П

Путін на кораблі приносить нещастя: від Курска до Мєдвєдєва

У найновішій історії Росії спостерігається дивна тенденція: рейтинговий і популярний екс-президент Володимир Путін часто стає «буревісником» техногенних катастроф.

Автор: Костянтин Воздвиженський

Не кожен російський правитель надійно «прописується» в літературі і фольклорі. Туди як правило потрапляють персонажі, ставлення до яких у народі виражається пєлєвінською формулою «любишь его, и боишься до усеру».

Путіну в якомусь сенсі поталанило – його ще за першої каденції увічнили в Інтернет-проекті "Владимир Владимирович ТМ", а наприкінці другої скандальний журналіст Сергій Доренко надав йому високе звання даоса. Навряд чи таке увічнення можна назвати культом особи – іронія щодо «справжнього полковника» у цих творах більш, ніж відчутна.

Автори Інтернет-анекдотів часто вдаються до прийомів, знайомих у російській літературі з часів Салтикова-Щедріна: класик вивів образ градоначальника-напівробота, в якого в голові був вмонтований прибор, що видавав лише два слова: "Разорю! І Не потерплю".

«Андроїди» путінської доби виглядають не менш кумедно. Доренко ж наплював на раціональні пояснення природи Путіна і вдався до східних мудрувань. Але все це інтелігентські забавки тих, хто скоріше «боится до усеру», аніж любить.

В народі ж Путіна нерідко називають по-домашньому Володя, що якісно відрізняється від прізвиськ його попередника на кшталт «Боря-дурачок», «наш пьянчужка» тощо.

Імідж загадкового непитущого розвідника викликає симпатію в багатьох співвітчизників-телеглядачів. І забави в нього ну чисто царські: на винищувачі літає, на підводних човнах плаває, купається в сибірських річках. Це ж бо не п’яні танці ведмедя Єльцина.

Путін на кораблі - чекай біди...

Однак важко не помітити, що за мирними «барськими» забавами Путіна тягнеться чорний шлейф негараздів.

2000-ий рік – у квітні тоді ще в.о. президента відвідує головну базу Північного флоту – Сєвєроморськ.

«Справжній полковник» не відмовив собі у задоволенні оглянути атомні підводні човни – і не як такий собі цивільний гусак, а у формі моряка Володимир Володимирович позував у рубці бойового судна.

Росія, напевне, з часів Сталіна не бачила свого лідера у мілітарному прикиді.

Та ось біда – не пройшло й півроку як на тому ж Північному флоті затонув підводний човен «Курск», трохи молодший за віком «Карелії», яку інспектував сам ВВП.

Вже історична Путінова відповідь на запитання, що сталося з субмариною: «Она утонула».

Напевне, це був перший вияв іншого, «містичного» Путіна, який однією своєю появою здатний викликати нещастя.

Іміджу морського вовка молодому російському президентку вочевидь було замало – того ж 2000-го він здійснив історичний переліт з Краснодара у гарячу точку – Чечню. І переліт він це здійснив на винищувачі Су-27… Літаки такої ж марки розбилися цього літа на підготовці до авішоу – причому літаки кращого авіаційного підрозділу РФ.

З військовою технікою у Володмира Путіна cкладається не дуже - oднак і на зовнішньополітичній арені «аура» в нього теж впливає не кращим чином. Пам’ятаєте, хто першим привітав Віктора Януковича з перемогою після другого туру президентських виборів-2004-го? Тоді навіть не довелося довго чекати на підтвердження «прокляття» Путіна.

Українці взагалі, скажемо щиро, народ трохи забобонний. З того часу наші політики все рідше і з меншою охотою почали з’являтися в тіні кремлівських господарів. А імідж ставленика Москви від тих пір вважається ганебним і привабливим, і всі, окрім маргінал-радикалів, відхрещуються щосили від цього «почесного звання».

Навіть місце відпочинку Володимира Володимировича – теж предмет для конспірологічних розвідок). З незрозумілих причин Путін полюбляє релаксувати у Хакасії – вибір цього місця з усієї багатющої екзотики РФ важко пояснити. Ну не з географічної близькості до батьківщини даосизму ж він обирав. Та й то – в РФ є місця ще ближче.

Кидається в очі інше – далека, негусто заселена республіка взагалі нечасто нагадувала світові про своє існування. Ну от хіба Путін на рибалку приїде. А цього року – не встиг він закінчити свої сибірські вакації, як у тій таки Хакасії сталася масштабна техногенна аварія на Саяно-Шушенській ГЕС. Відносно новій, до речі, і потужній станції.

Ну й головним, напевне, об’єктом негативного впливу Путіна є чинний російський президент Дмитро Мєдвєдєв - адже саме Володимир привів Дмитра "на трон".

Після "воцаріння" Мєдвєдєва у Федерацію прийшла криза, впали світові ціни на нафту і газ. Плюс грузинська війна, поглиблення протистояння із Заходом, непопулярні реформи... Довели Росію!

Що найцікавіше – інтерес до путінського наступника що серед еліти, що в народі куди менший. Головний «анекдот» про Мєдєвєдєва – його власний відеоблог, з якого він розсилає месиджі на кшталт серпневих погроз Віктору Ющенку.

Скидається на те, що кремлівський тандем стає підтвердженням того, як явища відбуваються перший раз як трагедія (зловісна містика Путіна справдилася неодноразово), другий раз – як фарс, що підтверджується ще меншим зростом нинішнього президента РФ, його манерою говорити як Путін (проведіть експеримент – прослухайте із закритими очима спочатку Путіна, потім Мєдвєдєва і пошукайте 10 відмінностей), його куди скромнішим дозвіллям – бахнути бокал пива і сісти за кермо.

Ну а коли подивитися пильніше на хроніку останніх російських катастроф, то можна дійти висновку, що Путін зурочив не лише президента, а й усю країну.

Наразі в російській глибинці тільки складають частівки про погані прикмети, які оточують російського президента прем'єра. Натомість призначення Мєдвєдєва уже викликало критичні відгуки у фольклорі.

Ось цензурний зразок народного гумору: був я кілька місяців тому на весіллі у російських родичів, і дядя Юра - який стомився вирішувати якісь там "документні" питання в земельній палаті, заявив за столом наступне:

- Фашистское, бл*дь, у нас государство. Тока там один Гитлер был, а у нас два.

кремль путін росія

Знак гривні
Знак гривні