Ф

Фестиваль «Свірж-2009»: у провалі організатори звинуватили публіку

“Свірж” цього року відбувався уперше, але викликав чималий ажіотаж — скидалося на те, що Україна отримає власний Вудсток. Народу справді зібралося чимало, але Вудсток тривав тільки один день. Кризовий рік показав ще одну тенденцію — фестивальний бум у країні призвів до перевиробництва опен, вибачте на слові, ейрів. Крім “Свіржа”, грандіозним провалом завершився і хеві-металічний “Про-Рок”.

Автор: Антоніна Малєй

Незважаючи на кризу, це літо стало рекордним по кількості фестивалів: «Країна мрій», «Трипільське коло», «Уніж», «Підкамінь», «Арт-поле» (колишні “Шешори”), Славське-рок, «Захід» тощо. Найбільш масштабним обіцяв бути «Свірж» – фестиваль культур народів в однойменному селі на Львівщині.

Призначений на 31 липня-2 серпня захід вражав своєю програмою: за три дні обіцяли потішити гостей концертами Сезарії Евори і Ніно Катамадзе, зазначені були десятки відомих українських та закордонних груп, в тому числі Здоб ші Здуб (Молдова), Пелагея (Росія), The Klezmatics (США), Cankisou (Чехія), Vоплі Vідоплясова, Плач Єремії, Esthetic Education, Піккардійська Терція – список продовжується, слина накопичується.

А ще ж літературна та танцювальна сцени, дитячий майданчик і найголовніше – тусня, гульня та наметове містечко в мальовничій місцевості!

Дія перша: українці, дайте грошей, бо програма в нас хороша!

Квитки продавались за кілька місяців до фестивалю, можна було придбати на один день чи на всі три. Спочатку по 150, потім по 200 і 250 грн, були й віп-квитки за 600-1000 грн.

Вже тоді ходили чутки, що фестиваль «липовий», мовляв, занадто високі ціни для такої події, хоча там і зазначений зірковий склад. На форумах підозрювали «кидалово», хтось свідчив «з надійних джерел», що у організаторів вже нема грошей.

Деякі дотепники навіть жартували, чи знає Сезарія Евора, що вона там буде виступати.

Народу в перший справді зібралося багато - як на жодному з досі бачених фестів. Фото звідси

Насторожило і те, що зненацька директор агенції «Габрі» Арміне Габріелян (організатор) звернулась до людей з проханням «вспоможіть чим можете, самі нємєсні». Як виявилось, не вистачало організаторам грошей на туалети (400 тисяч грн) і сувенірну продукцію (200 тисяч грн.).

Причому прохання вкласти інвестиції було адресовано не серйозним бізнесменам, а тим, хто вже купив квитки чи збирається це зробити, тобто звичайним українцям. Взамін за інвестицію обіцяли 50% річних прибутків, і це вже пахло відвертим лохотроном.

Попри те, багато українців та гостей з-за кордону «купилось», віддало свої гроші і приїхали на фестиваль. В тому числі і автор статті з друзями.

Їхали в перший день фестивалю, 31 липня, зі Львову машиною приблизно півгодини і 40 км. Зазвичай майже глуха траса була просто забита автомобілями, наче Хрещатик – народ з`їжджався.

Принаймні про мальовничість місцевості організатори не збрехали, навколо розкинулись зелені пагорби і густі ліси з деревами «що підпирають небо». Здалеку було видно місце події, бо там вже розбили вражаюче наметове містечко.

Чарівне видовище – сотні кольорових наметів притулились один до одного на широких пагорбах, завдяки чому пейзаж нагадував екзотичне східне місто. Припаркували машину в полі за 10 грн на добу і «почесали» вгору реєструватись – обмінювати квитки на браслетки, які давали право входу на фест.

Дорогою бачили машину під назвою «Природа», тут продавали воду по ціні 50 коп. за літр (наступного дня ціна зросла в десять разів і спраглі люди віддавали останні гроші). Сині біотуалети виструнчились рядами через дорогу від наметового містечка (вже ввечері вони смерділи жахливо, про них в наступний день боюсь і згадувати).

Вудсток-1969...

Зона фестивалю була обнесена сіткою, поруч блищав на сонці залитий водою рів, в його каламутних водах вже весело плавали туристи.

Швидко зареєструвались і дослідили територію. Яскравий натовп жваво тусував навколо в пошуках знайомих, пива та пригод.

Біля танцювальної сцени дівчата з блиском в очах вчились красиво керувати власними формами і засвоювали основи східних танців. На них з таким же блиском в очах позирали чоловіки.

Перший день вдався на славу – музика чіпляла. Окрім Ніно Катамадзе (яка на сцені пожалілась, що фест, очевидно, цікавить тільки публіку – таке до співачки відношення у організаторів) публіку порвали на шматки «Гуцул Каліпсо» і «OtVinta».

На жаль, гурту «Плач Єремії» ми не дочекались – на Рок-сцені графік збився і замість 23.15 Чубай сотоваріщі почали грати о другій ночі, коли більшість фанів вже тихо-мирно сопли на горбочках, вкриті вранішньою росою.

...і Свірж-2009. Фото звідси

Та все ж страшенно задоволені ми їхали у Львів, радіючи з того, що нарешті маємо такі класні фестивалі, адже за часів нашої юності такого не було і близько. Хто ж (окрім організаторів:)) знав, що на цьому, власне, можна ставити крапку?

Бо «ВВ», «ДримбаДаДзига», Сезарія Евора та інші музиканти, яких я так мріяли послухати, так і не з'являться на фесті.

Дія друга: дешеве пиво і гопники замість Евори і ВВ

Наступного дня ми поїхали спочатку в замок Свірж. Той самий, знаменитий, де у фільми про мушкетерів отруїли «Констанцію».

Романтична споруда розташувалась на березі річки. Поруч – мальовничі руїни вежі з готичними вікнами, де мушкетери пили і стріляли: «а-сколько-у-нас-мушкетов-четыре!». Але виявилось, що замок зачинений і навіть за гроші оглянути його неможливо - хіба що одним оком побачити внутрішнє подвір’я із чиїмось велосипедом і горою пляшок від пива та шампанського через віконечко.

Правда, потім в інеті можна було прочитати, що кілька годин замок таки був відчинений — якийсь дядько збирав у коробку по три гривні “на реставрацію замку” і пускав бажаючих подивитися.

Ніно Катамадзе з косою, якій позаздрять українки :). Фото звідси

Замок в аварійному стані, тож відкривши його для (хоча б поверхового) огляду, можна було б назбирати трохи грошей. Але переважно розчаровані люди поверталися на фестиваль. Дехто залишився купатися в озері біля замку, прямо поруч із табличками “Купатися суворо заборонено!”.

Повернулись на фестивальне поле і ми, щоб застати «остаткі билой роскоши»: центральна і рок-сцена вже не працювали.

Між людьми ходили різноманітні плітки, але було ясно, що фестиваль згортається (згадалось, як в перший день одного з організаторів ми чекали кілька годин, тому що до них начебто зненацька приїхала податкова і перевіряє все, що можна перевірити, а на другий день з`явилась новина, що когось з організаторів забрала “швидка”).

В цей час працівники з групи «Артмакс» демонтували сцени, залишивши одну – найменшу і незручну фольк-сцену біля входу. За словами працівників, компанія не дорахувалась 900 тис. грн. (як вже стало відомо, «Артмакс» подає на організаторів «Свіржа» в суд).

В натовпі розказували, що музикантам вже ніхто не платить, тож хто хоче – виступає заради публіки, хто не хоче – поїхав додому. За власні кошти. Не легше було і гостям «Свіржу», яким на другий день прийшлось воду купувати по 50 грн за літр, їжу за ще більш захмарними цінами і задихатись від туалетного смороду.

Охорону фестивалю теж наче вітром здуло, тому на територію фесту вже просочувалась підозріла публіка в спортивних штанях.

Нічний виступ "Плачу Єремії". Фото звідси

Народ концентрувався біля тепер єдиної сцени, де виступав кримський музика Енвер Ізмайлов (виступав, до речі, прекрасно, чим підняв настрій розгубленій публіці).

А далі на сцену вийшла дівчина (в натовпі хтось сказав, що це і є директор «Габрі» - Арміне Габріелян) і повідомила, що зараз буде офіційне пояснення, того, що відбувається. Атмосфера стала напруженою, люди з усіх боків потягнулись до сцени, запала тиша.

Дівчина кволим голосом почала виправдовуватись, як довго (кілька років) вони готували цей фестиваль і яким прекрасним вони хотіли його зробити, і скільки часу було витрачено на те, щоб врешті домовитись із артистами, і які палки в колеса ставила влада. І, напевно, її б хтось таки пожалів, якби зненацька не пролунало: «Але вас прийшло сюди дуже мало! Вчора простір перед головною сценою був заповнений на одну п’яту».

Виявляється, було вкладено 2 мільйони грн, продано «всього лиш» 5,5 тисяч квитків (хоча на око публіки зібралося близько 10 тисяч). А очікувалось чи то 30, чи то 50 тисяч людей.

Арміне Габріелян пояснює з фолк-сцени, що відбувається. Фото звідси

При цьому геть не зрозуміло, де планували організатори розмістити таку кількість народу - в перший день фестивалю рок-сцена зібрала такий натовп, що виходити з території було досить проблемно.

От тобі й на - чекали вибачення, а отримали претензію. Звичайно, такі заяви не могли не обурити людей – це що, мережевий маркетинг, коли ти маєш не тільки квитки купить, а ще й змусити друзів-знайомих-родичів зробити те ж саме?

Третій день: його просто не відбулося

Хіба це наші проблеми, що організатори не сподобились підготувати нормальний бізнес-план і реально оцінити ситуацію в тому числі ? Хіба це мислимо – зібрати таку купу народу, коли ледь не щотижня відбувається черговий музичний фестиваль (адже одночасно зі «Свіржем» проходив уже відомий «Славське-рок»)?

Хтось згадав, як два тижні тому провалився всеукраїнський опен-ейр важкої музики "Про-рок". Другий день цього фестивалю теж відмінили, тому що через малу кількість проданих квитків грошей не вистачило на заплановану програму. Правда, організатори обіцяють повернути частину вартості квитків, які коштували від 250 гривень.

Але у Свіржі нам поки що нічого подібного не обіцяли.

Аж ось зі сцени пролунало, що організатори "Свіржу" думають над тим, які будуть компенсації і що, очевидно, зроблять знижки на пиво. До цього пиво на території фесту було по 7 гривень, а в найближчих магазинчиках — по 3 гривні. Згодом пиво узагалі зникло.

Хтось улюлюкав та свистів, хтось радів. Після цього організатори кудись зникли і на телефонні дзвінки не відповідали. Пояснення тому, що відбулося, на офіційному сайті «найбільш душевного фестивалю вашого життя» теж досі нема.

-------------------------------------------------------

ZaUA.org: Зате таке пояснення з'явилося на музичному сайті Fa Diez:

Розуміючи всю відповідальність за зіпсований настрій та змарновані сподівання відвідувачів, організатори фестивалю «Свірж» вважають за потрібне надати офіційні пояснення тому, що сталося.

Річ у тім, що свої фінансові зобов’язання фестиваль розраховував з огляду на 30 тис. відвідувачів протягом усього фестивалю. В дійсності ж протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше.

Через недоліки організації робота та охорона реєстрації не була налагоджена добре. Нам відомо про наявність випадків несанкціонованого продажу пропускних браслетів і втрати коштів через це, що збільшило фінансові проблеми фестивалю.

Через це ми не змогли сплатити чергову частину грошей за послуги технікам, тому Головна i Рок-сцени були відключені та почали розбиратися.

Програма першого фестивального дня була повністю виконана, а у другий день ми зробили усе можливе, аби максимально перенести обіцяну програму на фолк-сцену, яка працювала до 5-ї ранку, і де все-таки виступили гурти «Mad Heads XL», «Zdob si Zdub», «Figli di madre ignota» та інші.

Ми висловлюємо подяку гуртам, які погодилися виступати за відсутності належної винагороди та обіцяних умов, а також компанії «ArtMax Engineering», яка забезпечувала роботу фолк-сцени, зазнаючи значних фінансових втрат.

Наразі ми аналізуємо всі наші помилки та прорахунки і сподіваємося, що згодом зможемо дати більш чіткі та конкретні пояснення. Всіх, хто залишився незадоволеним ходом фестивалю та бажає повернути витрачені на квиток кошти, просимо надсилати заявки на нашу електронну адресу svirzh@gmail.com

Вважаємо за необіхідне повідомити, що фестиваль 2010 року, провести який, попри відсутність перспектив отримати прибуток, ми вважаємо своїм обов’язком перед людьми, буде проходити за умов стовідсоткових інвестицій та повної фінансової гарантії виконання програми.

Просимо вибачення в усіх тих, хто постраждав через нас цього року.

З повагою,

оргкомітет фестивалю «Свірж»

Розбирають головну сцену "Свіржу". Фото звідси


Враження очевидців

Otar: "На наступний рік теж поїдемо на Свірж"

Мене більше обламала кастрована програма "Пропалої грамоти" у п'ятницю, ніж те, що все це на другий день виявилось кидаловом. Ми собі полазили, пообговорювали цю подію, а потім упіймали Раскардаш Оркестру - справжніх хедлайнерів фестивалю - і змусили заграти. Ну, вони не дуже відпирались)) А загалом до моменту облому був прекрасний фестиваль, кращий за "Артполе" так точно.

Я не тримаю на організаторів жодного зла і взагалі отримав велике задоволення від поїздки і частини фестивалю, але все ж не можу не відзначити, що мадемуазель Габріелян явно не відчуває причинно-наслідкового зв'язку між своїми діями в процесі планування й підготовки фестивалю і тим, що протягом перших двох днів відкритої реєстрації відвідувачів приїхало на порядок менше, близько 4-5 тисяч, а 1 серпня гостей прибувало ще менше.

Тобто це пояснення все одно зводиться до того, що винні ми, бо нас замало приїхало. Що само по собі смішно :) Але на Свірж наступного року поїдемо.

Mad Heads XL: "Вони не збиралися нікого кидати, в них просто не вийшло"

Прибыли около 10 утра на чек к главной сцене, все как договаривались. Примерно за полчаса разговоров выяснилась ситуация: сцены не оплачены не только за сегодня, а и за вчера. Деньги в руки - будут звуки, сказали отвечающие за аппарат, и приготовились все нафиг собирать.

Дождались одного из организаторов (все как один реально дети, я думал, может это и хорошо, оказалось - все же нужно хоть немного опыта), и честно признался - у нас полная жопа, денег нет, ничего обещать не можем вообще. Договорились, что мы едем в гостиницу, и ждем там до 5 часов, возможно сейчас вдруг приедут 20 000 человек и решат все проблемы феста :)

Пока общались - работники закрыли и собрали все биотуалеты, чуть не упаковав нашего Валеру. Хорошо, что он вовремя осознал надвигающуюся угрозу, и подал голос :)

Постоянно поступала инфа с фронта. Сцены начали собирать, ага ага, группы в гостиницу перестали селить, не проплачено, ага ага, итальянцы наконец добрались до гостиницы (висели под главной сценой все утро, видимо их просто привезли и бросили), походили по комплексу, собрались и уехали (как потом оказалось - на фест, а не домой). Проскакивала даже такая инфа, что у организаторов украли очень много билетов (точнее зеленых проходок на руку), и быстро слили в толпе, и это еще усугубило ситуацию.

Общем около 6 мы таки связались с оргами, и они окончательно подтвердили, что все очень плохо, и дальше мы сами по себе. Друзья позвонили с феста, подсказали, что таки 1 сцена осталась, и вроде как работает, только не понятно, стоят ли там ваще барабаны и беклайн. Забрали с собой народную артистку Казахстана и ее музыкантов. Их не поселили в гостиницу, бросили без всяких контактов и телефонов, деньга нет, билета нет, организатора нет...

Организаторы Свиржа сразу честно признались, что у них не так, и нарисовали все возможные варианты развития событий. И предоставили нам возможность самим решать свою судьбу. Да, молодые, да, не опытные, и много еще всяких да. Но, по крайней мере, респект за честность. Они не собирались никого кидать, у них просто не получилось.

Первый день вроде бы был. Но абсолютно и очевидно, что было совсем не то, на что рассчитывали приехавшие и купившие билеты люди. Купившие билеты - это ключевой момент. Фестивали, да и вообще концерты должны быть платными. Шаровые концерты хорошо казалось бы, а че там, спонсоры платят, все довольны. Но тогда ВАШЕ мнение никто не учитывает, с ВАМИ никто не считается.

Я хочу, чтоб вы забыли об этом первом комоблине как можно быстрее. И обязательно бы приехали на следующий подобный фестиваль, а он будет, рано или поздно. Поймите, не ошибается тот, кто не делает. И я искренне надеюсь, что в следующий раз выйдет. Пусть в другом месте, пусть у других людей, но Украине нужны фестивали, большая же страна, мазефака!

Ahu-va: "Є багато запитань, але загалом це схоже на кидалово"

Несмотря на все отмазки для широкой публики, мол мало людей и нет бабла, есть много фактов указывающих на то, что СВИРЖ изначально был грамотно задуманным кидаловом.

Тех денег, которые поступили с билетов купленных людьми (мы все посчитали) хватило бы, чтоб рассчитаться с большей частью артистов, техниками и др.

Зачем-то организаторы оттягивали вопрос предоплат артистам (и подрядчикам) до самого последнего момента, получили их лишь самые звездные и настырные, с остальными же просто подписаны договора, которые сами понимаете куда уже можно засунуть.

И самое интересное! Почему в такой тайне информация о том, кто выделил деньги на фестиваль?

Никому из артистов не выплатили полный гонорар. Немного повезло тем, кто выступал в первый день. Нино Катамадзе выплатили даже 80% гонорара (это рекорд, остальным меньше 50%), но группе пришлось еще какие-то свои деньги тратить на расходы по пребыванию. Артистка решила все равно выступить на фестивале из-за уважения к людям, которые приехали на весь этот разводняк.

И также поступили еще Здоб ши Здуб, Мед Хедс, Пікардійська Терція, Измайлов и др. Лично мне больше всего жаль людей и я рада, что хоть некоторые артисты выступили.

Некоторые группы даже пытались не выпускать из гостиницы, ибо она не оплачена. Все камни сыпались на несчастных "открытых" организаторов, которых, по моему мнению, также развели, как и всех.

Darmovysne: Свірж був КЛАСНИЙ!

Ну не вдалося, але ж всі знають, який завжди виходить перший блін ;) Тим не менше, варто хоча б підтримувати саму задумку!

Так от - власне моя думка та думка багатьох людей, які безпосередньо там варилися як і я - від четверга й до понеділка (незважаючи на те, що фест офіційно був закритий в неділю!): Свірж був КЛАСНИЙ!

Люди, які хотіли відпочивати, відпочили. Які хотіли європейських умов для проживання - гадаю, там були не найгірші умови, а доволі стерпні.

Єдине, що дійсно обурювало - те, як продавали квитки на два дні, коли вже організатори знали, що другого дня не буде!

Мала нагоду гарно поспілкуватися з доблєсною охороною, якій теж не заплатили грошей, але як, однак, день працювали добровільно, рятуючи волонтерів від натиску обурених.

Так ці чуваки з Дніпропетровська з подивом розповідали, що не було жодної бійки на фесті, ніякого вартого уваги конфлікту.

львівщина фестиваль скандал музика

Знак гривні
Знак гривні