Г

Грип: рейтинг чуток - ШОК! закриють усі базари, маски не допомагають!!!

Схоже, і новий скандал приївся українцям: aжіотаж зникає, панічні чутки змінюються розумінням, що завтра буде новий день, а політики заговорили про політику, а не про медицину. Редакція ZaUA.org спробувала підбити підсумки паніки, уклавши рейтинг найбільш яскравих чуток минулих вихідних.

---------------------------------------------------------

8. ТИФ

– спершу це здавалося страшним, але на фоні наступних чуток виглядає навіть логічним.

“Тифозна” чутка народилася у Тернополі, де внаслідок політичного конфлікту між міською і обласною владами погано вивозиться сміття – мовляв, сміття гниє, пацюки розмножуються, зараза шириться, влада приховує.

А потім цю чутку ретранслював нібито солідний громадянин - ректор Тернопільського вузу - через нібито солідний телеканал ТСН:

B Тернополі вночі дезінфікували повітря через тиф - В ніч на 30 жовтня над Тернополем літаки кропили спеціальний розчин.

У Тернополі минулої ночі на вулицях проводили дезінфекцію з повітря. Про це розповів ректор Тернопільського педагогічного університету Володимир Кравець.

За його словами, про такий запобіжний захід йому повідомили у міліції.

"У середу пізно ввечері до мене телефонує солідна людина, яка працює у міліції. Каже: "Ви на ніч закрийте усі вікна. Бо Тернопіль уночі кропитимуть із літаків спеціальним розчином. У місті – тиф", – розповів Кравець.

7. ЛЕГЕНЕВА ЧУМА

– чутка виникла в перший же день паніки, 29 жовтня. Мовляв, насправді це не “свинячий грип”, і взагалі не грип, а легенева чума або навіть якась “мікст-інфекція”.

Людей, далеких від медицини, особливо обурював той факт, що “розтин показує, що замість легень у жертв – желеобразна маса”. Інший варіант - легені згорють за три дні, температура всередині тіла – 45 градусів!”

ТСН відзначився і тут, надавши слово одному з кандидатів у президенти - правда, його вже не назвеш солідним, бо Інна Богословська і до цього несла усіляку ахінею типу “спільного українсько-російського управління Севастополем”:

За словами Богословської, вона побувала у кількох західних областях України та поспілкувалася з місцевими лікарями, які й повідомили їй про чуму.

За словами кандидата у президенти, легенева чума є не вірусною хворобою, як грип, а бактеріальною, тому лікування від неї ведеться неефективно.

А ось приклад публікації прямо з лікарні, очевидно. Знайомтеся, яскравий сайт "Глобаліст":

Легенева чума, немов грім серед ясного неба, звалилася на Україну. Зрозуміло, що основна частина населення, будучи дезінформовані, все ще вірить у казочку про милого свинячий грип ...

Ми не беремося стверджувати те, що це саме та легенева чума, що поподкашівала Туманний Альбіон або Іспанію, ні ... Але симптоми і відсоток смертей однозначно відкидають версію свинячого грипу. Так, нехай це не легенева чума в її первозданному вигляді, але вона підходить ближче за все, отже, давайте до пори до часу називати вірус саме так.

На даний момент офіційні дані говорять нам про 53 смертях і півтори сотні тисяч заражених, нехай на грип і ГРВІ, як кажуть, потім розберуться ... Нехай ... Отже, ми знаємо, що всі 53 людини померли протягом тижня, у більшості, за розтині, замість легких було суцільне місиво з запеченою Гров і гною, мало кому прийде в голову, що це ускладнення від грипу (хоч пташиного, хоч свинячого).

6. МІСТО ЗОМБІ

– в інтернеті, де хто завгодно може авторитетно заявляти “Только что из Ивано-Франковска, знакомый МЧСник рассказал...”, тиф і легенева чума обернулися вже “невідомим смертельним вірусом”, який “убиває занадто швидко”.

Ганебна фотожаба, передрукована "Західною інформаційною корпорацією". Ну хіба може цей вертоліт оприскати Львів? Ну хіба журналісти "ЗІКу", які сидять за кількасот метрів від зображеної на фото дзвіниці Успенської церкви, самі б не чули й не бачили б цей вертоліт? Ну й нарешті - на подібній фотожабі "Вертольоти-оприскувачі над Сиховим", яка була розміщена на тому ж джерелі, чітко видно ЗЕЛЕНІ дерева :)

Розповіді “очевидців” про “місто оточене міліцейськими постами!”, “не впускають і не випускають транспорт”, бронетранспортери, “вой сирен не прекращается даже ночью!” вкупі з "желеподібною масою" малювали картину з фільму жахів – і мешканці самих прикарпатських міст у своїх ЖЖ не могли повірити, що анонімні очевидці описують їхню домівку в, наприклад, такому тоні:

"Пишу из Ивано-Франковска. Это ужас что тут творится. Мой сосед вчера ушел в больницу и до сих пор не вернулся. Я боюсь выходить из квартиры.

Сегодня утром когда шла в магазин, у человека на моих глазах начался приступ жесткого кровавого кашля, и он тут же упал. И через 5 минут его забрала скорая. Звуки мигалок, спещащих по вызовам скорых, не умолкает даже ночью.

Связь работает с перебоями. Мэр и администрация города и области эвакуировались. На выезде из города стоят военные с автоматами. Пугающая неизвестность давит, даже не знаю сколько шансов мне выжить, даже покинувши город. Ходят слухи что вирус уже в киевской области, и все дальше распространяется на восток. Очень страшно."

UPD:

"Как стало известно нашему корреспонденту из совершенно достоверных источников, эпидемия пневмонии, на самом деле, является смертоносной мутацией обычного вируса пневмонии, культивируемого правительством на случай войны - и в нарушение женевских соглашений о неприменении химического и бактериологического оружия. Официальные военные чины в конфиденциальной беседе сообщили, что обещание быстрого налаживания антивирусной вакцины - не более, чем ложь. Вакцина, могущая победить эту страшную болезнь, до настоящего времени не создана.

5. ЗМОВА ФАРМАЦЕВТІВ

– чутка з'явилася після спаду першої хвилі паніки, хоча була підготовлена в принципі логічною інформацією про те, що сенсаційний грип вигідний саме міжнародним корпораціям, які виробляють таміфлю і реленцу. Чутка наростала тим сильніше – аж поки сама прем'єр-міністр не заявила про змову аптекарів-убивць, які хочуть нажитися на народному горі.

За цією ненавистю до транснаціональних корпорацій і рідних спекулянтів якось забулося, що і в Україні є виробники ліків. Але народний поголос швидко згадав, що фармацевт Юрій Іванович Губський і депутат-бютівець Богдан Володимирович Губський мають однакові прізвища.

4. ЗАКРИЮТЬ УСІ БАЗАРИ/АПТЕКИ

– характерна для пострадянського суспільства чутка, за якою ховається бажання негайно ж, прямо зараз створити запас продуктів і ліків на майбутнє, коли рідний край перетвориться на Місто Зомбі.

Як водиться, услід за чутками про закриття аптек "всезнайки" почали поширювати чутку про те, що аптеки насправді будуть, але тільки урядові.

3. МАСКИ І ВАКЦИНА (НЕ) ДОПОМАГАЮТЬ!

- заяви про те, що маски і негайна вакцинація є панацеєю від свинячого грипу, чулися в перший день паніки звідусіль. Наступного дня говорили (і радили по телефону близьким і знайомим) вже геть протилежне – хто що прочитав в інтернеті.

Це характерна риса “свинячої” паніки – всі стали дуже розумними експертами з вірусології. Хоча насправді і від масок, і від вакцини може бути і користь, і шкода, залежно як застосовувати.

2. ОПЕРАЦІЯ ПРИКРИТТЯ

– чи не найпоширеніша чутка серед “освічених” людей, які знають те, що невідомо іншим. Згідно з цією версією подій, грипозний скандал переслідував такі цілі (залежно від його “організаторів):

- заглушити собою скандал педофільський;

- привести до встановлення надзвичайного стану і диктатури;

- деморалізувати патріотично/демократично налаштований електорат;

- і навіть зекономити на проведенні масових акцій перед виборами :).

Ось приклад подібного знання закуліси:

"...По моим данным, по Киеву (и возможно, нескольким другим городам, сейчас информация проверяется) ходят ОРГАНИЗОВАННЫЕ ГРУППЫ молодых людей в респираторных масках, которые перемещаются исключительно между местами массового скопления людей, создавая там ажиотаж и панику.

На радиостанции и форумы РАЗНЫХ городов МАССОВО и ОРГАНИЗОВАННО ВБРАСЫВАЕТСЯ информация, что якобы над городами Украины распыляют неизвестное средство от гриппа.

Во многих городах из аптек неожиданно исчезли запасы марлевых повязок и антигриппозных средств. В РАЗГАР СЕЗОНА ПРОСТУД? Не верю! – сказал бы Станиславский, и был бы прав.

Я не знаю, что там с гриппом на самом деле, но я точно уверен, что идёт массированная и организованная ВОЛНА НАГНЕТАНИЯ ПАНИКИ.

Ещё на днях главный санитарный врач Украины официально заявил, что сезонная эпидемиологическая ситуация характерна для данного времени года и не превышает показателей прошлых лет. Сегодня его грубо заткнули. Почему? Потому что своими словами он мешает распространению паники.

Зачем кому-то прилагать такие огромные усилия, чтобы вызвать эту панику? Пока я ещё не собрал всех доказательств, но уже могу построить ряд обоснованных предположений.

Во-первых, карантин, ограничение передвижения и запрет на проведение массовых мероприятий в период предвыборной кампании – это возможность контроля над избирательным процессом и влиянием на граждан. Испуганных людей всегда легче убедить. Например, в определённый момент достав из волшебного цилиндра фокусника несколько составов с медикаментами и выдвинув тезис типа «Вона спасла Україну».

Ну й звичайно ж, версію про політичне підгрунтя паніки найяскравіше озвучили самі політики:

Кандидат у президенти Арсеній Яценюк вважає ситуацію навколо епідемії грипу в Україні політичною технологією. Про це він сказав в ефірі ICTV.

За словами Яценюка, він повернувся з західних регіонів країни, де "переговорив з лікарями". "Це люди, які врятували тисячі життів. Вони кажуть – не робіть з нас дурних", - сказав політик.

За словами Яценюка, "фактично – це є частиною політичної кампанії". "Нічого не вартує життя людей. Основне тільки – отримати президентський офіс. На це кинули всі сили і засоби", - сказав політик.

"Чому цей збудник з'явився у 4 західних областях? Там що у нас, Франкфуртський аеропорт, де найбільше переміщення людей? Чому цього збудника немає у Києві? 4 області, де є найбільша боротьба, як називають вони, за електорат", - зазначив Яценюк.

1. РОЗПИЛЕННЯ НЕВІДОМОЇ РЕЧОВИНИ З ПОВІТРЯ

– ця чутка заслуговує на почесне перше місце через свою живучість. Не встигали окремі “холодні голови” спростувати її, як вона народжувалася знову. Спершу в Тернополі, потім у Львові, потім у Києві – і все за одним сценарієм: мовляв, сьогодні вночі будуть “дезинфікувати повітря”, і “знайомі з МНС рекомендують сидіти вдома”.

Чутка настільки дебільна (ну як можна дезинфікувати все повітря і, головне, де взяти для цього такі потужні літаки-оприскувачі?), що вона одразу ж полонила думки наших земляків, які почали розсилати смс і здіймати ґвалт у соціальних мережах.

Порадували і "колеги" з Західної інформаційної корпорації (ЗІК), які регулярно цю маячню передруковували, не зважаючи на всі заклики "холодних голів" припинити паніку. Ось яскравий зразок подібних публікацій від ЗІКу:

По Косову їздить патрульне авто, повідомляючи у гучномовець, що над містом розпилюватимуть «протигрипозну речовину»

Жовтень 30 2009 17:07

Попри те, що усі представники влади одноголосно заперечують факти, що над містами розпилюють невідомі речовини, тільки що з’явилося підтвердження цього факту.

Жителька міста Косів Івано-Франківської області Христина С. повідомила кореспонденту ЗІКу, що по їхньому місту їздить патрульна машина, яка закликає із гучномовця закликає людей не виходити із своїх помешкань із 18.00 до 19.00, «оскільки по місту будуть розпилювати протигрипозну речовину».

Жителька міста каже, що Косовом шириться паніка.

За її словами, вже більше десятка людей звернулися у районну лікарні із високою температурою. Медики у них встановили «грип невідомого походження». А одна вагітна жінка померла у районні лікарні буквально півгодини тому.

Натомість радують коменти під цією шизою:

"Зік, опублікуйте новино "У Яворівському районі вибухнула ядерна бомба, випущена з Росії"

"Житель Косова Петро Г. просив передати журналістам ЗІКу, що вони остаточно йо*лись"

Щоб оприскати обласний центр України, замало буде навіть такого літака (місткість 46 тон), не те що АН-32П, який є у МНС

Яскравий приклад розповсюдження "оприскувальної" паніки навів харківський педіатр Євген Комаровський, опублікувавши один із сотень листів, які він отримав останніми днями:

СРОЧНО!!! Доктору Комаровскому

Добрый день!

Помогите, пожалуйста, разобраться. Из многих (неофициальных) источников: сегодня в ночь с 30 на 31 над Киевом будут распылять какое-то вещество, якобы для защиты от гриппа или профилактики.

Для меня, звучит нелепо, и я бы не обращалась к вам с этим вопросом, если бы

а) мне об этом не сообщил редактор милицейского издания, кот-ому, по его словам сообщили работники органов, кот-ые будут непосредственно проводить операцию.

б) подруга, знакомый кот-ой работает в Аппарате Президента и говорит, что инф-ция достоверная.

в) соседка, у кот-ой кто-то работает в санстанции и этот кто-то сообщил, что с 12 до 5 утра будут распылять, нужно закрыть окна и потом 2 дня не высовываться.

г) незнакомый человек в интернете на форуме, утверждающий, что вирус гриппа, очень вероятно, произведен в лабораторияx Украины и его уже распылили над ее западными областями. А по поводу распыления чего-то над Киевом 30 окт уверен, т.к его отец работает на авиазаводе и у них для этого. нанимали самолеты.

д) девушка-студентка с запада Украины говорит, что у них пару дней назад летали самолеты и что-то распыляли.

Итак, вопрос:

1. Существует ли это вещество-защита от гриппа для распыления с самолета, что это каков механизм его действия

2. Есть ли опасность для маленького ребенка?

3. Сколько времени не выходить из дому?

4.Если они распыляют не антигрипп, а что-то другое, то что это может быть.

Спасибо большое. К. г.Киев

Не забарилася і відповідь від тверезомислячих громадян – уже в понеділок хтось організував іншу масову розсилку:

“УВАГА! УВАГА! Повідомте всім знайомим! Через годину над Киевом пролітатиме ескадрилья бойових вертольотів Міністерства оборони України і розпилюватиме лікарство від дибілізму. Всім вийти надвір, задерти голову і стояти з відкритим ротом не рухаючись – щоб нашим пілотам легше було втрапити пігулкою в рот. ))”

----------------------------------------

Редакція ZaUA.org теж має право на власну конспірологічну версію. Ми схиляємося до думки, що за цими всіма діями, заявами і чутками стоять дві впливові сили: 1) недоумкуватість нашої влади, б) недоумкуватість наших виборців.

Ага, і спрогнозуємо наступну чутку – насправді ЖОДНОЇ ЕПІДЕМІЇ НЕМАЄ, ЦЕ ВСЕ ЧУТКИ, НІХТО НЕ ВМЕР, І БЕРЕГТИСЯ НЕ ТРЕБА.

І це якраз буде помилкою - бо навіть якщо в Україні немає епідемії "свинячого" (та й будь-якого іншого) грипу, однак може бути спалах гострого респіраторного захворювання. І берегтися хвороб, які передаються повітряно-крапельним шляхом, усе одно потрібно - й тим паче "в сезон".

медіа паніка грип епідемія

Знак гривні
Знак гривні