У

Уряд Азарова: хто всі ці люди? Кучмісти, донецькі, галичани і не тільки (+ ТРЕШ_ІНФОГРАФІКА)

Таємниць навколо формування коаліції більше немає: регіонали схиляли депутатів до дружби виключно грошима. Бо всі посади в Кабінеті Міністрів залишили собі. Партійна приналежність та вірність Лідеру, особливо у темні для нього часи 2004-2005 років, - основна вимога для кандидатів у міністри.

Склад нового уряду вивчала: Аманда ЩУР

Під час промови у Верховній Раді майже прем’єр Азаров читав з папірця українською і вже не погрожував нікого послати. Казав, що йому дісталася держава у жахливому стані, але він справиться. Йому повірили 240 депутатів.

Сім правих рук Миколи Яновича

Заступниками Азарова, тобто віце-прем'єрами стали: Андрій Клюєв, Володимир Семиноженко, Борис Колесніков, Володимир Сівкович, Віктор Слаута, Віктор Тихонов і Сергій Тігіпко.

Трохи про кожного з них.

Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв починав шахтарем на шахті імені Засядька. У 90-х очолив «Укрпідшипник», тоді ж познайомився з Януковичем і став його заступником на посаді губернатора Донеччини. Трохи згодом очолив обласну федерацію боксу. У 2004-му році був одним з керівників кампанії кандидата у президенти Януковича, був головним по «транзитному серверу» ЦВК, керував тіньовим штабом, котрий займався фальсифікаціями.

Працював в уряді Януковича у 2006-2007 роках віце-прем’єром з ПЕК. Тепер у питаннях палива та енергетики Клюєву допомагатиме його (а також пана Фірташа) давній товариш, колишній голова «Нафтогазу» Юрій Бойко – він очолив профільне міністерство.

Метросексуал Володимир Семиноженко наче й не змінився з часів Кучми.

І віце-прем'єра у Табачника одібрав

Григорій Суркіс може згортати свою діяльність щодо Євро-2012. Тепер займатися цим напрямком на посаді віце-прем’єра з питань організації Євро-2012 буде мільйонер, дисидент і просто друг Рината Ахметова Борис Колесніков. Допомагати у справах футбольних Колеснікову буде Равіль Сафіулін, який тепер міністр у справах сім’ї, молоді та спорту. Він – віце-президент «Шахтаря», голова Професійної футбольної ліги і має давні непорозуміння з Суркісом.

Сафіулін був президентом футбольного клубу "Шахтар". Потрапив туди після того, як клуб купив легендарний Брагін, "хрещений батько" Ахметова. Оскільки Брагін любив грати у футбол з Сафіуліним, той зробив його своєю правою рукою у футбольних справах.

Володимир Семиноженко, який відучора є гуманітарним віце-прем’єром, має голос радянського диктора, зовнішність Йосипа Кобзона і кілька нагород у сфері науки. Вважає себе надзвичайно привабливим в очах жінок.

Він уже сидів у цьому кріслі за раннього Кучми. Але головний його плюс – у 2001-му році він був одним з засновників Партії регіонів. Ніколи не зраджував лідера.

Народна молва каже, що на початку 90-х він розпродав декілька науково-дослідних інститутів у Харькові.

китайська класифікація урядовців Азарова

Послідовний агроном Віктор Слаута закономірно повернувся на пост віце-прем’єра з агропромислового комплексу.

Колись він вчився на аграрія, за Кучми очолював Аграрну партію (та, що у 2005-ому переформатувалася в Народну під Литвина), потім був віце-прем’єром з АПК.

Крім землі, Віктор Слаута любить Віктора Януковича – був його заступником на посаді губернатора Донеччини.

Ще у 2004 році Слаута посварився з Литвином, заявивши, що землю сільськогосподарського призначення треба якнайшвидше відпускати у вільний ринковий обіг.

Правою рукою Азарова в питаннях регіональної політики буде знаний прибічник федералізації Віктор Тихонов. Багато років був губернатором Луганщини, давній, перевірений Северодонецьком (де він головував на зборах нездійсненого ПІСУАРу) член Партії регіонів.

Віце-прем’єром з силових питань став Володимир Сівкович. Єдиний не-донецький серед заступників Азарова (Тігіпка виносимо окремо). Регіонал з багаторічним досвідом родом iз Києва, але це не зіпсувало його карму. Служив y КДБ та СБУ.

У Верховній Раді Сівкович очолював підозрілі слідчі комісії та щедро роздавав коментарі журналістам на теми резонансних злочинів. Є противником вступу України в НАТО, йому також не дуже подобається така структура як РНБО. Через кілька годин після його призначення Янукович здійснив кадрові перестановки в СБУ.

І, нарешті, віце-прем’єр з питань економіки Сергій Тігіпко. В кулуарах жартують, що Тігіпко – тотемний віце-прем’єр. Тобто його призначення - данина моді на його персону. Він буде займатися (або допомагати Азарову) економікою та фінансами.

Міністри. Економічний блок

Міністром економіки став Василь Цушко, який хоч і розсварився з Олександром Морозом, все одно залишається соціалістом. Він народився на Одещині в родині колгоспника і більшість свого життя керував чималим аграрним підприємством. Вважався першокласим лобістом, поки не став міністром МВС.

Колись очолював Селянську партію, був губернатором Одещини. У 2007 році призначений міністром МВС в уряді Януковича. Запам’ятався кількома скандалами - зокрема, з захопленням Генпрокуратури та інфарктом, після якого залишив посаду і майже три роки на з’являвся у публічній політиці. Має близькі стосунки з Клюєвим.

Ймовірно, про нього згадали через вірність Януковичу, яку він виявив тоді біля Генпрокуратури. Серед іншого, Цушко - як справжній соціаліст - виступає за запровадження податку на багатство.

Колишній директор птахофабрики «Єнакієвська» Федір Ярошенко у міністерстві фінансів не вперше – був заступником міністра. Тепер же він очолив відомство.

Вірний соратник Миколи Яновича – вони разом працювали у Державній податковій адміністрації. Та й останні роки (з 2008-го) Ярошенко провів на посаді зама голови ДПАУ. Кажуть, він прямо в кабінеті приймав і зберігав нал, який привозили в податкову, як відкат за повернення ПДВ.

Міністром праці і соцполітики призначено людину Юрія Бойка – його права рука у Федерації роботодавців України Василь Надрага тепер високопосадовець. Він, щоправда, не регіонал, а член Народної партії.

Міністри-промисловці

Вугільною промисловістю керуватиме Юрій Ященко. Колись він очолював «Вугілля України», у 2007-2008 працював заступником міністра вуглепрому. Його вважають близьким до іншого регіонала – Сергія Тулуба.

Міністерством аграрної політики в уряді Азарова керуватиме Микола Присяжнюк. У нього красивий сайт, з якого він посміхається у метросексуальній позі – з піджаком, зневажливо закинутим на плече.

Присяжнюк – уродженець та головний регіонал Житомирщини. Але важливіші інші біографічні деталі – наприклад, посада монтажника на “Єнакієвометалургбуд”. А взагалі-то він давно переймається аграрними питанням, в останні роки очолював профільний комітет ВР.

Міністерство промислової політики очолив Дмитро Колєсніков - депутат ВР від Партії регіонів, який у 2006-2007 роках був першим замом цього відомства.

Міінстром охорони навколишнього середовища став Віктор Бойко, який раніше очолював Держкомрезерв.

Міністри-господарники

У крісло міністра житлово-комунального господарства повернувся Олександр Попов. Він працював на цій же посаді в уряді Януковича у 2007 році. Має правильний партквиток.

Тринадцять років був мером міста Комсомольська на Полтавщині. Він - один із тих, хто справді збирається проводити реформи ЖКГ, які він успішно протестував у рідному містечку. Почианв карєру у КДБ.

Міністерство будівництва та регіонального розвитку також вдруге очолив дніпропетровчанин Володимир Яцуба. Його вважають людиною Кучми, але колись, напевне, прийшовся до душі і Януковичу. Будівельник, був губернатором Дніпропетровщини.

34-річний Костянтин Єфименко очолив міністерство транспорту. До призначення він рік очолював «Укртрансгаз». Раніше був головою фракції БЮТ у Київраді. Його пов’язують з компанією «КФК», яка займається автоперевезеннями та виробництвом автозапчастин. Патрнером Єфименко по цій компанії є Василь Хмельницький – фінансист блоку Литвина.

інші розрізи уряду Азарова

Силовий блок

Міністром оборони став Михайло Єжель. До призначення він був головним інспектором міноборони, тобто знає що, де і у якій кількості лежить. Ще раніше був командувачем військово-морських сил, службу починав у Тихоокеанському флоті СРСР.

Чому саме він? У 1996-2001 він був вірним заступником міністра оборони, нині регіонала Олександра Кузьмука. Останній не отримав посаду, але ймовірно, він очолить РНБО.

ЗМІ писали, що його вигнали з посади керівника флоту після того, як Кучма якось увечері вирішив несподівано проінспектувати як служать матроси і застав п'янку на одному з наших кораблів. Єжеля вигнали "за халатність", але потім змінили формулювання.

Анатолій Могильов – міністр внутрішніх справ. У 2007-м він очолював кримську міліцію, з ним був пов'язаний один з найгучніших скандалів – коли правоохоронці жорстоко зносили самовільні будівлі кримських татар на плато Ай-Петрі. На роботі в Криму він прославився невмотивованою агресивністю і вляпався у декілька скандалів пов'язаних із неправомірним застосуванням сили міліцією.

Могильов на посаді міністра МВС може означати, що донецькі вирішили діяти "по бєспрєдєлу" і підгрібати усі ресурси під себе не ділячись з міцевими елітами.

Меджліс кримськотатарського народу вимагав його відставки через застосування сили до татар під час інциденту на горі. До Криму Могильов десять років керував Артемівським та Макіївським управліннями міліції (Донеччина).

У крісло міністра МНС повертається Нестор Шуфрич. Ну, тут все зрозуміло. Скоро побачимо Шуфрича у човні, який рятуватиме Україну від повеней і крокодилів.

Міністри-гуманітарії

Хороша новина: Дмитро Табачник не став віце-прем’єром з гуманітарних питань. Погана новина: він став міністром освіти. Тут не відомо, що краще, бо віце-прем'єр відповідапє за все і ні за що, а міністр приймає конкретні рішення. Коли новоспечений прем’єр Азаров зачитав прізвище Табачника, воно викликало найгучніший сплеск емоцій у залі ВР.

Однопартієць Табачника Борис Колесніков, який колись назвав його клоуном-казнокрадом, тепер чомусь мовчав. Але напевне є час від часу, зустрічаючи пана Табачника у коридорах Кабміну, буде йому жартома нагадувати давню кличку. Ще кажуть антикварна шафа із приймальні СБУ ще за часів Кучми перемістилася в житло пана Табачника. Але ми в нього дома не були і нічого стверджувати не будемо.

А якщо серйозно, то Табачник є одним з найгарячіших прибічників російської мови. Що міністр-русофіл означає для української освіти, навіть припускати страшно.

Натомість міністром культури став львів’янин Михайло Куліняк. Він скрипаль і давній друг Ганни Герман. В міністерстві культури вже працював, але, кажуть не спрацювався з міністром Вовкуном і пішов.

Ще один львів’янин – Зіновій Митник – опікуватиметься в уряді охороною здоров`я. Він не має правильного партійного квитка, зате з 2002 року є головним лікарем лікарні «Феофанія».

Можна лише здогадуватися, кого і від чого від вилікував, щоб стати міністром. Якщо вірити чуткам, що Митник - це квота комуністів...

Інші найвірніші

Посада міністра закордонних справ знову дісталася Костянтину Грищенку. Він теж має гарний голос радянського диктора і двічі працював міністром в урядах Януковича. Тепер же його доведеться викликати з Росії – близько року він є послом України в РФ.

Ще один перевірений у боях регіонал реваншувався – Олександр Лавринович повернувся у крісло міністра юстиції. Колись він був членом Народного руху, але вже давно завзятий регіонал.

Восени 2008 року саме він виступав одним з найгарячіших прихильників коаліції ПР та БЮТ. Ідея щодо прохідного бар’єру до ВР у 7% належить теж Лавриновичу.

Фанфари! Регіонал Анатолій Толстоухов повернувся у крісло міністра Кабінету Міністрів. Його персону завжди супроводжуватиме історія про те, як у 2004 році він залишався ночувати в будівлі уряду, щоб в нього вночі не відібрали насиджене місце.

Толстоухов, який в українській політиці ще з першої половини 1990-тих, до останнього відстоював уряд Януковича у 2004-му. Можливо, тепер його здібності знадобляться і прем’єр-міністру Азарову.

янукович україна політика тігіпко мезозой азаров уряд

Знак гривні
Знак гривні