М

Маніпулятор. Навчальна гра для журналістів

Анонімка Марія М. поїхала в Туреччину відпочивати і цілу ніч не відповідала на дзвінки чоловіка. Таке написав фейсбук-користувач, стверджуючи, що Марія - його дружина. Новина в соцмережі розійшлася сотнями репостів. ТЕКСТИ разом з ІМІ створили навчальну гру про маніпуляції у медіа. Зіграйте й ви - і побачите, до яких маніпуляцій вдаються не надто сумлінні журналісти, щоб збільшити аудиторію.

Проект: Texty.org.ua та ІМІ

Зіграйте! Тисніть тут.

Редактор ЗМІ подумав: “Людські історії завжди читають на ура” - і переробив допис із Фейсбуку на новину у стрічці. Ось це є і справжня соціальна журналістика - поширювати неперевірені джерела з соцмереж.

Бо ж якби редактор взявся шукати справжніх героїв, конкуренти випередили б його швидшими репостами й вигаданими героями, й аудиторія побігла б до них.

У грі з кожним кроком відкриватимете новий трюк: оформити видання на бабцю, засипати “зрадою”, репостити дописи з соцмереж, підписувати героїв як “Вася П.”, “Катерина І.”, видавати пересічних громадян за експертів, вигадувати фейки, додавати в заголовки якнайбільше емоцій. Кожен із цих ходів приносить бали. На екрані відображається кількість читачів залежно від того, наскільки вдалим виявився хід.

Зіграйте! Тисніть тут.

гра медіа

Знак гривні
Знак гривні