В

Вибори 2010 - ПОНЕДІЛОК. Хроніка другого туру. Найважливіші події і найкраще з блогосфери

18:20 На цьому хроніку другого туру закінчено - настав час обговорити те, що робити далі. Не треба вішати носа: президентство Януковича стало уроком для Тимошенко і скоро стане уроком для виборців Південного Сходу.

Судячи з того, що залишилося опрацювати переважно дані з Криму, остаточний розрив між Януковичем і Тимошенко складе 3%. Не так уже й багато - і це добре, тому що "регіонали" не зможуть назвати свою перемогу абсолютною.

Для нас же ця перемога має стати передумовою для нового розвитку громадянського суспільства. Буде важко - зате цікаво :).

На цьому ми закінчуємо нашу хроніку другого туру і переходимо до аналітики і усвідомлення того, що робити далі.

Скажімо, на сайті "Майдан" грамотно обговорюють перспективи громадянського руху. Деякі позиції тамтешнього прото-маніфесту здаються редакції настільки влучними, що ми не утрималися від того, щоб поширити їх:

Мета руху - об'єднання, тому немає "націонал-патріотів", є просто патріоти. Немає "націонал-демократів", є просто демократи. Україна - мати всіх, хто тут народився, живе і поважає її незалежність, свободу, державність і мову.

Чого прагнемо? За відсутності формальних структур жоден олігарх нікому гроші не дасть. І слава Богу! Це буде рух активного, небайдужого народу. Лідери висунуться самі, вони і поведуть державу вперед.

Відмова від націоналістичної риторики дозволить влитися до руху великій кількості громадян, що не підтримують крайніх націоналістів, але також не погоджуються із антидержавниками з іншого боку.

Схід НІКОЛИ не підтримає Шухевича і Бандеру. 5% - ось результат. Ми повинні зняти зайве, а залишити фундаментальне.

Українська мова - державна і фундаментальна, основна і свята. Крапка. Але НЕ ЦІКАВО НІКОМУ, якою мовою ти спілкуєся з рідними, друзями. Як правило, мовою матері, чи не так, панове?

Тому - визнай українську єдиною державною і ми визнаємо твою.

17:55 ЦВК опрацювала 98,95% протоколів - розрив між Ю і Я збільшився до 2,95%.

Янукович - 48,68% голосів, Тимошенко - 45,73%. Проти обох - 4,38% виборців.

Відтак розрив між В.ЯНУКОВИЧЕМ та Ю.ТИМОШЕНКО становить 2,95%.

В абсолютних цифрах за В.ЯНУКОВИЧА проголосували 12 млн. 273 тис. 991 виборців, а за Ю.ТИМОШЕНКО - 11 млн. 531 тис. 89 виборців.

17:30 Кияни, готуйтесь до мітингів - регіонали везуть у столицю два потяги "з кримського напрямку" і вже привезли 172 автобуси.

Начальник міліції громадської безпеки Олександр САВЧЕНКО сказав, що сьогодні для участі в цих заходах з різних регіонів України приїхали 172 автобуси і, як очікується, мають прибути ще два потяги з «кримського регіону».

Таким чином, наразі, за словами заступника міністра, загальна кількість учасників масових акцій становить близько 6,5 тис. осіб.

Разом з тим, представник МВС не виключив, що інша політична сила, яка брала участь у другому турі виборів, також завозитиме людей у Київ. Однак, на цей час з цього приводу у МВС інформації немає.

17:15 Пекельний Бульба наказує не падати духом: "Канікули закінчилися, школа життя знову відкриває українцям двері".

Наш улюблений художник Пекельний Бульба виявився ще й майстром слова. У кількох написаних суржиком реченнях він влучно передав настрій, який зараз панує і в редакції ZaUA.org.

Настають гарячі дєнькі, реінкарнація Хрущова тіпа перемагає.

Радує тока одне: якшо попередні підрахунки такі підтвердиться і донецьке хамло таке переможе, то вся та скотобаза, шо билася в пріпадках "Вітя наш прізідєнт", скоро на власній шкурі прачуствує. Ну, ми канєшна тоже, шо ж поробиш.

Дивують пости тіпа: "Пара свалівать, піз*єц!". Ну, валіть, якшо вам настільки пофіг. Канікули закінчилися, школа жизні вкотре аткриває українцям свої двері.

16:50 Які регіони найбільше і найменше голосували "Проти всіх" (РЕЙТИНГ). Заради цікавості ми подивилися, де ж і як не підтримали жодного кандидата:

Топ-7 регіонів, які НАЙБІЛЬШЕ голосували "Проти всіх":

1. Київ - 8,1%

2. Дніпропетровщина - 6,75%

3. Полтавщина - 5,75%

4. Сумщина - 5,33%

5. Харківщина - 5,12%

6. Київщина - 5,1%

7. Запоріжжя - 5,07%

Карта звідси

Топ-7 регіонів, які НАЙМЕНШЕ голосували "Проти всіх":

1. Донеччина - 2,26%

2. Луганщина - 2,38%

3. Тернопільщина - 2,83%

4. Прикарпаття - 2,84%

5. Волинь - 3,1%

6. Крим - 3,3%

7. Вінничина - 3,32%

До середнього по країні показника - 4,38% - найближче підібрався Севастополь (4,35% проти всіх).

Близькі до середнього результати показали також Закарпаття і Кіровоградщина (в обох областях - 4,46% не підтримали жодного кандидата).

Картинка журналу "Барвінок" з "Читанки"

16:40 Опрацьовано 98,47% протоколів - Янукович випереджає Юлю на 2,77%.

Янукович - 48,59%, Тимошенко - 45,82%. Проти всіх - 4,38%.

Тим часом до Центральної виборчої комісії почали надходити перші протоколи з “мокрими” печатками.

16:15 В блогосфері активно обговорюється феномен "противсіхів". Прихильники БЮт від них не в захваті. Авторка - письменниця Ірен Роздобудько:

Головне ж - лишитися в білому! Цитувати Франка. Їздити по світах.

Спілкуватися з розумними людьми і вимикати телевізор, коли тобі соромно дивитись на те, як сірі миші заволодівають твоїм містом, твоєю країною.

І гордо говорити: «Я був (була) проти всіх! Я - не при чому». І не розуміти, що є ситуації, коли ця третя позиція просто неможлива...

Я не вірю, що агітуючи голосувати проти всіх, письменниця не розуміла, куди підуть ці відсотки голосів. Вона жінка розумна. І утримається за будь-яких часів. А нова влада, можливо, обіллється сльозами над її книжками про героїв УПА і статевими рефлексіями ліричної героїні. І дозволить їх друкувати.

Я хочу привітати в особі пані Оксани (мається на увазі Забужко - ред) всіх тих, хто вже має свого президента. Тих, хто не «заплямував себе» хибним вибором.

...Завтра чи післязавтра, коли ви, ті, хто «протипсіх» прокинетесь і не побачите у вашому місті, скажімо, книгарні, Будинку актора, театру чи будь-якого іншого закладу культури, на місці якого виросте новий банк, готель чи супермаркет, знайте: це зробили ви.

Незрозуміло тільки - чому ті, хто був проти всіх, автоматично мали голосувати за Тимошенко?

Ще одне необдумане узагальнення тих, хто клеймит позором противсіхів - мовляв, ви хочете самоусунутися і вмити руки. Це неправда: дуже часто проти всіх голосували саме тому, щоб не допустити продовження політики Тимошенко.

15:30 ЦВК каже, що у Криму й на Луганщині штучно затягують звіти по протоколам. Щоб зробити відрив Януковича більшим?

За словами члена ЦВК Михайла Охендовського, зараз продовжується тенденція повільного введення даних від окружних виборчих комісій Луганської області та АР Крим. В цих регіонах є ОВК, які протягом останньої години не ввели до бази даних жодного протоколу.

Член ЦВК ще раз підкреслив, що цей процес затягування введення протоколів відбувається штучно.

15:30 Опрацьовано 98.42% бюлетенів. Розрив росте - вже 2,7%.

Янукович — 48.6%, Тимошенко — 45.81%.

14:58 У тому, що виграв Янукович, винуваті не "противсіхи", а в першу чергу прихильники Тимошенко. На сайті громадського спротиву "Майдан" знаково обговорюють поразку Тимошенко:

"Кандидат Тимошенко падає небезневинною жертвою власної некомпетентности, агресивности, істеричности, галасливости і метушливости, власної звички апелювати не до розуму виборця, а до його серця, власної неспроможности формувати команду професіоналів i власної нездатностi зрозуміти, що часи змінюються - і виборець еволюціонує.

Рівно як і жертвою впевнености власних піарників у тому, що фотошоп і невибагливі кричалки "рулять", що миле біле тигреня в руках стрьомної тьоті викликає симпатії до стрьомної тьоті, а не співчуття до тигреня, і що українцю дотепер можна легко безкарно "завантажити", що вона, мовляв, працює, а їй заважають, при тому що українець щодня бачить протилежне – він працює, а вона, він і вони йому заважають.

Рівно як і жертвою певної подібности способу роботи багатьох її агітаторів (як платних, так і аматорів) до неї самої – з нервозністю, надривом, вишукуванням ворогів і зрадників та поза раціональністю.

У тому, що Україні, схоже, судилося пройти випробування Януковичем, завинив табір його противника.

Можливо, для когось прозвучить парадоксально, але винити себе на мій погляд мали б ті, хто справді (а не ситуативно у другому турі) хотів її перемоги. Це вони не змусили її бути іншою.

Це вони замість "підвищувати градус дискусії" на вулицях та на інтернет-форумах, не створили систему громадянського контролю за її діяльністю як політика та на посаді керівника уряду, це вони вибачали їй все: від приснопам'ятного Закону "Про Кабінет Міністрів України" до конституційної змови з ПРУ минулого року.

Це вони мовчали, коли її нукери, мамлюки та хатамото робили в залі ВРУ та суддівських кабінетах те саме, що і піддавані в аналогічних ситуаціях прокльонам регіонали..."

14:45 Опрацьовано 97,84% протоколів - розрив виріс до 2,59%.

За Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 48,5% виборців, за Юлію ТИМОШЕНКО - 45,91%.

Відтак розрив між В.ЯНУКОВИЧЕМ та Ю.ТИМОШЕНКО становить 2,59%.

Не підтримали жодного з кандидатів 4,39% виборців.

В абсолютних цифрах за В.ЯНУКОВИЧА проголосували 12 млн. 59 тис. 830 виборців, а за Ю.ТИМОШЕНКО - 11 млн. 415 тис. 285 виборців.

14:20 Вірш, присвячений тим негідникам, які посміли голосувати "Проти всіх":

"Я не желал быть «Протывсихом»,

Ничтожеств этих презирал,

Судьба-злодейка метит лихо –

Позорным «Протывсихом» стал!

...

Черкнул неверною рукою -

И стал позорным «Проти всіх» -

Я ваш, Тимоха и ФедОрыч,

Нутром всем - ваш, я не из них!

...

На мне теперь – печать позора,

На мне – презрение друзей,

Стал хуже тати, хуже вора,

Судьбы нет гаже, боли злей!"

14:00 У порівнянні з першим туром рейтинг Тимошенко зріс значно більше, ніж Януковича

Вже можна з великим ступенем вірогідності прикинути, наскільки зросли рейтинги Тимошенка і Януковича у порівнянні з першим туром.

Нагадуємо, що результатами першого туру виборів Президента України Янукович набрав 35,32% голосів виборців, Тимошенко - 25,05%.

За результатами другого туру (опрацьовано 97,2% протоколів), Янукович набрав 48,4%, Тимошенко - 46%.

Отже, Янукович у другому турі набрав на 13%, а Тимошенко - на 21% голосів більше, ніж у першому.

13:45 Опрацьовано 97,2% електронних протоколів - розрив між конкурентами виріс до 2,41%

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович набрав у другому турі президентських виборів 48,4% голосів виборців, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - 45,99%. Не підтримали жодного кандидата 4,4% виборців.

12:50 Гадання на вибори на картах Таро: "Башня в темной готической колонне - это вообще жесть!"

Яскравий приклад, як на людей впливають вибори вкупі з захопленням езотерикою, можна побачити у блозі Громовиці Бердник:

Разложила сегодня Таро на исход второго тура выборов. Причем сделала разноплановые расклады на нескольких колодах.

Богемские Коты отдают победу Юлии Тимошенко. 78 Дверей говорят, что будут суды-пересуды, пересчет голосов и прочие разбирательства.

Больше всего умилила Богемская Готика, которая итоговой картой для обоих кандидатов выдала карту Суд, что означает в т.ч. и судебный процесс как таковой. На Готике делала обычный 4-х карточный крест (ситуация, чего не будет, что будет, чем дело кончится).

Но если Юлии В. Готика в позиции "что будет" предложила 8 Жезлов (в даной колоде - действие, напор и рискованные поступки), то Виктору Ф. - Башню. Тарологи знают, что это такое, не-тарологам объясню: Башня и в обычной колоде - одна из самых жестких и катастрофичных карт, а в "темной готической" - вообще жесть, когда все вокруг выходит из-под контроля и рушится. Не завидую я ему...

Так что если верить моим источникам, нового президента нам еще придется ждать...

12:10 Опрацьовано 96,3% протоколів - розрив ще ледь-ледь зріс, до 2,19% За Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 48,34% виборців, за Юлію ТИМОШЕНКО - 46,05%.

В абсолютних цифрах за В.ЯНУКОВИЧА проголосували 11 млн. 805 тис. 65 виборців, а за Ю.ТИМОШЕНКО - 11 млн. 247 тис. 248 виборців.

11:45 Пораховано 95,5% - розрив збільшився до 2,18% За Януковича проголосувало 48,28%, за Тимошенко - 46,1%.

Не підтримали жодного - 4,42%. Явка виборців - 69,1%.

11:30 Для порівняння пропонуємо глянути на дані екзит-полів.

Як бачимо, вони дають від трьох до шести відсотків переваги Януковича при 5-6% тих, хто проголосував проти обох.

Інфографіка УП взята з блогу Котигорошка. Там же відбувається прогнозоване звинувачення симпатиками Тимошенко тих, хто голосував проти всіх.

11:15 Опрацьовано 94,83% протоколів - розрив скоротився до 2,09%. За Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 48,23% виборців, за Юлію ТИМОШЕНКО - 46,14%.

Розрив між В.ЯНУКОВИЧЕМ та Ю.ТИМОШЕНКО становить 2,09%

Нагадаємо, що при підрахунку 91,79% протоколів розрив становив 2,58%, а при опрацюванні 93,54% протоколів розрив становив 2,34%. При цьому ще вчора вночі (станом на 1:30) розрив складав 7%!

Але при цьому залишається низьким підрахунок голосів у Криму та Луганській області. Скажімо, у Криму пораховано ледь більше 60% голосів, тоді як у решті країни - 80% і більше.

11:05 Спостерігачі від Європарламенту не помітили особливих порушень. Про це сказав голова місії спостерігачів Європейського парламенту Павел Коваль кореспонденту УНІАН, посилаючись на попередні висновки спостерігачів.

"Не виглядає на те, аби були якісь масові порушення", - сказав він.

Голова делегації назвав важливим ретельно відстежувати підрахунок голосів, відзначаючи, невелику різницю у результатах обох кандидатах.

10:55 Оброблено 93,78% протоколів - різниця скоротилася до 2,33%.

За Януковича проголосували 48.35%, або 11 508 136 виборців. За Тимошенко - 46.02, або 10 952 609 мільйонів.

Загалом по країні на голосування прийшло 3 799 428 українців. З них 4,43% не підтримали жодного кандидата.

10:40 Мітинг "синіх" біля ЦВК - замість обіцяних 50 тисяч ледве зібрали дві тисячі.

Зараз на площі знаходиться більш ніж 2 тисячі осіб молодого і змерзлого вигляду, які називають себе прихильниками Якуневича Янукевича Якубовича Януковича. Їх з імпровізованої трибуни намагається розворушити Нестор Шурфич Шуфрич.

Сьогодні вранці Партія регіонів заявила, що планує зібрати на акції біля Центральної виборчої комісії близько 50 тис. своїх прихильників.

Зі свого боку міліція посилює охорону по периметру будівлі ЦВК бійцями Внутрішніх військ МВС. ВВ МВС підпорядкувуються не міністру, а президенту України.

10:25 У Януковича є резерв, щоб скоротити відставання - в Криму й на Луганщині опрацьовано значно менше протоколів, ніж в інших областях.

Сайт ЦВК повідомляє, що в Криму станом на цю хвилину опрацьовано близько 50% протоколів, у Луганській області ця цифра сягнула трохи більше 71%.

Ти часом у Кіровоградській області обраховано 77%, у Волинській – близько 79%, у Сумській – трохи більше 76%, у Львівській області – близько 81%, в Івано-Франківській – 85%, в Одеській – 87%.

У решті регіонів обраховано більш як 90% бюлетенів, а у Закарпатті та м. Севастополь опрацьовано 100%.

10:10 Головна сенсація другого туру - замість 10% розрив між Я і Ю складає менше трьох і продовжує зменшуватися.

Опрацювано 91,8% протоколів, за кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 48,47% виборців, за Юлію ТИМОШЕНКО – 45,89%.

Розрив між В.ЯНУКОВИЧЕМ та Ю.ТИМОШЕНКО становить 2,58%.

В абсолютних цифрах за В.ЯНУКОВИЧА проголосувало 11 млн. 286 тис. 807 виборців, а за Ю.ТИМОШЕНКО - 10 млн. 686 тис. 415 виборців.

9:30 Проти обох проголосувало більше мільйона виборців.

За даними ЦВК, не підтримали жодного із кандидатів 4,45% виборців.

Кількість виборців, які проголосували проти всіх, вже перевищила 1 млн.

9:00 Розрив між Ю і Я складає 2,65%.

За результатами опрацювання 89,61% протоколів, за Віктора ЯНУКОВИЧА проголосували 48,5% виборців, за Юлію ТИМОШЕНКО – 45,85%.

Розрив між В.ЯНУКОВИЧЕМ та Ю.ТИМОШЕНКО становить 2,65%.

президент янукович україна вибори тимошенко

Знак гривні
Знак гривні