У

У київському Китаєві мешканці відбили у монахів захоплену тими квартиру

У Києві в урочищі Китаєво триває силова громадянська акція із повернення нерухомості та майна, що були незаконно захоплені монахами Свято-Троїцького чоловічого монастиря (Китаївська пустинь). (Належить до УПЦ Московського патріархату).

Фото: Макс ПЕРЕПЕЛИЦЯ

Мешканці прилеглого до монастиря району зібрались сьогодні у кількості близько 500 осіб з метою припинити свавілля монастирської братії й повернути свою власність.

Перед брамою монастиря пройшов мітинг, де виступаючі висловились за жорсткі й радикальні дії по відновленню законності.

Після закінчення мітинга люди силоміць зупинили будівельні роботи, що велись монастирем на захоплених земельних ділянках, перекрили усі в'їзди до них залізними ланцюгами й виставили громадську варту.

Пряма дія під час акції була доволі радикальною - і то з обох сторін

Потому група активних учасників акції вибила двері кв.№1 по вул.Китаївській, 32/5, що була захоплена ченцями 17 грудня 2008 року, і вселила до неї законного власника Олександра Калашникова (21 рік).

Як свідчить потерпілий і його сусіди, ченці тривалий час погрожували йому та його матері, безпідставно вимагаючи звільнити квартиру. Після того як 14 грудня минулого року матір хлопця загинула у цій же квартирі за нез'ясованих обставин (офіційна версія – «отруєння чадним газом»), «святі отці» викинули сироту на вулицю.

Олександр розповідає: «17 грудня після похорон та поминального обіду до нас підійшли двоє представників монастиря, а очолював цю делегацію дільничний інспектор Іваницький І.І. Служитель монастиря отець Федір спершу висловив нам співчуття та попросив дозволу зайти до хати для розмови. Зайшовши отець Федір прямо сказав, що ця квартира належить монастирю, і ми повинні її негайно залишити і додав: «Ви ж розумієте, що я звідси вже нікуди не піду». За сприяння дільничого інспектора хлопця серед зими виставили на двір.

Далі, зі слів потерпілого, трапилось наступне: «21 грудня пізно увечері служителі монастиря зруйнували веранду і сарай, які моя сім’я свого часу збудувала власним коштом і на законних підставах. 22 грудня, усе, що знаходилось у квартирі (документи, гроші, речі, меблі, продукти та інше) винесли без нашої присутності. Я подав заяви щодо незаконного захоплення будинку та майна особами з Китаївського монастиря до: КМДА call-центр 0-51, управління праці та соціального захисту, начальнику голосіївського РУГУ МВС України м. Києва, підполковнику міліції Стрижану В.О., звідки матеріали були направлені прокуророві Голосіївського району м.Києва, на ім'я старшого радника юстиції Іванця М.Г.».

Кияни звернулися до керівництва УПЦ: ті, хто відбирає квартири у сиріт - ваші люди?

Але, не зважаючи на численні звернення, жодних заходів правоохоронці тоді не вжили.

Олександр Калашников є правнуком видатного українського вченого, працівника Інституту садівництва П.Савковського, який отримав від держави цю трикімнатну квартиру 1953 року і з тих пір це було єдине їхнє сімейне помешкання.

Сьогодні на місці подій працюють слідчі, що опитують громадян по цих та інших фактах правопорушень, які вчинялись ченцями за останні роки. Також присутні старші офіцери Головного управління МВС м.Києва та Голосіївського районного УМВС. З метою запобігання сутичкам між сторонами конфлікту варту несуть бійці спецпідрозділу «Беркут» та патрульно-постової служби.

Стан квартири О.Калашникова, яку громадяни сьогодні силоміць відбили у ченців, вразив усіх дороговизною ремонту. Учасник подій Петро Несвітайло висловився так: «Скромні служителі культу облаштували собі там п'ятизіркову келію, щоб якісно відпочивати після тяжких чернечих буднів. Сором і ганьба! Це не монастир, а злодійське кодло, яке треба судити і саджати.

Нехай на кримінальній зоні спокутують усе що накоїли. Ми знайдемо спосіб передати туди всю правду про цих злодюг, а там їм хлопці з наколками доступно пояснять, ким вони є насправді».

Окремі учасники акції взялися погрожувати цим мирним громадянам зоною і "хлопцями з наколками"

Громадяни сьогодні вважали за необхідне, у першу чергу, відновити справедливість стосовно Сашка Калашникова. Наступним кроком стане повернення цілої низки об’єктів нерухомості (земельних ділянок, господарських споруд, гаражів), що були самовільно захоплені ченцями упродовж останніх років.

Також учасники акції сьогодні зібрали кошти й замовили в одній із київських фірм нові двері для квартири О.Калашникова. Після доставки дверей трапився відвертий силовий інцидент, спровокований ченцями. Особи у рясах спробували перешкодити встановленню нових дверей і здійснили фізичний напад на представників фірми, що мала виконати замовлення по монтажу.

Проте бійці «Беркуту» професійно й жорстко попередили вчинення чергового злочину й не допустили фізичної сутички між сторонами.

За словами Олександра Данилюка, адвоката мешканців урочища Китаєво, що потерпіли від беззаконня збоку Китаєвського монастиря, - представники правоохоронних органів, котрі сьогодні виконують свої службові обов’язки на місці подій, діють фахово й неупереджено. Адвокат переконаний, що вже у понеділок буде заведена відповідна кримінальна справа за ст.197-1 ККУ, яка передбачає, що самовільне захоплення земельних ділянок, їх незаконне використання тощо, - є кримінальним злочином, що карається позбавленням волі.

Хіба схожі ці люди на рейдерів?

Сьогодні учасники протесту також оголосили акцію безстроковою і закінчиться вона, за їх словами, тоді, коли усе украдене буде повернуто, а також за умови, що всі заяви про скоєння злочинів представниками монастиря будуть належним чином розглянуті та зареєстровані, опитані усі свідки та потерпілі, проведені усі необхідні слідчі дії та справи будуть передані до суду.

Також громадяни вимагають від Предстоятеля УПЦ(МП) Митрополита Володимира (Сабодана) відлучити від церкви всю братію Свято-Троїцького монастиря, як таких осіб, що зганьбили себе й підірвали авторитет Церкви методичним і свідомим порушенням низки засадничих релігійних канонів.

Громадяни обіцяють, що у понеділок передадуть Митрополиту Володимиру низку свідчень, які готові підтвердити під духовною присягою, про те що керівництвом і ченцями Китаївської пустині здійснювались акти відвертого святотатства. Люди, зокрема, готові свідчити про речі, які неприпустимі не лише для ченців – осквернення святинь, насильництво, здирництво, хабарництво, шантаж.

Спільнота журналістів у ЖЖ

Тим часом монахи з Китаївської пустині заявляють, що розуміють обурення громадян, але майно і земля, за яку йде суперечка, була передана монастирю постановою Кабміну ще кілька років тому.

Про розвиток подій читайте репортаж Антона Зікори

Церква скандал самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні