Я

Як працює італійське міністерство охорони здоров’я. І як піариться українське – звітуючи про селекторні наради

На момент написання цієї статті в Італії було зафіксовано 283 випадки зараження коронавірусом – з них семеро людей померло та одна одужала. З огляду на майже 250 тисяч українських мігрантів в Італії (це без урахування заробітчан та туристів) ми вирішили подивитися, як діє італійська влада в ситуації спалаху інфекції. Зокрема, нас цікавить, які дії спрямовані на те, щоб локалізувати спалах і не допустити його подальшого поширення. Заодно ми хочемо побачити, що робить українське міністерство – адже через наявність заробітчан та туристів, які регулярно їздять до Італії, ризик поширення вірусу у нашій країні може збільшуватися.

Досліджувала: Олександра Тимошенко

Йдемо на сайт італійського Міністерства охорони здоров’я – Ministero della Salute. На головній сторінці перше, що ми бачимо – це банер “Новий коронавірус. Що потрібно знати”, де також вказаний телефон гарячої лінії, куди слід телефонувати щодо всіх питань, пов’язаних із захворюванням. При натисканні на цей банер відкривається цілий сайт на домені міністерства, присвячений коронавірусу: Nuovo coronavirus.

Видно, що розділ новин оновлюється дуже регулярно. У новинах ідеться про те, яким чином Італія працює щодо взаємодії у власних регіонах та щодо міжнародної співпраці на протидію поширенню вірусу. Повідомляють про дії міністерства, урядові наради, постанови та укази, про заходи з карантину. Така робота ведеться від кінця січня – вже тоді міністр попереджав, що не слід вірити фейкам щодо коронавірусу, повідомлялося про посилення заходів безпеки в портах та аеропортах та про координацію роботи з іншими країнами. Наразі вже назбиралося шість сторінок офіційних новин міністерства щодо різних аспектів протидії коронавірусу та співпраці державних установ.

Окрім новинного контенту, на сайті є ціла низка матеріалів, корисних для звичайних відвідувачів сайту. Зокрема, є розділ FAQ, де є наступна інформація:

Корисне для громадян

Вгорі цього розділу викладено найголовніше:

- Про коронавірус та інші віруси з цього сімейства, які були його попередниками;

- Симптоми захворювання та його летальність (вказана як низька);

- Небезпечність захворювання (понад 80% пацієнтів одужують, не потребуючи особливого догляду). Старші люди та хворі на діабет і серцеві хвороби – в зоні ризику;

- Відмінність між коронавірусом та вірусом грипу;

- Тривалість інкубаційного періоду.

Далі детально розповідається про те, як передається вірус, і що означає поняття “близький контакт із хворим”. Згадується про те, чи загрожені медики, які доглядають за зараженими (при застосуванні належних заходів безпеки – ні). Дається відповідь щодо того, чи можна заразитися через поручні у транспорті (дуже мала ймовірність, згідно з наявними даними).

Кілька пунктів присвячено захисту від коронавірусу – докладно розповідається, зокрема, про те, як правильно мити і дезінфікувати руки, наголошується на тому, що це одна з ключових дій для запобігання хворобі. Згадується й про те, що отримувати посилки з Китаю – цілком безпечно.

Окремо говорять про зв’язок коронавірусу з тваринами, зокрема, коментують теорію щодо того, що люди заразилися від тварин. Наголошується, що ані від домашніх тварин, ані від худоби заразитися не можна. Дається відповідь на запитання щодо того, чи можна заразитися від імпортованих з Китаю харчів (всі продукти, які завозяться з Китаю, проходять сувору перевірку з огляду на епідемію, тож на європейські прилавки потрапляють лише перевірені харчі).

Великий розділ присвячений профілактиці та лікуванню. В ньому, зокрема, йдеться про відсутність вакцини на даний момент, про те, що потрібно часто мити руки і тримати дистанцію з людьми, які кашляють або чхають. При виявленні симптомів у себе або членів родини рекомендують звертатись телефоном на національну гарячу лінію та до медичних закладів. Докладно розповідається про те, чи потрібно носити маску і як її носити, чи існують специфічні ліки від коронавірусу (ні, є лише підтримувальна терапія), та чи допомагають антибіотики (ні).

Є один абзац про діагностування, в якому йдеться про те, що наразі в продажі не існує наборів для самодіагностики. Діагностування відбувається в медичних закладах згідно з відповідним протоколом.

Ще два розділи розповідають про порядок дій при переливанні крові та трансплантації, а також про вагітних (ні, вони не є в більшій зоні ризику, не переносять захворювання тяжче і, згідно з наявними даними, вірус не передається плоду).

Поради для мандрівників, заходи в портах та аеропортах

21 лютого міністр охорони здоров’я Італії випустив постанову, яка передбачає таке:

- Територіальні органи визначають необхідність перебування на домашньому карантині під наглядом для громадян, які повернулися з районів епідемії.

- Громадяни зобов’язані повідомити про прибуття з таких регіонів до територіальних медичних компаній.

Якщо впродовж двох тижнів після повернення з зони епідемії з’являються симптоми (лихоманка, кашель, біль у горлі, утруднене дихання) – слід звернутися на телефон гарячої лінії та носити маску.

Такі самі заходи мають бути застосовані й до спортсменів, які повертаються зі змагань у зоні епідемії.

Наводиться карта поширення вірусу в Італії та по всьому світу.

Розповідається про масштаб заходів, застосованих у Китаї для протидії епідемії. Щодо можливого закінчення спалаху захворювання пишеться, що передбачити його важко, а ризик для інших країн Європи та світу вказується як високий.

Окремо розповідається про дії Міністерства, яке перебуває в постійному контакті з ВООЗ та Єврокомісією, про запровадження надзвичайного стану та про те, що всі новини з цього приводу можна знайти на даному сайті.

З 30 січня Італія за наказом міністра охорони здоров’я призупинила повітряне сполучення з Китаєм, Гонконгом, Макао і Тайванем. Що стосується інших повітряних рейсів, з будь-якої країни, то при наявності підозри на будь-якому борту застосовується екстрена процедура, спрямована на ізоляцію пасажира з подальшою його передачею до медзакладу. Мають бути відстежені всі тісні контакти такого пасажира.

В аеропортах розмістили інформаційні матеріали для міжнародних мандрівників італійською, англійською та китайською мовами.

Керівники навчальних закладів, де навчаються школярі або студенти, які повернулися з Китаю та інших загрожених територій, мають повідомити про це у відділи з профілактики. За такими учнями спостерігають упродовж 14-ти діб з моменту прибуття із зони ризику, за наявності симптомів – діють відповідно до правил (тобто, ізолюють у медичних закладах). Втім, всім таким учням пропонують на наступні два тижні перейти на домашнє навчання під медичним наглядом.

Розділи для італійців з Ломбардії, Венето та П’ємонту

І окремий розділ присвячений італійцям з північних регіонів – Ломбардії, Венето та П’ємонту, де наразі є найбільше заражених. Йдеться про те, що люди з цих регіонів, помітивши у себе симптоми грипу, не повинні йти до лікарні, а мають звернутися за національним або регіональним телефоном гарячої лінії. Таким людям будуть проводити тести силами “Екстреної допомоги”, а у випадках, коли це необхідно, доправлятимуть їх до лікарень. Для кожного регіону вказана гаряча лінія та посилання на сайт регіону, де публікуються оновлення щодо поширення вірусу.

Така сама послідовність дій – і для громадян з інших регіонів Італії. Людям, які виявили у себе симптоми, не слід іти до лікарні, натомість вони мають телефонувати на гарячу лінію або до медичних закладів. Лікарні самі вирішують, як доправити пацієнтів. Вочевидь, міністерство впроваджує такий алгоритм для мінімізації ризику поширення вірусу.

Розділи із зображеннями для користування та поширення

Як бачимо, список запитань та відповідей є дуже вичерпним. Сторінка, створена міністерством, може слугувати прекрасним джерелом інформації як для самих громадян, так і для ЗМІ – тут можна отримати відповіді практично на всі поширені запитання щодо коронавірусу та знайти рекомендації, як діяти у випадку будь-яких підозр. Але це ще не все, що є на сайті. Зокрема, є цілий розділ із зображеннями для соцмереж: тут можна взяти постер або інфографіку з простими правилами профілактики, спростуванням міфів про вірус тощо – і поширити в своєму профілі. Подано різні формати – 11 постерів, які підходять для публікації в Фейсбук та Інстаграм, ще 11 – для Твіттера. В окремому розділі можна завантажити PDF-файл про те, як правильно мити руки. І ще два розділи мають корисні посилання та перелік документів.

І наостанок про розділ, в якому є зображення зі списком із десяти правил, яких треба дотримуватися. У ньому по пунктах подані усі заходи профілактики, про які можна прочитати у різних розділах FAQ. На нашу думку, варто навести їх тут:

Часто мийте руки

Уникайте близького контакту з людьми, які страждають від гострих респіраторних інфекцій

Не чіпайте очі, ніс і рот руками

Прикривайте рот і ніс, коли кашляєте та чхаєте

Не приймайте антивірусних препаратів та антибіотиків, якщо вони не прописані вам лікарем

Промивайте поверхні засобами з дезінфекції на основі хлору або спирту

Носіть маску лише якщо підозрюєте хворобу в себе або якщо доглядаєте за хворим

Продукти, зроблені в Китаї, та посилки з Китаю – не є небезпечними

У випадку сумнівів, не йдіть до лікарні: телефонуйте вашому лікарю, а якщо вважаєте, що інфіковані – на гарячу лінію

Домашні тварини не поширюють коронавірус.

Чому ми публікуємо цей перелік? Тому що вважаємо, що він може бути корисним у зв’язку з низьким рівнем обізнаності українських громадян.

Нагадаємо, нещодавно "Тексти" переклали тези щодо коронавірусу, які дозволяють уникнути паніки. Прочитати їх можна в матеріалі: 13 міфів про коронавірус. Що потрібно знати, щоб не піддаватися паніці.

Така інформація є дуже затребуваною – особливо зважаючи на те, як діє українське Міністерство охорони здоров’я. Отже, про що можна дізнатись зі сторінки МОЗ?

Яку інформацію щодо коронавірусу можна знайти на сайті МОЗ України

На головній сторінці міністерства ми бачимо банер, який веде нас на іншу сторінку, присвячену коронавірусу. На ній розміщено невелику кількість новин, більшість із яких присвячена евакуації українських громадян з Уханя. Бачимо, що чиновники міністерства дали пару брифінгів у зв’язку з загрозою вірусу, а також сходили на круглі столи для оцінки соціальних та економічних ризиків.

Кілька “оперативок” про поширення вірусу в світі. Досить докладна інструкція для медичних працівників на випадок підозри, що пацієнт має вірус. Повідомлення про те, що коштом державного бюджету закуповуються тест-системи з Німеччини для діагностування коронавірусу, а міністерством проводяться селекторні наради щодо дій на випадок дефіциту медичних масок.

Нижче на сторінці розміщено низку інфографік. Серед них – інфографіка на основі рекомендацій ВООЗ щодо профілактики зараження. Спростовано два фейки – про наявність ліків від коронавірусу та про те, що можна заразитися після вживання фруктів. Водночас, в двох інфографіках є взаємовиключна інформація. В одній ідеться про те, що, відповідно до наявних наукових даних, заразитися від домашніх тварин неможливо. А от в іншій рекомендується уникати контактів з домашніми тваринами. Для чого МОЗ друкує сумнівну інформацію про контакти з тваринами, і при цьому ще й суперечить власній же інформації про безпеку таких контактів – незрозуміло.

Ще одна сумнівна інформація в цій серії інфографік стосується приготування їжі. Громадянам рекомендують мити руки після контактів із сирим м’ясом, а також утримуватися від вживання сирого м’яса і яєць. Водночас, науково не доведено, що коронавірус може передаватися через їжу, і наразі доведеним є лише повітряно-крапельний шлях та щільний контакт із хворими. Що ж, спишемо це на “перестраховку”.

Є кілька інфографік з алгоритмами дій для медичних працівників.

Щодо заходів безпеки в аеропортах ми дізнаємося, що персонал має гумові рукавички, маски та дезінфектанти для рук, а пасажири прибувають у термінали по трапах та килимах, оброблених дезінфікуючим засобом.

Також є два коротких анімованих відео. Одне з них називається “Про коронавірус” і надає рекомендації людям, які виявили у себе симптоми (причому, спочатку йдеться про симптоми звичайної застуди, хоч окремо це й не вказано – і лише потім про симптоми, які можуть свідчити про коронавірус). На другому відео, “Як захиститися від коронавірусу”, серед інших рекомендацій знову надається сумнівна – уникати контакту з домашніми тваринами. Уявіть собі, що всі українські громадяни, які мають тварин у присадибному господарстві, повірять міністерству та почнуть уникати контактів.

Чи робить українське міністерство щось іще? Чи ізолює або обстежує громадян, які прибувають із Китаю, Південної Кореї та Італії (це три країни, в яких наразі найбільше випадків коронавірусу)? Чи є алгоритм перевезення людей із симптомами до лікарень - чи, натомість, вони мусять іти туди самотужки, з ризиком заразити інших? Що потрібно робити школярам, студентам, спортсменам, мандрівникам, які повернулися із зон ризику? Куди телефонувати людям, які виявили у себе симптоми? Можливо, міністерство щось про це знає, можливо, навіть щось і робить – але довідатися про це з його сайту змоги немає.

Загалом, якщо порівнювати благеньку сторіночку на сайті МОЗ України та цілий сайт із докладною інформацією на всі випадки життя від італійського Ministero della Salute, порівняння явно не на нашу користь. Дії італійського міністерства мають продуманий і логічний вигляд. Користувачі сайту можуть знайти відповіді на всі свої запитання у будь-якому вигляді – текстовому, відео, графічному, а якщо не знайдуть, то матимуть змогу зателефонувати на гарячу лінію. Українське міністерство теж щось робить, але ці дії, судячи з сайту, мають дещо хаотичний та явно недостатній характер. Кількість корисної інформації, яку громадяни можуть дістати на сайті цього відомства, вкрай обмежена.

Нагадуємо, "Тексти" вже надіслали до українського МОЗ низку запитань щодо готовності міністерства до можливого спалаху коронавірусу в Україні. Відповідь – точніше, наразі повна відсутність відповідей – не може не викликати занепокоєння щодо компетентності міністерства та його здатності протидіяти загрозі. Докладно про це читайте в матеріалі:

9 запитань щодо готовності держави зустріти коронавірус в Україні. Тексти надіслали запит в Кабмін і МОЗ. Там кажуть, що це непублічна інформація

італія короновірус досвід медицина

Знак гривні
Знак гривні