В

Відпочинок на одеському узбережжі (огляд цін і пропозицій)

Існує думка, що відпочинок в Одесі та околицях дешевший за кримський. Ми перевірили, наскільки це відповідає дійсності.

Що ми робимо, коли ціни на відпочинок на Кримському півострові занадто високі? Пакуємо валізи і звертаємо увагу на більш дешевий український Південь. Наприклад, на Одеську область.

Та, щоб знайти собі тут гарне і недороге місце біля моря, потрібно добряче пошукати, відфільтровуючи безліч пропозицій за захмарними цінами.

Автор: Антоніна Малєй

Одеса - платимо за «престиж»

Звичайно, найменше всього радують ціни на відпочинок у великих містах.

Майже всюди рахують в умовних одиницях по курсу до 8 грн за долар. В одеських готелях ціни стартують від $100, якщо це «престижний куточок міста», наприклад Дерибасівська чи Французький бульвар.

П`ятизірковий готель «Отрада» пропонує стандартний двомісний номер за $179, покращений за $223 (включено сніданки, фітнес-центр та басейн, ліжка в номері зазначені як King Size). За дитину віком від 6 до 14 років потрібно доплатити 300 грн.

В центрі Одеси готельна ночівля коштує дорожче 200 гривень

По жодному з зазначених на сайті телефонів нам точно не сказали, скільки коштує обід чи вечеря, окресливши приблизно суму в 100-150 грн з людини.

В чотиризіркових готелях не набагато нижчі ціни – двомісний стандартний номер в готелі «Уютный» обійдеться в $111, а в «Одесі» взагалі $231, очевидно за заявлене в описі «гармонійне поєднання ділового стилю і вишуканого інтер`єра».

Якщо вас цікавить нічліг в комфортабельному готелі подалі від центра, то заплатите вдвічі менше – стандартний двомісний номер в міні-готелі Belle Vista в 30 км від центру Одеси коштує $40 на добу (правда в ньому два окремих ліжка), $60 потрібно заплатить при підселенні третьої людини. У вартість входить також користування басейном.

Тут же можна зняти номер VIP «з ексклюзивним плануванням та екстравагантним дизайном» та видом на море (судячи з фотографії, до моря ще треба добряче прогулятись) за $200 з чотирьох людей.

Люкс готелю "Уютный", який "зачаївся у глибокій тиші і спокої між двома Арнаутськими вулицями (Великою і Малою)"

Що ж стосується центру Одеси, то найдешевші готелі тут двозіркові - «Пасаж» на розі вулиць Дерибасівська і Преображенська (двомісний номер першої категорії $40, такий же вищої категорії $65, в кожному є душова кімната) та «Юність» на модному Французькому бульварі (двомісний економ коштує $37, санвузол один на два номери). Звичайно, сніданок окремим коштом.

В пансіонатах та санаторіях ціни за традицією нижчі, та ще й лікування у вартість входить.

Багатопрофільний санаторій «Біла акація» пропонує зупинятись в номерах чи котеджах. За двомісний стандартний номер з червня по грудень тут просять $28 з людини, за такий же напівлюкс $34, а за котедж сімейного типу - $310 (до речі, на вихідні сюди приїхати не можна, мінімальна путівка - 10 днів). За таку плату обіцяють не тільки нічліг і лікування, а ще гарячу воду цілодобово і триразове харчування з дієтичним і вітамінним раціоном.

В санаторії «Красные зори», що розташований в мальовничій парковій зоні Одеси, цінова політика схожа – двомісний стандартний номер коштує 260 грн, покращений – 290 грн. Але умова – путівка не менше ніж на 12 днів. Лікують тут захворювання серцево-судинної та нервової системи та хвороби органів дихання. Пляж піщаний, від корпусів до нього близько 200 м.

Квартири з балконом і хазяйкою, недорого

Якщо додзвонитись в готелі та пансіонати Одеси складно, то зняти квартиру чи кімнату - найлегше.

На Французькому бульварі пропонують кімнату з двома односпальними ліжками за $13 (до платного пляжу готелю «Отрада» 5 хв. пішки, до пляжів Аркадії 10 хв. трамваєм).

Такі пропозиції надають переважно господарі і в них відчутний одеський колорит. Наприклад «здається двокімнатна квартира з ремонтом і балконом разом з хазяйкою, є вся обстановка». Квартири коштують від $30, в центрі від $60.

Однокімнатні апартаменти із «модним стильним інтер`єром» на вул. Ланжеронівській (там, де знаходиться знаменитий Оперний театр) коштують $90 на добу, якщо знімаєте більше ніж на 5 днів, то ціна зменшується до $80.

Двір дачі на Фонтанці, $500 за добу

Далі від центра дешевше - за $40 нам запропонували однокімнатну квартиру-студію в житловому комплексі «Чудо-город», де ремонт був зроблений минулого року. Ніяких радянських килимів, а меблі сучасні. Тільки до моря далеко.

Не близько до моря і на дачі, що позиціонується к «домик у моря» і коштує на місяць приблизно, як тиждень в готелі в центрі – близько $800. За це обіцяють «повний фарш», шість койко-місць, шмат землі у вигляді саду та городу, терасу та мангал.

Дзвонимо, цікавимось детальніше. Виявляється, що це ціна не за весь будиночок, а тільки за дві кімнати, за третю треба доплатити ще $200. Хоча, окрім вас, там буде жити ще й хазяйка (і, очевидно, по-хазяйськи весь час контролювати, щоб ви нічого ніде не пошкодили).

Хоча дача і біля моря, нам повідомили, що до узбережжя потрібно крокувати «всього» чверть години, а до ринку їхати машиною чи трамваєм, бо це вже за кордоном міста. Поруч є тільки магазини, до ресторану чи кафе теж треба їхати у місто.

Шукаємо дачку далі, все більше лякаючись цінам. За $500 пропонують варіант на Фонтанці. Тільки це не на місяць, а на добу.

Судячи з опису будинку, такі гроші вимагають за «стильний» капремонт 2005 року і «єврорівень». Цей рівень вимальовується на фотографіях в абсолютно незатишних спальнях з пустими малиновими стінами та дзеркальними шафами навпроти ліжка. Зате є сауна та басейн.

Але це ще невелика ціна, в чому ми пересвідчуємось далі, знайшовши дачі за $600, $1000 і $1200 на добу.

Розглядаємо останній варіант – цікаво ж, за що такі гроші просять! До моря 10 хвилин пішки, три поверхи, ультрасучасний ремонт (це вам не просто «стильний»!), нові дорогі меблі і ванна-джакузі.

До речі, в Іллічiвську, що розташований за 15 км від Одеси, квартири не набагато дешевші.

Пляж в Іллічівську

В центрі однокімнатні квартири коштують $40-50. Нам запропонували квартиру зовсім поруч із морем за $40, бойлер, сучасні меблі.

Зате будинки на узбережжі дешевші. Наприклад, за триповерховий трикімнатний будинок на причалі «Бугово», де можуть розміститись 5 людей, просять $90 на добу - «вид на море», парковка, шезлонги та пляжні парасолі включені.

Кімнати в пригородах з «обалдєнним» видом

Що стосується пригородів Одеси, то великою популярністю користується Чорноморка, звідки до міста можна дістатись за півгодини маршруткою без пересадок.

Тут вже ціни більш адекватні – двомісна кімната в кам`яному будинку коштує 60 грн з людини. Як заявила хазяйка, море прямо перед будинком, вид - «обалдєнний» поруч торгові центри з фастфудом «Пузата хата» і «молодіжним кафе з шкіряними кріслами, де за 20-30 грн можна просто об`їстись!».

Тут же за $30 на добу пропонують покращений двомісний номер із «імпортним» холодильником, кондиціонером та телевізором. Приблизно такі ціни називали нам всі господарі кімнат, що здаються в Чорноморці.

Але є тут і елітні апартаменти. Наприклад на віллі «Едем», де можна орендувати гостьовий будиночок з окремим входом та терасою за $200 на добу на сім`ю з 2-3 людей. Власники обіцяють, що в «симпатичній душовій кімнаті повний натиск душу збадьорить вранці і розслабить ввечері».

Також здається бунгало «просякнуте африканським темпераментом і радістю», за $300 можна зупинитись тут на нічліг і «поласкать ноги травою зеленого газона» - близькість Одеси відчувається в кожному слові таких пропозицій.

Зазирнули ми до санаторіїв Сергіївки – курорту під Одесою, що славиться своїм рекреаційним потенціалом. Розташована на березі Шаболатського лиману, Сергіївка має і Чорноморське узбережжя із піщаним пляжем. Головне на курорті – лікувальні грязі і солона лиманська вода.

Чорноморське побережжя Сергіївки

Оцінити цілющу силу місцевої природи можна в санаторії ім. Лазо, де доба проживання із харчуванням та лікуванням коштує 192 грн в двомісному стандартному номері, а 12 днів там же обійдеться в 2304 грн.

Той же номер без лікування коштує 162 грн за добу і 1944 грн за 12 днів. Харчування 5-разове, гаряча вода за графіком, за дітей з 4 до 12 років треба доплачувати 30%.

Приблизно такі ж ціни і харчування пропонують і в інших санаторіях курорта - «Вікторії» та «Патрії».

Харчування купувати обов`язково!

Досить демократичні ціни в новому туристичному центрі Кароліно-Бугаз, що знаходиться за 60 км від Одеси на піщаній косі між Чорним морем і Дністровським лиманом. Це місце приваблює просторими пляжами (до 100 метрів шириною) і екологічно чистою природою.

В приватному пансіонаті «Роза ветров», двоповерховому будинку із кримського ракушняка, номер коштує 150 грн, харчування 50 грн з людини. Трансфер з Одеси коштує 100 грн, за 200 метрів від пансіонату селище із магазинами та кафе.

В пансіонаті «Бриз» двомісний номер коштує від $17 з людини (душ, туалет, холодильник і кондиціонер). Обов`язково треба замовити дворазове харчування, обід і вечеря коштують $10 на добу. Сніданок за бажанням - $2.

Приблизно такі ж ціни і в пансіонаті «Рута» - від $18 доба з людини за стандартний двомісний номер в корпусі, від $50 на добу за номер з кондиціонером в дерев`яному котеджі. Триразове харчування коштує $12 в столовій, за те ж саме в кафе-барі $15, а якщо вам заманеться їсти в номері і щоб доставляв трапезу офіціант, мусите заплатити $20.

Що стосується оренди кімнат в Кароліно-Бугаз, то в середньому вони коштують від 75 грн. За 100 грн на добу пропонують невеликий однокімнатний будиночок біля моря, розрахований на двох людей.

Курорт Катранка цікавий рожевими пеліканами та Джаншейтським озером, вузький рукав якого відділяє будинки від моря.

Кароліно-Бугаз - колись прикордонна зона, нині ще малолюдний курорт

В туристичному комплексі «Мрія» двомісний номер в кемпінгу (дерев`яні будинки, зручності на території) коштує 90 грн з людини за добу (триразове харчування вже включено в ціну). Якщо хочете туалет і душ в номері, мусите доплатити ще по 10 грн з людини.

Майже ту ж ціну хочуть за двомісні номери в пансіонатах «Троянда» і «Пелікан» - від 70 до 100 грн. Кімнати на курорті Катранка коштують майже так само, як і в Кароліно-Бугаз – від 70 грн на добу.

Тепер підсумуємо, у що обійдеться найдешевший відпочинок на Одещині в липні-серпні.

Отож, якщо знімати кімнату на приміському курорті, це коштуватиме від 1200 грн з двох за десять днів. Додаємо дворазове харчування в кафе від 30 грн на одного за обід чи вечерю і близько 500 грн на дорогу (квиток Київ-Одеса в купейному вагоні коштує 128 грн). Виходить 2900 грн на двох на десять днів.

Майже та сума, яку хочуть отримати за добу у віллах з «африканським темпераментом» окремі господарі.

мандри туризм ціни відпочинок літо одещина

Знак гривні
Знак гривні