Н

Наступ «регіонів» на суспільство. Інфографіка

З 2010 року, коли Україну очолили «донецькі», заточилася війна. Війна влади проти суспільства. Державний апарат заходився поступово згортати наші права і свободи, видушувати демократію і українську ідентичність. На цій інфографіці змальовано плин «бойових дій» на усіх фронтах. Наразі ми програємо. Але зберігаємо здатність ефективно контратакувати.

/Щоб збільшити, натисніть на світлину/

2010.

Бої за українську ідентичність

Голодомор 1932-33 років не геноцид - неодноразово заявляв Янукович. Подібні твердження підхопили посадовці всіх рівнів. Апофеозом став виступ Януковича в Страсбурзі на Парламентській Асамблеї Ради Європи, де він під час розгляду проекту резолюції з Приводу Голодомору 1932-33 років заявив, що Голодомор не був геноцидом.

Забути про геноцид. Програми, покликані відновити історичну пам'ять про геноцид, згорнуто до мінімуму.

Систематичне призначення на державні посади людей, для яких російська чи радянська ідентичність часто переважає українську. (Микола Азаров, Володимир Семиноженко, Анатолій Могильов,) Більшість нових посадовців, що народилися в Україні, походять з Донбасу і, як правило, теж байдужим чи ворожим ставленням до української культури.

Російський націоналіст Табачник став міністром освіти й науки України (а після «адміністративної реформи» 2011 року – ще й молоді та спорту).

Дивіться інфографіку 33 смертних гріха Табачника

Засекречено архів КДБ. Головний державний архів СБУ, закрив вільний доступ до документів, розсекречених у попередні роки. Проти історика Русалана Забілого порушено кримінальну справу.

Кіно російською. Уряд скасував норму про те, що іноземні кінофільми, які дублюються для показу в Україні, мають дублюватися з фільмокопії мови оригіналу українською мовою.

Менше української під час ЗНО. Міністр освіти Дмитро Табачник скасував рішення про складення тестів незалежного зовнішнього оцінювання з 2010 року лише українською мовою.

Бакалаври без української. Міністр освіти Дмитро Табачник скасував обов’язковий іспит для бакалаврів з української мови.

Аспіранти без української. Скасовано іспит з української мови для вступу в аспірантуру і складання кандидатського мінімуму.

Іноземні студенти без української. Міністерство освіти дозволило іноземним студентам навчатися в Україні не українською, а російською мовою.

Цензурування підручників з історії. Міністерство освіти розпочало політику ревізії навчальних програм та цензурування підручників з історії.

Встановлено погруддя Йосипа Сталіна

Виселення музеїв з Лаври. Кабінет Міністрів і міністерство культури прийняли рішення про виселення більшості музеїв з території Києво-Печерської Лаври. Лише протести громадськості та проблеми з пошуком у Києві вільних приміщень призвели до того, що задум влади не реалізовано. Проте від нього не відмовилися остаточно.

Російська література замість світової. Міністр освіти Табачник ініціював запровадження замість курсу зарубіжної літератури в школі курсу світової літератури. Насправді, за словами Табачника «російська література займатиме найбільший обсяг - 3/4 навчального процесу». Табачник також заявив, що завданням його міністерства є «повернення російської літератури мовою оригіналу».

Вулицю Івана Мазепи поділили. Більшу частину вулиці Івана Мазепи в Києві перед приїздом до Києва Московського патріарха Кіріла перейменовано на вулицю Лаврську

Пільги для україномовного кіно. У 2010 надано низку податкових пільг виробникам і розповсюджувачам національних фільмів, які зробленні українською.

Бої за права і свободи людини

Більше катують. Збільшилося число випадків катувань та загибелі людей в установах правоохоронних органів. За даними Харківської правозахисної групи, оціночна кількість людей, що зазнали незаконного насильства з боку міліції, становила 780-790 тисяч людей (у 2009 році – 604 тисячі).

Більше убивають. Число загиблих затриманих в міліції в 2010 році становило 51 особу (в 2009 році – 23). Широкого резонансу, зокрема, набула загибель у міліції київського студента Ігоря Індила.

Узурпація влади Януковичем. Змінивши більшість суддів Конституційного Суду, Віктор Янукович розширив свої повноваження, по суті, узурпувавши владу в країні. Внаслідок цього на сьогодні президент Янукович реалізовує повноваження, на які його не уповноважували виборці.

Блокування мітингів. Після приходу до влади Януковича в Україні поширилася практика незаконного силового перешкоджання проведенню мирних зібрань з боку міліції.

Зменшилася незалежність судів. Законом «Про судоустрій і статус суддів» штучно звужено повноваження Верховного Суду України, натомість необґрунтовано розширено повноваження Вищої Ради юстиції з питань призначення та звільнення суддів та дисциплінарного провадження щодо суддів.

Заборони акцій протесту. Починаючи з 2010 року суди все частіше стали приймати необґрунтовані рішення про заборону вуличних акцій. Відмова громадян виконувати такі рішення, а також їх вільне тлумачення і й надміру агресивне виконання міліцією спричинила зіткнення демонстрантів з міліцією практично в усіх регіонах України.

Арешт Луценка. Незаконно заарештовано опозиційного політика Юрія Луценка. У 2012 році Європейський суд з прав людини визнав арешт незаконним і політично мотивованим, після чого проти Луценка почали фабрикувати нові звинувачення.

Незаконні дії щодо журналістів. Лише з боку адміністрації Президента Київська незалежна медіапрофспілка зафіксувала 12 випадків незаконних дій щодо журналістів.

Закриття шкіл. В Україні почалася хвиля закриття шкіл. Особливо багато таких випадків і пов’язаних з ними протестів у 2010-12 роках мали місце в Донецькій та Луганській областях.

Блокування міліцією автобусів з протестувальниками. Відновлено практику затримання міліцією під надуманими приводами автобусів з учасниками акцій протесту, що прямують до Києва.

Ректорів перетворюють на стукачів. СБУ запровадило практику збирання з ректорів вищих навчальних закладів листів з зобов’язанням стежити за тим, щоб студенти не брали участі у небажаних для влади протестних акціях.

Бази даних на усіх «активних». З ініціативи адміністрації Президента місцеві держадміністрації розпочали збір інформації про політичні уподобання та настрої тисяч активних громадян по всій країні.

Позбавлення волі активістів Податкового Майдану. Під надуманими приводами «перекриття доріг» і «пошкодження плитки на Майдані Незалежності» було сфабриковано кримінальні справи проти учасників «Податкового майдану» у Києві. Деякі учасники «податкового майдану» були безпідставно заарештовані. Наприклад, Сергій Костаков провів в ув’язненні 7 місяців.

2011.

Бої за українську ідентичність

Призначення адептів «ркусского міра» в Міносвіти. Міністр освіти Табачник усунув від керівництва Центру оцінювання якості знань абітурієнтів професіоналів, призначив на цю посаду свою заступницю Ірину Зайцеву, яка працювала у Луганському обласному російському центрі.

Скасовано конкурс з української мови. Міністерство освіти відмовилося підтримувати конкурс української мови імені Петра Яцика,

Переведення майже усіх садочків і шкіл Одеси на двомовність. Як наслідок у 2011/12 навчальному році в Одесі 48% першокласників навчалися російською мовою. Аналогічні заходи в 2011-12 роках здійснено в деяких інших містах Сходу та Півдня України.

Ліквідація 12-річної шкілької освіти. Верховна Рада скасувала запровадження в Україні 12-річної шкільної освіти, до якої освітня система готувалася понад 10 років. Це рішення спрямоване на ізоляцію української шкільної освіти від світового освітнього процесу і її утримання в рамках російсько-радянської освітньої моделі.

Вивішування червоного прапора. Верховна Рада прийняла закон, який називає радянсько-комуністичний червоний прапор «прапором Перемоги» і зобов’язує використовувати його 9 травня та в інші дні, пов’язані з подіями Другої світової (в законі – «Великої Вітчизняної») війни поруч з державними прапорами. Окремі положення Закону Конституційний Суд визнав неконституційними, проте в цілому норми, які возвеличують радянсько-комуністичну символіку і заохочують її використання, залишаються чинними.

Кіно російською. Верховна Рада внесла зміни до законодавства, які дозволяють демонструвати в Україні іноземні фільми, дубльовані не українською мовою (за умови наявності українських субтитрів).

«Зарніца». Міністерство освіти відновило проведення в Україні радянської дитячої мілітаристської гри «Зарніца»

Український інститут національної пам’яті фактично знищено. З центрального органу виконавчої влади його перетворено на рядову дослідну установу. Директором Інституту, став екс-функціонер КПРС, Валерій Солдатенко.

Російська у ЗНО. Міністерство освіти запровадило незалежне зовнішнє оцінювання з російської мови.

У суді без української. Новий Закон України «Про судоустрій» дозволив використовувати в судовому процесі як українську, так і іншу мови. До цього не використовувати українську мову в судовому процесі мали право лише особи, які нею не володіють.

Витіснення української зі Сходу. Донецька, Луганська, Запорізька обласні, Одеська, Севастопольська міські та інші місцеві ради ухвалили і впроваджують в життя незаконні рішення про використання російської мови поруч або замість української.

Ліквідація української мови в Одесі. Одеська міська Рада і міський голова Олексій Костусєву 2011 році перевів практично всю роботу міської ради і підлеглих їй виконавчих структур на російську мову. У 2010 році подібні рішення ще скасовувалися завдяки реакції прокуратури та рішенням судів, однак з 2011 правоохоронні й судові органи заплющили очі на незаконну русифікацію.

Еuronews розпочав мовлення українською

Більше грошей на українське кіно. Істотно збільшено бюджетні видатки на виробництво та розповсюдження національних фільмів.

Бої за права і свободи людини

Арешт Юлії Тимошенко.

«Сталінські» суди проти Тимошенко, Юрія Луценка та інших заарештованих діячів опозиції і винесення обвинувальних вироків відбулися з численними порушеннями процесуального законодавства.

Насильство зростає. Кількість людей, які зазнали насильства у міліції зросла до 980 тисяч, - дані Харківської правозахисної групи.

Суд у лікарні над Тимошенко. Суд у «справі ЄЕСУ 1996 року» відбувся в приміщенні медсанчастини слідчого ізолятора упродовж 12 годин поспіль. Українські й зарубіжні правозахисники та західні дипломати заявили про безпрецедентне порушення принципів демократичного судочинства.

Обмеження на виборах. В новому законі про вибори до Верховної Ради запроваджено штучну заборону на участь у виборах виборчих блоків, запроваджено заставу в розмірі 2 млн. гривень для участі партії у виборах. У такий спосіб штучно створено проблеми для участі у виборах політичних сил, що не мають значних фінансових ресурсів та/або бажають об’єднатися у виборчі блоки.

Зміни до Кримінально-процесуального Кодексу, дозволили суду за поданням слідчого та прокурора довільно обмежувати строк ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи.

Сіли за пам’ятник. За пошкодження погруддя Сталіну в Запоріжжі (законність встановлення погруддя – сумнівна, а провокаційно-антиукраїнський зміст незаперечний) декілька активістів громадської організації «Тризуб» засуджені до ув’язнення терміном від 2 до 3 років, а також зобов’язані виплатити компенсацію комуністичній партії.

Засекречено рішення судів. Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України" скасовано вимогу вносити всі рішення судів до Єдиного реєстру. Відтепер "перелік судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Реєстру, затверджується Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України".

Тиск на незалежні медіа. У Харкові, Одесі та інших містах влада під різними приводами перешкоджала роботі незалежних від неї місцевих телекомпаній, ретрансляції їх сигналу тощо.

При обміні валюти потрібно показувати паспорт.

2011 року ухвалено Закон «Про доступ до публічної інформації», який надав журналістам і всім громадянам широкі можливості для отримання інформації, у т.ч. про діяльність органів влади.

2012.

Бої за українську ідентичність

СБУ керує уродженець Росії. Призначення на посади у сфері оборони й національної безпеки людей, тісно пов’язаних з Росією. На посаду голови СБУ призначено уродженця Московської області й колишнього співробітника КГБ Ігоря Калініна.

Міноборони керує екс-громадянин Росії. На посаду Міністра оброни призначено уродженця Казахстана Дмитра Саламатіна, який щонайменше до 2005 року був громадянином Російської Федерації.

Прийнято Закон «Про засади державної мовної політики».

Бої за права і свободи людини

Справа проти видання «Лівий берег». Закрита після протестів правозахисників та журналістів.

Намагання закрити популярний файлообмінник ex.ua. Завдяки масовим хакерським атакам на офіційні сайти файлобмінник вдалося захистити.

Справи проти телеканалу ТВі і його гендиректора. (закрита після протестів журналістів та громадськості). Проте телеканала викидають із кабельних мереж, а за інформацією гендиректора Княжицького, Нацрада планує відібрати у каналу ліцензію.

Через парламент "проштовхують" закон про мирні зібрання, що ускладнить поведення мітингів, пікетів, демонстрацій тощо. Наразі невдало.

Розширення прав підсудних. Новий Кримінальний процесуальний кодекс розширює права підсудних та обвинувачених, у т.ч. посилює принцип змагальності в судовому процесі, обмежує терміни тримання людини під вартою, можливості затягування судового розгляду тощо. Водночас Кодекс містить і низку сумнівних нововведень (наприклад, позбавляє права бути захисниками осіб, які не є адвокатами).

До наших читачів

Напевно, мапа вийшла неповна. Якщо, на вашу думку, ми пропустили щось особливо важливе на тему, що висвітлена в інфографіці, та що відбувалося за останні два з половиною роки, напишіть нам про це у коментарях.

політика свобода спротив інфографіка абзац влада

Знак гривні
Знак гривні