У

Удар меча Обами: американці розпочали потужну операцію в Афганістані (ФОТО)

Майже чотири тисячі морських піхотинців США сьогодні зранку при підтримці штурмових вертольотів висадилися в долині річки Гельманд в однойменній провінції на піденному заході Афганістану.

Гелікоптери в декілька "хвиль" зранку до сходу сонця вилетіли в долину й десантували морську піхоту та додану легкоброньовану техніку. Зранку війська розгорнулися і вирушили на прочісування території.

Метою операції під кодовою назвою "Ханджар" ("Удар меча") є звільнення регіону від бійців угруповання Талібан, які конролюють вирощування опійного маку та виробництво опіуму на цій території. Прибутки від наркоторгівлі йдуть на фінансування афганських повстанців.

До цього часу війська НАТО протягом багатьох місяців безуспішно намагалися взяти долину Гельманд під контроль. Таліби провадили проти них успішну партизанську війну: вели обстріли зі стрілецької зброї, реактивних гранатометів та встановлювали саморобні фугаси.

На цих полях вирощують рекордні врожаї опійного маку

Прикметно, що у найбільш потужних вибухових пристроях використовувалися мінеральні добрива, які влада Афганістану безкоштовно роздавала місцевим фермерам. В такий спосіб їх намагалися відвернути від вирощування опійного маку, однак таліби знайшли цьому подарункові інше застосування.

Британці, що відповідають за цей район, намагалися обмежити дії повстанців шляхом встановлення блокпостів на мостах, іригаційних каналах та інших стратегічних позиціях. Однак цих заходів було явно недостатньо.

Висадка морської піхоти в ранкових сутінках

Натомість американська операція передбачає інший підхід - висадитися потужними силами і швидко, протягом годин, захопити всю долину Гельманд. В такий спосіб США сподівається, по-перше, взяти під контроль основний район Талібану в Афганістані, по-друге, знищити головний середок виробництва опію в країні, і по-третє, убезпечити проведення виборів президента Афганістану, призначених на серпень цього року.

Командир морських піхотинців США в Гельманді, бригадний генерал Ларрі Нікольсон так охарактеризував операцію "Канджар": "Відмінність полягає в значній кількості залучених військ та у швидкості, з якою вони висадилися. Куди ми йдемо, там ми залишимося, а де ми залишимося, ми втримаємося, облаштуємося і будемо працювати над передачею усієї відповідальності із забезпечення безпеки афганським військам".

В прицілі кормового стрільця - провінція Гельманд

У відповідь на це старший командир Талібану в Афганістані мулла Хаят Хан повідомив по телефону агенцію "Рейтарс", що тисячі моджахедів Талібану готові вступити в бій проти американських військ. Пізніше офіційний речник Талібану повідомив, що 11 військовослужбовців НАТО були вбиті та поранені під час операції. За даними командування операції, станом на середину дня морські піхотинці не зазнали серйозних втрат.

Без води довго не повоюєш

Бойова операція в Афганістані є першою масштабною військовою акцією, проведеною під час президентства Барака Обами. В січні цього року Обама прийняв рішення про збільшення військового контингенту США в Афганістані на 21 тисячу осіб - загалом до понад 60 тисяч військовослужбовців.

Фото: Нью-Йорк Таймс

афганістан військова операція талібан обама сша

Знак гривні
Знак гривні