М

Мутація регіональної моди

Народ просто косить вірус модної діареї, струмені якої двічі на рік виливаються на подіуми чи те, що видають за подіуми країни. Зараз модними хочуть бути всі. От і виходить, що буквально кожному кортить провести свій локальний якщо не тиждень, то хоча б день моди, причому на деякі міста припадає навіть не одна, а дві чи навіть три сезонні фешн-події. Найсумніше те, що це свідчить зовсім не про насиченість модного ринку України ідеями та професіоналами, зовсім навпаки.

Радикальний критик: Тетяна a.k.a. marmuletka, Рагулі, в рамках проекту "Естетика сучасної України"

Минолуго сезону ми розповідали про модні події загальнонаціонального масштабу, цього ж разу хочеться повідати вам саме про регіональних гуру і гуринь сфери фешну і гламуру, адже найпотужнішим струменям креативу завдячуємо якраз переважно їм. Все-таки національні тижні моди якщо і дозволяють собі хаотичні витребеньки, то лише у досить стриманих кількостях.

Логічно було б почати розповідь зі Donetsk Fashion Days, який потішив адептів моди зовсім нещодавно, але я почну трохи з іншого. Донецьк - місто непросте, тож і фешн-подія там не одна. В очікуванні головного свята сезону, місто радо приймає проміжкові події накшталт Donetsk Fashion Weekend.

Між іншим, ви помітили як витончено події названо англійською? Скажу одразу, це єдине, що наближає Донецьку моду до світового рівня, все інше наше близьке, провінційне, рідне. Хоча безумовно місто просто вражає просунутістю на модній ниві, а самі організатори головною ознакою модної освіченості жителів Донецька вважають те, що "даже представители сильного пола посещают показы новых коллекций одежды, чтобы посмотреть, собственно, на одежду". Ну я їх спочатку зрозуміла, бо за такими комплектами хіба щось інше окрім одягу роздивишся?

Але це була лише одна з рекламних фотосесій. Звичайно дивно виставляти на рекламу те, що змушує задуматися, а чи не перевезли часом Донецьк поближче до Чорнобилю. І все ж в реальності виставки мутантів не було, але не було і показу мод, максимум був показ "моделей".

Під час перегляду фотозвітів я зрозуміла, що визначити, чим же відрізняється донецький модний уїкенд від донецької дискотеки, я не зможу. Саме тут мене наздогнали Donetsk Fashion Days і всі питання про дискотеку відпали. Це вже не дискотека, це костюмована вечірка. З якихось невідомих мені причин модою в Донецьку можуть назвати навіть кислотного кольору танцювальні костюми для виконання танцю живота.

І от коли ви вже змирилися з танцем живота на подіумі бац! виходять "барышни-крестьянки"…

Королевни…

І дами в дивних костюмах і капелюшках, які стилізують їх під пляшку шампанського.

Отака от вона загадкова донецька мода. Неможливо навіть визначити, який сезон вона представляє. Так ніби психоделічні літні мотиви.

А потім дуже люта зима. Надзвичайно люта.

Гадаю, якщо дизайнерів запитати чи готові вони носити те, що навигадували, одразу буде зрозуміло, наскільки вони вірять у свою роботу. Інша справа Одесса. В Одессі теж пройшли Fashion Days і одразу видно як це місто вигідно відрізняється від перлини Донбасу - тут всі роздягаються і в цьому, мені здається, одна з головних переваг одеської моди. Одягу менше, а одже менше жахливих дизайнів, а чоловікам взагалі хоч якісь дизайни помітити важко, тож для них це не мода, а саме задоволення.

І краще було б триматися саме цієї тактики, адже чим більше тканини, тим сильніші шанси перетворити показ на невдалий випускний чи навпаки надто ексцентричний похорон.

Переходимо до Львова, модної столиці Західної України, яка вибухнула феєрверком дизайнів наприкінці березня. Про вибухи і феєрверк я не жартую, адже дійсно деякі покази формують стійке враження про те, що Львів оговтується від ядерної атаки щонайменше.

За 11 сезонів існування західноукраїнській моді вдалося нічогенько розростися і буквально прорости корінням у подієвий ландшафт Львова. Здавалося цей досвід мав би приносити непогані плоди і дати можливість організаторам обирати, що саме є вартим показу, а з чим краще не експериментувати. Втім, керуватись здоровим глуздом, вочевидь, у Львові наразі не завжди модно. Ну а як інакше пояснити, що на подіум випустили отаку "колекцію".

І справа навіть не в тому, що тим, хто хоч трохи цікавиться модою, важко буде втриматися від проведення паралелей з показом Celine (і вгадайте на чию користь буде порівняння).

Cправа у тому, що ця колекція виглядає набір знахідок зі смітника. І такий посил в принципі може корелювати з функцією, яку організатори визначили ключовою для цього тижня мод - нагадати люду про важливість екологічної культури… Втім, ну кому я брешу, яка екологія, як у нас тут ядерна війна:)

Ну або блокадний Ленінград.

Хоча, може це якраз те, що треба було модній публіці. Хто його зна.

А от Харків ще тільки чекає на Kharkov Fashion Days, але це зовсім не привід відмовлятися від бонусних свят моди. Саме таким є захід Dafi Fashion Days, подія непересічна, хоча б у тому, що його організовують у місцевому універмазі Dafi і деякі покази зліплені з начиння локальних магазинів. Це зрештою не такий вже поганий варіант, адже краще вже компіляції магазинних колекцій, аніж фантазії харківських модельєрів. Один янгол чого вартує!

Щоб приховати відсутність оригінальних і вартісних ідей, організатори запропонували публіці театралізовану виставу "Мода крізь віки". Ну ви розумієте, що під соусом "театралізованості" та ще й "крізь віки" можна подати будь-який вінегрет, що і було зроблено. Отже, обіцяли "театралізований показ в дусі Голівуду 30-х, 50-, 70-х років", на практиці ж видно, що стилісти або поняття не мають про те, що їх попросили зробити, або їх просто обдурили і вони готувалися, спираючись на оригінальну концепцію "я его слепила из того, что было".

Однією із родзинок модного свята, був показ починаючих дизайнерів перед запрошеними експертами моди. Ось такими, наприклад.

А еспертам теж хочеться їсти, тож вони були готові і раді експертувати, і аналізувати колекції, які й колекціями назвати неможливо, тому що якщо бачити фото розрізнено, важко здогадатися, що це витвори одного дизайнера, не кажучи вже про цілісність ідеї.

Тут хочеться відмітити, що глянцевий світ моди і дотичні до нього люди мають якусь дивовижну владу над тими, хто з модою майже не стикається. Народу як тим загіпнотизованим зайчикам можна втюхати буквально будь що, бо більшість боїться включати критичне мислення поряд зі гіперсерйозними гуру. І гуру цим користаються і несуть, несуть в маси складні істини накшталт "треба бути чистими і приймати душ" та "мода демократична, кожен визначає модно чи не модно для себе сам" ( і це справжні цитати). Причому остання сентенція відкриває безкінечний простір для трактування, адже модним автоматично стає й те, що вважає модним дизайнер, а отже це, наприклад, і кольорові штори.

І оголені пупки, які не приховуються навіть метри тканини.

І костюм починаючої повії.

Ну і прозорість, прозорість, прозорість. Взагалі мода не повинна нічого приховувати, це ми пам’ятаємо ще з Одеси.

Приємним бонусом модних днів стало шоу модних зачісок. Ну навіть не те, щоб модних, і не те, щоб зачісок, але якщо ваша головна мета в тому, щоб ваш образ не залишився непоміченим, то ви просто зобов'язані скористатися порадами перукарів і візажистів. Байдужих не буде.

А от кримська мода дуже таємнича. Я роблю такий висновок, розглядаючи фото з останнього Crimean Fashion Show, що нещодавно пройшов у Судаку. Показ проходив у надто темних тонах, причому буквально.

Хоча, зрештою, це теж непоганий хід, хоч і гарне важко побачити, але й погане роздивитися майже неможливо.

Зате вдалося роздивитися губи "вуточкою"…

… і самодіяльність, адже місцеві організатори теж керуються міркуванням про те, що якщо не дуже розумієш те, що робиш, то намагаєшся приховати це нерозуміння за різного роду мішурою. Тож часом модний показ виглядав як показові виступи починаючих гімнасток.

А часом як відбір починаючих стриптизерок.

Зате символіка у кримської моди хоч куди, я б зупинилася на такій новітній інтерпретації відомої скульптури.

Запоріжжя ж цієї весни потішили прихильників моди фестивалем "Випадкові свідки". Судячи з того, що показували відвідувачам заходу, дизайнери теж були випадкові.

На подіумах панувала якась підвищена волохатість, завданням якої було точно не утеплення, бо утеплення якось дисонує з прозорістю.

А може це просто був такий концепт - показ для утоплениць. Дами у водоростях.

Інші покази мали не такі сміливі концепції, але моднішими від цього не ставали.

Ну і звичайно елемент "театральності", куди ж без нього. Неочікувані персонажі це ж так бадьорить публіку! Ну як же не влаштувати показ з зомбі та тітками в бігудях.

Ви думаєте на цьому все? Ні, саме у розпалі вже Вінницькі дні моди, але фотозвітів поки що майже немає, бо організатори вирішили цього сезону скоротити кількість дизайнерів та акредитованих журналістів. Зважаючи на те, що показували минулого разу, я їх розумію. Краще взагалі не допускати жодних дизайнерів до цієї події, а якщо вже хтось прорветься, то ні в якому не показувати це іншим.

А ще попереду Франківськ, а ще міжрегіональний фестиваль моди "Volkswagen South of Ukraine Fashion Days", а потім… Зрештою тижні моди прийдуть в кожне українське село. От тоді заживемо!

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

запоріжжя донецьк естетика харків культура Львів одеса мода

Знак гривні
Знак гривні