П

Прохідний кандидат від опозиції? В тюрму! У Запорізькій області влада масово переслідує мажоритарників

У Запоріжжі і області влада витискує опозиціонерів із передвиборчих перегонів за допомогою силових структур. Четверо з рейтингових незалежних мажоритарників стали фігурантами кримінальних справ, щойно подали документи у Центральну виборчу комісію. Одного з них, «ударника» Вадима Кривохатька, вже оголосили у розшук. Самовисуванеця Петра Сабашука можуть арештувати вже цього тижня.

Зазирав у пекло Павло Шульц

Гроші або свобода

Кандидат-самовисуванець в одномандатному виборчому окрузі № 74 Петро Сабашук заявляє про тиск та обмеження його свободи під час передвиборчої кампанії.

Як повідомили у громадянській мережі «ОПОРА», 1 серпня, вже за годину після подання заяви в ЦВК на реєстрацію кандидатом в народні депутати, йому передзвонили з податкової міліції міста Запоріжжя і повідомили, що проти нього порушено кримінальну справу за ч. 3 ст 212 КК України «Навмисне ухилення від сплати податків», а днями з'явилося звинувачення за ч.3 ст.212-1 КК України «Навмисне ухилення від сплати соціального внеску до Пенсійного фонду України».

«Наприкінці серпня у суді був розглянутий запобіжний захід у рамках кримінальної справи. Податкова міліція виставила вимоги в 1,5 мільйонів гривен застави. Проте, суд не знайшов причин для таких жорстких заходів і ухвалив рішення сплатити лише 17 тисяч гривень, що я і зробив», - розповів пан Петро.

Петро Сабашук

За словами адвоката кандидата у нардепи Ілони Нестеренко, 15 вересня Сабашуку повідомили, що слідство у його справі закінчено, і її передають до суду. Але вже 17 вересня, коли Петро Сабашук зібрався до Центральної виборчої комісії, аби подати документи на свою нову довірену особу, і, маючи зобов'язання про невиїзд без дозволу слідчого органу, написав заяву з проханням дозволити йому виїхати в Київ з 19 по 21 вересня, отримав відмову. «Мені повідомили, що відновлено досудове слідство, і в ці дні проводитимуться слідчі дії з моєю участю, але ніхто нічого так і не проводив», - говорить захисник.

Понад те, найближчими днями відбудеться нове судове засідання, де повторно розглядатиметься запобіжний захід у рамках тієї ж кримінальної справи. Але цього разу податкова міліція підвищила вимоги до забезпечення застави до 4 мільйонів гривен. З цього приводу адвокат стверджує: «Кандидат дотримувався зобов’язань (перед слідством. – Ред..) і причин для обрання нових запобіжних заходів не було». А сам Петро Сабашук вважає, що його хочуть арештувати, щоб усунути з перегонів. «Зібрати 4 мільйони готівкою, при тому, що усе моє особисте майно перебуває під арештом, неможливо, - говорить він. - Тому, якщо суд пристане на бік податкової міліції, мене за п'ять днів заарештують».

Згідно з соціологічними опитуваннями, основна боротьба за перемогу на 74-му окрузі точиться між безпартійним самовисуванцем Петром Сабашуком, який вже колись був депутатом від цього округу і комуністом Олексієм Бабуріним. Представник влади, чинний нардеп-регіонал Ярослав Сухий, посідає третю сходинку.

Навряд чи за переслідуванням Сабашука стоїть комуніст Бабурін – у його політсили немає такого адмінресурсу. Поінформовані джерела у Запоріжжі звертають увагу на те, що тиск на Сабашука посилився тоді, коли він розпочав зустрічі з виборцями. Відтоді його стали викликати на допити щодня, по кілька годин ставили одні й ті ж питання. Тобто, очевидно, що влада руками податківців намагається перешкодити його передвиборчій кампанії.

Ярослав Сухий

Щодо кримінальної справи, порушеної проти незалежного кандидата. За інформацією «Текстів», претензії Податкової міліції викликали борги заводу «Львівсільмаш» перед бюджетами різних рівнів. Завод цей належить компанії «Рассвєт», заснованої Сабашуком. Підприємство проходить процедуру банкрутства, його борги, у тому числі і перед фіскальними органами, узгоджені і поступово сплачуються. Тобто, звинувачення в ухилянні від сплати податків виглядають, м’яко кажучи, дивно.

«УДАР» під ударом

Схожі проблеми у Вадима Кривохатька, керівника запорізького облштабу соратників Віталія Кличка. Кривохатько, успішний фермер, котрий забезпечує роботою селян у своєму районі, балотується в окрузі № 82, де йому протистоїть заступник губернатора Запорізької області Олександр Дудка.

Вадим Кривохатько

Ще у серпні в партії «УДАР» повідомляли, що в селище, де живе Кривохатько з родиною, приїхали понад 30 слідчих прокуратури (по одному слідчому на 5 жителів населеного пункту, до речі), і почали залякувати людей, вимагаючи надати компромат на фермера. Обшуки проводилися удома і в офісах голови запорізького облштабу.

Органи прокуратури закидають Кривохатьку ухиляння від сплати податків у розмірі 2 млн грн. Справу порушено ще в квітні цього року, однак слідчі дії у ній активізувались ближче до початку виборчих перегонів. Прикметно, що одне із звинувачень, які закидають кандидату, пов’язане із випадком виробничого травматизму на його фермі. Але ж робітники травмуються майже на всіх підприємствах Запоріжжя і області, у тому числі й на тих, що належать кандидатам від Партії регіонів. Чому прокуратура не переслідує також і їх? Питання риторичне.

Те саме стосується і ухиляння від сплати податків. Наприклад, правоохоронці зі зрозумілих причин не цікавляться, чи відповідають зарплаті видатки заступника губернатора Олександра Дудки, що також балотується в окрузі №82. До речі, в окремих районах округу рейтинг Кривохатька сягає 45%. Цілком зрозуміло: якщо його не усунути з перегонів, ставленик влади лишиться без мандату.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка

Вадим Кривохатько, попри те, що його у будь який момент можуть схопити і кинути за ґрати, продовжує боротися. А от його соратник Олександр Волков, який від початку вважався фаворитом в окрузі №80 (Мелітополь) зійшов з дистанції – відкликав з Центрвиборчкому заяву про реєстрацію.

Олександр Волков

«У зв’язку з веденням підприємницької діяльності вважаю неможливим балотуватись в народні депутати України», - так обтічно пояснив він свій вчинок. Вірогідно, йому цілком зрозуміло пояснили: перейдеш дорогу «правильному» кандидату, ніякого бізнесу у тебе не буде. Після того, як Волков вивісив білий прапор, в окрузі лишився один фаворит – Євген Балицький, впливовий місцевий бізнесмен, депутат облради від Партії регіонів, подейкують, креатура голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

Євген Балицький

Інший рейтинговий самовисуванець, Олександр Пономарьов (округ №78, Бердянськ), знаходиться у щільній облозі, але наразі тримає оборону. Пономарьов –засновник компанії «Райагропромснаб», відомий в окрузі як великий роботодавець і меценат. Стосовно нього реанімували кримінальну справу, порушену ще після зміни влади у країні в 2010 році (йому також закидають ухиляння від сплати податків). Зазначимо, що у вересні 2010-го, податківцям, що намагалися вилучити документацію на підприємстві Пономарьова, протистояли кількасот робітників «Райагропромснабу»; справа дійшла до стрілянини.

Олександр Пономарьов

За депутатський мандат від округу №78 із Пономарьовим змагається Валерій Баранов.

Валерій Баранов

Він чинний депутат Верховної Ради від Народної партії спікера парламенту Володимира Литвина. Однак у рамках коаліційної угоди його усіляко підтримує Партія регіонів.

Від автора.

Це – досить поверхневе дослідження ситуації лише в одній області. Можна не сумніватися, що подібне відбувається в решті регіонів країни.

запоріжжя вибори вибори-12 спротив репресії абзац

Знак гривні
Знак гривні