Т

Теракт у московському метро - хроніка (ОНОВЛЮЄТЬСЯ ПОСТІЙНО)

Оновлено 11.09 Траур у зв'язку з терактами сьогодні оголошено в двох суб'єктах федерації - Москві і чомусь в Чукотському автономному окрузі.

Оновлено 10.42 Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін увечері відвідав Боткінську лікарню, де на лікуванні перебувають 13 постраждалих при вибухах у столичній підземці.

Оновлено 10.00В твіттері поширюються повідомлення про те, що рятувальники продають фото та відео з тілами загиблих і поранених. "Коллега слышал разговор корра LifeNews со спасателем. "Фото просто $300, с трупаками $500, видео - косарь налом".

Оновлено 9.50 Кількість жертв теракту в метро зросла до 39 осіб. Вночі в інституті Скліфософського померла постраждала. До лікарень продовжують звертатися потерпілі, які у стані шоку пішли додому з ушкодженнями легкої та середньої важкості.

Оновлено 20.38 Москвичі несуть до станцій метро, де сьогодні стався теракт, квіти та свічки.

Оновлено 20.33Президент Росії Дмитро Медведєв поклав букет квітів до місця вибуху на станції "Луб'янка" в Москві, повідомляє "Інтерфакс". Глава держави спустився по ескалатору у вестибюль станції метро і вшанував пам'ять загиблих безпосередньо на місці вибуху.

Оновлено 19.23 Оператори мобільного зв'язку попереджають, що у зв'язку з терактами зросла кількість СМС-шахраїв. Так на сайті "Мегнафона" уже з'явилося повідомлення, в якому один з трьох найбільших у Росії операторів мобільного зв'язку просить своїх клієнтів бути уважними і не відправляти на невідомі номера СМС-повідомлення і не перераховувати гроші.

Оновлено 19.15 Три станції в Петербурзі закриті через загрозу вибуху. На станціях петербурзького метро бомб не знайшли. Але станції "Невский проспект", "Площадь Восстания" и "Гостиный двор" були зачинені на вхід, поїзди повз них їдуть без зупинок. Прес-секретар метро повідомила, що близько 17.30 в довідкову надійшов анаонімний дзвінок про замінування.

Оновлено 18.17 Російські комуністи заявили, що теракт в Москві - це елемент стратегії "політичної напруги", яку здійснює чинна влада РФ.

«Очевидна реализация в Российской Федерации стратегии напряженности, - постоянно подчеркивал Г. Зюганов. – Заинтересованы в ней силы как внутри, так и вне России. С одной стороны, для всех очевидно, что маятник политических настроений у нас пошел влево и в центре он не остановится.

В таких условиях стратегия напряженности призвана увести общество от проблемы безотлагательной необходимости смены губительного курса, сохраняющего господство десяти олигархических кланов. С другой, - «подвешенное», шаткое положение нынешней исполнительной власти делает ее все более уязвимой перед давлением США, добивающихся, чтобы Россия вопреки собственным национальным интересам поддержала войну в Ираке, тем самым вступив в конфронтацию с исламским миром».

Оновлено 17.52 Дві жінки та чоловік, які можуть бути причетні до терактів у метро Москви, оголошені в розшук, -повідомило РІА Новини джерело в правоохоронних органах столиці. За словами джерела, перша особа, що розшукується - жінка 25 років, імовірно, слов'янської зовнішності, невеликого росту, повної статури. "Вона була одягнена в синю хустку, бузкову куртку і синю спідницю", - зазначив він.

"Друга жінка, 40 років, також слов'янської зовнішності, була одягнена в бузкову хустку, чорну куртку і білу спідницю. В руках у неї була велика сумка" , - сказало джерело.

"Третій - чоловік у віці близько 30 років, зростом 180 сантиметрів, був одягнений у темний одяг, на голові у нього була темна бейсболка. Носить борідку", - сказало джерело.

Оновлено 17.39 Петербурзька влада не буде оголошувати траур за загиблими під час теракту в московському метро.

Як заявила журналістам губернатор Валентина Матвієнко, таке рішення має прийняти федеральний уряд, передає «БалтІнфо». У той же час вона відзначила, що для міських телеканалів було б доречно відмовитися у вівторок, 30 березня, від розважальних передач.

Оновлено 17.31 Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко у зв’язку з трагедією у московському метрополітені надіслав співчуття своєму російському колезі Сергію Лаврову.

"Україна рішуче засуджує ці жорстокі та цинічні терористичні акти, в результаті яких загинули та постраждали десятки людей. Прошу Вас передати щирі слова співчуття рідним та близьким загиблих, а також побажання швидшого одужання всім, хто постраждав від терактів", - йдеться у співчутті міністра.

Оновлено 17.25 Грузія засудила теракти, скоєні сьогодні в московському метро. Про це йдеться в заяві МЗС Грузії.

"Грузія завжди засуджувала і засуджує будь-які прояви тероризму", - підкреслюють в зовнішньополітичному відомстві країни. Міністерство закордонних справ Грузії висловило співчуття у зв'язку із загибеллю людей внаслідок терористичного акту в метрополітені.

Оновлено 17.21 Московське ГУВС офіційно спростувало інформацію про вибухи на станціях метро «Проспект миру» і Бігова».

«Відомості про вибухи, що нібито відбулися на цих станціях метрополітену, поширені ЗМІ, не відповідають дійсності і не мають під собою жодних підстав», - повідомив представник столичного ГУВС.

«На даний момент ми маємо інформацію тільки про два вибухи в метро. Перший відбувся в 07.56 мск на станції «Луб'янка», а другий - у 08.40 мск на станції «Парк культури» радіальна », - сказало джерело.

Оновлено 17.17 Через півдоби після теракту російські телеканали нарешті прийняли рішення змінити програму мовлення.

Оновлено 17.15 В інтернеті оприлюднено ще одне відео з місця вибуху в метро, зняте очевидцями на мобільний телефон.

Людям зі слабкими нервами краще не дивитися ні це відео, ні наступне

Оновлено 17.07 Росіяни-користувачі Твіттера обурюються, що в закордонних англомовних ЗМІ організаторів теракту в московському метро називають повстанцями (rebels), а не терористами.

Оновлено 17.03 В Москві оголошено про збір крові для постраждалих від теракту в метро.

Оновлено 16.57 Упізнано 22 загиблих під час вибухів у московському метро. Серед упізнаних жертв - 19 чоловіків і три жінки. У загальній складності, загинули 38 людей, більше 60-ти постраждали. Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на Управління інформації МНС.

Оновлено 16.20 Рух поїздів по Сокольничеській лінії московського метрополітену, де в понеділок вранці сталися два вибухи, повністю відновлено, повідомила в понеділок прес-служба столичної підземки.

16.08 Москвич, дізнавшись про здирництво таксистів, на власному автомобілі підвозив людей від метро:

Ну что. Посмотрел с утра новости.

Настя еще позвонила, спросила как у меня дела, а я спросил как у нее дела.

Потом увидел сообщения, что умные таксисты в это утро начали рубить огромные бабки за подвоз пассажиров из закрытого метро. По 3-4 тыщи за рейс, нормально так.

Решил подключиться к этому делу по-своему, достал с балкона заднее сиденье, поднял обычно опущенную спинку в машине, поскольку в основном езжу один и груженый досками, поехал к упоминавшимся в сообщениях станциям метро. За утро успел сделать несколько поездок, причем отвозил по двое-трое. Лица у них конечно.. Выключил радио в машине. Молчат все, у женщин глаза мокрые.

Внес свой вклад в борьбу с последствиями короче.

Бесплатно для людей, естесственно.

Потом на работу поехал.

http://sergelin.livejournal.com/2926885.html

16.08 Слідство має відеозаписи обох терактів. Як повідомило "Інтерфаксу" джерело в правоохоронних органах, вагони поїзда "Червона стріла", в якому стався вибух, були обладнані постійним відеоспостереженням. Завдяки цьому відеоспостереженню тепер правоохоронні органи мають в своєму розпорядженні точний запис із зображенням терористок-смертниць, а, вивчивши записи з інших камер відеоспостереження, встановлених у вестибюлях і переходах станцій московського метрополітену, вдалося встановити, як саме виглядали спільники.

16.03 На сайті "Ехо Москви" Олександр Фокін, очевидець події, стверджує, що московські міліціонери відразу після терактів ловили людей "кавказької зовнішності" й вимагали в них гроші, говорячи "ти схожий на терориста, зараз ми тебе затримаємо".

http://echo.msk.ru/blog/fokin/667692-echo/

15.59 Користувачів Твіттера закликають з 17 години по місцевому часу влаштувати "годину мовчання" в пам'ять про загиблих. Багато хто з твіттерян розцінює цю ініціативу як спробу применшити інтернет-резонанс від трагедії.

15.54 У лікарні помер ще один потерпілий від вибухів у московському метро. Таким чином, за даними МНС, кількість жертв подвійного теракту зросла до 38 осіб. "За останніми уточненими даними, число жертв терактів в московському метро зросла до 38 людей", - повідомили "Інтерфаксу" в ГУ МНС Росії по Москві.

Співрозмовник агентства уточнив, що дві людини померли в столичних клініках. За останніми даними, 63 постраждалих залишаються в московських

клініках.

15.42 Завтрашній день оголошено в Росії днем трауру по загиблих.

15.38 Оприлюднено шокуюче аматорське відео евакуації зі станції "Парк Культури" - люди проходять повз підірваний вагон.

15.30 Продовжують надходити повідомлення про московських таксистів, які наживаються на теракті й заломлюють неймовірні ціни. Одне з них -"Таксист на черной десятке, номер Е 975 НХ, регион 99 - запросил 10 тысяч рублей!" (більше $300)

Москвичі йдуть по узбіччю від станції метро "Парк культури"

15.25 У московському метро після терактів побиті дві жінки-мусульманки. Про це в ефірі "Ехо Москви" розповів очевидець події. За його словами, жінки в хустках увійшли у вагон поїзда на станції "Автозаводська". У вагоні на них напав один з пасажирів. Жінок буквально викинули з вагону на "Павелецькій", розповів очевидець. За його словами, інші пасажири не відреагували на те, що відбувається. Співробітників міліції на станції не виявилося.

15.21 На станції "Парк культури" знайдено пояс шахіда, що не спрацював. В ньому знаходилося 1,5 кг вибухівки. Про це повідомив офіційний представник СКП РФ Володимир Маркін.

Нагадаємо, два вибухи прогриміли сьогодні вранці в самий час пік на станціях московського метрополітену "Луб'янка" і "Парк культури". Загальна кількість загиблих, вважаючи смертниць, - 37 осіб. Дані по числу пасажирів, що отримали поранення, постійно зростають. За останніми даними МНС, постраждали 102 людини, з них 65 госпіталізовані.

15.12 Опозиційний політик, екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов заявив, що теракт - це "асиметрична відповідь" російської влади:

Очень опасался этого.

Неколько раз предупреждал близких людей, что нечто подобное может произойти.

Молчание стороны, против которой в последние месяцы развернулось пропагандистское наступление "модернизаторов" и "инноваторов", казалось слишком глубоким, а отсутствие каких-либо видимых контрдействий - слишком затянувшимся.

Так не могло продолжаться бесконечно.

И это значило, что ответ может (должен) быть асимметричным и шокирующим.

31 марта на улицы и площади собирались выйти тысячи людей.

При отсутствии радикального противодействия это было бы началом конца этой системы.

Независимо от того, кто непосредственно провел эти теракты, боюсь, что этим терактам может быть уготована роль взрывов домов осенью 1999 г., захвата заложников в Норд-Осте в октябре 2002 г., захвата школы в Беслане в сентябре 2004 г.

Бесконечно жаль невинных людей.

П.С.

Расследования еще не проведено, а виновные, оказывается, уже есть:

"По предварительным данным, взрывы в московском метро на станциях "Лубянка" и "Парк культуры" совершили "шахидки", сообщил "Интерфаксу" источник в российских силовых структурах".

http://echo.msk.ru/news/667546-echo.html

П.П.С.

Ну, вот, добровольные помощники уже пробалтываются:

«Как всегда. Пиар на крови людей.

Если вы люди - отмените акцию 31 марта. Будет честно».

http://aillarionov.livejournal.com/188229.html?thread=10792005#t10792005

П.П.П.С.

В нерасскриненных комментах к этому посту - поток озлобленных проклятий со стороны бригадников, защищающих от ответственности за эти взрывы Путина и "кровавую гебню", указывающих на виновность во взрывах Медведева, предлагающих отменить акции 31 марта (естественно, не "нашистских"), отправляющих автора в вагон московского метро и т.п.

Спрашивается: а почему такая нервозность?

Если во взрывах виновны шахидки?

Каким образом отмена не "нашистских" манифестаций и сохранение "нашистских" 31 марта способны остановить смертниц?

Почему они подумали, что это пост о Путине и ФСБ?

Почему бригадники связывают именно Путина и ФСБ с организацией взрывов домов в 1999 г., терактами в Норд-Осте и Беслане и с нынешними взрывами в метро?

Они знают что-то такое, чего не знаем мы?

Блог А. Ілларіонова

14.32 Московською трагедією користуються телефонні шахраї - почалися масові розсилки СМС-ок з проханням перечислити гроші постраждалим.

14.29 За інформацією користувача Твіттер stSilent, "на Комсомольской мочилово. между русскими кавказцами и ментами, которые в воздух стреляют. жесть."

Вранці 29 березня в московському метро стався теракт. Внаслідок двох вибухів - на станції "Луб'янська" та "Парк культури" загинули десятки осіб.

Ця подія може мати дуже серйозне значення для російської політики - і не лише в сенсі боротьби з тероризмом. Свого часу вибухи багатоповерхівок у Москві та страх перед тероризмом стали одним з ключових чинників приходу Путіна до влади. Сьогодні опозиційний до "кремлівської вертикалі" рух, який останнім часом набирав силу в Росії, може бути придушений під приводом "боротьби з екстремізмом та тероризмом".

З цих причин сайт ZaUA.org вирішив детально відстежувати ситуацію із терактом в Москві та їх наслідками. Новини, фото та інші матеріали будуть додаватися до цієї статті.

метро теракт москва вибух

Знак гривні
Знак гривні