С

Стартує книжковий форум у Львові - що там робити (інструкція)

9-13 вересня у Львові – одна з найголовніших подій осені в культурному житті країни: 16-ий „Форум Видавців”, він же „Львівський форум”. Величезний книжковий ярмарок за участі видавництв з різних країн, з презентаціями й автограф-сесіями плюс літературний фестиваль – одна з найбільших літературних подій Центрально-Східної Європи. ZaUA.org попросив одного з учасників форуму розповісти - що ж цікавого можна побачити, почути й придбати за ці дні?

АВТОР: Олег Коцарев

Власне, на сайті Форуму днями нарешті з’явилася програмка з розкладом подій, її можна подивитися тут. Її розмір і кількість подій, що відбуваються одночасно, дають уявлення про те, як легко буває часом загубитися серед паралельних заходів і нескінченних книжкових яток вересневого Львова.

Звісно, за такого широкого вибору кожного зацікавить щось своє, але можна принаймні спробувати виділити події, на котрі, як мені здається, варто звернути увагу всім або майже всім, хто прийдуть на Форум.

Класики і сучасники: від Антонича до Пагутяк

Розпочнімо з сучасного українського „красного письменства”. На жаль, ані Оксана Забужко, ані Юрій Андрухович, ані навіть Ліна Костенко не презентуватимуть цього разу довгоочікуваних нових романів, хоча в принципі вони „на підході”.

Уривок із нової прози (нарешті художньої!) Оксани Забужко надруковано у свіжому числі часопису "Сучасність" - і літературний критик ZaUA.org Омелян Тарнавський уже готує для лінивих читачів рецензію. Неліниві можуть придбати "Сучасність" прямо на форумі, в ятці видавництва "Зелений пес".

Зате Сергій Жадан під час своїх виступів буде представляти свою нову поетичну збірку „Лілі Марлен”, що вийшла у видавництві „Фоліо”, а також спільну з Ігорем Сідом збірку „Кордон”.

Також Жадана з Андруховичем та швейцарців Педро Ленца і Рафаеля Урвайдера можна бути послухати під час акції „Культпохід 2х2”.

Презентує нову збірку поезій і Тарас Федюк – вона зветься „Горище” і вийшла у видавництві „Факт”.

Доволі знаковим явищем має стати спільний виступ представників поетичної Київської школи – Василя Голобородька, Миколи Воробйова та Михайла Григоріва.

А на тих, хто хоче познайомитися також із новими, поки що менш іменитими авторами, зорієнтовано великий вечірньо-нічний марафон „Ніч Поезії” в культурно-мистецькому центрі „Дзиґа”.

Є сенс звернути увагу і практично на всі заходи, анонсовані як „літературні дуети”.

Цікаво, що на тлі майже відсутності загально-очікуваних українських прозових новинок вирізнятиметься яскрава презентація романів „Замок Гербуртів” Галини Вдовиченко та містично-фантастичного „Слуга з Добромиля” Галини Пагутяк – ці книжки видавництво „Нора-Друк” презентуватиме 13 вересня о 13 годині в замку в містечку Добромиль під Львовом.

Із видань письменників минулого, найголовнішим буде академічне „Повне зібрання творів” Богдана-Ігоря Антонича видавництва „Літопис”, видруковане до цьогорічного столітнього ювілею поета.

А видавництво „Джура” презентує книгу яскравого поета кінця ХХ століття Юрка Ґудзя (помер 2002 року) „Барикади на хресті”.

Видавниций дім „Києво-Могилянська академія” до 100-річчя видатного публіциста, лінгвіста й літературознавця Юрія Шевельова представить його двотомові „Вибрані праці” та збірник публіцистичних статей „З історії незакінченої війни”.

Варті уваги й два публіцистичні видання Євгена Сверстюка – збірка есеїв „Не мир, а меч” (видавництво „Терен”) і виступи „Правда полинова” („Києво-Могилянська академія”).

Цікавими обіцяють також виявитися атлас „Україна на стародавніх картах” від „Картографії” та проектів видавництва „Букрек”, покликаних потроху актуалізовувати „чернівецький міф” – книги Світлани Беленкової „Архітектура Чернівців ХІХ – першої половини ХХ століття” та книги Володимира Старика „Від Чернівців до Сараєва”.

Інтуристи: віртуальний Павич і реальний Вольскій

Однією з родзинок цьогорічного Львівського форуму буде те, що „подумки з нами” постійно буде культовий сербський класик постмодернізму Милорад Павич. Ні, він не приїде до Львова, але проведе віртуальний чат з українськими читачами у п’ятницю.

А ще того ж дня відбудеться вечір „Таємниці Хозарського словника”, де, за висловом організторів, таємницями найвідомішої книжки Павича поділяться двоє його земляків – Сава Дам’янов і Александр Єрков – та двоє українців – Віктор Неборак і Назар Федорак.

Іншою центральною постаттю Форуму буде норвезький письменник Юстейн Ґордер, автор таких книжок, як „Помаранчева дівчинка” та „Світ Софії”. Він, спільно з видавництвом „Літопис”, представить свою нову книжку, так само із „замковою” назвою – „Замок у Піренеях”, а також прочитає лекцію у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Цікавий проект готує видавництво „Навчальна книга – Богдан”. Це „Світовид” - бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах, від уперше повністю виданих українською мовою казок братів Грімм, до „Тома Сойєра” та „Дітей капітана Гранта”.

Видавництво „А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” презентує в рамках своєї „дорослої серії” книгу Богумила Грабала „Я обслуговував англійського короля”, перекладену Юрієм Винничуком, дотепер більш відому в Україні своєю вельми вишуканою й дотепною чеською екранізацією.

Ну, й, звичайно, знайде своїх численних читачів нова книга Стівена Кінґа „Коли впаде темрява” – її український переклад вийшов у видавництві „Клуб сімейного дозвілля”.

Ось лише частина з тих анонсованих книжок і подій Львівського форуму, котрі наперед видаються цікавими. Окремо нагадаю, що паралельно з суто книжковими й літературними подіями відбуватимуться також і, умовно кажучи, синтетичні проекти.

Наприклад, декілька акцій відео-поезії та відео-прози, де літературний текст сполучатиметься з відеозображенням. Або, скажімо, виставка сучасної литовської каліграфії та типографіки.

Для поціновувачів братньої білоруської культури цікавою має бути зустріч із легендарними музикантами Лявоном Вольскім і художником Міхалам Анемпадиставим - тими, хто створив "Народны Альбом" і презентує рок-тусовку Білорусі.

Словом, приїздіть до Львова й самі все побачите, почуєте, а може, й потримаєте в руках.

львівщина Львів фестиваль книги література

Знак гривні
Знак гривні