М

Медична реформа Обами. Демократи торжествують, республіканці кричать Ганьба!

Американські демократи затвердили курс на далекосяжні зміни та капітальний ремонт системи охорони здоров'я країни у неділю, проголосувавши за надання медичної страховки десяткам мільйонів незастрахованих американців.

На табло - результат історичного голосування

Автори: Роберт Пір, Девід Херцзенхорн, "Нью-Йорк Таймс"

Переклад: Сергій Климко

219 проти 212 голосів.

Остаточно схвалено законопроект, прийнятий Сенатом напередодні Різдва. Хоча тридцять чотири демократи приєдналися до республіканців, голосуючи проти «змін», для президента Обами цей законопроект став центральним елементом його внутрішньої політики і важливим випробуванням для влади.

Після затвердження законопроекту палата представників прийняла пакет змін до нього, проголосувавши 220 проти 211. Цей пакет, узгоджений в переговорах між демократами з Палати представників, Сенатом і Білим домом, стане останнім кроком у запеклій боротьбі, яка розділила націю навпіл.

У цей сонячний день протестувальники під Капітолієм скандували «Kill the bill» («вбийте цей закон») і розмахували жовтими прапорами. Вони стверджували, що законопроект спровокує підвищення витрат на охорону здоров'я і спричинить дефіцит федерального бюджету.

Всередині будівлі демократи вітали новий крок історичного прогресу в бік соціальної справедливості, який вони порівнюють із впровадженням системи соціального страхування. «Це «Білль про права» 21-го століття», - сказав Джеймс Клайбурн, демократ № 3 у Палаті представників.

Барак Обама виступив із зверненням з Білого Дому.

«Ми змогли подолати вплив груп інтересів», - сказав він. «Ми не піддалися недовірі, цинізму чи страху. Замість цього, ми довели, що ми є людьми, які здатні робити визначні речі. Це не радикальна реформа, але це основоположна реформа».

Після року боротьби і тижневого балансування на межі війни, демократи-парламентарі і Білий Дім вирвали перемогу лише за кілька годин до початку голосування. Вони дійшли згоди з противниками абортів у лавах своєї партії, зазначивши, що федеральні гроші не можуть бути використані для переривання вагітності, забезпечивши таким чином остаточну кількість голосів необхідних для перемоги.

Республіканці вимагають: вбийте закон!

З протилежного боку, лідер Республіканської фракції Джон Бонер каже, що законодавці діяли всупереч бажанням своїх виборців. «Американський народ розгніваний», - заявляє Бонер. «Тіло країни рухається всупереч волі народу. Ганьба». Республіканці стверджують, що новий закон зажене націю у борги, покладе на адміністрації штатів нові зобов’язання і послабить систему охорони здоров’я.

Член парламенту Пол Райан засудив законопроект, назвавши його «фінансовим Франкенштейном», Лінкольн Діас-Баларт назвав закон «вирішальним кроком до ослаблення Сполучених Штатів», а Вірджинія Фокс заявила, що «це одна з найбільш огидних речей в галузі соціальної інженерії в історії Сполучених Штатів».

Новий закон про охорону здоров'я вимагає, щоб більшість американців мали медичну страховку.

Згідно закону, 16 мільйонів людей будуть включені до програми Medicaid (медичне обслуговування для малозабезпечених) а страхування людей з низьким і середнім рівнем доходів буде субсидуватися, на що знадобиться 938 мільярдів доларів протягом 10 років.

Законопроект зобов’яже роботодавців забезпечити працівників страховим полісом або змусить їх платити штраф. Кожен штат повинен буде створити спеціальну установу, де споживачі зможуть придбати страхування, яке відповідатиме федеральним стандартам.

В акціях протесту зійшлися прихильники та супротивники абортів

За оцінками бюджетного управління, закон забезпечить страхуванням 32 мільйони американців, але все ж залишить 23 мільйона незастрахованими до 2019 року. Третина з незастрахованих будуть незаконними іммігрантами.

Проте, як стверджують експерти, нові витрати з бюджету будуть більш ніж компенсовані за рахунок економії в системі охорони здоров’я і нових податків та зборів, у тому числі податку на надприбуток роботодавця і податок на доходи від інвестицій найбільш багатих американців. Кошторис цих інновацій переконав багатьох консервативних демократів: він показав, що закон дозволить скоротити дефіцит федерального бюджету на 143 мільярда доларів протягом найближчих 10 років.

Демократи заявили, що американці, навіть ті які голосували за Республіканську партію, повинні бути у захваті від їх законопроекту, коли вони побачать всі його позитивні сторони в дії.

Відтепер страховики не зможуть відмовити у послугах дітям з проблемами зі здоров’ям, або скасувати страхування для тих, хто раптово захворів.

Страхові компанії повинні будуть дозволити дітям залишатися на полісі своїх батьків, аж поки їм не виповниться 26 років. Малі підприємства можуть отримати податкові пільги на придбання страховки.

Кампанія з ремонту американського МОЗу починалася, як спроба допомогти тим, хто не мав страхового полісу. Але вона отримала потужний імпульс, коли сім’ї середнього класу, що мають медичну страховку, заполонили Конгрес своїми скаргами. Вони нарікали на різке збільшення страхових внесків і те, що поліси несподівано скасовувались, коли люди починали хворіти.

«Закон розроблено не тільки для тих, хто не має медичного страхування», - каже Джим Макговерн, депутат від демократичної партії. «Ми також повинні турбуватися про людей із страхуванням, які одного дня виявляють, що з незрозумілих причин їм відмовляють у покритті медичних витрат».

Такі групи впливу, як Торгівельна палата і Національна Федерація Незалежного Бізнесу спробували зупинити законопроект, заявивши, що він призведе до збільшення витрат держави та підприємців. Однак інші групи, в тому числі Американська медична асоціація і Американська асоціація пенсіонерів підтримали його, так само як і фармацевтична промисловість.

«Медична допомога є не тільки громадянським правом, а й моральним зобов’язанням», - сказав Патрік Дж. Кеннеді, посилаючись на ідеї свого батька, сенатора Едварда Кеннеді.

«Врешті-решт, цей день є ще одним каменем, рішуче закладеним у фундамент американської мрії», сказав президент Обама. «Сьогодні ми відповіли на виклик історії, як і багато поколінь американців до нас. Стикнувшись з кризою, ми не ухилялися від наших проблем. Ми подолали їх. Ми не уникали наших обов'язків, ми виконали їх. Ми не боїмося нашого майбутнього, ми його формуємо».

сша обама медицина інозмі

Знак гривні
Знак гривні