Ч

Чємодан - вокзал - Афіни (консул-хам залишає Україну) (ОНОВЛЕНО 18:48)

Грецький консул, що образив українку, повертається в Грецію, повідомили вчора у посольстві Грецької республіки. На присвяченій цій новині прес-конференції було всього четверо журналістів і восьмеро представників туристичних компаній. Наші рідні туроператори - Олена Гетьманцева та Олена Нємєньшая - звинувачували журналістів в некомпетентності, а українку, яку образив консул - у брехні.

Автор: Філікі Етерія

Мета прес-конференції незрозуміла – нічого принципово нового пан посол не повідомив. Як і раніше, журналістам було сказано, що працювати в посольстві важко, що працівники стикаються з безліччю проблем, а з греками в Україні теж часто поводяться погано.

Постійно «переводились стрілки» на інші посольства країн шенгенського договору і не тільки. Мовляв, ми що – он в американському посольстві взагалі за останній рік 57% відмов у візах! Це нагадувало розбірку в дитсадку, коли на питання, чому Вітя образив Галю, він каже, що Валера взагалі б`ється.

Про хамську поведінку консула пан посол намагався не згадувати, зазначивши, що Дімітріос Міхалопулос, який влаштував сеанс кривляння на адресу старшої за нього жінки – надзвичайно працьовита людина.

Що ж стосується негідної поведінки «працьовитої людини», то досі триває службове розслідування, для якого з грецького МЗС прибув радник першої категорії. Правда, як саме триває це розслідування невідомо, адже, як виявилось, в консульстві «не було відеоспостереження взагалі», а постраждалу від консульської поведінки громадянку нікуди більше не викликали і не розпитували.

Коли автор статті поцікавилась, як саме буде покараний консул і куди його переводять, пан посол повідомив, що покарання може варіюватись від усної догани до звільнення. Консула ж відкликають в рідні Афіни в зв`язку з плановою ротацією кадрів, а скандал до цього не має жодного відношення.

До речі, серед виправдань поведінки консула журналісти почули не тільки про «складність» роботи в консульстві. Виявляється, консул мав погану перекладачку, яка не змогла адекватно пояснити консулу, чому українка їде в Грецію (якщо консульство не може найняти професіональних перекладачів, чому страждати мають українці?). Тож консул запідозрив, що жінка хоче виїхати в Греції на заробітки, адже її зарплата не дозволяє їй кататись дорогими курортами (наче це може виправдати кривляння і образи).

В той же час перед консулом лежав документ, що підтверджував наступне: поручитель пані Малєй, її чоловік Віктор, має цілком пристойний рахунок в банку. I чому консул проігнорував документ - теж невідомо.

Міхалопулос "прославив" Грецію в Македонії і в Україні. Цікаво, куди його пошлють тепер?

Протягом прес-конференції представники туристичних компаній, які "прибули сюди тільки для того, щоб налагодити контакт з журналістами", вели себе так, наче вони адвокати, що відпрацьовують гонорар. Це були саме ті туроператори, які нещодавно підписали листа на захист консула - мовляв, цей скандал загрожує потоку українських туристів до Греції.

Ризикуючи репутацією, вони вигороджували чиновника, що зганьбив себе хамською поведінкою. "Ризикуючи репутацією" - це не перебільшення. Почитайте коменти під новиною про їхнього (турфірм "Албіз-тур", Professional Travel Group і "Сіта") листа на УНІАНі.

Позаду кімнати, на «місцях для поцілунків», пані Нємєньшая, директор «Албіз-тур», і пані Гетьманцева, директор Professional Travel Group, голосно обмінювались «думками», періодично заявляючи щось на кшталт: «Да что ми здєсь вообщє обсуждаєм?». Дійсно, що? Подумаєш, грецький дипломат образив українку, дрібниці – не варто згадувати.

Радимір Лисак з турфірми «Сіта» довго декламував, очевидно, підготований напередодні філософський текст про «щастя, нещастя і в чьом познайотся чєловєк».

--------------------------------

Тим часом в українській блогосфері вже з'явилися веселі картинки і вірші на тему бенефісу наших окремих "туроператорш" у грецькій амбасаді :)

--------------------------------

Пан Лисак також виступив із дуже цінною статистичною довідкою про кількість авіарейсів до Греції. Інформація була настільки «доречною», що навіть сам пан посол запропонував йому закруглятись.

Окрім того, представники туристичних фірм звинувачували пані Малєй в тому, що це саме вона - «віновніца скандала» (ну звичайно, не просто скаргу в українське МЗС написала, а ще й пресі поскаржилась – нахабство несусвітне!), а імідж Греції зіпсовано в очах клієнтів. Туроператори обурено закидали журналістам, що про інцидент ми знаємо тільки від української громадянки. Наче це преса винна в тому, що пан Міхалопулос відмовився давати коментарі.

Було очевидно, що представникам турфірм важливо продемонструвати свою відданість грецькому посольству. Дехто взагалі заявляв, що цей скандал – «інсценування», що вони не вірять в те, що відбулось. Хоча, як раніше повідомив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, в Брюсселі розібрались із ситуацією, а посол підтвердив, що інцидент мав місце.

Фото з сайту "Албіз-тур": цій жінці повезло - Міхалопулос дав їй візу

Взагалі дивна річ: грецьке МЗС повірило у інцидент і розпочало службове розслідування, посол визнав, що інцидент мав місце, преса і громадськість засудили дії консульства. І тільки жменька туристичних компаній, для яких Греція – профільний напрямок, стала горою на захист посольства. Відтак, напрошується припущення – справа виключно у прибутках.

Наразі Валентина Малєй не отримала вибачень ні від консула, ні від посла. Натомість з нею зв’язалась сім`я з Греції – грек Яніс і українка Любов, що живуть у місті Салоніки. Подружжя неодноразово страждало від хамської поведінки цього горе-консула, завдяки якому рідня українки так і не змогла приїхати до них в гості. А ще пан Яніс розтлумачив «ляпас», який продемонстрував консул. Як виявилось, насправді це дуже образливий жест у греків.

«Колеги по нещастю» Яніс і Люба попросили надати всі цікаві публікації про цей інцидент, пообіцяли перекласти їх грецькою і опублікувати в місцевих газетах, куди інколи пишуть фельєтони.

Довідка ZaUA.org:

Нащадок чорних полковників кидався на українку

На початку липня сім`я Валентини Малєй в якості подарунка придбала їй в компанії «Музенідіс-тревел» тур – відпочинок в 5-зірковому готелі на Халкідіках (північний курорт Греції). Коли пані Малєй прийшла в туристичну компанію забирати документи у вказаний час (саме в день свого народження, за два дні до вильоту), виявилось, що у візі їй відмовлено.

Як сказали в туристичній компанії, консулу не сподобалось, що українка часто буває в Греції (до того туристка була кілька разів у країні еллінів, в тому числі в травні цього року відпочивала на Криті). Оплачений відпочинок, як і квитки на літак пропадали (а це великі гроші, що їх українці заробляють не легше, аніж працюється консулу), тому вирішено було домовитись про особисту зустріч з консулом, на якій і відбулось неподобство.

Консул репетував, бив документами по столу, потім руками по скляній загородці, кривлявся і роздавав «ляпаси». Пошук в інтернеті, проведений редакцією ZaUA.org, показав, що подібний скандал уже траплявся з Дімітріосом Міхалопулосом під час його консульської служби в Македонії. І завершилося так само - пана Міхалопулоса "попросили" з країни.

У 2006 році поведінка консула так обурила македонців, що ті зібрали кілька тисяч підписів з проханням його прибрати. А міністр закордонних справ Греції Георгіос Папандреу навіть заявив тоді: "Не дозволимо одному дипломатові зіпсувати наші відносини з дружньою Македонією!".

Ще один цікавий факт, про який можна прочитати за попереднім лінком з македонської газети "Утрински весник": консул Міхалопулос - онук лідера хунти чорних полковників Георгіоса Пападопулоса.

Оновлено 18:48, за повідомленням УНІАН:

Консул Греції Дімітріос Міхалопулос залишить Київ у рамках планової службової ротації, а не через інцидент з українською громадянкою - про це заявив на прес-конференції в Києві Надзвичайний і Повноважний Посол Грецької Республіки Харіс Дімітріу.

Він відзначив, що поки триває розслідування інциденту, посольство не може робити категоричних заяв.

У зв`язку з цим посол повідомив, що розслідування триває, і в його рамках до Києва приїжджав представник Міністерства закордонних справ Греції.

Дипломат наголосив, «що він не може просто так віддати консула на Майдан, щоб його закидали там камінням».

Він підтвердив, що консул скоро від’їжджає до Афін, водночас зазначивши, що цей від`їзд жодним чином не пов`язаний з інцидентом - консула відкликають з Києва у зв`язку з плановою ротацією. Однак, якщо консула і буде покарано, підкреслив посол, це буде адміністративне стягнення. «Його ніхто не збирається вішати біля посольства», - додав посол.

туризм фріки візова політика хамство греція

Знак гривні
Знак гривні