Р

Розкол серед кримських регіоналів (деталі і пояснення конфлікту)

Після Чемпіонату світу по футболу-2002, а точніше після матчу Франція-Сенегал, з’явився неполіткоректний анекдот: «Парадокс! Грали негри з неграми, а програли чомусь французи!». Щось подібне відбулося в Криму. Протягом кількох місяців два великих фінансових клани півострова публічно з’ясовували свої стосунки, а програла врешті-решт Партія регіонів.

Автор: Михайло Капустин (Сімферополь)

Увесь цей рік преса із захопленнням описувала конфлікт в кримській республіканській організації Партії регіонів, який останнім часом все більше став нагадувати мильну оперу. Щоправда, сюжет в цій «санта-барбарі» був більше детективним, ніж любовним.

Арсенал засобів, які використовувалися у протистоянні формальних однопартійців – лідера місцевих «біло-голубих» народного депутата Василя Кисельова і голови Верховної Ради Криму Анатолія Гриценка, дійсно вражають: виключення з партії, взаємний злив компромату, звернення до міліції, публічні образи...

Кримська "регіональна" революція: Кисельов vs Гриценко

Проте головним полем бою між двома «конкуруючими фірмами» став парламент Криму. В ньому група прихильників Кисельова (близький до бізнесмена Фірташа і і нардепа Львочкіна), яка об’єдналася з рядом ситуативних політичних партнерів, спробувала відправити у відставку спікера Гриценко (близький до Ахметова).

Кожен з учасників кримської «революції» переслідував у цьому конфлікті свої цілі. І майбутні парламентські вибори зіграли роль справжнього каталізатора процесів.

Як часто це буває після виборів, прихильники переможців їх швидко розлюбили

Причиною розколу серед кримських «регіоналів», напевно, стало питання про те, хто саме буде керувати процесом складання списків виборців на майбутніх парламентських виборах.

Кисельов не приховував, що не має намірів допускати до цього процесу спікера Гриценко і його оточення в особі впливових депутатів парламенту автономії Олександра Мельника й Ігоря Лукашева, яких керівник кримської міліції Генадій Москаль відкрито пов’язує з організованим злочинним угрупованням «Сейлем».

Для депутатів, які представляють «Русcкій блок» і найбільшу проросійську суспільну організацію півострова - Російську общину Криму - перехід в опозицію до спікера–«регіоналa» і його оточення став спробою повернути собі довіру проросійськи налаштованих виборців, яка помітно похитнулася.

До участі в революції «професійних росіян» підштовхнуло і те, що «регіонали» (однозначно та їх частина, яку очолює Гриценко) більше не збиралися повторювати досвід виборів 2006 року. Тоді "регіонали" пішли на вибори у складі блоку «За Януковича!», провівши разом із собою у ВР АРК «Російський блок» і Російську общину Криму.

Ватерлоо Кисельова: його зрадили комуністи та інші вітренківці

Для партії «Союз», яка має у ВР АРК 10 місць, і входила в парламентську більшість, майбутні вибори в парламент Криму є останнім шансом залишитися в політиці.

Тому перехід в опозицію до правлячих в автономії «регіоналів» і подальша нещадна критика «біло-голубого» керівництва для «союзників» саме зараз доречна як ніколи.

Схожі мотиви, можна припустити, керували і Блоком Куніцина, який підтримував відставку кримського спікера. Лідер цієї політичної сили – двічі єкс-прем'єр автономії Сергій Куніцин - людина підневільна, оскільки, перебуваючи головою Севастопольської міської держадміністрації, змушений був підкорюватися волі Секретаріату Президента.

Як кажуть, під час першої спроби відправити у відставку кримського спікера саме за вказівкою з Банкової депутати-куніцинці у ВР АРК буквально в останній момент покинули ряди змовників.

Проте наближення виборів і туманність політичного майбутнього Сергія Куніцина підштовхнули градоначальника Севастополя, який будує плани повернутися до керівництва автономією, до участі в революції.

Головний кримський народний обранець Анатолій Гриценко (праворуч) залишився головним

На повну використали конфлікт між «регіоналами» і комуністи автономії.

Їхній лідер Леонід Грач, якому навряд чи світить ще раз потрапити в виборчий список КПУ на виборах до Верховної Ради України, поставив за мету повернути собі крісло голови ВР АРК, яке він уже свого часу обіймав.

Тому будь-які суперечки серед правлячих у Криму «регіоналів» послідовникам справ Леніна тільки на руку.

Тим не менше - як це часто буває з комуністами - саме "червоні" голоси допомогли кримському спікеру залишитися при владі.

9 депутатів від КПУ у Верховній раді Криму, які спочатку підтримували вимогу про відставку Гриценко, в останній момент зрадили революціонерів і перейшли на сторону голови парламенту автономії.

Можливо, кримськими комуністами у даному випадку керувало небажання посилювати своїх прямих конкурентів на електоральному полі – партії «Союз», «Рускій блок», Російську общину.

За збереження статус-кво в керівництві парламенту виступили також фракції «Блок Наталії Вітренко «Народна опозиція», «Солідарність», БЮТ, «Курултай-Рух» і близько 30 із 46 депутатів від фракції «Блок «За Януковича!».

Кримська революція захлинулася.

Спікеру-регіоналу вдалося не лише зберегти за собою більшість депутатів, але і переконати партійне керівництво у своїй правоті. В результаті Кисельов, який до останнього сподівався на розуміння з боку Віктора Януковича, був вигнаний із партії.

Така ж доля - якщо вірити куратору Криму від Партії регіонів Василю Джарти - чекає найбільш активних соратників колишнього голови кримської парторганізації.

Тривожний дзвіночок: ПР програє вибори до місцевих рад в Криму

Лідери ПР переконані, що Кисельов став «жертвою інтриг» їхніх політичних опонентів. Саме так охаректиризував те, що відбулося, зампред Партії регіонів Борис Колесников.

Аналогічні думки висловлює Джарти: «Усі протиріччя, які були всередині партії, створювали наші політичні опоненти. Я хочу сказати, що у них це виходило до вчорашнього дня, а сьогодні ми цю проблему знімаємо, і пілотний проект не тільки у Криму, але і в інших регіонах, по дискредитації Партії регіонів у них вичерпується».

Проте багато хто навіть у самій ПР мають визнати, що публічні розборки серед кримських «регіоналів» дуже сильно вдарили по рейтингу «біло-голубих» у Криму, який завжди вважався одним із їхніх форпостів.

Ще в липні впливовий нардеп від Партії регіонів, екс-спікер парламенту автономії Борис Дейч висловив серйозні сумніви в тому, що ПР вдасться повторити успіх минулих виборчих компаній.

Колись Василь Кисельов прославився, порвавши під час виборів спікера ВР України бюлетень бютівця Терьохіна. На виборах спікера ВР Криму така тактика не спрацювала

За його словами, останні соцопитування показують, що кримський виборець готовий підтримати на президентських виборах кандидатуру Віктора Януковича, «але при цьому не кожен з них готовий голосувати за представників ПР у Верховну Раду Криму, в сільські, селищні ради…»

Перший серйозний тривожний дзвіночок для ПР пролунав уже на цьому тижні. Причому обскакали "біло-синіх" не "професійні росіяни", а цілком респектабельна загальноукраїнська політична сила.

20 вересня «регіонали» з тріском програли позачергові вибори сільради і сільського голови в одній із своїх вотчин – селі Морське під Судаком.

Представник БЮТ Володимир Микитенко з великим відривом обійшов свого конкурента – екс-голову сільради «регіонала» Костянтина Куруніна, якого усунула з посади прокуратура, підозрюючи незаконне використання бюджетних коштів.

БЮТ також отримали перемогу на виборах до сільради Морського, де представники цієї політсили отримали 12 з 16 місць.

Виключення з партії Кисельова, мабуть, ще погіршить виборчі перспективи «біло-голубих».

По-перше, цілий ряд районних і міських парторганізацій ПР, які є близькими до екс-голови кримських «регіоналів», можуть влаштувати справжній саботаж новому партійному керівництву.

По-друге, Кисельов, у якого тепер розв’язані руки, буде продовжувати з ще більшою силою критикувати своїх колишных однопартійців, які правили в Криму.

Чого варті хоча б його перші коментарі з приводу виключення з партії: днями у Сімферополі Кисельов заявив, що Янукович «передав владу в Криму криміналітету. Я маю на увазі Мельника і Гриценко».

Про попередню серію розборок в Криму читайте тут

крим янукович регіони

Знак гривні
Знак гривні