В

Вибори-2010: Хроніка першого туру - НЕДІЛЯ

ОНОВЛЕНО 22:50. Результати екзит-полів. Дані Національного екзит-полу відрізняються від "Социса" (проводить опитування для "Інтера") на 6%. Прийнятна різниця - 1%.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКЗИТ-ПОЛ:

ЯНУКОВИЧ – 31,5%,

ТИМОШЕНКО – 27,2%,

ТІГІПКО – 13,5%,

ЯЦЕНЮК – 7,8%.

ЕКЗИТ-ПОЛ "ICTV":

ЯНУКОВИЧ - 35,06%,

ТИМОШЕНКО - 25,72%,

ТІГІПКО - 13,41%, ЯЦЕНЮК - 6,87%,

ЮЩЕНКО - 5,61%.

ЕКЗИТ-ПОЛ ІНТЕР:

ЯНУКОВИЧ - 36,6%,

ТИМОШЕНКО - 25,8%,

ТІГІПКО - 13,5 %,

ЯЦЕНЮК - 6,6%,

ЮЩЕНКО - 5,2%.

ЕКЗИТ-ПОЛ "САВІК ШУСТЕР СТУДІО":

ЯНУКОВИЧ - 34,7%,

ТИМОШЕНКО - 25 %,

ТІГІПКО - 13,2 %,

ЯЦЕНЮК -7,1 %,

ЮЩЕНКО - 5,8%

ЕКЗИТ-ПОЛ R&B:

ЯНУКОВИЧ - 37.66%,

ТИМОШЕНКО - 26.13 %,

ТІГІПКО - 11.55%,

ЯЦЕНЮК - 7.09%,

ОНОВЛЕНО 22:32 Кандидат у президенти Анатолій Гриценко у другому турі президентських виборів не підтримає ні Віктора Януковича, ні Юлію Тимошенко.

ОНОВЛЕНО 22:15 Перші результати підрахунку голосів на виборах Президента України можна очікувати за 6 годин, - про це журналістам повідомив член Центральної виборчої комісії Юрій ДОНЧЕНКО.

ОНОВЛЕНО 22:00 Кандидат у президенти Сергій Тігіпко не має наміру підтримувати в другому турі жодного з кандидатів.

ОНОВЛЕНО 20:20 Комітет виборців України вважає, що вибори президента будуть визнані такими, що відбулися, незважаючи на низку порушень.

ОНОВЛЕНО 20:04 Оприлюднено перші дані екзит-полів, згідно з якими найбілье голосів набрав Віктор Янукович, за ним - Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко, Арсеній Яценюк та Віктор Ющенко.

Попередні дані свідчать, що вибори пройдуть в два тури.

ОНОВЛЕНО 20:02 У Тельманівському районі Донецької області на одній з виборчих дільниць від серцевого нападу померла жінка.

ОНОВЛЕНО 20:01 Вільнонаймані громадяни України, які в день президентських виборів 17 січня перебували на кораблях під прапорами Чорноморського флоту Російської Федерації, змогли проголосувати.

ОНОВЛЕНО 19:36 По всій Україні із сьогоднішнього вечора та впродовж ночі за рахунок резерву посилюється патрулювання та охорона громадського порядку у зв’язку із підрахунком голосів виборців на виборах Президента та доставкою бюлетенів до окружних виборчих комісій.

ОНОВЛЕНО 19:24 Харкові спостерігача від міжнародної організації За справедливі вибори росіянина Олега Звягінцева не впустили на виборчу дільницю. Це відбулося на одній із дільниць 176 округу.

За словами Олега Звягінцева, голові виборчої комісії Олександру Гаврилову не сподобалося, що спостерігач не розмовляє державною мовою.

ОНОВЛЕНО 18:44 На спецдільниці № 84 виборчого округу № 135 народилася трійня. На даній ділянці, розташованій у пологовому будинку № 7, станом на 15:00 проголосувало 39 чоловік з 41, що значаться у списку.

ОНОВЛЕНО 18:40 Засідання Центрвиборчкому у неділю може бути визнано нелегітимним, - заявляє голова ЦВК Володимир Шаповал.

За його словами, поставити під сумнів легітимність засідань можна через те, що в роботі ЦВК бере участь Анатолій Писаренко, який досягнув віку, після якого він не має права брати участь у засіданні комісії.

ОНОВЛЕНО 18:18 У день голосування виборцям у поштові скриньки вкидаються листи з обвинуваченням на адресу кандидата на посаду президента Віктора Януковича про те, що його батько нібито служив начальником поліції при фашистському режимі.

ОНОВЛЕНО 17:59 Завершилося голосування на закордонних виборчих дiльницях в Кореї, Японiї, Китаї, Таїландi, В’єтнамi, Iндiї, Казахстанi, Киргизстані, повiдомляє прес-служба Мiнiстерства закордонних справ України. На дільницях у цих країнах триває підрахунок голосів.

ОНОВЛЕНО 17:52 За даними iз 187 округiв на 15:00, 46,4% виборцiв проголосували на виборах Президента України, повідомляє Центральна виборча комісія.

ОНОВЛЕНО 17:28 Центральна виборча комісія знову не зареєструвала офіційних міжнародних спостерігачів від Грузії на виборах Президента України.

ОНОВЛЕНО 17:01 Російські спостерігачі зафіксували низку незначних порушень у процесі голосування на виборах президента України. Про це заявив голова комітету Держдуми у справах СНД Олексій Островський.

ОНОВЛЕНО 16:57 28-річна одеситка померла в двох метрах від виборчої дільниці 135-го округу, розташованого в школі.

ОНОВЛЕНО 16:30 Кандидат у президенти Василь Противсіх сказав, що за результати волевиявлення не переживає, бо повністю покладається на «мудрість і відповідальність українських виборців, а також на Боже провидіння».

ОНОВЛЕНО 16:26 Члени польської делегації спостерігачів місії CIS EMO фіксують системні порушення і одержують інформацію про порушення від штабів і спостерігачів кандидатів в Президенти.

ОНОВЛЕНО 16:20 За інформацією з 214 округів, станом на 11:00 явка виборців склала 15,94%. Найбільш активно голосують виборці в Луганській області.

ОНОВЛЕНО 15:50 У Донецьку громадяни Грузії намагалися зірвати вибори на одній з виборчих дільниць, - повідомляє ЦГЗ МВС України в Донецькій області.

ОНОВЛЕНО 14:41 За останні 10 років на нинішніх виборах Президента України станом на 11.00 спостерігається найнижча явка виборців до виборчих дільниць - 15,1%.

У 1999 році станом на вказаний час участь у виборах Президента взяли 30% громадян від загальної кількості виборців, у 2004 році – 19,9%.

ОНОВЛЕНО 13:41 Найбільшою проблемою, яка може вплинути на результат голосування та на визнання виборів недійсними, є самовільне включення дільничними комісіями виборців у список для голосування у день виборів.

Про це йдеться у звіті Комітету виборців України.

За словами експертів, це суперечить як нормам виборчого законодавства, так і останнім рішенням судів.

ОНОВЛЕНО 13:20 Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликає негайно вирішити питання щодо невідкриття ряду виборчих дільниць у Київській області.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила журналістам заступник глави Секретаріату Президента Марина СТАВНІЙЧУК під час відкриття прес-центру кандидата у президенти В.ЮЩЕНКА.

За її словами, В.ЮЩЕНКА турбує ситуація, що склалася у Білоцерківському районі Київської області у 91-му територіальному виборчому окрузі.

М.СТАВНІЙЧУК повідомила, що 22 дільниці в цьому окрузі не працюють.

ОНОВЛЕНО 12:38 Станом на 11 годину в Україні проголосували 15,31% виборців. Такі дані наводить ЦВК на своєму офіційному сайті. Найвища явка (понад 20%) спостерігається в Чернігівській (20,16%) та Луганській (20,33%). Найнижча - в Житомирській області (4,05). З низки областей (Вінницька, Волинська, Київська, Одеська, Сумська, Черкаська та м. Севастополь) дані про голосування не надходили.

ОНОВЛЕНО 12:05 Президент України Віктор ЮЩЕНКО шкодує, що деякі політичні сили намагаються використати грузинський народ у неблагородних цілях.

«Я можу сказати лише одне – я шкодую з цього приводу, що Грузію і наш улюблений грузинський народ використовують для маніпуляцій в Україні. Але це ще раз говорить про те, хто є з деяких наших лідерів і куди вони тягнуть, і на яких почуттях вони працюють», - зазначив В.ЮЩЕНКО

ОНОВЛЕНО 11:40 У суботу ЦВК прийняла рішення надрукувати необхідну кількість бюлетенів, які були зіпсовані безпідставним застосуванням штампу "Вибув", і ці бюлетені в оперативному режимі були виготовлені.

ОНОВЛЕНО 11:15 За даними територіальної виборчої комісії, станом на 10.00 в Житомирі участь у голосуванні взяли 13 тисяч 792 людини. Тобто, о 10.00 явка виборців в Житомирі склала 6,49%.

Нагадаємо, що загалом, згідно з списками, в Житомирі участь в голосуванні можуть прийняти 212 тисяч 557 осіб.

За попередніми даними голосувати на дому будуть 1857 житомирян.

20 хвилин

ОНОВЛЕНО 10:52 У Донецьку міліція затримала грузинів, яких зареєстрували як представників місцевих ЗМІ,-посол Грузії в Україні

ОНОВЛЕНО 10:26 За даними Центрвиборчкому України, 36 млн. 576 тисяч 763 українців зможуть проголосувати на виборах президента країни. Для проведення виборів глави держави в країні створено 225 територіальних виборчих округів.

ОНОВЛЕНО 9:55 Генеральний прокурор України звернув увагу прокурорів АР Крим, областей міст Києва та Севастополя, що у разі проведення органами міліції за власної ініціативи перевірок з приводу голосування на дому, без отримання таких доручень від самих виборчих комісій, це слід кваліфікувати як перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права. При виявленні подібних фактів необхідно принципово і невідкладно реагувати.

Повний текст заяви Генпрокуратури України

ОНОВЛЕНО 9:35 Понад 780 тисяч українців виявили бажання проголосувати на президентських виборах на дому, про що написали відповідні заяви. Це становить 2.16% від загальної кількості, що є близьким до загальностатистичної кількістості людей котрі голосувала на дому на попередніх виборах (крім другого туру 2004 року). Як праивло кількість людей, що голосують на дому у містах становить 1,5%, в селах 2- 3% Чому йде війна за голосування на дому читайте тут

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Найбільше заяв про «домашнє голосування» було зареєстровано в Донецькій області (95 тис.), Харківській (56 тис.) і Луганській (56 тис.).

При цьому 6,4 тисячі з цих заяв виявилися підробленими.

МВС України повідомляє про порушення 94 кримінальних справ за фактами спроб підкупу виборців.

ОНОВЛЕНО 9:15 Окружна комісія в Запоріжжі, яку обікрали вчора вночі, працює в нормальному режимі.

Учора ввечері після крадіжки, адміністрація Орджонікідзевського району надала комісії комп'ютери, а вже о 23.00 під охороною привезли системні блоки серверних комп'ютерів, через які здійснюється зв'язок з ЦВК.

У 03.00 голова комісії Катерина Сорока підписала акти, які відправили в ЦВК, що комісія працює в нормальному режимі.

Зараз робота виборчої комісії налагоджена, зв'язок з ЦВК встановлено, порушень не зафіксовано.

Як повідомлялося раніше, вчора вночі, 16 січня, невідомі пограбували окружну комісію № 77. Зловмисники викрали сервер, за допомогою якого здійснюється зв'язок з ЦВК.

ОНОВЛЕНО 8:45

Для голосування вдома потрібна довідка – версія БЮТ

Голосувати поза межами виборчих дільниць можна лише за наявності медичної довідки, заявляють у БЮТ.

Апеляційний адмінсуд Києва у неділю, о 3.30 ранку, в повному обсязі скасував усі попередні рішення про можливість голосування вдома, повідомляє прес-служба БЮТ.

За словами бютівця Андрія Портнова, суд встановив, що ЦВК, приймаючи роз'яснення про порядок голосування на дому, діяла протиправно і скасував це рішення.

Портнов наголосив, що в день голосування 17 січня всі, хто бажають голосувати за межами виборчих дільниць, мають привести докази у вигляді медичних документів.

Депутат також зазначив, що дане рішення суду, що було прийнято напередодні виборів після 00.00, є остаточним і не підлягає оскарженню.

ОНОВЛЕНО 8:28 Кореспонденти групи #elect_ua в Твіттері повідомляють, що в регіонах України розпочалося голосування. Явка виборців значна, повідомлень про порушення чи ускладнення виборчого процесу наразі немає.

вибори президент україна

Знак гривні
Знак гривні