П

Призначення прем'єра . Прямий репортаж з Верховної Ради (ОНОВЛЮЄТЬСЯ ПОСТІЙНО)

12.45 Литвин так спішить закрити сесію, що ледь не забув про присягу. ПР рветься святкувати. Вечірнього засідання не буде, - повідомляє у своєму твітері Олеся Оробець

12.43 Тушки НУНСу Бут, Василенко, Довгий, .Жванія, Клименко, Омельченко, Палиця, Плющ, Поляченко, Слободян, Шемчук.

12.36 Коли Азаров зачитував склад уряду найбільше обурення викликало прізвище Табачника, депутати почали кричати і шуміти. Несхвально сприйняли і Тигіпка.

Після голосування натовп регіоналів кинувся вітати Табачника, нікого іншого так не вітали. Припустимо, що це до Табачника збіглося усі нардепи, яких фінансово підгодовує посольство Росії в Україні.

Коли Азаров зачитав прізвище Зіновія Митника як кандидата на міністра мінохорони здоровя один з нардепів закричав ой-ой-ой. Реша кандидатур депутатами сприйнялася нормально.

Прізвище Шуфрича викликало сміх і пожвавлення серед журналістів, які сиділи у ложі преси.

Склад Кабміна Азарова:

Клюєв - перший віце-прем'єр

Колесніков - віце

Семиноженко -віце

Сівкович - віце

Слаута - віце

Тігіпко - віце-прем'єр

Тихонов Віктор - віце

Бойко Віктор - міністр довкілля

Бойко Юрій - мінпаливенерго

Якименко - транспорт

Колесніков - мінтранс

Куриняк - мінкульт

Лавринович - мінюст

Митник - МОЗ

Могильов - МВС

Надрага - праця та соцполітика

Попов Олександр - мінЖКГ

Присяжнюк - МінАПК

Сафіуллін - сім"я, молодь

Табачник Дмитро - міносвіти та науки

Толстоухов - міністр кабінету міністрів

Цушко - мінекономіки

Ярошенко - мінфін

Яцуба - мінрегіонального розвитку

Ященко - мінвуглепром

Шуфрич - міністерство надзвичайних ситуацій

11:50. Народний депутат від НУНС Бут підтвердив кореспонденту ZaUA.org, що він поставив підпис під коаліційною угодою з регіоналами. Однак він відмовився назвати прізвища інших шести підписантів-"тушок".

Джерела ZaUA.org у фракції БЮТ надали список депутатів-бютівців, які підписалися за входження в коаліцію з регіонами.

Барвіненко Віталій

Савченко Ігор

Полунєєв Юрій

Каплієнко Володимир

Черпіцький Олег

Задирко Геннадій

Рибаков Ігор

За інформацією цього ж джерела, за коаліцію надали підписи шестеро депутатів НУНС - нібито члени групи "Єдиний центр". Проте депутат Петьовка спростував, що його соратники підтримали коаліцію з регіонами.

11:27. Азаров пообіцяв подати до Ради новий бюджет рівно через місяць - 11 квітня 2010 року.

11:20. Азаров з кошмарним російським акцентом розповідає про реформи, які він збирається здійснити. Регламент виступу - 20 хвилин. "Ми закладьомо надійну базу для економічного зростання. Розраховую на вашу підтрімку".

11:13. До сесійної зали прибув президент Янукович. Він вносить подання на міністрів, які за конституцією належать до президентських. Грищенко - міністр закордонних справ. Єжель Михайло - міністр оборони України. Валентина Наливайченка звільнили з посади голови СБУ. Новий голова СБУ - Валерій Хорошковський. За пропозицією коаліції Янукович вніс подання на призначення Азарова прем'єром.

11:00. ЕКСКЛЮЗИВ. Кореспондент ZaUa.org роздобув списки з прізвищами осіб, за яких буде голосувати Рада як за майбутніх міністрів уряду Азарова. Списки уточнюються і доповнюються в режимі онлайн.

Микола Азаров - прем'єр-міністр

Федір Ярошенко - Мінфін???

Юрій Бойко - віце-прем'єр з ПЕК

Нестор Шуфрич - Міністерство з надзвичайних ситуацій

Олександр Лавринович - Мінюст

Володимир Семиноженко - Міносвіти та науки

Василь Надрага

Олександр Кузьмук -

Петро Порошенко -

Костянтин Єфименко - Мінпаливенерго???

Володимир Яцуба - Міністерство будівництва

Борис Колесніков - віце-прем'єр з підготовки до Євро-2012???

Василь Джарти - Міністерство транспорту

10:57. Перерва в Раді закінчилася. Януковича наразі немає.

10:50. Сьогодні в Раді посилено заходи безпеки - чекають на Януковича. Так, співробітники управління держохорони особливо пильно перевіряють документи журналістів та депутатських помічників. Якщо раніше журналісти безперешкодно могли потрапити на балкон Верховної Ради (на місця для помічників), то сьогодні прапорщик держохорони стоїть на вході й не пропускає журналістів.

Також в сесійному залі був помічений особистий фотограф Януковича.

10:23. Оприлюднені нещодавно чутки про те, що новим міністром економіки може стати екс-міністр МВС Василь Цушко, не підтверджуються. За інформацією джерел ZaUA.org, нинішній міністр Богдан Данилишин залишиться в своєму кріслі - він особисто ходив до переговорників і просив, щоб за ним зберегли цю посаду.

10:06. Спікер Литвин оголосив про створення коаліції складом в 235 депутатів. Як ми і передбачали, після цього оголошено перерву до 11.00.

10:06. За інформацією власного джерела ZaUA.org, наближеного до переговорників, після призначення уряду Янукович тут же підпише всі призначення. "Буде оголошено про перерву в роботі ВР до завтрашнього дня, і всі підуть бухать" (пряма цитата - ZaUA.org). Нагадаємо, що за регламентом вівторок і четвер в Раді - повні робочі дні. Це ж джерело повідомляє, що комуністи в уряді отримають дві посади - мінпраці та соцполітики і мінохорони здоров'я.

9:55. Регіонал Єфремов вимагає припинити "стєнанія" і терміново створити коаліцію, призначити уряд та прийняти закон про бюджет. На підтримку цього ж сценарію виступив комуніст Мартинюк.

9:55. В кулуарах Верховної Ради поширюється інформація, що на початку засідання (воно розпочинається о 10.00) буде оголошено про створення нової владної коаліції.

Після цього буде оголошено перерву, протягом якої до Ради має прибути президент Янукович. За тим він призначить прем'єр-міністра та міністрів уряду. Прізвища урядовців наразі не відомі. Про вірогідність цього сценарію свідчить прибуття до ВР депутатів, які туди зазвичай ходять нечасто. Зокрема, лідера комуністів Петра Симоненка.

Від редакції. 11 березня Україна може отримати нового прем'єр-міністра - таким чином до рук партії Регіонів та її "попутників" перейде друга, значно потужніша за президентську, половина від існуючих в країні найвищих повноважень у виконавчій владі. ZaUA.org очима свого кореспондента в Раді відстежує ситуацію в режимі онлайн.

Рада коаліціада

Знак гривні
Знак гривні