Л

ЛСД - відстій, в моді стимулятори інтелекту

Cтуденти купують рецепти на ліки такі як Аддерол і Ріталін – не для того щоб розслабитись, а для того щоб отримати вищі бали і забезпечити собі перевагу над своїми однокурсниками, підвищити здатність до навчання. Купівля – продаж цих рецептів є злочином в Сполучених Штатах, який карається позбавленням волі. Сьогодні новий вид когнітивних стимуляторів – нейропідсилювачів (neuroenhancers), або "розумних ліків" - все частіше і частіше починає з'являтися в університетських містечках по всьому світу, - пише американське наукове видання «H+»

ПІДГОТУВАВ: Сергій Климоко

Модафініл - заборонений у спортивних змаганнях стимулятор - підвищує академічну продуктивність та значно скорочує потребу у сні, підвищує ефективність «оперативної пам'яті». Сайт Йоркського університету описує експеримент за участю трьох студентів - Чарльза, Ніка і Девіда - кожен з яких прийняв 200 мг Модафінілу. За словами Чарльза, протягом однієї години, ніхто з них «не відчував нічого дивного». Але потім він став почувати себе значно більш уважним. «Я не міг бути впевнений, що це не плацебо, але потім Нік став занадто добре грати в футбол на комп'ютері, перемігши своїх друзів три рази поспіль. Це було не випадково».

Так виглядають нейрони

Модафініл виявився настільки популярним в академічних колах Оксфорда і Кембриджа, що однин з десяти студентів зізналися, як приймали Модафініл без рецепта. Академічні цілі його застосування - від підвищення пильності під час іспитів до стимулювання розумових процесів при написанні есе або дипломних робіт.

У 2005 році команда на чолі з Шоном МакКейбом, професором Мічиганського Університету дослідницького центру токсикоманії, повідомила, що в минулому році 4,1 відсотка американських студентів отримали рецепти на стимулятори для немедичного використання, в одному з університетів показник склав двадцять п'ять відсотків. Інші дослідники знайшли ще більш високі показники: в 2002 році дослідження в коледжах США показало, що більш ніж тридцять п'ять відсотків студентів використовували стимулятори у немедичних цілях.

За даними дослідницької групи МакКейба, білі студенти з конкурентоспроможних коледжів, особливо в північно-східних штатах є найбільш частими користувачами нейропідсилювачів. Вони є студентами ВНЗ, в яких, щоб бути успішним студентом, доведиться відмовлятися від вечірок набагато частіше, ніж того б хотілося.

Студенти схильні вважати Аддерол і Ріталін безпечним, частково тому, що вони, знають багато прикладів їх успішного використання не за призначенням.

Студентські чати переповнені повідомленнями про Аддерол. Повідомлення, подібні цим з сайту BoredAtPenn, є досить типовими: "У мене є кілька таблеток Аддеролу, сижу у кімнаті 101, сіра сорочка і навушники", "Маю Аддерол на продаж, 20 мг за 15 доларів".

"Це вже не розширення свідомості шістдесятих," Коментує оглядач Нью Йоркера Маргарет Толбот. «Нейропідсилювачі чудово підходять і для вирішення проблем «білих комірців» в умовах краху економіки. Вони також тісно співпрацюють з нашими цифровими технологіями: чим більшою кількістю гаджетів ми володіємо, тим більше ми стаємо розсіяними, тим більше ми потребуємо допомоги у зосередженні". Коротше кажучи, багато хто з сьогоднішніх молодих людей швидше обере Модафініл, ніж ЛСД, щоб зберегти конкурентоспроможність.

Але чи дійсно такі препарати, як Аддерол, Ріталін і Модафініл суттєво підвищують рівень інтелекту, уваги, стимулюють творчість? Брюс Кац, ад'юнкт-професор обчислювальної техніки в університеті Дрексл у Філадельфії, каже: "Що стосується підвищення інтелекту, - це важке запитання. Наприклад, просте збільшення швидкості навчання мозку може прискорити оволодіння новими поняттями, але також приведе до збільшення темпів забування старих. Розум це не просто придбання знань, але й у застосуванні цих знань у правильному контексті".

Зак Лінч, автор книги «Нейрореволюція: Як дослідження мозку змінює наш світ», так описує сучасний світ нейромудуляторів: "Нейротехнології - це широке поняття для позначення ліків, пристроїв та діагностики, зосередженій на мозкові та нервовій системі", говорить він. "Нейроцевтики - це термін, який я застосовую для опису майбутнього у нейрофармакології, препаратів, які не мають побічних ефектів і можуть використовуватись здоровими людьми. Існує три категорії нейроцевтиків: когніцевтики для пам'яті, емоцевтики для емоцій, і сенсоцевтики для сенсорних систем».

Вітамін щастя?

У Державному університеті Нью-Йорку, молоді люди шаленіють від можливості відсканувати свої мізки, щоб побачити, які області були активні, коли вони дивилися на фотографії своїх коханих. Області мозку, які висвітлюються під час тесту, були багатими на дофамін. Дофамін є основною хімічною речовиною, пов'язаною із задоволенням та наркоманією. Дослідники вже давно виявили, що ця хімічна речовина відіграє велику роль у почутті закоханості. Мозкові клітини також звільнюють дофамін у відповідь на введення в організм кокаїну і нікотину.

Агоністи дофаміну - препарати, які імітують вплив допаміну - також використовується для лікування хвороби Паркінсона. У деяких випадках пацієнти з хворобою Паркінсона можуть отримати полегшення від глибокої стимуляції мозку (DBS), процедури, в якій хірурги імплантують у мозок електроди, для того щоб регулювати рухи тіла, - така процедура схожа на використання кардіостимулятора в серці.

Мережа нервових закінчень сінепсів

"Кожен у своєму тілі має злегка відмінний фармакологічний набір», - говорить Джеймс Кент, спеціаліст із дослідницької фармакології. «Я, як правило, функціоную краще з підвищеним рівнем дофаміну. Проте всі ліки, які збільшують рівень дофаміну, є незаконними або продаються за рецептом, як наприклад Аддерол. Більша частина мого життя була експериментом із застосування фармакологічних когнітивних додатків. І лише з часом я виявив, що медична маріхуана і кофеїн краще модулюють увагу, ніж лікарські препарати».

Більш радикальні нейроінженерні проекти пропонують імплантологи - вже зараз можна спостерігати збільшення використання сенсорних і моторних протезів - мозкових імплантантів – сполучених із нервовою системою. Імплантанти для допомоги глухим є гарним прикладом. Теодор Бергер з університету Південної Каліфорнії визначає інший клас протезів, спрямованих на відновлення когнітивних функцій мозку, пошкоджених в наслідок інсульту, травми або хвороби. Розпочата робота над концептом пристрою - протезу, що зможе імітувати функцію гіппокампу - частини мозку, відповідальної за формування спогадів.

Такі протези в підсумку можуть стати субстратом і для самого розуму. А поки, Жаме Кашіо стверджує, що вік кіборгів і супер -геніїв вже настав у формі нетбуків, айфонів і інших форм доступу до Інтернету. «Це просто використання зовнішніх інформаційних і комунікаційних пристроїв замість імплантантів та генетичної модифікації. Для багатьох, смартфон або ноутбук став зовнішньою частиною мозку, доступом до більшої частини знань у веб-ресурсах та бібліотеках світу».

(Нейро)революція?

Очевидно, використання нейротехнологій здоровими людьми для підвищення ефективності праці матиме глибокі соціальні наслідки.

Деякі з нас будуть фармакологічно «поліпшені», а інші не будуть. Зак Лінч, проте, налаштований оптимістично. "Як і будь-який новий набір інструментів, розроблених людьми, є як позитивні, так і негативні сторони їх використання. Однак, якщо ми широко подивитися на людську історію, ми побачимо, що нещодавно розроблені технології збільшили тривалість життя, підвищили його рівень. Ми очікуємо, що ця тенденція буде продовжуватися в міру нашого просування в нейрореволюції».

"Немає ніякого сенсу в забороні використання нейропідсилювачів ", говорить Маргарет Толбот. "Занадто багато людей вже приймають їх, і користувачами є, як правило, освічені й привілейовані люди, які роблять це з достатньою обережністю. У споживацькому суспільстві, люди належним чином поінформовані про ризики і переваги нейропідсилювачів, можуть зробити свій власний вибір, як змінювати свою думку, так само, як вони можуть самостійно приймати рішення про модифікації свого тіла».

Джеймс Кент робить крок далі, «Зараз ми знаходимось на важливому етапі переходу від контркультурного відстоювання інтересів когнітивної стимуляції до формування загальноприйнятної схвальної думки, що тиражується засобами масової інформації. Незабаром широка громадськость буде вимагати достатній споживчій рівень когнітивних аксесуарів. Це тільки питання часу, але буде потрібне ще одне чи два покоління, щоб все стало на свої місця».

Це, ймовірно, буде лише першим і дуже важливим кроком - у новому світі нейроцевтики, ноотропів і захопленням нейропротезуванням для поліпшення людського інтелекту і творчості. Брюс Кац вважає, що це призведе до позитивного зв'язку - розширення інтелектуального потенціалу призведе до більшої винахідливості, яка призведе до кращих засобів підвищення інтелекту, який приведе до ще більш потужних методів його використання. І в якийсь момент у цьому процесі, «Ми станемо мало схожими на старого доброго Homo Sapiens, - не більше, ніж людина тепер подібна до миші».

концепція наука медицина

Знак гривні
Знак гривні