Я

Як перетворити життя на казку: чого очікують від Зеленського його виборці

Про що мріяли прихильники Зеленського, коли віддавали за нього свої голоси? Ми вирішили дізнатися про це у них самих – і провели міні-опитування у фейсбучних групах прихильників нового президента.

Авторка: Олександра Тимошенко, графіка – Надя Кельм

Ми обрали п’ять майданчиків із високою активністю. І поставили таке запитання: чого ви очікуєте від президента Зеленського в політиці, економіці, соціалці та культурі? У відповідь ми отримали шквал коментарів. В середньому – 500 дописів на кожну групу.

Ось посилання на опитування в групах:

Миссия Зеленского

Володимир Зеленський – народний президент

Владимир Зеленский наш президент

Зе! Новости

Зе!команда. Змінимо країну разом

Те, що пишуть коментатори, важко вмістити в чотири категорії, наведені у запитанні: політика, економіка, соціальна сфера та культура. Тож для того, щоб впорядкувати відповіді, ми звелили їх у 14 тематичних груп.

Загалом у тисячах написаних коментарів ми знайшли понад 150 різних очікувань. Потім визначили рейтинг кожного очікування, і найпопулярніше набрало трохи менше 10%, а найменш популярне – 0,07%.

Стосовно 14 груп, на які ми посортували отримані відповіді: виявилося, що суто тематично найбільша частина очікувань – абстрактні. Трохи згодом ми з'ясуємо, чому це саме так.

Перша десятка: мир, тарифи, корупція

Найпопулярніше очікування – мир, в іншій версії – закінчення війни. Здебільшого фейсбук-прихильники жодним чином не конкретизують, яким має бути цей мир, на яких умовах його слід встановлювати. Інколи додають фрази на кшталт “щоб перестали гинути наші хлопці” – але не більше того.

Відсутність конкретики не дивує, адже важко відповісти на запитання про те, як закінчити війну, якщо Росія, котра напала на Україну, цього не хоче.

Вочевидь, не знають, як відповісти, й “у Зеленського”. І тому заявляють про референдум, на якому народ голосуватиме “за мир”.

Друге найбільш вагоме очікування – підвищення зарплат і пенсій, майже 6% серед усіх. Щодо цього побажання є трохи більше конкретики, наприклад, пишуть, “пенсії, як у Європі”, “щоб пенсіонери могли подорожувати за кордон” тощо.

А втім, задовольнити цю мрію своїх прихильників Зеленському теж буде важко: очікування не має верхньої межі, тож завжди знайдуться ті, кому бракуватиме грошей – зароблених чи отриманих від держави.

На третьому місці – зміни на краще (майже 5,3%). Як і бажання миру, це побажання у переважній більшості випадків не супроводжується жодними поясненнями. Це чиста абстракція. Люди не розшифровують, що вони мають на увазі.

До абстрактних ми зарахували й очікування щодо боротьби з корупцією, яке опинилося на четвертому місці (майже 4%).

Чому до “абстрактних”? Тому що боротьба з корупцією – як і сама корупція – може бути різною.

Можна карати корупціонерів – знову ж таки, теж по-різному: вдаватися до кримінальних розслідувань, забороняти займати певні посади, садити до в’язниці тощо. Можна створювати певні економічні та законодавчі умови, які зменшать корупцію серед посадовців, чиновників, службовців.

Втім, корупція – це не тільки хабарі, але й зловживання службовим становищем на користь певних осіб, наприклад, призначення умовного “кума, брата, свата” на певну посаду, або розв’язання певних завдань із залученням знайомих посадовців тощо.

Якою саме бачать боротьбу з корупцією опитані нами прихильники Зеленського, і за яких саме обставин вважатимуть цю боротьбу успішно виконаною, вони не уточнюють – а отже, цей пункт серед абстрактних очікувань.

Ще більш абстрактним є бажання “порядку і порядності” (майже 3,8%). Тут узагалі важко вгадати, про що йдеться. Як і “зміни на краще”, цей пункт коментатори нашого опитування залишають без пояснень. “Порядок і порядність” (до речі, це дослівне гасло Леоніда Кучми під час кампанії 1999 року) замикає першу п’ятірку очікувань.

Наступну п’ятірку відкриває “справедливість”. Хороше слово для виборчих гасел: із однієї з кампаній ми знаємо, що справедливість є, і за неї варто боротися. А от для того, щоб зрозуміти, що саме мається на увазі, і як почати діяти в напрямку втілення, цього слова явно недостатньо. Справедливість – на шостому місці (3,6%).

Так само 3,6% і сьоме місце в рейтингу має очікування “посадити (репресувати) корупціонерів і попередників”. Цей меседж досить конкретний – з нього ми принаймні можемо зрозуміти, що прихильники Зеленського хочуть побачити когось за ґратами. Тож тематично ми відносимо його до каральної теми. Втім, скільки саме має бути ув’язнених, за які конкретно порушення, за який часовий проміжок (роки президентства Порошенка, Януковича, Ющенка і т. д.), чи заслуговує хтось на помилування і за які дії – ми не знаємо.

Знову абстрактні речі: чесність та економічне процвітання (3,5% і 3,1% відповідно).

Для адептів чесності, мабуть, стане сюрпризом фраза головного героя серіалу “Доктор Хаус”: усі брешуть. Жарти жартами, та втім, абсолютної чесності, яку можна було б якимось чином виміряти, вочевидь, не існує.

Так само не можна встановити конкретний спосіб вимірювання для такого очікування, як економічне процвітання. За яких обставин його можна вважати досягнутим? На скільки відсотків чи у скільки разів має зрости зарплата? Чи, можливо, має відбутися щось із ВВП України? Що саме?

І замикає десятку побажання щодо зниження комунальних тарифів (3%). Які тарифи були б прийнятними, як і нижня та верхня межа прийнятності – не вказується. А втім, зрозуміло, що опитані хочуть менших тарифів, ніж зараз, тож тут є хоча б якась конкретика.

Давайте узагальнимо.

Омріяна Україна, якої статистично найбільше хочуть учасники нашого опитування – це Україна, в якій встановлено (невідомо, як і на яких умовах) мир, де платять високі (невідомо, наскільки) зарплати і пенсії, де щось (або все) змінилося на краще, де борються з корупцією (способи та результат боротьби не артикулюються), де президент порядний, а в країні порядок, де панує справедливість, а корупціонери і попередники (всі або хоча б якісь) сидять за ґратами, президент чесний, економіка процвітає, а тарифи – знижені.

Це навіть не картина, а лише обриси. Чи може здійснити ці побажання конкретний президент Зеленський у конкретному часовому проміжку? Оскільки чимало побажань є абстрактними, навряд.

Клікніть на інфографіку для збільшення

Загалом, близько третини з усіх цих тисяч очікувань – абстрактні. Це схоже на гру в піддавки, чи не так? На максимально розмиті обіцянки кандидата накладаються настільки ж абстрактні очікування електорату. Мотивацію кандидата, принаймні, можна зрозуміти: йому потім нести відповідальність. Але чому виборці не ставлять конкретних вимог, і чому, натомість, абстрактні побажання настільки поширені? Про це ми запитали у кандидата соціологічних наук Сергія Солодька.

“За кожним абстрактним очікуванням криється щось конкретне, однак респонденти не можуть або не хочуть сформулювати свої побажання, або ж не вміють чи соромляться висловлювати їх привселюдно. Крім того, широкий загал українських виборців обирає пасивну, а не активну роль у політиці, роль об’єкта, а не суб’єкта. Внаслідок цього виборці не формулюють прагматичних вимог, виражених у конкретних цифрах та діях, а приймають порядок денний, запропонований кандидатами. А вони, в свою чергу, дуже часто оперують у своїх кампаніях суто абстрактними обіцянками”, – каже соціолог.

Друга десятка: більше конкретики

На інфографіці ми показуємо, якими є побажання з наступної десятки рейтингу:

Клікніть на інфографіку для збільшення

Як бачимо, тут конкретики вже більше – абстрактною є лише віра в Зеленського, бо до моменту виборів він не зробив жодної дії і не сказав жодного слова, яке б свідчило про здатність (чи нездатність) здійснити обіцяне.

Щодо відомої тези “відібрати й поділити”, яку зараз часто приписують прихильникам Зеленського. І справді, вона простежується як у першій, так і в другій десятці. Якщо ж ви хоча б побіжно переглянете таблицю, до якої ми внесли всі очікування, то побачите, що здебільшого вони носять патерналістський та соціалістичний характер, місцями – з ухилом в більшовизм.

Побажань, які стосувалися б не перерозподілу коштів державою на користь тих, хто голосував за Зеленського, а покращення бізнес-клімату – вкрай мало. Наприклад, нижчих податків хочуть лише 0,74%, а спрощення ведення бізнесу ще менше – 0,34%.

Створення накопичувальної пенсійної системи хочуть лише 0,13%. Небагато й тих, хто хоче більшої прозорості держави – про електронний документообіг та “державу в смартфоні” говорить лише 0,27%. Слово “інновації” серед відповідей не зустрічається взагалі.

Є й досить екзотичні та екзальтовані побажання. Ось декілька прикладів (авторів та авторок залишаємо анонімними):

Про узурпацію влади: Необходимо срочно найти законные основания нашему народному Президенту взять всю полноту власти по всем наболевшим вопросам в свои руки и жестко наказать всех коррупционеров, судить, вернуть награбленное – провести всенародный референдум и дать все полномочия по всем вопросам нашей последней надежде на счастливую жизнь украинцев Зеленскому Владимиру!!!!!!!

Про телевізійний контент: Владимир, помогите вернуть на экраны телевизоров старые, добрые мультфильмы! Сейчас дети зомбируются ужастиками!!

Про фашизм: Запрет на нациков и фашистов разрушающих страну и умы.

Про “порохоботів”: Що я чекаю від президента Зеленського так це те щоб в першу чергу він змусив всіх порохоботів по норам поховатися набридли ці продажні патріоти.

Про національний гімн: Прошу изменить текст гимна. Ще не вмерла Украина – это глубоко унизительные слова (Від редактора: авторка коментаря цитує текст гімну неправильно. У 2003 році на пропозицію президента Леоніда Кучми парламент змінив цей рядок на: Ще не вмерла України і слава, і воля).

Мабуть, варто ще згадати й про таку важливу річ, як повернення окупованих територій. Як показало опитування, це майже нікого не хвилює. Лише 0,2% серед досліджених нами очікувань стосуються повернення Криму, і такий самий відсоток – щодо Донбасу.

P.S. Для охочих заглибитися в тему: усі зібрані нами електоральні очікування прихильників Зеленського, а також трохи інфографіки можна переглянути у таблиці.

Знак гривні
Знак гривні