В

Відпочинок на курортах Азову: дешево і не так щоб сердито

Азовське море тепле і мілке - і тому не таке популярне серед відпочивальників: тут важко знайти пафосні дорогі готелі з купою зірок на фасаді, зате повно пропозицій недорогого відпочинку. А ще на Азові є гарячі джерела та лікувальні грязі.

Автор: Антоніна Малєй

Арабатська стрілка – вам засмагу чи масаж?

Чи не найпопулярніше недороге місце на Азовському морі – Арабатська стрілка. Тут можна поселитись в приватних пансіонатах, на державних базах відпочинку чи просто орендувати кімнату неподалік від пляжу.

Найдешевше «місце під сонцем» тут коштує 10-15 грн навіть у високий сезон! Але це на крайній випадок, якщо ви приїхали дикуном і грошей у вас катма.

В пансіонаті «Источник здоровья», що розташований в селі Генгорка, пропонують зупинитись в симпатичних цегляних будиночках. Обіцяють повно квітів та клумби, хоча на фотографіях видно типову панораму Арабатської стрілки – купа піску, в якому стоять дерев`яні альтанки та дитячі гойдалки.

Пляж пансіонату "Енергія"

Зате номери обладнані всім необхідним – телевізор, сейф, душ із гарячою водою, веранда та холодильник. Меблі нові, так що забудьте про продавлені матраци радянських санаторіїв. За це просять 80 грн з людини у високий сезон і ще стільки ж за триразове харчування. До моря 300 метрів, ще менше до найближчого продуктового магазину.

Є в пансіонаті і спеціальні акції для туристів з великою сім`єю: дітям до 5 років проживання безкоштовне, за дитину від 5 до 10 років треба заплатити 10%, за дорослого доплатити 50%.

Дивовижні ціни чекали на нас в приватному пансіонаті в селі Щасливцевім (за 17 км від міста Генічеськ) на вул. Морська, 110. Всього 40 грн з людини і у вашому розпорядженні - кімната майже на березі моря, хоча і в довгому та вузькому бараці.

В кімнаті чисто і вбого: на стіні шпалери в квіточки, старенькі ліжка, для повноти картини подушки поставлені пірамідкою, як в піонерських таборах. За таку ціну пропонують потерпіти деякі незручності – кухня, туалет і душ на території пансіонату, а не в номері. Їжу можна і готувати самим, і замовляти, питну воду обіцяють унікальну – артезіанську і без специфічного запаху, типового для води в Генічеську.

Є стоянка для автомобіля, баня (із банщиком, що заварює спеціальні корисні трави), дрова та мангал. Ізюминка цього пансіонату – власний кваліфікований масажист, що навчений всім премудростям розслабляючого, антицелюлітного та лікувального масажів.

Пляж у Щасливцевім

Ще дешевше можна поселитись в селі Стрілкове на вулиці Приморській, 57-А. Тут просять всього 35 грн з людини за кімнату в кам’яному будинку.

Схема - та ж сама, що і в Щасливцевім: туалети і душ на вулиці, стоянка на території. Готувати можна на загальній кухні, куштувати своїй кулінарні шедеври пропонують на власній веранді. До узбережжя 15 хвилин, якщо йти повільно, а море обіцяють чисте і без водоростей. До гарячого джерела чи солоних озер можна дістати на таксі за 15 грн з людини. Трансфер з Генічеська (30 км) коштує приблизно 150 грн.

На турбазі «Генічеськ» (4 км від однойменного міста), щоб привабити туриста, пропонують відпочивати за цінами минулого року. Тут можна оселитись в будиночках: 100 грн на добу коштує двомісний, 140 грн – тримісний, 160 і 200 відповідно за чотири- і п`ятимісний.

Тут же є кемпінг, де можна жити в наметах. Заїзд легкового автомобіля коштує 40 грн на добу з машини (менше доби - 10 грн), автобуси та мікроавтобуси - 10 грн на добу з людини. Намет (чотиримісний) теж можна взяти напрокат за 10 грн на добу. За дворазове харчування просять 40 грн з людини на добу. У турбази є власний пляж довжиною 800 метрів і шириною до 30 м.

Бази відпочинку: «У нас столько напхато кафе и ресторанов!»

Солідніші ціни на базах відпочинку. Так, в «Соколі» пожити з триразовим харчуванням в серпні можна за 240 грн на добу в напівлюксі і за 190 грн в номері першої категорії (двокімнатний з гарячою водою, телевізором і холодильником). Для дитини ціна складає 190 грн на добу за напівлюкс і 150 грн за першу категорію.

Номери знаходяться в двоповерхових корпусах, на території є бібліотека, дитячий майданчик, медпункт та аптека, автостоянка. Для розваг - більярдна зала, настільний теніс, водні атракціони, кіно-концертний зал та дискотека. Узбережжя біля пансіонату піщане, місце називають екологічно чистим.

Серед найдорожчих місць для відпочинку на Арабатської стрілки можна назвати пансіонат «Енергія» в селі Генічеська-Гірка. Територія тут справді зелена - будиночки розташовані в справжньому дендропарку (жасмин, ялинки, лаванду та кипариси привезли з Нікітського ботанічного саду). Для відпочинку під час спеки тут зробили водоймище з ліліями, фонтаном та вербами.

Двомісний номер в «Арабатському раю» обійдеться в 430 грн, тримісний – 645 грн, чотиримісний – 860 грн. Ціни вказані за номер із зручностями в окремих блок-секціях (туалет, душ), зате в номері є холодильник, телевізор і кондиціонер.

Лінк на карту околиць Генічеська (маштаб: 1 км в 1 см)

Хочете митись, не виходячи з номеру? Будь ласка, тільки заплатіть 870 грн. За це отримаєте двокімнатний номер підвищеної комфортності із туалетом і душем, де можуть поселитись відразу до чотирьох людей. В ціну входить також дворазове харчування.

Майже стільки ж, 800 грн на добу, коштує двоповерховий дерев`яний котедж з м`якими меблями і всіма зручностями, хіба що в ціну не входить харчування. Трансфер із залізничної станції Ново-Олексіївка коштує 70 грн.

На власному "райському" пляжі є роздягальні і тіньові навіси, кафе-бар «Чорна перлина», прокат парасолі коштує 5 грн на добу. В номер можна взяти розкладачку за 35 грн на добу, вентилятор за 5 грн, спортінвентар та настільні ігри теж коштують 5 грн на добу.

Пансіонат "Кобзар": скромний дизайн і шикарний вигляд на Азовське море

Поставити автомобіль на стоянку коштує 10 грн на добу, триразове харчування обійдеться в 75 грн на добу з людини (можна брати окремо сніданок – 20 грн, обід – 35 грн і вечеря – 20 грн, в меню обіцяють власну кондитерську випічку).

В цьому ж селі розташована водолікарня «Гаряче Джерело», що використовує природну мінеральну воду (температура 40-42 градуси по Цельсію) із свердловини глибиною 1600 метрів. Лікарня працює амбулаторно, проживання та харчування не надає, тож сюди можна приїхати за оглядом та лікувальними ваннами.

База відпочинку «Каліпсо», за 10 км від Геничеська, хизується чистим повітрям, «настояним на ароматах степових трав і моря» і «капітальними цегляними корпусами». Відпочити в номері першої категорії в серпні коштує 240 грн на добу, двомісний люкс обійдеться в 320 грн. діти до 5 років живуть за половину ціни.

Харчування на базі замовляти слід обов`язково в «очень красивой и просторной столовой», коштує це 100 грн на добу з людини. Для відпочиваючих на базі діє відкритий басейн, сауна і масажний кабінет. У бази є свій пляж, куди спеціально завезли пісок.

В самому місті Генічеськ теж безліч пансіонатів. Наприклад, в закладі з патріотичною назвою «Кобзар» нам пообіцяли «чудовий» двомісний номер за 180 грн з людини з харчуванням (годувати обіцяють виключно стравами домашньої кухні без хімічних добавок і консервантів, кухня українська).

Поруч великий пляж, ринок і взагалі «у нас инфраструктура, как в любом приморском городке, напхато всего – и кафешки, и ресторанчики, и базары, были бы у вас только деньги!».

Запорізькі і Донецькі курорти: приємно навіть в санузлах!

Донецька та Запорізька області теж мають своє місце на морі. Зупинившись в пансіонаті «Азов» в курортному селищі Урзуф, ви заплатите 940 грн за цілий поверх гостьового будиночка (це чотири двомісні кімнати, харчування в ціну не входить).

Двомісний стандартний номер коштує 240 грн, з триразовим харчуванням ціна зростає до 415 грн y будній день. У вихідні треба заплатити відповідно 257 і 427 грн.

"Біла лілія" на Федотовій косі: біле цегляне - то корпус, а жовте з зеленим - літній будиночок. Фото підписане: "А в сказочной деревянной беседке вы сможете беседовать, читать, мечтать, и фотографироваться!"

Якщо ви придбаєте путівку в пансіонат «Азов» на 5 днів і більше, то отримаєте бонус – будь-яку мед. процедуру по прейскуранту на 100 грн. Підводний гідромасаж тут коштує 40 грн за 20 хв., десятихвилинні лікувальні ванни – 30 грн, загальний півгодинний масаж з аромамаслами – 70 грн, 10 занять в тренажерному залі – 30 грн.

На Федотовій косі в 20 км від Мелітополя розташований пансіонат «Біла лілея». Це два двоповерхових корпуси і літні будиночки в 20 м від пляжу. За 5 хвилин пішки – селище Мелекіне. Господарі «трудолюбивы и просты в общении», на базі «приятно будет даже в санузлах», а атмосфера така чудова, що «даже ласточки здесь свили гнездо».

Туристам «угніздиться» на базі пропонується за 400 грн за добу, готувати можна самим, а можна харчуватись в ресторанчиках на узбережжі – рахунок на одного за обід від 50 до 100 грн.

Лінк на карту Федотової коси (маштаб: 1 км в 1 см)

Значно менше треба заплатити за відпочинок на базі «Салют» в курортному селищі Юрієвка (за 35 км від Мелітополя). Очевидно - завдяки дорозі до морю. Хоча відстань невелика, близько 50 метрів, та берег високий (107 сходинок або 200 метрів похилим спуском).

Зате воду в морі обіцяють чисту навіть у шторм. Господарі запевняють, що комарів також нема весь сезон. Тут можна оселитись від 150 до 800 грн на добу, залежно від того це двоповерховий і чотирикімнатний дерев`яний котедж чи номер в одноповерховому корпусі без зручностей.

Від 150 до 400 грн треба заплатити за нічліг в приватному пансіонаті «Едельвейс» в центрі Бердянська (зручності в номері, гаряча вода і кухня, до моря 300 метрів). Але за 150 грн на добу в місті можна зняти і окрему квартиру. За таку ціну здає однокімнатну квартиру хазяйка Марія Олександрівна – душ і туалет в порядку. Є телевізор та холодильник, до пляжу - 10 хвилин пішки.

За 240 грн на добу можна зняти квартиру на бердянській набережній, на вулиці Горького, з видом на море (всі зручності, двоспальне ліжко та розкладне крісло).

Кримський Азов пахне валютою

Чим ближче Азов до Криму, тим сильніше пахне валютою – тут рахують переважно в умовних одиницях. Відпочити в приватному пансіонаті «Дачний» на території дачного поселення «Енергетик» в місті Щолкіно коштує від $30 за добу.

За таку суму вас поселять в двоповерховому котеджі (не простий, а класу «євро» між іншим!) в номері із зручностями і триразовим харчуванням (заявки на меню приймаються). На території є автостоянка, кафе, сауна та дитячий майданчик.

Окрім того, тут можна купити справжнє козяче та коров`яче молоко і замовити прогулянки на конях. До пляжу 300 метрів. Квартири в Щолкіно пропонують від $10 до $100 в залежності від умов и виду, приватні котеджі на узбережжі від $40 до $60.

У пансіонаті «Літо» в селищі Мисове (заповідна зона біля мису Казантип) з вас візьмуть від $15 до $30 за нічліг, в номерах є всі зручності, також кондиціонер, телевізор та електрочайник.

Лінк на карту околиць Щолкіна і Казантипу (маштаб: 1 км в 1 см)

В селищі Новоотрадне приблизно такі ж ціни. В пансіонаті сімейного відпочинку «Казантип-Лазурний» номер люкс коштує 195-210 грн за добу (із харчуванням). Діти до 3 років безкоштовно (без харчування), діти 3-5 років мають знижку на проживання 50%, за дітей 5-7 років треба заплатити на 30% менше.

Узбережжя біля Казантипу

Харчування триразове, кухня східно-європейська. Окремо можна замовити "екзотичні національні страви" i доставку свіжих овочів і фруктів з колгоспного ринку за місцевими цінами.

Отже, підрахуємо. Найдешевший варіант в кемпінгу (10 грн за добу в наметі із харчуванням за 40 грн) на 10 днів потягне на 500 грн з людини. Додати дорогу – автомобілем з Києва до Генічеська 779 км, що при розході пального 10 л на 100 км складає 456 грн в один бік. Загалом виходить, що подорож на двох коштує від 2 тисяч грн автомобілем плюс кишенькові витрати.

мандри туризм відпочинок херсонщина крим запоріжжя азов донеччина

Знак гривні
Знак гривні