Ш

Шлях у пітьмі. Як після смертельних ДТП на неосвітлених дачних Осокорках кияни добиваються, щоб мерія встановила ліхтарі

“Це ще хороша частина вулиці. Є освітлення і невеликі тротуари. Десь кілометр тут світло, далі починається суцільна темрява”, - розповідає киянин Олексій Багнюк. Близько 5-ї вечора Олексій зустрічає на виході зі станції метро "Славутич" на своєму білому "Wolkswagen". Пішки гуляти вулицею Центральною небезпечно – з майже шести кілометрів вулиці освітлені заледве півтора. На решті території ліхтарі трапляються лише де-не-де. Їх встановлюють місцеві жителі за власний кошт. Осокорки - теоретично дачний масив, але чимало киян там мешкають цілий рік. Міська влада робить вигляд, що людей там немає, і безліч проблем з інфраструктурою її не стосується.

Автор: Наталія Міняйло, для Texty.org.ua

“Лише торік у цьому місці трапилось 58 ДТП. Є й смертельні випадки. Хоч деякі бізнесмени з місцевих і ставлять ліхтарі, їхньої потужності бракує, щоб зробити вулицю безпечною ввечері. Це може вирішити тільки централізоване освітлення”, - каже чоловік.

Під’їжджаємо до невеликої дерев’яної крамниці з написом “Казан-мангал". Тут нас зустрічає її власник Євгеній. Вдягнений у спортивний костюм, неподалік стоїть його велосипед.

“Я відкрив тут бізнес торік у жовтня. Доти працював на Харківському масиві. Кожного дня їжджу сюди на велосипеді по кілька разів. Щоб водії мене бачили вночі, одягаю спеціальний жилет, інакше можуть не помітити і збити, - розповідає чоловік.

На вулиці Центральній темно останні 20 років. Раніше тут були дачі, на яких люди бували тільки влітку. Але з середини 90-х багато людей переїхали сюди жити і збудували добротні будинки. Серед 30 тисяч садибних ділянок Києва в Осокорках дач найбільше - 20 тисяч.

Архітектор Олег Гречух розповідає, що навіть капітальні будинки в Осокорках за статусом досі вважаються дачними. На практиці це означає, що тут складно прописатись, немає школи та виборчої дільниці, а щодо інженерних конструкцій (зокрема, і освітлення) - панує повний хаос.

А директор об'єднання масиву “Нижні Сади-1” Ігор Сенченков каже, що дороги, які відходять від Центральної, є клопотом місцевих. Три роки тому його кооператив за кошти заможних мешканців відремонтував дорогу біля 97-ї вулиці, самі встановили й ліхтарі, встановили дитячі майданчики. Членських внесків від дачників - а це 500 гривень на рік - не вистачило б.

“Раніше на початку Осокорків проходила межа Києва. Біля метро це ще був Київ, далі вже починався Бориспільський район. На початку 90-х тут побудували метро - і ця територія увійшла до складу Києва. Але інфраструктура так і залишилась від початку 90-х”, - каже Ігор Сенченков.

Бюджет участі

Освітлення магістральної Центральної вулиці узагалі не повинне бути клопотом місцевих. Це той мінімум, який має забезпечити міська влада, адже Осокорки давно вже у межах міста. Утім, ніхто у мерії й не поворухнувся, попри непоодинокі смертельні ДТП на темних осокорківських вулицях.

Втім, Олексій Багнюк не здався - він таки шукав способи залучити гроші з міського бюджету на освітлення вулиці. І знайшов.

Торік у Києві запустили програму “Бюджет участі” з надходженнями у 50 млн гривень, витрати мають бути спрямовані на покращення життя у столиці. Будь-який киянин може подати проект вартістю до мільйона гривень. У грудні 2016 Олексій опублікував проект №341 "Освітлення вулиці Центральної". Він запропонував встановити 57 світильників та 29 опор. За мільйон гривень, передбачений конкурсом, можна освітити частину Центральної - півтора кілометри з чотирьох, на більше грошей не вистачить. Частина опор на вулиці вже є - їх встановили місцеві мешканці та підприємці.

Щоб ініціатива перемогла, Олексій Багнюк почав поширювати інформацію про неї у соцмережах. Головним майданчиком стала фейсбук-група “Осокорки-клуб”. Близько шести тисяч гривень пожертвували прихильники його ідеї на друк поліграфічних матеріалів - щоб можна було агітувати мешканців Осокорків, які не сидять у соцмережах. Коли наблизився час головування за проекти, люди активно поширювали інформацію через свої акаунти. Зрештою, проект здобув друге місце серед 62 проектів переможців, зібравши 1634 голоси.

“Таке високе місце свідчить, що "дачні" Осокорки перетворилися на повноцінний район міста”, - розмірковує Олексій.

17 лютого 2017 року Київська міська рада прийняла рішення про зміни в бюджет міста за 2017 рік, а також визначила перелік органів влади, що відповідають за реалізацію проекту. За здійснення проекту №341 відповідає транспортний департамент КМДА.

Коли ж з’явиться світло?

“Голосування за проект завершилось два місяці тому, але за цей час практично нічого не зроблено. При цьому до кінця року залишається все менше часу. Є ризик, що ми не встигнемо використати ці кошти до кінця року”, - переживає мешканка Осокорків Оксана Мисюра.

Олексій Багнюк пояснює: попри те, що за проектом освітлення встановлять лише на частині вулиці, проектну документацію слід розробити для всієї Центральної повністю. А для цього потрібні додаткові кошти. “Голова бюджетної комісії Андрій Странніков запевняє мене, що зараз відбувається узгодження виділення додаткового фінансування для проведення проектно-кошторисних робіт. Лише після цього будуть проведені тендери на проектні роботи і на будівництво ліхтарів”, - каже Олексій.

У Департаменті транспортної інфраструктури КМДА стверджують, що вже розробляють розпорядження "Про будівництво мереж зовнішнього освітлення вул. Центральної у Дарницькому районі м. Києва". І запевняють: збираються освітлювати усю Центральну, а не лише ту частину, що перемогла у конкурсі. Утім, розпорядження мають погодити департаментами економіки і інвестицій, департамент фінансів, керівництво Дарницької районної адміністрації, керівництво КП "Київміськсвітло" та мер міста.

“Відповідно до цього документу, у 2017 році повинні бути виконані всі роботи з проектування зовнішнього освітлення дороги (замовник – КП "Київміськсвітло"). На це з місцевого бюджету мають виділити додаткові кошти у розмірі 1 млн грн”, - стверджують у прес-службі Департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

У департаменті робити з освітлення дороги планують у три черги. З 2017 по 2109 роки.

“Найближчим часом планую зустріч з керівництвом КП "Київміськсвітло". Думаємо обговорити деталі проектування та строки виконання робіт. Хотілось би швидше, та розумію, що ще до 2 місяців піде на підготовку і кілька місяців на виконання проектних робіт. Але сподіваюсь, що вже до кінця 2017 року вийде освітити частину Центральної”, - резюмує Олексій.

Більше про Осокорки читайте у статті Дві країни, два всесвіти. Приватні будинки у Києві і Х'юстоні

самоорганізація київ осокорки дачі

Знак гривні
Знак гривні