П

Проти всіх у другому турі: Що? Як? Чому? Доколє? (F.A.Q.)

Напередодні другого туру президентських виборів загострилося протистояння: "Чи варто голосувати проти всіх, чи ні"? Редакція ZaUA.org спробувала підсумувати всі питання і дати на кожне з них відповідь.

Катехізис виборця укладали: Анатолій БОНДАРЕНКО, Павло СОЛОДЬКО

1) Питання: Чи буде в бюлетні для другого туру графа "Не підтримую жодного кандидата"?

Відповідь: Згідно з відповідними статтями закону про вибори - буде.

2) Питання: Чи правда, що голосуючи проти всіх, тобто обираючи "Не підтримую жодного кандидата", ви проголосуєте за Януковича?

Відповідь: Принаймні саме так говорять адвокати Ю.В. Тимошенко, і як правило, без аргументації. Їх аргументація додана нижче.

Згідно з арифметикою, прийти і проголосувати проти всіх - означає зменшити фінальний показник у відсотках для обидвох кандидатів.

З цієї точки зору проголосувати проти всіх - точно краще, ніж зіпсувати бюлетень (тоді ваш голос не буде врахований, і ви не вплинете на кінцеві цифри) і точно-точно краще, ніж не йти на дільницю взагалі.

В останньому випадку ви не лише не впливаєте на результат виборів, але до того ж ваш бюлетень - принаймні в теорії - може бути заповнений членами комісії та використаний проти вашої волі за когось з кандидатів.

Базою для цього мислєвіруса (про "не голосуй" = за Януковича), ймовірно, є те, що з нашим законодавством на парламентських виборах голос "проти всіх" пропорційно "ділиться" між переможцями виборів - тими партіями, що пройшли у ВР.

Тому магічне замовляння "не голосуйте проти всіх, бо ви голосуєте за Януковича", який повторюють представники команди ЮВТ, у перекладі на зрозумілу мову означає: "Не голосуйте проти всіх, бо тоді ви не зможете проголосувати за Тимошенко".

За останніх два тижні з'явилося таке пояснення щодо голосування "Проти всіх" - електорат Януковича сталий, і він за нього проголосує за будь яких умов. А електорат Тимошенко - більш динамічний, тому "Проти всіх" це якби за Януковича. (Фактично це той же аргумент, що абзацем вище. )

При цьому команда Тимошенко, яка на Заході і в Центрі України б'є у дзвони мантру "Рятуймо Україну!", на Сході навпаки - закликає виборців ігнорувати вибори або голосувати проти всіх.

Агітація Тимошенко в Луганську...

Фото: жж-юзер chornogora

І нічого дивного тут немає: "проти всіх" на Заході і в Центрі радує Януковича, "проти всіх" на Сході радує Тимошенко.

Нас же радує "проти всіх" і там, і там - чим більше людей проголосує таким чином, тим швидше нам вдасться змінити переможця на - сподіваємось! - більш адекватного персонажа.

І не важливо, хто переможе на цих виборах.

3) Питання:Чи правда, що "зупинити Хама, який рветься у президенти" можна лише якщо проголосувати за Юлію Тимошенко?

Відповідь: Ні, це не так. Блогер "Йожиков" описав можливий сценарій, як можна було не пустити Януковича, не обираючи при цьому з двох сортів лайна.

Для цього ЮВТ за тиждень до виборів мала зняти свою кандидатуру і закликати прихильників прийти і проголосувати проти всіх.

Теоретично такий акт неймовірно красивого політичного самогубства з боку Тимошенко був цілком можливий, так само як і другий візит прем'єрки до інопланетян.

...і агітація Тимошенко у Львові

Фото: УП

4) Питання: Ваші аргументи зрозумілі, але якщо я голосуватиму не за Юлю, а проти обох, у той час як прихильник Януковича голосує за Януковича, то баланс голосів стає +1 на користь Януковича. Що робити?

Відповідь: "Це просто обійти, - радять на форумі сайту "Майдан". - Знайдіть нормальну людину, яка планує проголосувати за Януковича, бо він їй здається меншим гівном, ніж Юля (а не тому, що вона палкий фан Януковича; таких насправді досить багато і їх можна знайти без особливих проблем).

І поясніть цій людині: "Дивись, якщо ти проголосуєш за Януковича, то я проголосую за Юлю. Від цього баланс голосів не зміниться - наші 2 голоси компенсують один одного. Тому давай замість голосувати "Ти за Вітю, а я за Юлю" проголосуємо обидва проти обох.

Результат буде той самий, баланс від цього не зміниться, а ми обидва почуватимемося краще від того, що не голосували за гімнюків. :)"

Обоє рябоє: популісти і неадеквати. Немає значення, хто з них буде при владі, а хто - в опозиції

5) Питання: Для того, щоб стати переможцем в другому турі, і відповідно стати президентом України, чи потрібно набрати більше 50% голосів всіх, хто голосує?

Відповідь: Ні. Якщо в другому турі буде два кандидата, переможцю достатньо набрати на один голос більше, ніж тому, хто займе друге місце - ось така дивна норма.

Таким чином, якщо навіть 99.99999% проголосує за "Не підтримую жодного кандидата"; переможець набере скажімо, 3 голоси, а переможений - 1 голос, то президента все одно буде обрано.

президент вибори янукович тимошенко

Знак гривні
Знак гривні