В

Війна в оточенні Януковича. Кожен олігарх хоче мати свого прем'єра. Хто переможе?

День, про який мріяв Віктор Янукович останні п’ять років свого життя, закінчився. Вчора інавгурований президент ходив по червоних доріжках, зустрічався з іноземцями та роздавав посади друзям. Приємності, пов’язані з президентською посадою, вмістилися в один день. Відсьогодні президент Янукович розпочне перемовини з політиками про кандидатуру прем’єр-міністра. Це розмови мають бути непростими.

Прем'єрсько-коаліційній пасьянси розкладала: Аманда ЩУР

Як раніше заявляв сам Янукович, він має трьох претендентів на цю посаду: Микола Азаров, Арсеній Яценюк та Сергій Тігіпко. ZaUa оцінює шанси кожного з них.

Азаров: наше все

«Я знаю, що і як слід робити», - сказав Віктор Янукович у своєму першому виступі перед Верховною Радою у якості президента. Йшлося про створення дієздатної виконавчої влади. В ідеальній країні Януковича він має сильну більшість у парламенті, яка призначає прем’єром найзручнішу для президента персону. Це, звісно, Микола Янович Азаров.

Азаров та Янукович разом вже не один десяток років. Двічі сиділи в одному уряді, Азаров праворуч від Януковича. У біло-блакитних колах прийнято вважати Азарова гарним економістом. Новоспечений президент знає, що за прем’єрства Азарова у країні все буде спокійно і контрольовано: вертикаль виконавчої влади працюватиме ідеально.

Григорій Сєдов, "Вибір нареченої царем Олексієм Михайловичем". Янукович не цар, але процедури вибору "нареченої" з кількох кандадатів у прем'єри йому не оминути

Цю думку поділяють «старі» донецькі, тобто давні соратники Януковича ще з донецьких часів. У Верховній Раді до групи прямого впливу Януковича належать Володимир Рибак, Антон Пригодський, брати Клюєви. „Луганські” біло-блакитні на чолі з екс-губернатором області, а нині депутатом Олександром Єфремовим, швидше за все, також підтримають Миколу Яновича на посаду прем’єра.

Однак цього замало. Група донецько-луганських у ПР хоч і міцна, але малочисельна.

Треба підтримка інших однопартійців та колег по парламенту. Адже процедуру затвердження прем’єр-міністра президент своєю пропозицією тільки розпочинає. Її можуть підтримати чи не підтримати у парламенті. В кулуарах ВР стверджують, що Микола Азаров наразі непрохідний: за нього навряд чи проголосують 226 депутатів. Можливо, що регіоналам доведеться виміняти прем’єра-Азарова на величезну купу посад – і в уряді, і в інших органах влади.

Яценюк: молодий бог з машинки

Фігуру "кіндерсюрприза" Арсенія Яценюка, який ще два місяці тому був конкурентом Віктора Януковича на президентських виборах, називають найбільш ймовірним компромісом. Він далеко не такий зручний прем’єр для нового президента, як Азаров, зате може бути підтриманий парламентом.

Регіонали, які з різних причин не люблять пана Азарова чи просто не бачать його прем’єром, схиляються до кандидатури молодого Яценюка. До нього ж, за чутками, симпатизує і бізнесмен Дмитро Фірташ, який пару років тому активно долучився до фінансування Партії регіонів, потіснивши головного спонсора партії Ріната Ахметова.

Група Фірташа у ПР зараз є найвпливовішою. Це засвідчили і перші призначення нового президента. Сергій Льовочкін став головою секретаріату, пардон, адміністрації Президента. Ганна Герман та Олег Рафальський призначені його заступниками. Державне управління справами очолив Андрій Кравець, який кілька років був директором кінотеатру „Зоряний”. Всіх цих людей, якими одразу офіційно оточив себе Янукович, вважать близькими до Фірташа.

Втім, сам Яценюк до своїх прем'єрських перспектив ставиться без захвату. Завдяки прямій твіттер-трансляції із засідання фракції НУНС, організованій нардепом Лесею Оробець, загадкове мовчання Яценюка після виборів роз'яснилося. "Я не прийшов працевлаштовуватися, - сказав Яценюк на фракції. Крісло прем'єра електричне. Його зватимуть "Кірієнко" (російський прем'єр, якого призначили "відповідальним за дефолт" у 1998 році. ). Новий прем'єр має оголосити дефолт. Такого прем'єра з'їдять за півроку."

Яценюк, вочевидь, з'їденим за півроку бути не хоче. Правда, не зовсім зрозуміло, а куди подівалася гучно декларована ним мужність в боротьбі з кризою, під гаслом якої він ішов на президентські вибори.

Тігіпко: на радість Ахметову

Сам Сергій Тігіпко, який посів третє місце у першому турі президентських виборів, оцінює свої шанси стати прем’єр-міністром при президенті Януковичі як досить низькі. Про це він сказав майже одразу після того, як Янукович назвав його прізвище серед претендентів на посаду керівника Кабміну.

Політологи вважають, що Тігіпко не зручний для новоспеченого президента, бо гратиме свою гру, а їхній тандем може стати не менш конфліктним, ніж Ющенко-Тимошенко.

Втім, у кулуарах кажуть, що перспективного Тигіпка на посаду прем’єра у ПР просуває сам Ринат Ахметов. До його групи впливу належить Борис Колесников, Едуард Прутнік та інші. Але ця група зараз найменш впливова у таборі біло-блакитних. Певне, тому вчора Ахметов один з перших поїхав з офіційного прийому в Українському домі, де наші та іноземні політики вітали новобраного президента.

Хоча на користь Тигіпка мало аргументів, але вони вагомі. Наприклад, те, що він прохідний через парламент. Рада цілком може проголосувати за його кандидатуру, навіть попри те, що він не має там власної політичної сили. Проте переконати більшість депутатів у тому, що він буде хорошим прем’єром, регіоналам буде значно легше, ніж наприклад, стосовно Азарова. Питання в тому, чи подасть президент Янукович його кандидатуру до парламенту.

Відповідь на це питання стане відомо вже у перші дні весни. 2 березня спікер ВР Володимир Литвин обіцяв оголосити про розпад існуючої коаліції та створення нової більшості. Вона й обиратиме нового прем’єра.

прем'єр коаліціада Рада янукович уряд

Знак гривні
Знак гривні