запитання про те, чи не було на них тиску з вимогою не підтримувати акцію проти Табачника, студенти відповідають, що їм ніхто нічого не забороняв.

Активісти тим часом їдуть до Могилянки.

10.50, університет КПІ В акції беруть участь представники студентства та громадські організації, які вже проводили антиТабачниківські заходи.

Головний елемент процедури - величезна заліковка чорного кольору. Наразі дії відбуваються в центрі студмістечка університету "КПІ".

В заліковці вказано різні смішні предмети - основи казнокрадства, політична клоунада, історична містифікація. Є предмет, який називається "українолюбство" - за нього Табачнику поставили два бали.

Група активістів - приблизно 20 осіб з різних вишів. Роздають листівки. Народ бере, багато хто ставить підпис у заліковці чи виставляє свої оцінки.

Поки була перерва, було дуже багато студентів, потім поменшало. Наступний етап акції - Могилянка. Наш кореспондент вирушає туди.

пряма дія освіта акція табачник

Знак гривні
Знак гривні