Д

Джипи і заповідники. Як декілька активних екологів може зупинити сина Януковича

Одними з найбільш скандальний екологічних тем ось вже кілька років лишаються автоперегони за участі відомих персон на території українських заповідників та національних парків. Здається, боротьба кількох природоохоронців із колонами позашляховиків, напханих олігархами і депутатами, мала б виглядати війною із вітряками. Проте саме вона стала прикладом того, як кілька свідомих студентів можуть зупинити багатьох заможних людей, включно із сином Президента.

Автор: Олексій Василюк

Джипінг, як і будь-які інші забави багатіїв, зазвичай організовуються в малолюдних місцях з мальовничими краєвидами і важкопрохідними маршрутами. Такими територіями в Україні здебільшого є об’єкти природно-заповідного фонду – заповідники, національні природні парки. Не дивно, що джиперів не зупиняє заповідний статус земель, обраних ними для проведення перегонів. Відтак, перегони нерідко грубо переступають рамки законів.

Віктор Янукович – молодший – незмінний лідер українських раллі-рейдів

Першою звісткою про навалу джиперів стало проведення т. зв. кубку Карпат по джипінгу навесні 2008 року та скандальний випадок, коли позашляховик «Нива» затягнули на верхівку гори Говерли, назвавши порушення заповідного режиму Карпатського біосферного заповідника «підкоренням гори». Така зухвала PR-акція майже відразу призвела до появи в Карпатах масового джипінгу.

Нива-Шевроле на вершині Говерли (2008)

Дізнавшись про це, екологи забили на сполох. Першими оголосили війну позашляховикам активісти студентської Дружини охорони природи (ДОП) м. Києва. Навесні 2008 року вони поїхали до Карпат і на власні очі переконались, до чого призводять перегони у горах.

Червонокнижна саламандра та її ікра у дорожних коліях карпатських заповідників (2008)

«Кожної весни всі жаби, тритони і саламандри, які лише є в Україні, прямують до води. Саме тут, у воді, вони знайдуть пару, відкладуть ікру і проведуть наступні кілька місяців. Тут народяться і виростуть їхні нащадки. В Українських Карпатах зустрічається 12 видів земноводних. З них 4 види є ендемічними (тобто такими, які зустрічаються лише на обмеженій території невеликої площі) і охороняються Червоною книгою України. Це тритони карпатський і альпійський, кумка червоночерева та найпривабливіша з українських земноводних – саламандра плямиста, - повідомили активісти ДОП.

Для розмноження карпатські земноводні збираються в калюжах. Але гірські схили – не найвдаліше місце для пошуку калюж, тим більше таких, щоб вода в них потрималась ще кілька тижнів. Так вже сталося, що левову долю всіх калюж в Карпатах становлять глибокі колії, продавлені транспортом в гірських дорогах. Недовге студіювання зоологічної літератури дозволяє зрозуміти, що більшість карпатських амфібій народжені на дорогах. Ущільнені важкими лісовозами, гірські шляхи значно довше тримають воду, ніж вкриті мохом схили. Але головне – це колії: глибокі довгі канави, які лишає по собі кожен автомобіль. Тут немає течії, достатньо води і сонячного тепла, безліч личинок комах (між усім, і вони тут зосереджені по тих самих причинах). Більш вдалого місця для відкладення жаб’ячої та тритонячої ікри годі й уявити».

Та варто одному джипові «продирчати» кілометр-другий по гірському «серпантину», як всі амфібії, що були на цей момент в колії, загинуть. А сидітимуть вони там ще аж до кінця червня. Тому свій шанс загинути під мажорним колесом Mitsubishi, Chevrolet чи кремезного «Хаммера» має практично кожна тварина. Шансів вискочити з глибокої колії у тварин немає практично ніяких. А що вже казати про ікру і пуголовків, які при найменшій загрозі всі скупчаться на самому дні канави.

наслідки джипінгу у заказнику «Васильківські Карпати» (2012)

Власники позашляховиків, в своїй більшості, переконані, що їхніми автомобілями слід їздити саме поза шляхами. А в горах, лісах та степах поза шляхами є лише дика природа. В Карпатах зростає дуже багато ендемічних рослин, тобто таких, які зустрічаються лише тут. Аналогічно, тут мешкають і тварини, які можуть жити лише в горах. В диких куточках досі живуть ведмеді і рисі. І лишились вони лише тому, що досі є місця, де диких тварин ніхто не турбує. Тут, в Карпатах, зосереджена і третина всіх видів тварин і рослин, що занесені до Червоної книги України. Навіть якщо джипами їздити не по гірських полонинах, а лише по дорогах – все одно можна завдати дуже суттєвої шкоди природі.

Жодна з європейських країн не рекламує свої гори, як місце проведення джипінгу, і, схоже, ніде, крім Марокко, джипінг у горах взагалі не дозволяють.

Наслідком скандалу стала заборона джипінгу у Івано-Франківській області. Розпорядження Івано-Франківській ОДА № 138 «Про заборону «джипінгу» та використання інших транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду Івано-Франківської області» видане 18 березня 2008 року. В преамбулі документа згадується, що своїй появі розпорядження завдячує зверненням громадських природоохоронних організацій, які останніми місяцями розгорнули потужну кампанію проти джипінгу на природних територіях.

Кампанія проти «Кубку Карпат» виявилась настільки потужною, що його організатори відмовились від проведення 2 та 3 етапів перегонів (після того, як один тур таки відбувся). Про це 23 травня особисто повідомив Іван Яцик - голова оргкомітету "Кубку Карпат" та головний редактор Всеукраїнського туристичного журналу «Карпати. Туризм. Відпочинок» в прямому ефірі передачі «Екологіка» на радіо «Ера FM». Зі слів пана Яцика, жодних порушень не відбувалось. Проте, контролюючі органи мають іншу думку. Як сказав Іван Яцик, екологи затероризували його до стану, коли він змушений був відмовитись від проведення перегонів. Проте самі природоохоронці запевнили слухачів, що в рамках кампанії лише надсилали скарги .

Проте, незважаючи на гучну поразку «Кубку Карпат», джипінг-манія продовжила поширюватись. Повідомлення про невеликі перегони надходять регулярно з різних областей.

Наступний скандал, трьома роками пізніше, знов виявився перемогою студентів. Однією з найяскравіших подій 2011 року в екологічній сфері стала стрімка перемога екологів над джиперами, що на чолі з Віктором Януковичем-молодшим планували раллі-рейд ПЗФ Полісся (природні заповідники «Поліський», «Древлянський», та НПП «Шацький», «Прип’ять-Стохід» та низкою заказників).

Самі заповідники про це нічого не знали, хоча канал Інтер показав, як вони прокладають маршрут. З сюжету також ясно, що маршруту як такого нема. Є контрольні точки , які треба знайти, а доріг нема в принципі. Це – перегони на виживання і на вміння знайти дорогу. Тому узгодження маршруту як таке сенсу не має, бо там, де маршрут, доріг нема. Таким чином організатори хочуть, щоб кожен з 200 джиперів їхав фактично власною дорогою, пробиваючись до контрольних точок наввипередки.

Перше ж повідомлення в інтернеті протягом доби поширилось на кількох сотнях сайтів, а 3000 людей перепублікували його в соцмережах протягом 5 годин з моменту опублікування. До вечора виникло і спростування ситуації від самого В. Януковича-молодшого.

Після блискавичної кампанії природоохоронці домоглися зміни маршруту раллі та винесення проблеми джипінгу на всеукраїнський розголос. Організатори раллі-рейду офіційно повідомили про зміну маршруту, який тепер пішов в обхід заповідних територій. Двоє активістів поїхали з джиперами, щоб пересвідчитись, що маршрут не перетнув заповідників.

акція проти «Україна-Трофі» на Майдані Незалежності (2011)

Масштаби скандалу спровокували активність в різних державних органах. Вінницька область прийняла рішення про заборону джипінгу , а Мінприроди України заборонило установам ПЗФ погоджувати на своїй території проведення раллі, перегонів та фестивалів.

Також Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Донецькiй областi листом від 29.09.2011 № 11-7476 звернуло увагу керівників установ природно-заповідного фонду області та керівників інших установ та організацій на необхідність вжиття заходів із недопущення самовільного заїзду транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду .

Втім, далі стало зрозуміло, що більшість заповідних територій не можуть відмовити у проведенні перегонів президентській родині.

Разом з тим, до кампанії проти джипінгу приєднались 3 національних природних парки (НПП) Харківщини, на території яких встановлені спеціальні стенди з оголошеннями про заборону джипінгу (НПП «Слобожанський», НПП «Двурічанський» та НПП «Гомільшанські ліси»).

Попри скандальний раллі-рейд «Україна-Трофі», під час якого у 2011 році екологи примусили 200 джиперів на чолі з Януковичем-молодшим змінити маршрут і не їхати на територію поліських заповідників, бажання заможних екстремалів плюндрувати дику природу ніяк не згасло.

І у наступному, 2012 році, майже всі відомі джиперські заходи так чи інакше зачіпали території природно-заповідного фонду. Так, на Київщині колосального руйнування зазнав заказник «Васильківські Карпати», де відбулось так зване «Гаплик-трофі». 16 квітня група природоохоронців обстежила територію заказника та виявила табір джиперів, розміщений в самому заказнику. По всій території заказника на схилах і, особливо, в руслі і на заплаві малої річки, що протікає в балці, дуже багато слідів важкопрохідної техніки. Наслідки джипінгу виявлені і в іншому вкрай цінному заказнику Київщини – «Козинський» .

25.05.2012 стало відомо, що на території національного природного парку «Олешківськім піски» на Херсонщині проходить 2-й етап Кубка України по раллі-рейдам. Відео, продемонстроване телеканалом «Інтер», добре показує, як впливають джипи на вразливу природу пісків. Рослинність напівпустель утворює поверх барханів так звану «біологічну плівку» (сукупність злаків, лишайників і мохів, які скріпляють піски). Достатньо пішої групи людей, щоб порушити цю хитку екосистему, не кажучи вже про велику кількість потужного автотранспорту.

Про реалії джипінгу в Олешківських пісках стало відомо від свідомих журналістів, запрошених на прес-тур, приурочений до раллі.

Розслідування екологів показало, що не лише дирекція національного парку Олешківські піски» дозволила проведення заходу, а і практично всі державні органи області включно з МВС займались підготовкою заходу на виконання спеціального розпорядження голови облдержадміністрації.

Аналогічно відбулись і перегони «Горгани-Трофі», відносно яких екологи підозрюють, що вони відбувались не лише в межах кількох карпатських заказників, а і в ПЗ «Горгани». На Тернопільщині відбувся власний захід «Бережани-Трофі», що пройшов територією опільських заказників, що плануються до включення в новий НПП.

Боротьба екологів із джиперами розгортається навіть у Києві. Так, і у прадавніх лісах Пуща-Водиці відбулось вчасно не виявлене екологами трофі територією заказника «Межигірсько-Пуща-Водицький». А на Миколаївщині керівництво області відмовляється створити заказник у славнозвісній Капустяній балці лише тому, що має прямий стосунок до організації там автоперегонів .

Переможцем практично всіх перегонів, окрім хіба змагань мотоциклів та квадрациклів, незмінно стає В. Янукович-молодший.

У 2012 та на початку 2013 рр. стало відомо, що до проведення джипінгу на заповідних територіях прямо причетні керівництва національних парків «Тузлівські лимани» та «Гомільшанські ліси» .

2012 рік – джипінг в національному парку «Гомільшанські ліси»

Навіть простий перегляд відео перегонів в інтернеті показав, що вони відбувались і на території Опукського заповідника, куди навіть пішому туристу вхід заборонено! Самі учасники перегонів виклали в Інтернет відео, на якому добре видно, як джипи перетинають межу заповідника. Побачити це може кожен, зупинивши відео на 20 сек та 1 хв 14 сек.

2012 рік – джипінг у Опукському заповіднику

2012 рік – джипінг у Опукському заповіднику

В усіх випадках джипери залишають після себе понівечену природу і зникають непокараними. При цьому заходи весь час активно піаряться в ЗМІ як позитивні і захоплюючі події. При цьому ЗМІ практично ніколи не кажуть, що кожен заїзд джипів на заповідні землі є автоматичним порушенням закону, відповідальність за що передбачена ст. 252 Кримінального кодексу України.

Хто зупинить джипінг як явище? Хто примусить олігархів цуратись нівечення природи, а не пишатись ним? Громадська кампанія проти джипінгу на заповідних територіях набирає обертів. Окрім звернень до прокуратури, окремі анонімні активісти вже оголосили партизанську війну джиперам. Вони перекопують дороги в місцях запланованих змагань або встановлюють шипи на дорогах. Адже джипи вже виїхали на свої нелегальні маршрути протизаконних змагань.

анархісти перекопують дороги на шляху джиперів

шипи – найнадійніша зброя у «партизанській війні» з джиперами

працівники національного парку «Слобожанський» проти джипінгу

плакат, втановлений у декількох нацпарках України, виготовлений активістами Дружини охорони природи м. Києва

янукович протест

Знак гривні
Знак гривні