О

Особистий ДНК-аналіз розповідає про секрети предків і потенційні хвороби

Мама в дитинстві змушувала мене пити кефір. А я його не терпіла. І ось тест показав, що у мене інтолерантність до лактози, тобто, відсутні ферменти, які розщеплюють молоко й кисломолочні продукти. Цього мама, звісно, знати тоді не могла, бо в українців це трапляється досить рідко. Моя материнська гаплогрупа Н-32 18 тисяч років тому (під час льодовикового періоду) прийшла з Середнього Сходу.

Автор: Людмила Стельмах (Кучеренко)

Прагнення знати до найдавніших віків свій родовід існувало завжди. Сучасні фанати цієї справи риються у порохнявих архівах, досліджують церковні книги, хоча дуже багато їх знищено в полум’ї революцій і воєн. Зазвичай ми знаємо свій рід не глибше третього-четвертого коліна (діди-баби, прадіди-прабабусі). Та тепер, із розвитком генетики, стало можливим дізнатися, до якої групи чи раси належали ваші найдавніші предки, і чи не було серед них когось із королівського роду.

Платите гроші - і американська компанія «23andMe» робить аналіз вашої ДНК. Ми поговорили із Яною Калашник, студенткою, котра навчається у США. Вона зробила такий аналіз собі, а потім так захопилася, що заплатила за дослідження ДНК своїх батьків і навіть дідуся (бабуся, на жаль, на той час вже померла).

- Як дослідити свою ДНК?

- Купуєш в Америці тест, відбираєш слину в пробірку, яка потім герметично закривається, і надсилаєш у лабораторію. Це коштувало мені 200 доларів. Перед відправленням заповнюєш анкету, в якій відповідаєш на кілька запитань про параметри тіла й стан здоров’я. Десь через місяць-півтора на електронну адресу приходить рапорт (звіт), у якому багато текстової інформації, таблиць і схем.

- Що ти дізналася про своїх предків?

- Я на 78 % - східноєвропейка, на 9% - балканка, в мені 6% фінської крові і 5,6% західноєвропейської, 0,5% - арабської і навіть 0,3% єврейської. В рапорті є таблиця, яка показує, в яких поколіннях у мене були предки, котрі й дали мені такий набір генів. Моя материнська гаплогрупа Н-32 18 тисяч років тому (під час льодовикового періоду) прийшла з Середнього Сходу (регіон від Єгипту до Ірану з Афганістаном).

Також виявилося, що ми з Марією Антуанеттою, австрійською принцесою з роду Габсбургів, що вийшла заміж за французького короля, - родички, бо належимо до цієї жіночої гаплогрупи й маємо спільного предка-жінку.

Один з графіків, які отримує замовник аналізу своєї ДНК. Тут показано, скільки поколінь тому і до якої популяції належали ваші предки

- Цікаво!

- Батькова гаплогрупа - RМ-417 зі Східної Африки. Його предки 5300 років тому мігрували до Волго-Донського регіону, а звідти - в Європу. Кожен 18-й чоловік, який пройшов тест в цій компанії (а таких осіб уже більше 5 мільйонів з усього світу), мають такий же набір ДНК, як і мій тато. А от материнська гаплогрупа Н-32 зустрічається один раз на 56 тисяч серед тих людей, які зробили цей аналіз. У мене виявлено й неандертальську генеалогію.

- Тест підтверджує, що твої біологічні батьки ними є?

- Звісно. Також є таблиця, яка називається «Твоя генетична сім’я». У ній вказані прізвища та імена людей з різних країн світу, які теж пройшли тест і за його результатами є моїми близькими генетичними родичами, про яких я навіть не підозрювала.

На сайті компанії є чимало розповідей та відеоісторій, коли люди пишуть, що знайшли своїх позашлюбних дітей, сестер і братів, про яких не знали, а інколи прийомні діти знаходять своїх біологічних батьків. Я з подивом дізналася, що моїми генетичними родичами є 585 східноєвропейців, 489 французів та німців, 400 балканців, 300 євреїв, 130 італійців, багато британців і навіть 10 західних африканців.

Причому, генетичні родичі згруповані за ступенем спорідненості по татовій та маминій лінії. Перші – батько та мати - на 50%, дідусь – на 24%, потім брати та сестри (вчетверте-вшосте), яких я навіть не знаю. І чим більше людей проходитиме ДНК-тест в цій американській компанії, тим більше буде розширюватися база даних, і з часом у таблиці я бачитиму все більше прізвищ моїх генетичних родичів. Їм можна написати на електронну пошту. І мені, до речі, писали.

- А чи дає ДНК-тест інформацію про спадкові хвороби, патологічні схильності, стан здоров’я?

- Так, можна замовити тільки тест на генеалогію, а можна і по здоров’ю, що вдвічі дорожче. Виявився цікавий факт. Моя мама в дитинстві змушувала мене пити кефір, вважаючи, що це дуже корисно. А я його не терпіла, і в нас з цього приводу інколи виникали непорозуміння. І ось тест показав, що у мене інтолерантність до лактози, тобто, відсутні ферменти, які розщеплюють молоко й кисломолочні продукти. Цього мама, звісно, знати тоді не могла, бо в українців це трапляється досить рідко.

Тест правильно визначив, що у мене світла шкіра, світле волосся й темні очі. Він показує, чи є в людини ризик захворіти на хвороби Альцгеймера, Паркінсона, полікістоз нирок. Чи є схильність до ожиріння та багатьох інших хвороб. Всі ж знають, що американська актриса Анжеліна Джолі пройшла ДНК-тест, який показав, що у неї, як і в її матері, яка померла від раку, теж є великий ризик захворіти. Тому вона видалила груди й жіночі органи - про всяк випадок.

- Чи можуть жителі України зробити ДНК-тест в США, якщо забажають?

- В Україну тест не надсилається. Але якщо є знайомі в Америці, то вони можуть його купити, привезти в Україну, а потім відвезти в США і там надіслати в лабораторію. Відповідь надійде вам на е-mail. Принаймні, мене про це просили кілька моїх друзів, і вони залишилися дуже задоволеними.

наука днк історія досвід

Знак гривні
Знак гривні