C

Cміттєпровід у Європу: виявляється, кияни не проти роздільного збору сміття

Цей експеримент не помітив тільки ледачий - вже кілька місяців у центрі столиці стоять новенькі яскраві контейнери для сміття. На них напис: «Сухі відходи кидайте сюди. Скло, пластик, метал, папір. Дякуємо вам. Побачили повний контейнер - телефонуйте за номером: 33-23-600». Тут же є схема того, як управлятися з відходами: натиснути, сплющити, скрутити. Все - для зменшення обсягу сміття. Поруч із жовтими контейнерами сірі - для звичайної органіки.

Сміття сортував: Антон ЗІКОРА

Експеримент прийшов і в підворіття на вулицю Оленівську, що на Подолі. Тут стоїть кілька жовтих контейнерів і один сірий. Марія Заліська працює в офісі, що знаходиться в одному з місцевих будинків.

- Я законослухняна громадянка, і щойно поставили ці контейнери, відразу ж стала викидати сміття згідно з цією схемою, - каже вона. - Одні відходи - в один контейнер, інші - в іншій. Читала: в цивілізованих країнах таке давно вже застосовується, тому рада, що таке впроваджується і в нас.

Щоб не пхали в контейнер гнилу картоплю, отвір у ньому - маленький і незручний

- Я завжди сортую сміття, - говорить місцевий житель Андрій Григорович. - А інакше не можна. Пів-кавуна, наприклад, просто незручно впихати в маленьку дірку жовтого контейнера.

Через це роздільне сміття, правда, довелося купити друге відро, але мене це не дуже бентежить, хоча кухня дуже маленька.

Правда, у вихідні біля контейнерів накопичуються гори сміття. Адже несуть його як мешканці будинків, так і продавщиці з місцевого риночку. Якби вчасно прибирали, було б ще більш добре.

А взагалі сьогодні у столиці встановлено 1200 жовтих контейнерів для сухого сміття. Усі - в рамках експерименту під назвою «Роздільний збір», організованому компанією «Грінко» в травні цього року. У компанії говорять, що, з одного боку, все робилося з власної ініціативи та стратегії, з іншого - це була трансляція європейського досвіду на Україну.

Фірма брала приклад перш за все з Польщі, яка з пострадянських країн далі інших просунулася по шляху рециклінгу - повторного використання вторинних матеріалів. Контейнери були особисто розроблені «Грінко».

І якщо в деяких країнах Європи сміття ділять на п'ятнадцять-вісімнадцять частин, то в Україні поки що йдеться про поділ його всього на дві частини - мокру та суху. У сірий контейнер кидають органіку, в жовтий - упаковку.

Контейнери розставили в п'яти районах - Подільському, Печерському, Голосіївському, Дніпровському, Шевченківському. По суті, експериментом сьогодні охоплена половина Києва.

У результаті фірма отримує досить багато сировини високої якості. Метал та пластик, що опинилися в жовтих контейнерах, сьогодні продаються за кордон. З пластику роблять так звані флексові напівфабрикати, які йдуть в Росію, Китай та Європу.

Всупереч думці про те, що сміття - це завжди великі гроші, в «Грінко» кажуть, що її проект окупиться лише через рік. І то за умови, що населенню піднімуть тарифи за утримання прибудинкових територій.

Частина цих грошей ідуть «Грінко» за вивіз сміття, тому в компанії вважають, що тарифи необхідно підвищувати, тим більше що вони в Україні значно нижчі, ніж, наприклад, у сусідів - в Молдові і в Росії.

У різних ЗМІ на адресу «Грінко» лунають і критичні висловлювання. Один журнал написав, що мешканці будинків, поруч з якими стоять контейнери фірми, висловлювали незадоволення тим, як вона вивозить сміття. Мовляв, після такого вивозу сміття залишається на дорозі і на подвір'ї.

Олена Біланчук, директор компанії з якісті, говорить:

- Ця історія повторюється з року в рік. Нам дорікають за те, що рідина тече з сміттєвих контейнерів прямо на асфальт. Але ми тільки займається вивозом сміття, прибирання - справа ЖЕКів і двірників. А взагалі, коли людина поділяє сміття на мокре та сухе, вона не створює компанії «Грінко» якісь преференції. Вона перш за все думає про себе, про своїх дітей, майбутні покоління.

Адже те, що ви кинете в контейнер, не потрапить на cміттєвий полігон. Ці відходи не забруднять навколишнє середовище, не стануть частиною звалища.

Сьогодні, окрім Києва, «Грінко» проводить експеримент також у Дніпропетровську. Але незабаром планує поставити контейнери в Сумах, Миколаєві, Донецьку і так далі. У компанії впевнені, що за роздільним збором майбутнє. Адже всі країни світу, і навіть далеко не європейський Китай, йдуть цим шляхом.

Факти про сміття:

На сьогоднішній день в Україні - 27 тисяч звалищ, з яких легальних не більше 10 тисяч. Площа цих смітників удвічі більше площі національних заповідників України. Період розкладання пластику - 400-500 років.

У Києві є підприємство з переробки сміття, яке може переробити один мільйон кубометрів твердих побутових відходів на рік. Проте в цілому столиця генерує приблизно п'ять мільйонів кубометрів. Тобто завод переробляє 20% усього сміття. Але це ще хороший показник: по всій Україні переробляється лише три відсотки сміття.

Для порівняння: у Швеції обробляється 95-98%, а тому там є цілі муніципалітети, які обігріваються за допомогою сміття. У результаті країна не залежить ні від російського, ні від інших газів.

екологія київ суспільство

Знак гривні
Знак гривні