Т

Теракти в Москві: за два дні до початку масової антипутінської кампанії

Сьогоднішні теракти в Москві можуть стати черговим приводом для російської влади закрутити гайки - подібно до того, як після теракту в Беслані Кремль відмінив вибори губернаторів. Нова серія вибухів у метро нагадує вибухи житлових будинків, описані колишнім офіцером ФСБ Олександром Литвиненком у книзі "ФСБ підриває Росію" (за ці свідчення Литвиненко і був убитий). Тепер боротьба за владу між Путіним і Мєдвєдєвим призводить до нових жертв - а там, дивись, і масової зачистки в лавах опозиції.

Свідчення збирав: Петро КАМЕНЕЦЬКИЙ

Сьогодні вранці відбувся теракт під головною будівлею ФСБ - на станції "Лубянка" червоної (найстарішої) лінії московського метро. О 7:56 вибухнув вагон іменного поїзда "Червона стріла", який зупинився на станції - в результаті загинуло близько 24 людей (дані уточнюються). О 8:40 спрацював вибуховий пристрій на тій же лінії метро - у поїзді на станції "Парк культури". За останніми даними, загинуло 23 людей (дані будуть уточнюватися у наступних статтях).

Як це часто буває, крім кривавих подробиць вибуху, достеменно мало що відомо.

Російська влада вже встигла звинуватити в терактах "шахідок", чиї залишки (і навіть один "пояс шахіда") нібито виявлені в обох вагонах. Повідомляється, що жертви терактів постраждали або від вибухової хвилі, або від шурупів і шматків арматури, якими були навантажені смертниці.

Американська CNN оприлюднила інформацію, що нібито на якомусь сайті відповідальність за вибух узяли чеченські сепаратисти. Однак на "офіційному" сайті цих сепаратистів "Кавказ-Центр" жодних подібних заяв немає - навпаки, там висловлюють непорозуміння заявами американського ЗМІ.

Тим часом "джерела" в силових органах Росії розповідають багаті на деталі подробиці підготовки до теракту.

"Мешканок гірських районів Кавказу", які за кілька хвилин до першого вибуху нібито "молилися, стоячи на колінях" у вестибюлі метро, до входу під землю (на станції "Південно-Західна" - кінцевій "червоної" лінії) привели... жінки-слов'янки.

Страшні деталі вибуху в "Червоній стрілі" можна подивитися тут.

Ще шість років тому, коли підірвали вагон на зеленій лінії метро (тоді загинув 41 пасажир), російська влада обіцяла встановити в кожному вагоні камери відеоспостереження, а на кожному вході на станцію - детектори, які виявиляють вибухівку. Подібні пристрої успішно функціонують в Ізраїлі.

В результаті систему відеонагляду встановили, а детектори - ні. Тепер влада обіцяє уважно... роздивитися запис вибуху.

Тим часом у коментарях росіяни обурюються поведінкою влади. Ось кілька знакових коментів під фотострічкою на радіо "Свобода":

"Бабло на мерседесы власти находят, но на сканеры у них нет. В этом вся наша власть. Пора что-то менять".

"Искренние соболезнования родным и близким погибших и пострадавших!!! Очень печально и скорбно, что опять прибегли к безрассудной "помощи" чеченских террористов...здравомыслящие Россияне давно уже поняли от куда ветер дует и где сидят настоящие руководители бандформирований..."

"Очень похоже на отвлекающий маневр. Чувствует Вова что народ против его беспридела поднимается!!!"

"Вот вам и вертикаль со стабильностью.. Приехали.. Нет слов..."

"Причины этих взрывов находятся в Кремле"

"Всё идёт по плану .. ПУТИНА 2020.. так что не переживайте"

Обурюються і журналісти. Редакційна колонка популярного інтернет-видання "Газета.ру" обійшлася без недомовок:

"Після всіх цих терактів жодного силовика-високопосадовця не відправили у відставку, а найпомітнішим заходом реагування влади на найкривавіший теракт в історії країни - Беслан - стала відімна виборів губернаторів.

Ідея безпеки стала ключової в офіційній риториці влади. Але загалом під цим мають на увазі безпеку самої влади."

У відповідь представник Слідчого комітету при прокуратурі РФ Володимир Маркін заявив про такий корисний для попередження терактів винахід, як відбитки пальців: "Якби наша пропозиція про примусову дактилоскопію мешканців Північного Кавказу, а потім і всієї Росії була почута, то встановити особи смертниць можна було би за півгодини".

Ще один факт, який викликав масове обурення російських користувачів інтернету - те, що в московському суспільстві геть зник інстинкт взаємодопомоги.

У твітері під хеш-тегом #metro29 (присвяченому сьогоднішнім терактам) регулярно повторюється фраза: "11.09.2001 нью-йоркські таксисти людей безкоштовно возили, щоб підтримати співгромадян, а московські таксисти збільшили тарифи вдесятеро".

Відповіддю на таксистське свавілля стала своєрідна пряма дія, про яку теж можна дізнатися в коментах: "З дружини злупили 2500 (біля 500 грн), я зустрів їх з битою, дружину відправив додому, а цьому му...ку бокові дзеркала повідбивав".

Там же масово передруковують чиєсь влучне спостереження щодо роботи російських кремлівських телеканалів після терактів: "Первый канал - "Модный приговор", Россия - сериал, НТВ - ЖКХ, CNN - полное освещение событий с видео-трансляцией".

Зате на цих телеканалах вже знайшлося місце для пропутінського типу молодіжного типу руху "Наші". Вони заявили, що проведуть 31 березня на Тріумфальній площі Москви акцію проти терора.

Тим часом в цей же день на тому ж місці (і ще на багатьох майданах Росії) мала відбутися давно запланована акція об'єднаної російської опозиції за свободу зібрань. Перший в теплий період, цей протест мав стати пробою пера опозиції, яка за останній рік стала значно популярнішою серед населення.

Один із небагатьох незалежних експертів щодо політичної системи Росії Андрій Ілларіонов прямим текстом натякнув на те, що нинішні теракти можуть бути такою ж "підставою" від влади, як вибухи житлових будинків у книзі "ФСБ підриває Росію":

"Мовчання сторони, проти якої в останні місяці розгорнувся пропагандистський наступ "інноваторів" (натяк на протистояння "модернізатора" Мєдвєдєва і ефесбешника Путіна - ZaUA.org), здавалося занадто глибоким, а відсутність будь-яких видимих контрдій - такою, що занадто затяглася.

Так не могло тривати безкінечно. І це означало, що відповідь має бути асиметричною і шокуючою.

31 березня на вулиці і площі збиралися вийти тисячі людей. За відсутності радикальної протидії це було б початком кінця цієї системи.

Незалежно від того, хто безпосередньо провів ці теракти, боюся, що цим терактами може бути уготована роль вибузів будинків восени 1999 року, захоплення заручників в Норд-Ості в жовтні 2002 року, захоплення школи в Беслані у вересні 2004 року.

Безкінечно шкода невинних людей.

ZaUA.org висловлює співчуття росіянам, чиї рідні і близькі постраждали внаслідок терактів.

росія транспорт путін тероризм

Знак гривні
Знак гривні