Я

Як перемогти україножерів-піанінофобів. Кияни проти киян в боротьбі за двори :)

На Подолі у дворі кияни встановили несподівану клумбу - в піаніно "Україна" :) - але ці квіти знищили сусіди-нотаріуси, разом із музичним інструментом, за що й були покарані обуреною громадськістю. Драматична історія зі знищеною і відродженою "Україною" стала хітом укрнету минулого тижня.

Київські дворики прикрашав: Антон ЗІКОРА

- Взагалі-то слово «ятка» не має нічого спільного з інтернетівською новомовою. Мені воно було відоме з дитинства, і я думав, що воно характерне як для української мови, так і для російської, та його всі повинні знати. І дуже здивувався, коли люди мене почали розпитувати, що це таке, - каже Богдан Логвиненко.

«Ятка» означає «лавка», «магазинчик». Свою «ятку» Богдан відкрив у столиці за адресою: Межигірська, 22. Відмітна особливість цієї крамниці - всі товари тут виготовлені руками. Причому часто складається відчуття, що це були дитячі руки.

В «Ятці» - льняний одяг, значки на основі пивних пробок, дерев'яні гребінці і ще багато такого, чому важко дати визначення. Тому магазин став центром, що об'єднав повітряних митців, які принципово не бажають заземлятися у цьому житті.

Офіс магазину - три крихітні кімнати - розташований у типовому подільському дворику і сусідить з офісами і житловими квартирами. Богдан разом з друзями нещодавно розмалював вхід у під'їзд.

Але цього здалося мало, і вони вирішили встановити у дворі піаніно «Україна» 1950 року народження.

Інструмент уже давно не грав, лише виконував декоративні функції: на нього встановили вазони з квітами, корпус прикрасили і вкопали у клумбу. Ще й пафосно це все назвали "воскреслою Україною" :)

"Україну" відроджують уже вдруге

"Ятківська" громада зраділа: двір прикрасився ще одним стильним девайсом. Але виявилося, що він заважає сусідам. Руслана Приладишева - приватний нотаріус, яка орендує приміщення поряд - наступного дня розламала піаніно.

Пізніше вона заявила, що «Україна» нібито заважає їй паркуватися і загороджує вікна офісу.

Знищувати піаніно їй допомагав такий собі Володимир Кислий. «Україножери» кілька разів підняли інструмент і гримнули його об асфальт.

Здається, нотаріуси вирішили, що з волохатими вегетаріанцями можна не рахуватися, але помилилися - бо м’якість не є синонімом слабкості. Логвиненко - популярний блогер, і коли він розмістив розпачливе повідомлення про вандалізм у своєму ЖЖ, ім'я приватного нотаріуса раптом стало одним з найбільш цитованих в українському Інтернеті.

Вже через добу Гугл видавав десятки посилань типу: «Людоненависниця Пріладішева Руслана Вікторівна, вул. Межигірська, 22 - це приватний нотаріус, яка знищила арт-об'єкт в центрі Києва».

Крім того, Богдан опублікував у себе в журналі номер телефону (він був написаний на дверях) приватного нотаріуса. Люди почали телефонувати, цікавитися, що спонукало жінку розбити піаніно.

Піаніно після втручання Руслани Приладишевої і Володимира Кислого

Через якийсь час Приладишева перестала брати слухавку, бачачи незнайомий номер. Але друзі Богдана не сумували, вони стали слати СМС.

Оскільки приватний нотаріус не відповіла і на мій дзвінок, я теж відправив їй повідомлення. У ньому я дуже просив не заїжджати в мій двір - де все дуже затишно й існує дитячий майданчик.

Більш того, інформацію про вандалам помістив у себе відомий блог Рагу.лі. Там, з коментарів, які, швидше за все, належать Приладишевої і Кислому, стало відомо, що у обох по дві вищі освіти.

Крім того, вандали грають на кількох інструментах.

А Руслана, яка зараз ще й вагітна, має музичнy освіту з гри на фортепіано. Як пристойні люди, Приладишева і Кислий просили не розмальовувати під'їзд і не ставити інструмент під вікно.

- Розмов про це не йшло, я взагалі не знав її до цього інциденту, - говорить Логвиненко. - А піаніно ніяк не могло загороджувати вікна офісу, оскільки наполовину було вкопано в землю. І як інструмент міг заважати парковці, якщо він був встановлений на клумбі?

Аналітична група ZaUA.org прийшла до висновку: піаніно-фобія у Приладишевої розвинулася ще з дитинства, коли батьки змушували її грати на фортепіано в музичній школі.

Ось так тепер виглядає дворик біля "Яток". Раніше піаніно стояло на отій "клумбі"

Разом з тим, звинувачення про те, що митці нещадно повелися з вагітним нотаріусом, виглядає якось не дуже переконливо. Тобто керувати знищенням піаніно вагітність не заважає, а відповідати за це - заважає.

Як би там не було, вже в неділю відбулася акцію «Відродження «України». Друзі Богдана стягнули інструмент шурупами, розфарбували його ще більше і встановили біля вікна свого магазину. У планах - залити основу цементом.

Логвиненко каже, що не проти дружити з нотаріусом, готовий принести вибачення Приладишевої за весь антипіар у Мережі, однак від неї не видно ніяких кроків назустріч. Та кому від цього гірше?

пряма дія місто рагулі київ

Знак гривні
Знак гривні