Д

Долари: купувати, продавати чи тримати?

Долар як засіб збереження заощаджень наразі підводить українців: зелені американські гроші наприкінці червня хоч потроху, але дешевшають. Ті ж, хто купував дешеві у порівнянні з цінами кінця 2008 року долари в березні 2009 по 8.2 грн, при нинішньому середньому курсі продажу 7.62 грн на кожній сотні баксів втрачає близько 60 грн. Не так вже й багато, але все одно неприємно.

Автор: Петро Каменецький

Від семи до десяти

Однак на осінь багато хто з аналітиків прогнозує загострення кризи та чергове здорожчання долара. Так, Олександр Жолудь з Міжнародного центру перспективних досліджень вважає, що до кінця року бакс коштуватиме 10 грн. За логікою цього прогнозу, люди із «вільними» гривневими заощадженнями мають терміново бігти в банк і купувати американську валюту.

Парадокс полягає в тому, що ці ж самі експерти ще зовсім недавно прогнозували цілком протилежні речі. Так, в травні 2008 року (лише рік тому) той же пан Жолудь очікував здешевшання долара до 4,5 грн. А півроку тому називав імовірний курс до кінця 2009 р. не 10, а 7,5 грн. Взагалі, ретроспектива курсових прогнозів у виконанні наших експертів створює відчуття, що ці прогнози були отримані за допомогою гадання на кавовій гущі, споглядання кришталевої кулі чи інших перевірених часом методик.

Зрозуміло, що вгадування валютних курсів – справа важка і невдячна. Однак що робити в цій ситуації простим смертним - купувати долари, продавати, чи залишити все як є?

Дві сторони купюри

Насправді на перспективність долара як засоба для збереження заощаджень в Україні впливатиме два основних чинники. Перший – це «стан здоров’я» американської валюти. Якщо долар надалі міцнішатиме щодо інших валют, його курс щодо гривні також зростатиме. Якщо ж бакс слабшатиме, то можна очікувати, що співвідношення «гривня/долар» принаймні залишиться незмінним.

Залишилося тільки дізнатися – слабшатиме долар чи міцнішатиме щодо, наприклад, євро. Саме це питання поставила днями агенція Bloomberg провідним експертам з фінансів. І… отримала результат, який вражає розбіжністю оцінок: від $1,16 до $1,55 доларів за 1 євро (зараз це співвідношення становить $1.38). Діапазон розбіжностей в 39 центів побив рекорд Bloomberg дворічної давнини - 20 центів у серпні 2007 року.

Чим пояснити такі різні оцінки? Впливом двох потужних факторів, які штовхатимуть курс долара «в протилежні боки». Перший – сподівання, що активні антикризові дії США дозволять відновити зростання швидше, ніж в інших країнах світу, в тому числі й Європи. Такої точки зору притримуються, зокрема, в Deutsche Bank.

А от в Bank of New York та Goldman Sachs вважають інакше: борючись із кризою, адміністрація президента Обами влила в економіку сотні мільярдів доларів і тим самим збільшила обсяг боргових зобов’язань до рекордної суми $3.25 трильйонів. Наслідком неминуче стане ослаблення долара щодо євро.

Якщо спробувати звести ці фахові міркування до максимально простого висновку, то він буде таким: долару буде погано, але іншим може стати ще гірше, і на цьому фоні у американської валюти перспективи загалом непогані.

Доморощені проблеми

Але не слід забувати і ще про один чинник – це стан української економіки взагалі й української валюти зокрема. Багато хто з експертів та високопосадових чиновників прогнозує на осінь нову хвилю економічних проблем в Україні – що призведе до знецінення гривні. Слід сказати, що такий сценарій є можливим. І причиною стане не так криза з виробництвом, як надмірні соціальні зобов’язання, які взяв на себе уряд. І які напередодні президентських виборів не захоче обмежувати, щоб не завдати удару по електоральному рейтингу прем’єрки Юлії Тимошенко.

Однак наразі спостерігаються і позитивні симптоми. По-перше, уряд в своєму популізмі дійшов межі – далі ігнорувати проблеми зі, скажімо, рівнем тарифів на енергоносії, вже неможливо. По-друге, 23 червня Верховна Рада запровадила обов’язковий продаж 50% валютної виручки компаній-експортерів державі. Завдяки цьому Нацбанк матиме додатковий ресурс доларів, які можна буде викидати на ринок і збивати спекулятивну паніку. По-третє, металургія потроху відновлюється, а невдовзі розпочнеться експорт зернових нового урожаю – наразі досить непоганого. Тобто, економіка восени 2009 року може бути в кращому стані, ніж наприкінці 2008 року.

Висновки? Якщо ви збираєтеся витрачати заощадження протягом літа, то конвертувати зараз гривні в долари не варто – на зворотньому обміні ви, швидше за все, втратите. Але якщо у вас вже є бакси, то є резон утриматися від їх продажу в цей період – якщо, звісно, це можливо.

А от в купівлі доларів на середньотермінову перспективу заощадження є сенс. Тут варто трохи зачекати: як правило, влітку курс долара падає, бо населення активніше продає валюту у сезон відпочинку.

Втім, варто пам’ятати: подібні оборудки доречні лише як засіб консервативного заощадження (тобто, зберегти своє або отримати мінімальний прибуток). Сподіватися на значний спекулятивний дохід марно: в подібних іграх з державою громадянин програє майже стовідсотково.

валюта долар гривня економіка

Знак гривні
Знак гривні