О

Оксамитова революція в Японії: демократи отримують владу

31 серпня - Демократична партія Японії прийшла до влади – виборцям набридло правління Ліберально-демократичної партії, що тривало понад півстоліття. До того ж лібералам так і не вдалося відвернути економічну стагнацію і постійне зростання цін, пише Сачіко Сакамакі для агенції Bloomberg. Зараз демократи для японців - як Ющенко-2004 для українців або Обама-2008 для американців.

Демократична партія Японії (ДПЯ), очолювана 62-річним Юкіо Хатоямою, захопила 308 (268 чоловіків і 40 жінок) з 480 місць в нижній палаті парламенту.

Прем'єр-міністр Японії Таро Асо заявив про намір скласти повноваження як керівник Ліберально-демократичної партії Японії (ЛДП), що втратила майже дві третини своїх місць у нижній палаті. Ці вибори відобразивши ситуацію попередніх - 2005 року - з точністю до навпаки.

За кілька днів до виборів ДПЯ змінила своє гасло: з "Добробут громадян -

найголовніша річ" на "ВАШ добробут - найголовніша річ".

Явка виборців - 69% з 104 млн осіб, які мають право голосу - перевищила попередній показник в 67,5% поданих голосів.

"Це оксамитова революція. Це перша передача влади від однієї партії до іншої в післявоєнній Японії, - каже Томоакі Іваї, професор політології Університету Ніхон в Токіо. - Перед ДПЯ зараз стоїть важке завдання виконати свої обіцянки і показати японській громадськості, що систему можна змінити".

Хатояма, який покинув лави Ліберально-демократичної партії в 1993 році, пообіцяв пожвавити економіку, вибратися з найглибшої рецесії після другої світової війни шляхом підвищення дотацій для дітей, зменшення податків і скорочення армії бюрократів.

Юкіо Хатояма є нащадком найбільш шанованої політичної родини Японії. Його дід був засновником ЛДП у 1955 році, і став першим із її 22 прем'єр-міністрів.

Прадід Хатоями був спікером нижньої палати парламенту, а батько - міністром закордонних справ. Його молодший брат, Куніо, один з чільників ЛДП, був переобраний вчора.

"Ці вибори були спрямовані на зміну уряду, сказав Хатояма під час одної з прес-конференцій по національному телебаченню. - Все починається заново”.

До розпуску нижньої палати минулого місяця демократи мали в ній 112 місць. ЛДП, яка залишалася "партією влади" з моменту свого заснування, переживала поступове скорочення парламентської присутності - до 119 крісел з 303. Асо тепер говорить, що його партія "має взяти новий старт", і почати з вибору нового лідера.

"Президент США Барак Обама розраховує на тісну співпрацю з новим японським прем'єр-міністром у широкому колі глобальних, регіональних та двосторонніх питань", - заявив прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс. - Ми переконані, що сильний американо-японський альянс і тісне партнерство між нашими країнами будуть розвиватись і надалі".

Водночас, лідери ДПЯ і в тому числі Хатояма, закликали до менш «підлеглих» відносин з США.

В рамках альянсу безпеки, військовий контингент Сполучених Штатів на території Японії становить 50 тисяч чоловік і знаходиться в центрі уваги зовнішньої політики Японії починаючи з Другої світової війни.

Окрім цього, новий уряд Хатоями повинен вирішити проблему безробіття та вжити заходів з підготовки до старіння нації та скорочення чисельності населення.

На сьогоднішній день Японія має найбільшу в світі різницю показників віку населення: найбільшу чисельність людей старше за 65 років, відносно кількості дітей молодших 15-ти. До того ж соціальні витрати японського уряду вже кілька років складають чверть бюджету - у майже трильйон (1000.000.000.000) доларів.

«Всі ми поділяємо почуття розчарування, і повинні щось змінити для поліпшення життя суспільства та оздоровлення економіки, - говорить Тосіакі Като, 42-річний співробітник одної з токійських компаній, який проголосував за демократів. - Демократична партія Японії є єдиною політичною партією, яка може замінити ЛДП».

У червні поточного року вперше за півтора роки було помічене зростання економіки Японії на 3,7% - після падіння її показників на 11,7% в першому кварталі цього року.

Японські акції та облігації можуть піднятися в ціні в очікуванні збільшення урядових витрат - ці гроші, нібито потрібні для стимулювання економічного зростання, обіцяють знайти новообрані демократи.

"Це переконлива перемога для ДПЯ, тож на фондовому ринку ми відчуємо сплеск, що триватиме пару днів або навіть кілька тижнів", - каже Юкі Сакураї, головний виконавчий директор корпорації Capital Management Fukoku у Токіо, який допомагає керувати активами у 800 млрд єн.

Єна також може виграти від надання Банку Японії більше автономії і збільшення можливостей дляї підвищення процентних ставок, - обіцяє ДПЯ.

Японська валюта одразу ж виросла – 92.77 за долар 31 серпня з 93.6 за долар 28 серпня на Нью-Йоркській біржі.

Для фінансування пакету економічної допомоги, що становитиме 16.8 трлн єн (180 млрд доларів) у 2013 році ДПЯ має намір скоритити 9.1 трильйонів єн непотрібних витрат. Фінансових обмежент зазнають чиновники країни і деякі податкові відрахування.

«Часи змінюються, - каже Юічі Тучі, 25-річний проект-менеджер машинобудівного заводу в Токіо, який щойно вийшов із дільниці, де голосував за ДПЯ. - Люди втрачають віру в ЛДП, і зміни в політиці додадуть суспільству певного оптимізму».

криза світ вибори японія фінанси

Знак гривні
Знак гривні