9

99 років з дня народження Кім Ір Сена: Велично світиться Чучхе залізо, як сонця схід вогняний

Незважаючи на нестачу харчів, пропагандистський апарат Північної Кореї влаштовує грандіозне національне свято – 99-ий Новий рік Чучхе. Першим роком календаря Чучхе (названого на честь «Ідеї Чучхе», офіційної ідеології режиму) був 1912-ий - рік народження засновника північнокорейської держави Кім Ір Сена. Нове століття буде відзначатися в наступному році з усіма необхідними почестями, а у 2012-ому ця подія має бути перевершена святкуванням 100-річчя з дня народження Кім Ір Сена, нагадує "Нью Йорк Таймс".

Ці ювілеї - символи національного становлення - накладають велику відповідальність на наступника і сина Великого Вождя, Кім Чен Іра щодо поліпшення умов життя широких мас.

Підготував: Сергій КЛИМКО

Поки що дії Кім Чен Іра нагадують радянський анекдот про Брежнєва, який відремонтував поїзд, закривши фіранки і зробивши вигляд, що вагони рухаються. Північнокорейський режим, який був відносно стриманим у економічній пропаганді протягом попередніх десятиліть, тепер сміливо обіцяє, що Північна Корея досягне статусу «сильної і процвітаючої країни» до 2012 року.

Стрімкі перетворення, кажуть, вже відбуваються, а виробництво зростає завдяки CNC - "числовому програмному управлінню", тобто техніці, керованій комп'ютером. Ця англійська абревіатура (безглузде видовище y ксенофобній країні) тепер з’являється всюди - від плакатів до дитячих пісень.

Подаємо приклади цього нового агітпропу, взятого з останніх номерів партійної щоденної газети «Нодон сінмун» та деяких щомісячних журналів. Серед них пісні про «залізо Чучхе» і віналон, спогади жителя індустріального міста про візит Великого Полководця Кім Чен Іра.

Стаття про «дружніх» військових видає стурбованість влади з приводу погіршення стосунків між цивільними і армією.

Фестиваль "Аріран" на стадіоні в Пхеньяні - грандіозні вистави і зображення з "людей-пікселів". Ця та три нижчі фотки - з ЖЖ Миколи Поліщука

Величезний (навіть за північнокорейськими мірками) акцент зроблений на метафори спорідненості - листи до редакції вихваляють Кім Чен Іра як кровного батька, описуючи людей з одного району - насправді, обопільних доносчиків - як "справжніх" братів і сестер.

Треба сказати, що у цей весняний час пропаганда не надто сердита – пік антиамериканської риторики припадає на червень-липень, коли відзначається початок і кінець Корейської війни.

О велич, о Соціалізм!

Вірш з пісні у партійній газеті "Нодон сінмун", 29 березня, слова Рю Дон-хо

Велично ллється вінілонова тканина, ніби водоспад

Велично світиться Чучхе залізо, як сонця схід вогняний

Моя соціалістична батьківщина радістю горить

Як добре це, і добре, що

На обрії вже спалахнув життя в достатку День

О велич, о Соціалізм!

Цитата про "Побудуємо комунізм до 2012-го"

«Молодіжний літературний журнал», лютий 2010

«Неодмінно, ми повинні відчинити двері сильній і процвітаючій країні в 2012 році, до сторіччя з дня народження великого вождя, і початку нового століття епохи Чучхе нашої славної Кореї Кім Ір Сена».

Кім Чен Ір

Місце, яке я не хочу полишати

"Нодон сінмун", 29 березня 2010

Одного дня у лютому минулого року, Великий Полководець відвідав місто Манпо і обличчя його осяяла радісна усмішка. Фабрики, вулиці, будинки - всюди було чисто і панував порядок, і магазини були наповнені потрібними речами.

Задоволеним тоном Шановний Полководець сказав, що прекрасне місто Манпо було добре продумане, що ідеологічний рівень жителів був на висоті, і що з точки зору виробництва, обслуговування, міського управління і планування місто є соціалістичним раєм, зразком для всієї країни.

Ніщо не може зрівнятися з радістю і хвилюванням, яке відчули місцеві чиновники, коли їх так щедро хвалили ...

Шановний Полководець казав, що з радістю вирушає до провінції Чагандо, де справи йдуть дуже добре, що робить його справді щасливим і звільняє від усіх турбот. Приїхавши туди, він сказав, що хотів би ніколи звідти не йти. Ніколи не йти! Які глибокі ці слова.

Глибокі слова наповнені високою ідеєю: коли всі наші робітники і посадовці, як товариші з провінції Чагандо та з Манпо, працюватимуть як один над своїм ідеологічним рівнем, своїми прагненнями, своєю долею під прапором революції так, що їхні серця запалають патріотичним духом, вони теж зможуть перетворити свої міста і робочі місця в соціалістичний рай - і побудувати сильну й процвітаючу державу Чучхе у нашій батьківщині.

Замітка рoбкора

"Нодон сінмун", 29 березня 2010

На взуттєвій фабриці Сінью, товариші Рі Чон Хі, Лі Сон-Гу і Лі Сон-Ен добре відомі як вправні механізатори. Після призначення на роботу цих випускників середньої школи вони відчули гордість та впевненість у власних силах, невпинно вдосконалюючи технічні навички і забезпечуючи інноваційний підхід у виробництві черевиків.

Усвідомлюючи особливу відповідальність за обладнання, їм вдається максимально ефективно його використовувати, що дозволяє фабриці виконувати свій річний план достроково - славний подвиг!

Наша сила: "Янкі, сволота, вам не осягнути нашу міць"

Поема з журналу «Дитяча література», березень 2010

Ви янкі, сволота, дивіться з подивом у небо

Потім ідіть сюди з похиленими головами, дивлячись у землю

Ви дивуєтесь, яка сила звільнила ракети Кванмьонсон

І як, вражаючи світ,

Ми відкрили нові обрії технології C.N.C.

Вам не осягнути нашу міць

Вона не може бути виміряна вашими мірками.

Ворона імітує Лебедя

Журнал «Жінка», лютий 2010

В осінній день минулого року, коли падало листя, Державний департамент США виступив з «доповіддю про права людини». Права людини в цій країні такі, що якби ця країна була пральнею, її брудної білизни було б достатньо, щоб заповнити сотні мішків ....

Смішно, коли ворона наслідує лебедя. Весь світ знає, що Сполучені Штати є лідером з порушень прав людини. Достатньо одного лиш прикладу: у травні минулого року США по-звірячому вбили 140 афганців, серед яких було 95 дітей.

Такі катастрофи відбуваються щоденно всюди, де є Америка. Сполучені Штати є справжнім дияволом нашого часу, який забавляється убивством. «Америка» є синонімом «бійні».

Для найбільшого порушника прав людини базікати про них - це знущання, образа прав людини. ... Це схоже на стару історію про злодія, який кричав: "Злодій!"

Америка скаржиться на стан прав людини виконуючи хитрий трюк, спрямований на прикриття свого статусу світового лідера в порушенні прав людини. Але чи може ворона стати лебедем, просто побіливши себе?

Наші солдати - наші діти, наші вірні брати

Журнал "Чхолліма", лютий 2010

Це було одного дня у листопаді, в будинку товариша Чен Чоль, розташованого біля підніжжя гори. Солдати відкрили ворота і стояли у дворі. «Що це», - вигукнула мати Чен Чоля, Юн Мен-Чоль, вибігши їм назустріч. «Ви не казали що прийдете!»

«Коли ми були тут кілька днів тому, ми помітили, що щось не так з вашим димоходом», сказав солдат Кім Кван-су з посмішкою. «Ми тут, щоб полагодити піч».

«Та нічого, ми можемо зробити це самі», - сказала вона. «Ти зайнятий, йди!»

«Ми допоможемо Вам».

Мен-Чоль марно намагалися випхати їх:офіцер Кім Сон-мін та інші солдати вже почали лагодити піч. Поглянувши у їх довірливі очі, вона відчула приплив теплоти: «Які ви чудові солдати!»

У цей момент вона побачила перед собою, наче це було вчора, всіх офіцерів і солдатів з сусіднього підрозділу, які дбали про її сім'ю, як рідні брати з тих пір, як її син повернувся з відзнакою з військової служби.

«Наші солдати», - подумала вона. «Вони надихають наших дітей, вберігають квітку революції, піклуються про наше життя і допомагають у усунути найменші незручності!»

Пізніше, закінчивши ремонт печі, солдати, посміхаючись дали їй коробку сірників. «Мама, вогонь». «Наче потрібно перевіряти щось, після того, як наші сини все полагодили».

Наші сини! Справді! Наші солдати - наші справжні брати, вірні сини.

Лист до редакції

"Нодон сінмун", 29 березня 2010

Я старий ветеран війни. Згадуючи дні на полі бою, коли ми рубали зграї ворогів під дощем вогню, я все ще відчуваю пристрасть юності і ... прагну кинутися в вир життя.

Свіжий зразок північнокорейського малярства: Кім Чен Ір зробив зупинку під час огляду військових позицій на кордоні з Південною Кореєю

Прекрасно себе почуваю - але як може старий допомогти побудувати сильну і процвітаючу країну?

Все ж, я завжди відчуваю теплоту і піклування громадян мого району... Коли я думаю про них, як тепло вони дивляться мені вслід, сльози виступають на моїх очах, перш ніж я зможу подякувати їм.

Кожен день, кожну хвилину, проживаючи з нашим суспільством, я хочу ділити зі світом гордість бути членом цієї великої родини, з Полководцем, як з рідним батьком.

інозмі культура північна корея диктатура світ

Знак гривні
Знак гривні