В

В очікуванні фінансового апокаліпсису. Чи врятує нас МВФ, залежить від того, як пройдуть вибори

Чутки про можливість дефолту України лунають все гучніше. Без серйозної підтримки ззовні країні буде практично не під силу розраховуватись із зовнішніми боргами. Щоб уникнути неконтрольованої девальвації гривні, Україна буде молити МВФ видати кредит ще до кінця року. Та чи дадуть гроші залежить від того чи пройдуть вибори чесно.

Ризики досліджував Павло Контрактович

Дефолт вже близько?

За оцінками ресурсу Business Insider, Україна увійшла до п'ятірки держав, де небезпека дефолту особливо висока. Гірше ситуація виявилася тільки в Греції, Аргентині та Кіпрі. У міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings стверджують, що без відновлення програми з МВФ до початку 2013 р. або повномасштабного виходу України на зовнішні ринки держава ризикує різким зменшенням резервів і обвалом гривні. У цьому випадку Fitch загрожує знизити суверенний рейтинг країни (зараз довгострокові рейтинги дефолту емітента України в іноземній і національній валюті знаходяться на рівні "B", прогноз «стабільний»).

Передумови для таких апокаліптичних пророкувань справді існують. У наступному році нашій державі доведеться повернути зовнішнім кредиторам близько $8 млрд. Тільки виплати МВФ за наданими раніше кредитами повинні скласти в 2013 р. $6,4 млрд. (погашення тіла плюс виплати відсотків). Труснути калиткою доведеться як урядові, так і НБУ, який знову стане розтрачувати резерви. Щоб не дратувати зарубіжних кредиторів і вчасно виконувати зобов'язання, уряд вже зараз нарощує обсяги дорогих запозичень на внутрішньому ринку. За даними НБУ, станом на липень Міністерство фінансів продало локальним інвесторам доларові боргові папери на $ 2,5 млрд. із прибутковістю 9,3% річних, а в кінці серпня — ще на $ 278 млн. Крім того, в липні Україна розмістила п'ятирічні єврооблігації на $ 2 млрд. під 9,25% річних. Для порівняння: у лютому 2011 року Мінфін спромігся залучити $ 1,5 млрд. на 10 років під 7,95%.

«По суті, країна зводить боргову фінансову« піраміду», заміщаючи дешеві кредити МВФ все більш дорогими запозиченнями. Якщо в уряду виникнуть складнощі із залученням нових позик, піраміда почне рушитися. Це автоматично призведе до некерованої глибокої девальвації гривні. Можливість дефолту різко виросте », — прогнозує заслужений економіст України Віктор Суслов.

Шанс для гривні

Тривожні симптоми валютної недостатності в країні вже очевидні. На початку вересня курс гривні обвалився до нового 33-місячного мінімуму до долару США, сягнувши на міжбанківському ринку 8,20 грн /$. Причиною ажіотажу стало зростання гривневої ліквідності в банківській системі (напередодні НБУ видав ряду банків рефінансування на суму 3,8 млрд. грн.), яким скористалися спекулянти. Внесок у валютну істерію традиційно вніс і Нафтогаз, що скуповував у цей час ВКВ для платежів за «блакитне» паливо. Протягом декількох днів НБУ вдалося повернути курс на міжбанку до 8,12 грн./$.

Регулятор вдався до вже перевіреної міри — відібрав у підопічних гривню (10 вересня залишки на коррахунках банків впали майже на 4 млрд. грн — до 15,7 млрд грн). Експерти переконані, що найближчим часом відомство більше не допустить подібних «проколів». «Курс гривні залишиться біля позначки 8,15 грн./$ до кінця жовтня. Нацбанк не дозволить більш істотного зниження курсу національної валюти до парламентських виборів, хоча для цього будуть потрібні адміністративні заходи », — вважає головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Але вже в листопаді доля гривні повисне на волосинці. Значних валютних надходжень в країну найближчим часом не передбачається. Боргова криза в Європі і охолодження більшості світових економік привели до різкого падіння попиту на вітчизняний експорт. Дефіцит торгівлі товарами України в липні досяг $ 1,8 млрд. Дефіцит поточного рахунку за підсумками 7 місяців склав $ 6,7 млрд. (3,8% прогнозного ВВП на 2012 р.). Надалі ситуація погіршуватиметься ще й за рахунок уповільнення темпів зростання ВВП Китаю. Скорочення попиту на метал з боку Піднебесної вже спричинило різке падіння цін на залізорудному сировину. Слідом за ними почне дешевшати сталь. І оскільки в Україні чверть ВВП становить чорна металургія, економіка досить скоро відчує зниження цін і попиту. «Ознак поліпшення на ключових для України товарних ринках поки немає. Чистий приплив боргового капіталу також різко скоротиться. НБУ доведеться витрачати значні обсяги резервів, якщо буде ухвалено принципове рішення тримати курс гривні відносно стабільним. Думаю, до кінця року ми вийдемо на курс 8,40-8,50 грн. /$», — прогнозує аналітик Concorde Capital Віталій Ваврищук.

Втім, хоча ймовірність девальвації гривні після парламентських виборів залишається досить високою, її, можливо, вдасться уникнути. На даний момент резерви НБУ покривають 3,5 місяців імпорту. Це перевищує загальноприйнятий поріг безпеки в 3 місяці. Тому регулятор цілком може собі дозволити утримати курс ще якийсь час або, як мінімум, не допустити неконтрольованого обвалу курсу. «Аналогії з 2008 роком зараз не доречні. Країна вже рік живе в умовах девальваційних очікувань. Це дозволило населенню, банкам та регуляторним органам підготуватися до можливих коливань курсу гривні. Якщо послаблення гривні й відбудеться, воно буде на порядок слабше того, що ми бачили в 2008-2009 роках », — обіцяє начальник аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.

Проте вже в майбутньому році падіння курсу гривні може виявитися більш значним. Щоб не допустити стагнації в економіці, Україна буде змушена підтримати експортерів за рахунок девальвації національної валюти. До того ж, враховуючи значні виплати за зовнішніми боргами, НБУ більше не зможе витрачати резерви на підтримку курсу. За словами Віталія Ваврищука, девальвація гривні 2013 до рівня 9,00-9,50 грн / $ — практично неминуча.

Потрібна допомога

Глибина падіння нацвалюти, втім, як і стійкість України в якості позичальника, буде залежати від відновлення співпраці з МВФ. Шанси реалізації такого сценарію досить великі. Після завершення парламентських виборів уряду буде простіше братися за реалізацію непопулярних реформ, на яких наполягає фонд — підвищувати тарифи на газ для населення, проводити консервативну бюджетну політику, тощо. Але розбіжності можуть виникнути на політичній основі. «Позитивний результат переговорів з фондом на 95% буде залежати від того як пройдуть вибори — визнає або не визнає Захід їх результат, наскільки грубими будуть порушення. Якщо будуть серйозні фальсифікації, місія фонду, швидше за все, не братиме позитивних фінансових рішень. Навіть незважаючи на те, що МВФ завжди підкреслює, що він поза політикою », — переконаний директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

У цьому випадку, щоб уникнути боргової ями, Україна буде змушена податися за грошима на Схід. Умови для цього зараз цілком сприятливі. Тільки за останні 2 місяці Україна домовилася з Китаєм про надання двох кредитів. $3 млрд. Піднебесна дає нам на розвиток сільського господарства. Ще $3,656 млрд. призначені НАК «Нафтогаз України» на реалізацію проектів по заміщенню природного газу на ТЕЦ вугіллям вітчизняного видобутку. Експерти прогнозують, що обсяги фінансування від Піднебесної будуть стрімко зростати. Україну цілком влаштовують ціни на китайські гроші. Середньострокові позики на 3-5 років коштуватимуть нам 5-6% річних (для порівняння: дворічний кредит російського ВТБ обійшовся Україні в 7%). Важливо й те, що на відміну від МВФ Пекін не диктує Києву незручних політичних вимог.

Проте фінансова підтримка зі Сходу може стати лише тимчасовим порятунком для України. Навряд чи Китаю припаде до смаку, якщо український уряд почне витрачати його гроші на соціальні проекти, виплату зарплат і пенсій. Ці кошти буде неможливо пустити і на поповнення золотовалютних резервів НБУ. Ті продовжать стрімко танути в міру того, як держава буде гасити борги. Тому економісти вважають, що новий уряд піде на все, щоб догодити МВФ. «Скоріш за все, і сам фонд налаштований відновити співпрацю з Україною після виборів, коли буде новий Кабінет міністрів, і, головне, — зрозумілий для кредитора новий політичний розклад сил», — переконаний президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Тому можна очікувати, що уряд та МВФ сядуть почнуть переговори ще цього року. Їх результатом стану нова програма співпраці кредитора з Україною на 2013 і наступні роки.

мвф фінанси економіка вибори-12 криза

Знак гривні
Знак гривні