Н

Нові міністри Тимошенко: гарний уряд – німий уряд

Коментуючи недавню відставку Йосипа Вінського з посади міністра транспорту, прем’єрка Юлія Тимошенко зробила реверанс у бік інших підлеглих: „Молоді заступники міністрів, які мають прекрасну освіту, які, можливо, не змогли своєчасно потрапити на посади міністрів, сьогодні демонструють високий рівень роботи”. Прізвища нових претендентів, яких пропонує голова уряду на вільні міністерські крісла, наштовхують на думку, що Тимошенко збирає „німий” Кабмін.

Урядові Тимошенко потрібні малослівні, керовані та корисні міністри

АВТОР:Аманда Щур

Команда ікс

У п’ятницю у Верховній Раду була зареєстрована постанова про призначення нових членів Кабміну.

Віце-прем’єром з гуманітарних питань Тимошенко пропонує призначити ректора Київського політеху Михайла Згуровського. Він очолює КПІ з 1992-го року, тому не зрозуміло, навіщо йому призначення у фактично технічний (передвиборчий) Кабмін. Цікаво, що у особі пана Згуровського нового „шефа” отримає міністр освіти Іван Вакарчук, чутки про відставку якого не припиняються останній місяць, і який часом не надто лояльно ставиться до прем’єрки. Ще один аргумент на користь призначення Згуровського – понад 50 тисяч викладачів та студентів КПІ, які у передвиборчій кампанії точно не завадять Тимошенко. Зазначимо, що Згуровський абсолютно не відомий, як людина віддана демократичним принципам чи, як затятий реформатор. Проте достеменно відомо, що в КПІ легко можна здати іспити за гроші.

У ректора Згуровського (по центру) витанцьовується із віце-прем'єрською посадою

Ще одним віце-прем’єром – з питань регіональної політики може стати Юрій Любоненко. Його кандидатуру прем’єрці рекомендувала Асоціація міст України. Останні 14 років пан Любоненко є мером Кривого Рога. За прем’єрства Кучми був його радником, проте до жодної політичної сили не належить. За кілька тижнів до подання його кандидатури на одній з місцевих прес-конференцій Юрій Любоненко заявив, що не збирається залишати посаду міського голови заради міністерського портфеля. Щоправда, тоді інформація про призначення у Київ була на рівні чуток. Якихось особливих досягнень у сфері реформування міського господарства у Кривому Розі не помічено.

Любоненко ще не вирішив, чи міняти Кривий Ріг на міністерське крісло

Однією з найцікавіших фігур, яка може з’явитися в оновленому уряді, є Таріел Васадзе. Він є головою корпорації „Укравто”, тому претендує на крісло міністра транспорту. До речі, уже вдруге. 2007-го року, коли формувався другий уряд Юлії Тимошенко, він був ключовим претендентом на голову транспортного відомства. Проте в останній момент взяв самовідвід. Кажуть, не хотів лишати автомобільний бізнес. Тепер його можна лишати безболісно для прибутків. Пан Васадзе, який є одним з ключових спонсорів БЮТ, без сумніву, фінансуватиме і передвиборчу кампанію Тимошенко.

Таріел Васадзе неодноразово лобіював перед владою закони, вигідні автовиробникам і невигідні автоімпортерам. Тепер владою буде він сам

Міністром фінансів, за урядовою пропозицією, стане Юрій Ярошенко. Він – уродженець Донецької області, кілька років керував птахофабриками, а 1997-го року потрапив у Державну податкову адміністрацію – одразу на посаду заступника голови. П’ять років працював на цій посаді правою рукою Миколи Азарова. Подейкують, що прямо в його кабінеті стояв сейф, куди від складав кеш від зацікавлених у швидкому відшкодування ПДВ. Потім разом з ним перейшов у міністерство фінансів на аналогічну посаду. Двічі повертався у податкову – на посаду голови та заступника голови. Його називають людиною Азарова. Взагалі Ярошенко одна із ключових фігур режиму Кучми, на якій замикалися чималі грошові потоки. Є думка, що міністр Ярошенко – це плід спільних домовленостей між Януковичем та Тимошенко, коли йшлося про ймовірну коаліцію. Попри те, що коаліція не відбулася, пан Ярошенко має шанси стати міністром. Можливо також за вміння мовчати і не висовуватися.

В уряді можуть з’явитися новенькі і від групи «Народна Ссамооборона». Міністром юстиції пропонують стати Вікторові Шемчуку. Він є більш-менш відомою особою – був заступником генерального прокурора та прокурором Криму. Це плата Луценку за вірну службу.

Олександр Клименко, який колись працював віце-губернатором Донецької області, має всі шанси посісти крісло міністра вугільної промисловості. Подання на звільнення нинішнього міністра Віктора Полтавця уже зареєстровано у ВР. Пан Клименко очолює Донецьку обласну організацію УНП. Щодо цього ймовірного призначення існує майже легенда. Ніби саме УНП дала вирішальний 226-й голос для створення коаліції, але жодних сатисфакцій за це так і не отримала. Міністерська посада буде достойною подякою з боку прем’єрки, вважають в УНП.

Мовчання - золото

Під час засідання фракції БЮТ, на якому обговорювалися кадрові питання, було також озвучено багато інших прізвищ, які майже нічого не означають для широкої громадськості.

Пропонуючи на ключові посади в державі маловідомих людей, Юлія Тимошенко намагається перестрахуватися від критики з боку своїх же підлеглих. Якщо до позиції Пинзеника громадськість дослуховувалася, то хто такий Ярошенко, щоб зважати на його коментарі? Саме на відсутність будь-якого авторитету у новоспечених міністрів та абсолютну лояльність до себе розраховує прем’єрка.

З іншого боку, зареєстрована постанова може виявитися звичайною фікцією. Невідомо, чи розгляне ВР запропоновані кандидатури на позачерговому засіданні 1 липня. Але наступний тиждень – з 7 по 10 липня - останній в роботі парламенту. Потім депутати йдуть на двомісячні канікули. Якщо вони не встигнуть розглянути кадрові питання, як це часто стається, Тимошенко працюватиме без міністрів до вересня. У такий спосіб вона продовжуватиме політику „порожніх місць” – коли міністерства працюють без міністрів, а виконуючі обов’язки чи заступники не роблять різких рухів. Це також дозволяє Тимошенко мати мовчазну команду. У напружений передвиборчий період їй дуже потрібні малослівні та керовані люди.

уряд тимошенко політика призначення кабмін

Знак гривні
Знак гривні