С

«Свинячий» грип чхає на малий бізнес: книжок на Петрівці продається дуже мало

Якщо раніше на столичному ринку Петрівка не було де впасти яблуку, то зараз тут майже порожньо. Виявляється, навіть публіка, яка читає, думає і критично мислить, теж боїться так званого «свинячого» грипу. Паніка залишила людей вдома, і це сильно вдарило по малому бізнесу, яким є книготоргівля. Багато продавців залишили свої крамнички до кращих часів, закривши їх захисними ролетами. Адміністрація, у свою чергу, вимагає від книжників працювати в марлевих пов`язках, але більшість ігнорує дурну вимогу.

Ринковий досвід вивчав: Антон Зікора

- Коли в мене запитують, де моя пов'язка, я дістаю її з кишені: ось вона, - каже Сергій, продавець дитячих книжок. - Коли запитують, чому вона не на мені, відповідаю: обідаю. І так у будь-який час. Правда, сильно мене не чіпають, тому що знають: якщо стояти за півтора метра від покупця, а саме стільки займає прилавок, заразитися неможливо.

- Хтось пустив чутку, що не можна ходити і купувати літературу взагалі, інакше відразу - «свинячий» грип, - говорить Олексій Немирович, спеціалізація якого - книги на історичну тематику. - Природно, людей стало менше.

Тут поки доїдеш до Петрівки, тобі ще кілька разів у метро скажуть про «свинячий» грип. Що вже казати про самий ринок.

- Сьогодні спостерігається спад продажів, і тому є три причини, - пояснює Немирович. - По-перше, фінансова криза. На моїх читачах - науковцях - це сильно відображається, тому що їм урізали фінансування.

По-друге, пік продажів на книжковому ринку завжди припадає на вересень-жовтень, у листопаді - спад. Тому доводиться чекати середини грудня, коли люди згадають про новорічні подарунки. Ну, і третє - паніка, пов'язана зі «свинячим» грипом. Це найсильніший удар по малому бізнесу, якщо ти, звичайно, не продаєш марлеві пов'язки.

Андрій Черненко, продавець української літератури, каже, що постійних клієнтів не злякати нічим. У нього серед таких - народний депутат Роман Зварич, який підвищує свій освітній рівень тим, що постійно цікавиться українською літературою. Він багато купує, але останнім часом його чогось не видно.

Христина, захищена від хижого вірусу, шукає книги Ірен Роздобудько

- Проте не думаю, що він не приходить, бо боїться «свинячого» грипу. Напевно, справи. А взагалі, звичайно, часи настали невеселі. У ці вихідні продав лише по п'ять-шість книг, а це гривень сімдесят-вісімдесят. Так мало ще ніколи не купували. Враховуючи те, що моя частка - шість відсотків, постає питання: навіщо взагалі тут стояти? На проїзд іде більше.

Якщо раніше я міг взяти якусь рідкісну книгу для розмаїття асортименту, то зараз собі такого дозволити не можу. І якщо у зв'язку з кризою продаж впав десь на третину, то істерія зі "свинячим" грипом зменшила кількість продажів ще удвічі. Хто сидить удома з «карантинними» дітьми, хто витрачає гроші на ліки. Мені часто доводиться бувати на Троєщинському ринку, і скажу, що ситуація там така ж.

Місцеві кафе - точки, в яких торгівля не замерзає навіть під час епідемії.

Продавщиця Катя каже, що наші люди навіть люблять епідемії: так легше переконати себе в корисних властивостях горілки, і тому бізнесу її хазяїна руйнування не загрожує. Тим більш, основна частина її клієнтів - це не покупці, а продавці на Петрівці.

Зараз ще нічого, а вдарять холоди - люди, які стоять цілий день на вулиці, побіжать у ганделики, грітися. Якщо не горілкою, то чаєм.

Проте не все так погано навіть на Петрівці, не всі люди вірять страшилкам влади. Поки ми розмовляємо, до прилавка з українською книжкою підходить молода дівчина Христина. Вона хоч і в масці, але цікавитися книгами не боїться - запитує Ірен Роздобудько.

- Не уявляю свого життя без книг, без цього ринку, і, оскільки давно тут не була, то вирішила прийти, незважаючи на епідемію, - говорить вона.- Хоч і в масці.

Дмитро Клименко поповнює дитячу бібліотеку

Слідом за нею до прилавка з українськими книгами підходить Дмитро Клименко, постійний покупець, який цікавиться українською літературою професійно:

- Я займаюся дослідницької роботою, і мені потрібні ці книги. Крім того, у мене троє дітей, які зараз, під час грипу, сидять вдома. Їм потрібно оновлювати бібліотеку, що я і роблю.

Дмитро Клименко купує книгу «Націоналізм» за шістдесят гривень. Андрій каже, що це найбільший його виторг за останні дні.

люди книги підприємництво криза київ

Знак гривні
Знак гривні