З

За пів року 152 підозрюваних та обвинувачених у зраді, шпигунстві та тероризмі вийшли на свободу. Аналіз судових рішень

Торік 25 червня, через місяць після інавгурації Зеленського, Конституційний суд дозволив випускати підозрюваних у держзраді та тероризмі під домашній арешт, заставу, поруку та особисте зобов'язання. Раніше частина 5 статті 176 Кримінального кодексу передбачала за дев'ятьма «сепаратистськими» статтями лише один запобіжний захід — тримання під вартою. Її визнали неконституційною. Ми дослідили всі випадки зміни чи продовження запобіжного заходу по цих статтях і виявили, що за півроку з 25 червня по 31 грудня 2019-го з-під варти випустили щонайменше 152 підозрюваних та обвинувачених. 54-м із них винесли вироки.

Досліджували: Ольга Юркова, Влад Герасименко

Зміни запобіжних заходів можна побачити у відкритому судовому реєстрі. Найбільше їх — у фігурантів справ за статтею 258-3 «Створення терористичної групи чи організації». Багатьох звільнили під особисте зобов’язання для обмінів із Росією, що відбулися 7 вересня і 12 січня. Більшість обміняних, за невеликим винятком, ще не отримали вироків.

Частину вироків суттєво скоротив або цілком скасував так званий «закон Савченко». За ним день перебування у СІЗО рахували як два дні відбуття покарання. Закон ухвалили 24 грудня 2015-го і скасували через півтора року, 24 червня 2017-го. Але він досі стосується всіх затриманих до і під час його дії. Однак деякі судді застосовували його й до тих, кого арештували пізніше.

Ми вирішили згрупувати по статтях усі знайдені випадки звільнення з-під варти людей, які воювали з Україною, шпигували на користь Росії, підривали волонтерів і військових на території України чи в інший спосіб допомагали ворогу. Частину з них відпустили під обмін, ще частина — як правило, за незначні злочини — вийшла на свободу проcто за рішенням суду, не для обміну.

Це не всі, хто вийшов, а лише ті, кому змінювали запобіжний захід. Хтось міг вийти або отримати вирок без цієї процедури. Наше дослідження також не стосується тих, хто вже був засуджений до 25 червня і тепер вийшов.

ст. 258 «Терористичний акт». Могли дати довічне, але відпустили

Шістьох фігурантів справ за статтею 258 «Терористичний акт» випустили під домашній арешт, 13 — під особисте зобов’язання, вісьмом продовжили тримання під вартою.

Підрив мітингу

Найгучніший із винесених за цей час вироків — довічне ув'язнення з конфіскацією майна трьом харківським терористам Володимиру Дворникову, Віктору Тетюцькому і Сергію Башликову. 22 лютого 2015 року під час мітингу пам'яті героїв Небесної сотні біля харківського Палацу спорту стався вибух. Загинули 4 людини, 9 поранено. Серед загиблих були 15-річний Данило Дідік та 18-річний Микола Мельничук. Засуджених звільнили для обміну під особисте зобов’язання в залі суду. У січні їхні адвокати оскаржили вирок.

Шпигун і підривник

8 років отримав колишній капітан міліції із Запоріжжя, який «зливав» бойовикам ДНР дані про рух українських військ. Він був оперуповноваженим карного розшуку і готувався підірвати магазин у Дніпрорудному Василівського району на Донеччині. За «законом Савченко» його звільнили з зали суду, бо сидів з 2015 року.

Віз вибухівку для підриву СБУ

Так само 8 років і звільнення з зали суду отримав водій, який віз вибухівку для підриву управління СБУ Одещини у вересні 2014-го.

Підрив пабу «Стіна»

Терористка Марина Ковтун за організацію вибуху в харківському пабі «Стіна» в листопаді 2014-го отримала 11 років. Активувала та передала міну виконавцю, який заніс її до пабу. Вибух травмував 13 людей. Слідчі вважали Ковтун ватажком диверсійної групи. За «законом Савченко» їй залишалося сидіти ще рік, але вона подала апеляцію. У січні її обміняли. Більшість інших підозрюваних у цій справі обміняли ще в 2015-му.

Планував підірвати «Харківводоканал»

5 років 11 грудня отримав чоловік, який планував підірвати «Харківводоканал». Затримали, коли закладав вибухівку біля ємності з хлором. Визнав вину і розповів, що його завербувала ФСБ у російському Бєлгороді. До вступу вироку в силу, згідно з рішенням суду, мав перебувати під вартою. Інформації про обмін немає.

Захоплювали Маріуполь

Під особисте зобов’язання 26 грудня 2019 року вийшли «маріупольські терористи». 9 травня 2014-го вони захопили будівлю міського МВС і взяли заручників. У перестрілці з правоохоронцями, за офіційними даними облуправління охорони здоров’я, загинули 9 та поранені 42 особи. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляв про загибель 20 та взяття у полон 4 терористів. Місцеві журналісти склали список із 13 загиблих.

Серед них — начальник міського управління ДАІ підполковник Віктор Саєнко, молодший інспектор зв'язку патрульної міліції Михайло Єрмоленко та командир Дніпропетровської бригади територіальної оборони Сергій Демиденко. Євгена Дружиніна, Олександра Стрельниковича, Віктора Скрипника і В'ячеслава Бірюкова обвинувачують в умисному вбивстві, створенні терористичної групи, зберіганні зброї. За такі злочини передбачається довічне, йдеться у матеріалах справи.

Беркути

Так само без вироків Київський апеляційний суд відпустив для обміну п’ятьох колишніх беркутівців, які ймовірно брали участь у розстрілах на Майдані 20 лютого 2014-го. Це Олег Янішевський, Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Сергій Тамтура і Олександр Маринченко. Це сталося, коли суд вийшов на завершальну стадію, кажуть адвокати «Небесної сотні». Завершені допити потерпілих, свідків обвинувачення, досліджені докази сторони обвинувачення та майже всі докази захисту, триває допит свідків захисту. Аброськіну світило пожиттєве.

Вибухи в Одесі

Приморський райсуд Одеси звільнив для обміну підозрюваних в організації півтора десятків вибухів, здебільшого у волонтерських центрах, — Олександра Шевцова, Ігоря Удовенко, Євгенія Подмазко і Катерину Фотєву. Також на волю вийшов організатор вибуху під обласним СБУ, хірург Одеської лікарні №11 Володимир Грубник, засуджений у листопаді до 8 років тюрми, і ще декілька людей із подібними звинуваченнями — разом 11 осіб.

Ст. 258-3 «Створення терористичної групи чи організації». «Херсонських терористів» випустили з зали суду

За статтею 258-3 «Створення терористичної групи чи організації» під домашній арешт перевели 13 осіб, п’ятьом встановили заставу. Під особисте зобов’язання відпустили 20, з яких 11 обміняли. Продовжили арешт 12 людям. За цією статтею українські суди винесли щонайменше 32 вироки.

Російський танкіст

Найбільший термін ув'язнення — 15 років — отримав колишній зварювальник зі Ставропольського краю Росії, член батальйону ЛНР «Август» Руслан Гаджиєв у серпні. Заїхав на окуповану частину Донеччини напідпитку на краденій машині. Аби уникнути криміналу, погодився стати водієм-механіком танку. У бою під Санжарівкою в грудні 2014-го — січні 2015 на танку атакував позиції Збройних сил України. Загинули 8 українських бійців, ще 12 отримали поранення. За «законом Савченко» 4,5 роки в СІЗО йому зарахували за 9. Залишилося 6. Обміняли в грудні.

Убивство полковника контррозвідки СБУ

По 12 років із конфіскацією майна 26 грудня отримали Едуард Бондаренко і Сергій Пастухов за підрив полковника контррозвідки СБУ Олександра Хараберюша у власному авто в березні 2017-го. Один із чоловіків привіз вибухівку в Маріуполь, інший — зібрав її у пристрій. Їх звільнили з зали суду для обміну. Раніше диверсантка Юлія Просолова отримала 12 років за те, що заклала вибухівку під авто полковника. Її віддали Росії під час обміну 7 вересня. В інтерв’ю сайту ТСН вона зізналася, що наркозалежна і не знала, кого підриває, каялася.

Снайперка, яка розстріляла полонену

Снайперка незаконного формування «Казачий союз «Область войска Донского» Галина Чернікова 27 грудня отримала 10 років. Вбивала цивільних і військових, брала участь у пограбуваннях і мародерстві. 2,5 роки в СІЗО їй порахували за 5 і обміняли в грудні. У січні оприлюднили запис допиту — жінка розказує, як убила дівчину, яку їй представили як снайперку української армії. Та була побита, в крові. Бойовик Тигр сказав їй: «Хочеш жити — біжи». Чернікова вистрілила жертві у спину. Тіло відвезли на очисні споруди в Донецьку.

Готував теракт у Харкові

Сватівський райсуд засудив до 9 років Віктора Шаткова на прізвисько Мордвин за підготовку в Харкові в 2016-му році терактів проти українських державних і громадських діячів на замовлення ФСБ Росії. Планував підірвати авто з газовими балонами або скинути вибухівку з квадрокоптера в громадському місці, йдеться у матеріалах справи. До того чоловік два роки був командиром підрозділу в структурі бойовиків «КГБ ЛНР». Також брав участь у нападі на Дебальцеве у складі «2-го армійського корпусу ЛНР». Його обміняли в грудні.

Полонені й дезертири з російських гібридних військ

9 років присудив Слов’янський суд 27 грудня трьом бойовикам, яких затримали українські військові неподалік селища Гольмівський під Горлівкою на Донеччині 2018-го. Чоловіки — громадяни України, уродженці Горлівки, Єнакієвого та міста Туймази в Башкортостані. Український солдат видав себе за їхнього керівника. «Вигляд у них був дурнуватий» — розповів після затримання боєць на позивний «Вокер». Того ж дня їх випустили під особисте зобов’язання. У матеріалах справи немає даних про обмін, бо опублікована лише резолютивна частина рішення. Але в списку обміну, опублікованому на сайті «Миротворець», є Геннадій Заболотський, В’ячеслав Сельянов і Денис Жадько. «Центр журналістських розслідувань» називає саме такі імена бойовиків.

8 років отримав навідник-оператор бойової машини «бригади ДНР «Беркут» із Єнакієвого на Донеччині Роман Толкущий. Угруповання стояло в місцевій школі. Чоловіка затримали на позиціях української армії біля Ясинуватої 23 березня 2018-го. Вирок винесли і звільнили під обмін у залі суду 26 грудня.

По 8 років отримали щонайменше ще семеро засуджених. Більшість вийшли на волю з зали суду за «законом Савченко» або були обміняні.

Зокрема, командир відділення у званні рядового взводу розвідки «народної міліції ЛНР» Дмитро Вішнікін зі Щастя на Луганщині, якого судили у Львові. Залишив «службу», бо «кинули» з грошима, розповів він у суді. Чоловікові у 8-річний вирок зарахували півтора року в СІЗО й обміняли.

8 років із конфіскацією майна отримав Шаміль Мулієв «Шаман» із батальйону «СССР Брянка» так званого 2-го армійського корпусу ЛНР. Щиро покаявся, визнав вину і допомагав слідству, йдеться у справі. Переконував, що в боях участі не брав, лише чергував. На сайтах бойовиків також фігурує як учасник «штурму Дебальцевого». Його обміняли.

Троє осіб отримали по 5 років, четверо — 4. Більшість узяли за передачу ворогу інформації про рух української військової техніки. Щонайменше з трьох бойовиків ЛНР зняли звинувачення, бо ті добровільно здалися.

Інструктор «батальйону ЛНР «Сомалі» з Алчевська Андрій Яворчук також отримав 8 років торік у липні. Був на цій посаді два місяці. Триває касація.

Планували теракти на Херсонщині

Трьом чоловікам, які планували теракти на Херсонщині, Приморський суд Одеси в липні дав по 6 років 7 місяців. Вони визнали вину. Були в СІЗО рівно половину цього часу, тому вийшли на волю з зали суду.

Легалізували бойовиків в Україні

Двоє засуджених за ст.258-3 отримали по три роки умовно. Один із них — колишній співробітник Державної міграційної служби України. За гроші легалізовували бойовиків, видаючи їм українські паспорти.

Підготовка теракту в Маріуполі

Без вироку звільнили 26 грудня для обміну Рустама Нурідіна Огли Аббасова і Сергія Петрикова. Їх обвинуватили у підготовці теракту в Маріуполі.

Російський полковник

Його звати Валерій Гратов, голова «Союзу десантників Донбасу», готував бойовиків ДНР з 2014 року, також звільнили для обміну в грудні. Затримала контррозвідка СБУ в грудні 2017 року на кордоні з невизнаною придністровською республікою. Жив під легендою пенсіонера Валерія Войтенка. Був під Іловайськом, коли російські війська вперше відкрито вторглися в Україну.

Поки сидять

Є винятки — це люди, які все ж, імовірно, сидітимуть. Пенсіонера, який найнявся радистом у «народну міліцію ЛНР», згодом — «інспектором на митному посту ЛНР «Ізварине», затримали торік у вересні. Отримав 8 років. До вступу вироку в силу перебуває під арештом.

Ст. 258-5 «Фінансування тероризму». Депутат облради провів у СІЗО кілька днів

За статтею 258-5 «Фінансування тероризму» змін і вироків було небагато.

Постачав обладнання на шахти

Депутат Донецької облради Роман Коваленко був у СІЗО кілька днів. Заставу за нього внесли 29 червня, одразу після прийняття рішення Конституційним судом. Він — людина з оточення братів Клюєвих. Постачав на окуповану територію обладнання для шахт. У справі фігурують тодішній гендиректор заводу «Вістек» у Бахмуті, теж депутат облради Ордаш Дадашов, директор заводу з маркетингу та збуту, ім'я якого невідоме, і посередник у «ДНР», засновник ТОВ «Українське вугілля» Едуард Пашков, повідомляє «Вільне радіо».

Депутат запропонував останньому возити деталі для шахт у «ДНР», бо його фірма зареєстрована на окупованій території. Купували деталі на заводі «Вістек», везли у Росію, а звідти — на окуповану частину Донеччини. З березня 2018-го передали обладнання на понад 50 млн грн. За директора «Вістека» з маркетингу та збуту також внесли заставу. Не міняли. Чоловік активно рекламує на своїй Facebook-сторінці проросійське «Гражданское движение «Вместе» і події, які рух організовує у Бахмуті.

Створив підприємство в ОРДЛО

Івано-Франківський суд присудив жителю Маріуполя 4 роки за те, що створив підприємство на окупованій території Донеччини й постачав туди з Росії військовий та формений одяг, текстиль, фурнітуру та взуття і платив податки. Визнав провину. Два роки йому зарахували за «законом Савченко».

Фермер-зрадник

Фермера Миколу Бутрименка із села Дмитрівка на Донеччині обміняли без остаточного вироку. 29 липня 2014 року Бутрименко запропонував українським бійцям переночувати в ангарі його ферми і розповів про це терористам ДНР. Ті розстріляли ангар із кулеметів. 10 бійців загинули. Торік у травні чоловікові присудили 8 років, але лише за фінансування тероризму — бо платив податки на окупованій території. За статтею «теракт» виправдали «за браком доказів». Апеляційний суд повернув справу на перегляд.

Ст. 110. «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». За «вибори у ДНР» дають умовні терміни

За статтею 110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» винесли 4 вироки, двох осіб перевели під домашній арешт, п’ятьох — звільнили під особисте зобов’язання.

Єфремов

22 липня Київський апеляційний суд випустив колишнього нардепа Олександра Єфремова з-під варти під домашній арешт. 18 вересня — під особисте зобов’язання. Єфремова затримали 14 лютого 2015-го. Звинувачують в організації захоплення Луганської ОДА, пособництві при захопленні облуправління СБУ і сприянні створенню ЛНР. Також судять за державну зраду і створення терористичних організацій. Підозру за 110 статтею висунули в липні 2016-го, коли затримали при спробі вилетіти до Австрії.

Організатори «виборів у ДНР»

Одразу вийшла на волю куховарка маріупольського кафе «Генацвале». Торік була заступницею «голови ДВК» на незаконних виборах голови і депутатів «народної ради ДНР» в окупованому Новоазовську. Жінка розкаялася, тому Приазовський райсуд Запоріжжя замінив їй 5 років вироку на 1,5 умовно. Не міняли.

5 років умовно отримала пенсіонерка — «голова дільничної виборчої комісії» у Краматорську під час псевдореферендуму 2014 року.

Пенсіонерка з гранатою

Цілком виправдали іншу пенсіонерку, вдову Ізабеллу (Аллу) Сіренко. На мітингу «Женского движения города Харькова» у червні 2014-го біля пам’ятника Леніну в Харкові закликала створити нову державу — «Юго-Восток». В її домі знайшли деталі від трьох придатних до вибуху ручних гранат. Відео виступу є на YouTube, зміст підтвердили свідки. Але суд вирішив, що доказів недостатньо, і знайшов порушення при обшуку, експертизі та допиті свідків. Інформації про її обмін немає.

Бухгалтерка-шпигунка

Три роки за сприяння терористичній організації отримала бухгалтерка Попаснянського водоканалу, яка інформувала бойовиків ЛНР про розміщення понтонів та рух військової техніки у регіоні. Рік їй відняли за час, проведений у СІЗО. У матеріалах справи обмін не згадується. Але сайти бойовиків вказують на бухгалтерку Ольгу Руду, якій «дали три роки за лайки в патріотичних групах у соцмережах». Дати затримання і вироку, а також сам вирок збігаються. За даними цих сайтів, жінку зняли з вересневого обміну, але обміняли в грудні.

ФСБешник із Санкт-Петербурга

Без вироку обміняли росіянина, викладача аргарного університету Санкт-Петербурга Ігора Кімаковського — агента ФСБ, затриманого в 2015 році. Передавав бойовикам дані про розташування українських військ.

Ст. 111 «Державна зрада». Отримав 9 років, але від обміну відмовився

За статтею 111 «Державна зрада» одну людину звільнили під домашній арешт, 5 — під особисте зобов’язання, трьом встановили заставу. Серед шести винесених за цією статтею вироків один — виправдувальний. Це — засуджений за вбивство і крадіжки, який відбував покарання у Єнакіївській виправній колонії. Там його завербувала ФСБ. Після переведення у Казанківську колонію на Миколаївщині розповів про це правоохоронцям.

Перекладач Гройсмана

Колишньому перекладачу екс-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Станіславу Єжову дали 3 роки і 28 днів і рамках угоди про визнання вини. Цей термін списали за «законом Савченко». Чиновника віддали Росії під час обміну у вересні. Напередодні в суді той категорично заперечував, що мав шпигунське листування саме з росіянами.

Слюсар з авіа-заводу

Натомість слюсар-складальник заводу Укроборонпрому «Мігремонт» Олексій Лазаренко, який «зливав» ФСБ інформацію щодо літаків штурмової авіації ЗСУ, отримав 9 років тюрми. Був у списках на вересневий обмін, але в останній момент відмовився. Залишився сидіти в українській в’язниці.

Викрадення російського емігранта

За спробу викрадення громадянина Росії у Черкасах житель села Пересічне Дергачівського району Харківщини отримав рік і 9 місяців в’язниці у Жовтневому суді Харкова 8 грудня. Двоє співробітників ФСБ пообіцяли за викрадення 25 тис. доларів. Чоловік звернувся по допомогу до місцевих кримінальників, а ті видали його намір правоохоронцям. Потерпілий не мав претензій, йдеться у справі, а зловмисник щиро покаявся.

Вербували колишніх бійців АТО для роботи в Росії

27 грудня суд у Дніпрі звільнив Дар’ю Мастікашеву та Олександра Каратая. Обоє визнали вину й отримали вироки по 2 роки 4 місяці й 11 днів. За «законом Савченко» вийшли на волю. 2017-го органзовували поїздки колишніх бійців АТО «на роботу» до Росії. Насправді планували використовувати їх для дутих справ про диверсії, які видавали б за українські. Такий план під назвою «Вектор» склав російський експерт Федерального інформаційного центру «Аналітика та безпека» Сергій Соколов. Мастикашева — його цивільна дружина і подруга дитинства Каратая. Обох обміняли.

Шпигував, готував убивства

Без вироку звільнили офіцера запасу з Маріуполя Олександра Ракушина. Збирав і передавав дані розвідки про рух військової техніки й дислокацію сил АТО на Донеччині. Його 2017-го завербували під час зустрічі випускників Ленінградського військово-політичного училища. Намагався вербувати співробітників СБУ та готував убивства окремих її офіцерів, кажуть правоохоронці. Обміняли у вересні.

Ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань». Бахмутську банду сепаратистів випустили

За статтею 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» винесли два виправдувальні вироки. Двох засуджених до невеликих термінів — обміняли. Одну особу звільнили для обміну, трьох випустили під заставу, чотирьом — продовжили арешт.

Захоплював луганське СБУ

Два роки і 10 місяців отримав Валерій Єфименко, бойовик батальйону ЛНР «Лєший». У квітні 2014-го охороняв захоплену будівлю луганського СБУ, в червні брав участь у нападі на Луганський прикордонний загін. Тоді поранили 12 українських прикордонників, один із яких помер. На момент вироку чоловік відсидів у СІЗО рік і 5 місяців. За «законом Савченко» звільнився з зали суду. Частина 5 статті, за якою його обвинуватили, передбачає вироки від 10 до 15 років. Суд пом’якшив вирок, посилаючись на щире каяття та сприяння слідству. У січні чоловіка обміняли. Відомо, що він у 2014-му писав листа Путіну з проханням «надати воєнну допомогу народу Донбасу».

Покаялися і здалися

Три місяці отримав житель Лисичанська, мінер у незаконній «армії ЛНР». У справі є посилання на виняткові обставини — щире каяття і літніх батьків, які потребують догляду. Чоловік одразу вийшов на волю. Ще одного бойовика виправдали, бо добровільно вийшов із незаконного формування, щиро покаявся і повідомив про це правоохоронців. Про їх обмін невідомо.

Тероризували і грабували Бахмут

Не отримали вироків двоє членів банди сепаратистів, яка в 2014-му тримала в страху Бахмут. Натомість у листопаді їх випустили під особисте зобов’язання. Невідомо, чи були вони у списках на обмін. Їх затримали в 2017-му й обвинуватили за 9-ма статтями. Серед них — бандитизм, погрози правоохоронцям, викрадення людей та авто й захоплення державних будівель. Група брала участь у подіях «російської весни» і під час окупації міста осіла в будинку місцевої прокуратури, промишляючи розбоєм. Ще дев'ятеро бандитів переховуються, їх затримати не вдалося.

Ст. 113 «Диверсія». Тричі підривав залізницю

За статтею 113 «Диверсія» запобіжний захід змінили харків’янину В'ячеславу Чумаку, який з серпня 2014 року тричі підривав залізницю на Харківщині. Сидів у СІЗО з квітня 2015 року. У грудні 2017-го намагався втекти з Комінтернівського райсуду Харкова. Слідство за цей час не зрушило з місця. Чоловіка випустили під особисте зобов’язання для обміну.

Ст. 114 «Шпигунство»

Під особисте зобов’язання в жовтні відпустили громадянина Білорусі Юрія Політику, якого звинувачували в шпигунстві (стаття 114). Адвокат каже, що той має право виїзду з країни. Затримали чоловіка у червні 2017-го на кордоні з Білоруссю. В телефоні знайшли карту розміщення військ у зоні АТО та план наступальної операції «Шторм». Провину не визнає. Політику звільнили за день до візиту президента Білорусі Олександра Лукашенка в Україну.

Чим це небезпечно

Інколи достатньо незначно пом’якшити запобіжний захід, аби підсудний уник відповідальності. Під домашній арешт свого часу випустили фігуранта справи про розстріл 48 майданівців командира «Беркута» Дмитра Садовника, і той утік у вересні 2014-го. Суддя Світлана Волкова, яка ухвалила це, продовжує працювати.

Часто фігурантам «сепаратистських» справ не подовжують термін тримання під вартою. Закон дозволяє його встановлювати щонайбільше на 60 днів. У реєстрі видно, що в багатьох справах його не змінювали і не подовжували по півроку й більше. Це може означати для підозрюваних свободу і шанс утекти. Точну кількість таких справ важко відстежити.

Скажімо, бойовика підрозділу ДНР «Православний Восход», який захоплював і охороняв адмінбудівлі, тримали під вартою півтора місяці — з 27 січня по 12 березня 2015-го. Після непродовження терміну вийшов із ізолятора та втік на окуповану територію. Лише торік у жовтні отримав 10 років заочно. Аж тоді Костянтинівський суд дав санкцію на його затримання.

93 ухвали судів, які потенційно можуть стосуватися зміни запобіжних заходів, закриті для оприлюднення.

суд війна звільнення

Знак гривні
Знак гривні