Ч

Чому іде війна за голосування на дому? Фальсифікації тут ні до чого

Звичайна людська логіка підказує, що чим менше громадянин змушений збирати різних довідок, тим краще. Але у нашому випадку пам’ять про фальсифікації-2004 жива і один з методів – голосування на дому. Та цього ж разу завдяки кампанії проти "надомників" Тимошенко в другому турі зможе пояснювати розрив між собою і Януковичем тим, що у неї вкрали голоси.

З "надомниками" розбирався Роман Кульчинський

Ситуація з голосуванням на дому дійшла до абсурду. Десь до 13 годи ЦВК не мала рішення суду, яке зобов’язує виборця надавати медичну довідку до заявки на «домашнє» голосування. До цього часу можна було голосувати без довідки. Що люди і робили. Але дезорієнтовані кампанією про те, що «порібна довідка», і штаби, і дільниці часто плуталися. Так в Запоріжжі штабна машина привезла старих і хворих людей голосувати, а одночасно члени комісій пішли до цих людей додому. Воно-то смішно, і це дрібниця, але добре ілюструє хаос, який панує у державі.

Варто наголосити, що законопроект, внесений Ющенком про вибори президента, який експерти вважали найбільш досконалим у сенсі запобігання фальсифікаціям, БЮТ разом з ПР успішно провалили в парламенті. ПРіБЮТ тоді прийняв чинний закон, який тільки розширює можливості для фальсифікаторів і робить їх безкарними. Вочевидь, кожен сподівався, що його «рейдерські» можливості в судах сильніші. Наразі в цьому напрямку перемагає БЮТ.

Але чому стоїть крик навколо «надомного» голосування?

Звичайна людська логіка підказує, що чим менше громадянин змушений збирати різних довідок, тим краще. Але у нашому випадку пам’ять про фальсифікації-2004 жива, і один з методів – голосування на дому.

Під час нинішніх виборів навряд чи йдеться про планування фальсифікацій через голосування на дому, чи про спроби запобігти таким фальсифікаціям.

Регіонали згідно з усіма опитуваннями впевнено перемагають в першому турі, і зараз планувати фальсифікації - ознака ідіотизму. Справа в іншому. Багато виборців Януковича - це літні люди, їм важко йти по ожеледиці на дільниці, тому регіонали проштовхують голосування на дому без усяких обмежень. Електорат Тимошенко переважно молодший, і їй вигідно, щоб виборці конкурента не проголосували.

До того завдяки кампанії проти голосування на дому Тимошенко в другому турі зможе пояснювати розрив між собою і Януковичем тим, що у неї вкрали голоси.

Статистика підтверджує нашу версію. За даними, отриманими станом на 13 годину 17 січня ЦВК від 210 окружних виборчих комісій, кількість бажаючих проголосувати на виборах Президента України вдома сягає 1 млн. 61 тис. 231 осіб, що становить 3,15% від загальної кількості виборців. Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

За її словами,«загалом такий відсоток є досить стандартним при проведенні виборців і Президента, і народних депутатів»

Так якщо цифра стандартна, то чому МВС посилає людей на перевірку заяв, Кабмін видає поставнови, що ті члени ДВК, котрі підуть до «надомників», не отримають зарплати, а головний бютівський рейдер серед ночі оголошує рішення судів? Відповідь здається очевидною.

вибори фальсифікації цвк

Знак гривні
Знак гривні