З

Загибель польської еліти біля Катині. Як Польща долає трагедію (ОНЛАЙН-репортаж)

12:10 "Газета виборча" оприлюднила схему катастрофи.

Польські журналісти стверджують, що спершу Ту-154 зачепив щоглу привідної радіостанції за кілометр до смуги, а потім уже, ще за сотню-другу метрів, торкнувся крилом дерев (летів на висоті 8 метрів, тоді як у цьому місці передбачена висота 60 м) - і далі вже за інерцією перелетів автомобільну дорогу і впав недалеко від смуги.

На супутниковій мапі можна побачити споруду привідного радіомаяка, східніше місця катастрофи (позначене міткою А), оточену парканом. Саме тут літак, який спустився нижче передбаченої нормативами глісади, зачепив щоглу радіостанції.

Картинка КЛІКАБЕЛЬНА

07:00 В неділю увечері, о 20:20 за Києвом, російське державне телебачення (не повідомляється точно, який канал) покаже "Катинь" Анджея Вайди.

02:30 Брат-близнюк загиблого президента Польщі, лідер партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський упізнав тіло 60-річного Леха Олександра Качиньського та його дружини 66-річної Марії Качинської, які загинули в авіакатастрофі в Смоленську, повідомив журналістам депутат Сейму Польщі Макс Крачковський, присутній під час упізнання.

У подружжя Качинських залишилася донька Марта (1980 р.н.) і дві онуки Єва (2000 г.р.) і Мартіна (2007 г.р.). Матері Ярослава і Леха Качинських Ядвізі – нині 83 роки.

Серед розстріляних у Катині - брат батька Марії Качиньської.

23:15 Пишуть, що капітан літака нібито закінчив Калінінградську льотну школу в 1974, а до 2007-го працював на ІЛ-62 президента України.

Там же пишуть (теж не вказуючи джерел інфи) таке:

"Примечательно, что в октябре 2009 года авиационный полк имени Грязодубовой, базировавшийся на Северном, был расформирован приказом министра обороны РФ.

После этого на аэродроме осталась лишь рота обслуживания. Диспеческая служба была временно возвращена туда лишь на время визита премьер-министра Путина и президента Польши Качиньского.

Сразу после расформирования полка стала поступать информация, что с Северного были убраны все жизнеобеспечивающие аэродром детали. Аэродром был не способен принимать самолеты.

23:10 Дайджест спілкування на тему катастрофи з російського авіафоруму.

23:00 Міністр МНС Росії Сергій Шойгу: "Це був другий (а не четвертий, як повідомляли спершу) захід на посадку. Шматки лівого крила знайдено за 500 метрів від того місця, де згорів літак".

22:45 Довідка про президентський Ту-154М (правильна назва цієї моделі) з польського журналу Altair. Чотири місяці тому літак повернувся з капремонту в Самарі:

"Урядовий літак з нинішним бортовим номером 101 виготовлений в СРСР 29 червня 1990 року для польського уряду. Його технічний ресурс - 30 тисяч годин польоту або 25 років експлуатації. Загалом налітав 5141 годину. За 20 років експлуатації машину тричі ремонтували. Останній капітальний ремонт завершився 21 грудня 2009 року в Самарі - після цього він мав провести в повітрі ще 7500 годин, а налітав - біля 138 годин.

Цей самий літак привозив прем'єр-міністра Дональда Туска до Смоленська на заходи в Катині 7 квітня 2010.

22:10 Знайшли цікаву подробицю, яку не помітив "Новинар" у своїй підбірці інцидентів з урядовими Ту-154. Капітан польського урядового літака, який у серпні 2008-го віз Качинського, президентів Литви, Естонії і прем'єра Латвії з Варшави у Тбілісі (в Симферополі до них підсів ще й Віктор Ющенко), відмовився - з питань безпеки, незважаючи на прохання Качинського - сідати у Тбілісі і приземлився у Азербайджані.

Цей капітан - Ґжеґож Пєтручук - пізніше отримав медаль від міністра оборони за те, що не послухався прохань Качинського.

Техніку передачі "прохань" з VIP-салону до кабіни пояснив сам Качинський: "Я не видавав наказів, я просто попросив присутніх вищих офіцерів Війська Польського, які мають значно вищі звання, ніж капітан, а вони вже видали письмовий наказ. А пілот його не виконав".

Капітан Пєтручук у пояснювальній записці сказав, що виконував план польоту (який передбачав посадку в Азербайджані через небезпечні умови посадки у Тбілісі), а під час "спілкування" з президентом зв'язався з командиром свого полку, і той наказав йому виконувати план польоту і далі.

Ще під час того польоту Качинський заявив присутнім на борту журналістам, що "якщо хтось хоче бути офіцером, то він не має бути лякливим". А після приземлення обіцяв "розібратися з ситуацією".

Зрештою жодних санкцій (крім душевних переживань) Ґжеґож не зазнав. Шеф президентської канцелярії Владислав Стасюк (теж загинув у вчорашній катастрофі) тоді визнав, що пілот мав повне право не виконати вказівок інших. А міністр оборони Богдан Кліх (не летів учорашнім рейсом) нагородив Пєтручука срібною медаллю "за виконання процедур і почуття відповідальності".

Учорашнім літаком керував інший капітан із того ж полку ВПС - Аркадіуш Протасюк.

21:00 "Новинар" зробив підбірку інцидентів з двома Ту-154 польського уряду. Нові літаки збиралися купувати ще з грудня 2008-го.

Там же цитата Качинського після того, як пілот двічі заходив на посадку в Сеулі (перший раз завадила сильна турбулентність): "Кожен політ літаком пов'язаний з певним ризиком, але і обов'язки президента пов'язані з дуже серйозним ризиком, тому що доводиться літати постійно".

Cупутникове зображення місця катастрофи - лінк з англійської вікі.

20:20 Розпочалося перевезення жертв авіакатастрофи до Москви.

20:10 На місце авіакатастрофи прибув прем'єр-міністр Росії Владімір Путін.

Липень 2008-го. Той самий урядовий Ту-154 (бортовий номер 101, є ще 102) привіз президента Лєха Качинського у Щецін. Фото Маріуша Басяка з Airliners.net

19:28 Зранку в польських ЗМІ триває жалоба. Веб-сторінки взяті в чорну рамку, на телебаченні - спеціальні програми, що висвітлюють авіакатастрофу.

18:58 Біля генерального консульства Польщі у Львові - квіти і свічки. Жителі міста в такий спосіб висловлюють співчуття полякам у зв'язку з трагедією в Смоленську. Перед цим в Кафедральному соборі Львова пройшла служба по загиблих.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск вилетів до Смоленська.

18:50 Російські рятувальники переносять тіла жертв авіакатастрофи під Смоленськом до вертольота. Загиблі будуть перевезені до аеропорту Домодєдово під Москвою, де буде проведено ідентифікацію.

Російський міністр із надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу заявив, що у Внуково все приготовлено для прийняття тіл загиблих. У деяких випадках може знадобитися аналіз ДНК. Завтрта до Москви прибудуть сім'ї загиблих.

18:40 На знак солідарності з поляками приспущено прапор перед будинком Єврокомісії в Брюселі.

18:25 Грузія посмертно нагородила Леха Качинського орденом Національного героя - найвищою державною нагородою країни.

18:20 У неділю всі торгові центри та гіпермаркети Польщі будуть закриті на знак жалоби . Про це повідомила гендиректор Польскої ради торгових центрів, до якої входять всі великі торгівельні установи країни.

18:10 Російська сторона заявила, що екіпаж польского літака кілька разів не виконав команди авіадиспетчерів. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на заступника начальника ВПС Росії Олександра Альошина. За його словами, "екіпаж повітряного судна з польським президентом не відреагував на попередження, що він занадто сильно ухиляється від курсу. На жаль, це призвело до трагедії".

Російська сторона стверджує, що за півтора кілометри до посадки диспетчер зауважив, що пілот збільшив кут заходу на посадку. Він дав екіпажу команду припинити цей маневр. Коли екіпаж не виконав команду, авіадиспетчер кілька разів скеровував машину на резервний аеродром. Екіпаж не виконав і цю команду і вирішив сідати, - розповів Альошин.

17:58 Президент партії "Закон і справедливість" Ярослав Качиньський вилетів до Смоленська на місце аварії, де загинув його брат, президент Польщі Лех Качиньський. Керівництво партії скористалося спеціально зафрахтованим літаком.

17:11 президент США Барак Обама, у спеціальній заяві висловив співчуття полякам. Він також підкреслив роль Качинського у польській боротьбі за свободу "Президент Качинський був видатною людиною держави, який відігравав ключову роль у русі "Солідарність" і викликав загальне захоплення в США в якості лідера, що був рішучим прихильником прогресу, свободи та людської гідністі".

Президент Медведєв оголосив на 12 квітня національний траур в Росії (цікаво, як поведе себе президент Янукович?).

16:37 Маршал Сенату Богдан Борусевич виступив на спеціальній прес-конференції. "Це безпрецедентна ситуація. Я приєднуюся до співчуття всім родинам загиблих. Всі ми переживаємо від цієї трагедії, але держава продовжує діяти, як завжди" - сказав він.

Професор з етики Магдалена Шрода, звернулася до засобів масової інформації із закликом виявити помірність і не шукати сенсацій у найближчі дні, та під час майбутньої виборчої кампанії.

16:22 Створена технічна комісія для вивчення обставин авіакатастрофи. До неї увійшли представники Міністерства оборони Росії та Міждержавного авіаційного комітету СНД. Експерти з обох організацій вже побували на місці події.

В 17:00 відбудеться засідання президії Сейму.

За повідомленням агентства AP, президента і прем'єр-міністр Росії молилися за жертв трагедії у Смоленську.

16:12 Біля президентського палацу в Варшаві збираються люди з квітами, вони моляться і співають релігійних пісень. На місці катастрофи в Смоленьску прибув міністр внутрішніх справ Росії (за повідомленням місцевого радіо). У Львові в кафедральному соборі сьогодні, об 18-00 пройде служба за загиблими в катастрофі.

15:54 15 хвилин тому закінчилася прес-конференція прем'єра Польщі Дональда Туска. Він вилітає в Смоленськ, де зустрінеться з Путіним. Туск заявив, що "Це моя особиста трагедія, але ми повинні діяти. Держава не припиняє свою діяльність". Він говорив повільно, зважуючи слова.

Завтра о 12 годині по всій країні буде дві хвилини мовчання.

Польскі медія задають питання, чому стільки критично важливих для Польщі управлінців та представників еліти летіли на одному літаку?

15:49 На ознаку співчуття польському народу з приводу трагічної загибелі в авіакатастрофі в Росії президента Леха Качинського та багатьох представників політичної, інтелектуальної та духовної еліти до посольства Польщі в Києві приходять люди покласти квіти. Наразі біля амбасади вже багато біло-червоних квітів та свічок. Очікується, що під вечір людей стане ще більше.

14:50 На кілька годин раніше відправиться у зворотню дорогу спеціальний потяг, на якому родини помордованих у 1940-ому польських офіцерів прибули до Смоленська на 70-річчя Катинської трагедії. Спершу повернення потягу планувалося на 20-ту, тепер - на 17:00. В потязі - понад 400 людей.

14:45 Депутат Сейму Бартош Арлукович: "Всі дзвонять і кажуть, що їдуть у парламент. Ніхто не знає, навіщо. Ті, хто поїхали додому, повертаються. Я теж їду в Сейм".

14:42 Голова Сейму: "Маємо сьогодні бути разом. Немає лівциі, немає правиці". Голова Сейму, він же в.о. голови держави, оголосив тижневий траур, але не повідомив, коли назве дату позачергових виборів.

14:35 За словами свідків, літак летів дуже низько - з сильним нахилом на ліве крило, - розповів свідом журналістам. - Якби цього нахило не було, літак уник би зіткнення з деревами і долетів би до смуги. Вибуху не було, лише глхий стук і полум'я. Літак розлетівся на шматки, найдалі відлетіло шасі (якщо воно було випущене, то пілот готувався до посадки). Уламки літака розкидані уздовж 100-200 метрів (це означає, що швидкість при зіткненні з землею була не дуже великою).

14:25 Знайдено "чорні скриньки" президентського Ту-154.

Для транспортування тіл загиблих російське МНС привезло у Смоленськ кілька вантажівок із трунами

14:04 Крім начальника Генштабу, на борту літака перебували командуючі усіх родів віськ Польщі - летіли в Катинь вшановувати пам'ять знищених Сталіним польських офіцерів. На їхні місця наразі заступили перші заступники.

13:43 Екіпаж президентського літака був проінформований білоруськими диспетчерами аероруху про несприятливі погодні умови і отримав пропозицію посадити літак у Мінську або Москві, - повідомляє ІТАР-ТАРС з посиланням на російське МНС. - Рішення сідати у Смоленську прийняа екпіаж.

13.23 На місце катастрофи вилетів генеральний військовий прокурор, полковник Кшиштоф Парульський з групою слідчих - щоб оглянути місце катастрофи і зібрати доказові матеріали - інформує окружна військова прокуратура Познані.

13:18 Репортер Агнеса Ліхерович із радіо TOK FM: "Журналістів не пустили на територію аеропорту. Місце катастрофи видно тільки здалеку - воно оточене. За словами очевидців, літак кружляв навколо аеропорту (офіційно Смоленськ сказав, що літак розбився під час четвертої спроби зайти на посадку - ZaUA.org). Деякі кажуть, що він втратив паливо, інші, що під час заходу на посадку він лівим крилом зачепив дерево і впав, розлетівшись на шматки".

13:16 Депутат Сейму Беата Купа перераховує однопартійців, які були в літаку, і плаче прямо в прямому ефірі.

13:12 По всій країні скасовано культурні та спортивні заходи.

13:10 96 жертв - останні дані російської влади.

13:05 Митрополит Варшавський Казімеж Нич: "Поляки, давайте єднатися. Я не знаю, чи були аналогічні катастрофи".

13:03 Після смерті президента Леха Качиньського будуть оголошені дострокові вибори - прес-секретар уряду.

12:49 Кваснєвський у відповідь на питання, чому його не було в літаку: "Мене не запрошували. Але це не питання для обговорення в нинішніх обставинах".

12:46 Хвилина мовчання на польських телеканалах.

12.43 "Польський політик Юзеф Олекси: "Трагедія для людей і для родин, для цієї країни людей. Це може зашкодити функціонуванню влади в країні на певний час. Чому ж так сталося, що ці машини досі літали, адже було відомо, що урядовий авіапарк перебуває у жахливому стані?"

12:38 Сотні людей зібралися перед президентським палацом у Варшаві. Жителі столиці приносять букети квітів, мовчки моляться.

12:37 На військовому цвинтарі у Катині розпочалася панахида за жертвами катастрофи літака.

12:36 Причиною авіакатастрофи президентського Ту-154 може бути помилка екіпажу при виконання маневру посадки, - повідомляє агентство РІА "Новости" з посиланням на джерело в силових структурах Центрального федерального округу Росії.

Пілотська кабіна того самого Ту-154М, бортовий номер 101. Фото Ґордона Ґеберта із Airliners.com

12:35 Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск провів довгу телефонну розмову з російським прем'єром Володимиром Путіним у зв'язку з катастрофою літака президента Польщі.

12:30 Екс-президент Польщі Кваснєвський сказав, що голова Сейму має 14 дня на оголошення позачергових виборів президента. Вони повинні бути проведені протягом 60 днів після опублікування рішення.

12:23 Прапор у Президентському палаці приспущено до половини щогли. При цьому немає жодної інформації про оголошення національного трауру. Рішення приспустити прапор могло бути прийняте головою Сейму Броніславом Коморовським, який тепер є в.о. президента Польщі.

12:17 Колишній президент Олександр Кваснєвський: "Це трагічна, проклята Катинь. Друзі дзвонять досі, питають, чи нас там не було".

12:10 Екстренне засідання уряду заплановане на 13:00.

12:08 Згідно зі списком пасажирів, на борту було 89 осіб, але заступник шефа кабінету Канцелярії президента Софія Крушинська не сіла в літак. Всі інші загинули. - МЗС Польщі.

12:04 Російська генпрокуратура: на місце аварії направлено найдосвідченіших слідчих.

12:00 Міністр юстиції Кшиштоф Квятковський звернувся до Генпрокурора Польщі, щоб розпочати слідство з приводу катастрофи президентського літака.

11:58Масова панахида за жертвами авіакатастрофи відбудеться о 17.30 у Вавельському соборі. Службу проведе архієпископ Кракова Станіслав Дзівіш.

11:53 Лех Валенса: "Це друга Катинська трагедія. Загинула еліта нашої країни. Велика втрата для нації".

11:47 Тадеуш Циманьський із партії ПіС: "Я не хочу в це вірити. Це спонукає усвідомити, що ми - не господарі власного життя".

11:45 Голова МЗС Радомслав Сікорський: "Прем'єр Туск плакав, коли я йому це сказав"

11:40 За даними влади, досі не знайдені "чорні скриньки" президентського Ту-154.

11:39 Павел Ґрас, прес-секретар уряду: Всі урядовці їдуть до Варшави. Спікер Коморовський постійно контактує з прем'єр-міністром Туском.

11:38 Представник МЗС Польщі: схоже, що президентське подружжя загинуло.

11:34 Заступник голови Сейму Стефан Нєсьоловський: "Я не можу говорити до ладу, це жахливо, жахливо, - його голос тремтить. - Залишимо політичні суперечки, облишмо сварки, зараз потрібно молитися. Ми повинні віддати шану загиблим.

11:33 Працюють аварійно-рятувальні служби. Над аеродромом туман ще висить. Журналістів не пускають до місця катастрофи.

11:22 Reuters повідомило, що загинуло біля 130 осіб - це інформація, представлена владою Смоленської області. На борту знаходилося 132 чоловік.

11:20 За неофіційною інформацією, зліто-посадочна смуга аеропорту Смоленська не має обладнання для посадки літаків в умовах туману.

11:19 За Конституцією владу в державі обіймає голова Сейму Броніслав Коморовський.

11:16 Богдан Борусевич, спікер Сенату: "Це жахлива, несподівана трагедія".

11:15 У Катинському лісі, де мала проходити пам'ятна церемонія, триває молитва. Люди плачуть.

11:12 "Напевно, ніхто вижив у катастрофі президентського літака" - представник МЗС Польщі Пьотр Пашковський. Міністерство організує "кризову команду".

11:08 Cкликано позачергове засідання Ради міністрів. Усі міністри їдуть до Варшави.

11:02 На борту знаходилося президентське подружжя, представники канцелярії президента та інші посадовці.

Повний список тих, хто мав бути в літаку, можна подивитися тут

11:00 Крім президентського подружжя, у Катині повинні були бути:

- останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський,

- президент Інституту Національної Пам'яті Януш Куртика,

- католицький капелан Війська Польського генерал Тадеуш Плоский,

- православний капелан Війська польського, бригадний генерал Мирон Ходаківський,

- голова Національного банку Польщі Славомир Скжипек,

- начальник Генштабу Францишек Ґонґор.

10:54 Літак зазнав катастрофи в районі селища Печьорск під час заходу на посадку на військовому аеропорту Сєвєрний.

10:50 Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск вилітає з Гданська до Варшави, - повідомив інформаційний центр уряду. Учасники церемонії в Катині молиться за душі загиблих.

10:40 Розпочали витягувати тіла загиблих.

10:28 Речник МЗС Польщі Пьотр Пашковський заявив, що після приземлення літак потрапив у дерево: "Місце катастрофи виглядає дуже погано. Пожежу загасили".

10:23 Перша інформація - літак з президентом Лехом Качиньським розбився при посадці в аеропорту Смоленська. Качинський летів відвідати Катинський цвинтар під Смоленськом, де розташований перший у Росії міжнародний меморіальний комплекс жертвам тоталітарних репресій.

Джерело: Gazeta.pl або за лінком у тексті

Нижче можна послухати радіоперехват розмов польського пілота нібито зі російською диспетчерською службою. Він просить дані щодо видимості і - згідно з нормативами авіації - повторює їх: "Дымка, 8 километров (це прекрасна видимість, очевидно, російські радіолюбителі зловили якийсь інший польський літак) и 744 (тиск)".

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

польща качинський катастрофа росія

Знак гривні
Знак гривні