Д

Держава виділила громадським організаціям 368 мільйонів гривень. Більше половини дісталося спортсменам (Інтерактивна графіка)

У 2018-му громадські організації отримали з бюджету 368,5 мільйонів гривень - це в 1,7 разів більше, ніж у попередні два роки. Держава виділяє гроші на об’єднання людей з інвалідністю та ветеранів, на молодіжні, дитячі, спортивні товариства, а також на творчі спілки й національно-патріотичні організації. Більшість отримує кошти за замовчуванням, решті треба за них позмагатися. Через конкурс проектів пройшло лише 2,5 відсотки від загальної суми - це 7 мільйонів 700 тисяч гривень. Ці кошти вибороли проекти молодіжних організацій, їх розподіляло Міністерство молоді та спорту. Утім, сума, яка йде через конкурс, критично мала.

Автори: Володимир Харченко, Любов Чкана

Без конкурсу

Спортивні товариства, Пласт, організації людей із інвалідністю, підприємства УТОГу та УТОСу (товариства глухих та сліпих), національні творчі спілки дістають гроші поза конкурсом. У підтримці «спеціалізованих» громадських організацій є певна логіка. Кожна з них унікальна у своєму роді. Наприклад, настільки розгалужених дитячих патріотичних організацій зі своїми давніми традиціями, школою і правилами, як Пласт - немає. Без конкурентів і товариства сліпих та глухих. Принаймні, поки що.

А от чи потрібно виділяти гроші на організації на кшталт «Асоціація інтернів Верховної Ради» чи створені Сталіним «творчі спілки» - це ще питання.

Якщо вже існує безконкурсна державна ГО, то було б добре бачити публічні звіти про витрачені кошти та зрозумілі критерії такої підтримки.

Сьогодні різні громадські організації фінансуються різними відомствами і єдиного документу, який регламентує порядок фінансування та звітування, не існує. Для спортивних організацій порядок один, для організацій людей з інвалідністю інший, для кіношників – третій.

Скажімо, звіти ветеранських організацій за 2018 рік мають з’явитися на сайті Кабміну у розділі “Громадянське суспільство і влада” на початку 2019 року. На сайті Міністерства молоді і спорту вже публікуються звіти про те, як громадські організації реалізовували проекти, на які надійшли гроші з бюджету. Але ні загального кошторису кожного проекту, ані звіту про витрачені кошти немає.

Графіка інтерактивна, при кліку на елементи з’являється нова інформація

Ветерани АТО і не тільки

Щоб побачити фінансування ветеранських організацій, клікайте на кнопку «ГО ветеранів» внизу графіки

Як і більшості «бюджетних» ГО-шок, «ветеранам колчаківських фронтів» до останнього часу не доводилося підтверджувати цінність своєї роботи: держава щедро фінансувала їх поза конкурсом. Торік їм вділили 13 мільйонів 600 тисяч гривень.

Через це виник скандал. Мовляв, несправедливо віддавати стільки грошей радянським ветеранам (а реально – їхнім дітям та колишнім радянським офіцерам). Коли в країні йде війна, учасники АТО теж мають претендувати на фінансування. Цьогоріч ветеранським спілкам виділили 19 з половиною мільйонів гривень, але їх розподілятимуть уже за конкурсом.

Поки що ці гроші до ветеранських організацій не дійшли. У березні Держслужба у справах ветеранів війни та учасників АТО відібрала проекти для конкурсу, але за три дні до засідання комісії, призначеного на 11 травня, все скасувала і видала новий наказ. Нові заявки приймають до 5 липня, а сам конкурс відбудеться не раніше серпня.

Спорт

Щоб побачити фінансування спортивних організацій, клікайте на кнопку «Спортивні ГО» внизу графіки

Спортсменам цього року дісталося найбільше: 230,6 мільйонів гривень, або 62,6 % від загальної суми. Із них 129 мільйонів гривень перепало національним спортивним федераціям із окремих олімпійських видів спорту, 21 мільйон – Національному олімпійському комітету. Важко сказати, чи співмірні такі значні витрати з розвитком масового спорту в державі або з успіхами України на міжнародних змаганнях. Також вийшло, що деякі федерації отримали багато, а інші – нічого.

Держкіно у порівнянні з іншими роздає громадським організаціям незначні суми: цьогоріч це 2,6 мільйони гривень. Кошти отримають ГО, пов’язані з галуззю кіно. Враховуючи чималий прогрес української кінематографії, можна закрити очі на те, що гроші активістам від кінематографу виділили без конкурсу. Але надалі конкурс потрібен - так само, як і збільшення фінансування галузі.

бюджет інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні