А

А де Вася? Прогугли його чип. На Заході сперечаються, чи вживляти в людей датчики

В даний час вчені чіпляють чипи тваринам - для вивчення їх поведінки і захисту тих видів, які знаходяться під загрозою зникнення, але деякі футурологи впевнені, що невдовзі всі люди будуть прочиповані. Не знаєш, де твій коханий? Просто прогугли його мікрочип, - жахають Фокс-Ньюс.

Підготував: Сергій КЛИМКО

Чипи - це простонародна назва ідентифікаційних міток радіочастот (RFID) - є джерелом постійного радіосигналу на зразок штрих-коду. Вони легко можуть бути імплантовані під шкіру на руці людини.

У дослідженні, опублікованому в Міжнародному журналі з інновацій та сталого розвитку, тайванські дослідники припускають, що такі чипи можуть допомогти зберегти життя після сильного землетрусу.

Офісні працівники можуть бути ідентифіковані на прохідній, а у нагрудних картках лікарняного персоналу теж можна використати RFID-технології.

Вже зараз уряд Мексики хірургічним шляхом імплантував чипи розміром з рисове зернятко у руки співробітників генеральної прокуратури в Мехіко. Чипи містять коди, які зчитує сканер, забезпечуючи їхнім власникам доступ до урядових приміщень і запобігаючи проникненню в них наркобаронів.

"Наш світ стає все більш інструментальним, - каже голова IBM Семюель Палмісано. - Сьогодні на кожну людину припадає майже мільярд транзисторів, кожен вартістю 1 десятимільйонна цента. У світі працює 30 мільярдів RFID-чипів, подібних до тих, які можна імплантувати у тіло людини".

Ось так чипи радіоідентифікаційних міток вживляються в людські руки. Фото Fox News

Якщо здійснити це, можна буде полегшити занепокоєння батьків і допомагати рятувати життя, або працювати у більш комфортних умовах, або помахом руки відкрити двері...

Можна навіть заводити припарковану машину - так інженер-ентузіаст Амаль Графстра використовує свій чип.

Але це безпечне, інструменталізоване майбутнє відлякує багатьох захисників громадських свобод. Навіть перспектива використання RFID у водійських правах або паспорті викликає різкі заперечення з боку противників чипізації.

Відстежувати можна ящики та контейнери на кораблі, що йде до Гонконгу, кажуть лібертаріанці. Але відстеження людей - це вже занадто, хай навіть Міністерство охорони здоров'я визнало безпечність чипів для людей і тварин.

«Ми стурбовані імплантацією чипів, які використовуються для ідентифікації особи, - говорить Джей Стенлі, головний аналітик програми з свободи слова, конфіденційності і технологій в Американському союзі захисту громадянських свобод. - Багато людей вважають цю ідею жахливою».

«RFID-чипи - ідеальний пристрій для стеження, - додає Стенлі. - У перспективі на них буде записано всі документи, що засвідчують особу, а це означає, що місцезнаходження будь-якої людини може бути виявлено просто шляхом встановлення невидимих зчитувальних пристроїв».

Існує ряд комерційних компаній, які займаються технологіями відстеження, наприклад Positive ID, Datakey та VeriChip. Ці компанії почали свою діяльність в галузі кілька років тому, пропагуючи пристрої для відстеження будь-кого (або будь-що) і в будь-який час.

Після першого вдалого способу використання (для надання невідкладної допомоги) в 2006 році VeriChip почав розхвалювати успіх підшкірних чипів.

«Ми дуже пишаємося тим, як система ідентифікації пацієнтів VeriMed спрацювала у критичну хвилину. Це свідчить про важливу роль, яку VeriChip може відіграти в медичній допомозі», - каже Кевін Мак-Лафлін, генеральний директор компанії VeriChip.

«Завдяки постійному удосконаленню і низькій вартості, ці датчики дають нам можливість в режимі реального часу отримувати інформацію про різноманітні системи – як природні так і техногенні», - говорить Палмісано з IBM.

Але чи буде обмежене використання цих чипів?

«Якщо кількість таких приладів буде збільшуватися, ми опинимося в суспільстві стеження, де 24 години на добу відчуватимемо чийсь погляд», - каже правозахисник Стенлі.

Суперечка триває у всьому світі.

Девід Камерон, новий прем'єр-міністр Великобританії, пообіцяв відмовитися від запропонованого загальнонаціонального стандарту посвідчення особи з біометричними даними – ідеї, яка була розрекламована лейбористською партією.

«Ми поділяємо загальну прихильність до громадянських свобод і раді позбутися схеми ідентифікації, запропонованої лейбористами», - сказав Камерон.

Ці реакції впливають і на розробників. У Positive ID вже відмовились від ідеї відстеження звичайних людей за допомогою чипів.

У середу компанія оголосила, що подала патент на новий медичний прилад для контролю рівня глюкози в крові у діабетиків. Технологія, яку вони спочатку розробили для масового стеження, в даний час використовуватиметься у медицині.

«Ми розробляємо мікрочипи для зондування рівня глюкози, - каже Аллісон Томек, віце-президент зі зв'язків з інвесторами та корпоративних комунікацій Positive ID. - В теорії, він буде виявляти підвищений рівень глюкози. Ми тестуємо датчик, який буде імплантований в тіло пацієнта. Також ми розробляємо інтерфейс для визначення хімічних змін в крові».

Попередні амбіції компанії зараз відкинуті.

«Наша рада директорів хоче йти у новому напрямку, - говорить Томек. - Замість того щоб зосереджуватись на ідентифікації особи, ми думаємо, що набагато більше користі буде у використанні технології як діагностичної платформи. Це справжнє майбутнє нашої технології».

Компанія навіть продала деякі свої розробки з ідентифікаційного стеження компанії Stanley Black and Decker за $48 мільйонів.

Ці медичні програми не настільки суперечливі, як масове відстеження громадян. МОЗ Сполучених Штатів у 2004 році затвердив використання іншого чипу, розробленого VeriChip, на якому зберігається код, який дає доступ до інформації про конкретного пацієнта.

Ці коди, розміщені на чипах, які можна відсканувати в кабінеті лікаря або в лікарні, розкривають історію хвороби пацієнта. Але ці медичні чипи все ж можна читати з відстані. Приймаючий пристрій може «говорити» з чипом без фізичного контакту, а також отримати будь-яку інформацію, яка зберігається на ньому. І це теж викликає занепокоєння.

На думку Американського союзу із захисту громадянських свобод, висновок простий: "Питання безпеки не були враховані, - заявляє Стенлі. - І поки ці питання не будуть вирішені, ця технологія має залишитися в лабораторії».

наука технології медицина інозмі

Знак гривні
Знак гривні