К

Криваві вихідні в Ірані: арешти опозиції, убивства демонстрантів (ОНОВЛЕНО о 20:05)

Субота стала найкривавішим днем за всю історію протестів іранців, які вважають що перемогу кандиадата-реформатора Хоссейна Мусаві на президентських виборах 12 червня було вкрадено на користь чинного президента Махмуда Ахмедінеджада.

"Тиха" оксамитова революція переросла в насильство.

Під час бійок між демонстратами і поліцією в цю суботу загинуло 10 людей, повідомляє ВВС.

"Влада вивела на вулиці всю свою потугу, - повідомляє кореспондент, який у зв'язку з діями влади проти журналістів вирішив за краще зберегти анонімність. - На тегеранській площі Енгелаб я бачив тисячі поліцейських, вартових ісламської революції, підрозділ військової поліції, спецназ (аналог нашого "Барсу") в усьому бойовому обладунку і найбільш ненавидимі демонстрантами "басіджі" - ісламська добровільна дружина".

У відповідь на сльозогінний газ іранці взялися за зброю пролетаріату

Але якщо владі вдалося перекрити центральні площі столиці, то на інші місця їй банально не вистачало сил. Демонстранти збиралися купами там, де поліцейських було менше, вигукували "Господь великий!" і влаштовували марші.

По ним стріляли, в них кидали гранати зі сльозогінним газом і навіть різали ножами. Кореспондент ВВС бачив одного чоловіка, якому переодягнений "правоохоронець" сильно порізав руку.

Результатом сутичок стали, за офіційною інформаціжю, 10 загиблих і понад 100 поранених, при цьому в Ірані ходять чутки про 150 загиблих.

Вуличні бої в одному з міст, скоріше за все у Тегерані. Урядові сили стріляють у опозиціонерів. До 18 років дивитися не варто.

"Водночас ніч із суботи на неділю стала найбільш голосною з точки зору опозиції, - пише кореспондент на блозі ВВС. - Так голосно і масово люди ще не скандували, і це якнайкращим чином характеризує настрій прихильників Мусаві".

На додачу до возвеличування Аллаха, люди почали вже кричати і "Смерть диктатору!".

11:50

Очевидно, тому іранська влада спробувала дещо змінити тактику. В неділю на вулицях з'явилися тисячі переодягнених офіцерів служби безпеки. Але опозиція утрималася від акцій у цей день.

Тим часом влада Ірану розпочала арешти. Державні ЗМІ повідомили, що за участь у суботніх подіях було затримано 457 осіб. Організація "Репортери без кордонів" заявила, що 23 з них - журналісти. Хоча зараз у 70-мільйонному Ірані цілком може нараховуватися 700 тисяч людей, яких можна назвати журналістами.

З 1980 року на прапорі Ірану є напис "Господь великий!", який повторюється 22 рази. В Тегерані його скандують разом із "Смерть диктатору!" десятки тисяч разів за день

У п'ятницю - священний для мусульман день - духовний лідер Ірану аятола Хаменеї виступив із традиційною проповіддю, в якій підтримав офіційні результати виборів. Окремі знавці іранської політики вважають, що ця проповідь стала зеленим світлом для іранських силовиків.

Поміж затриманих є представники політичної еліти країни. Затримано кілька родичів Акбара Гашемі Рафсанджані, який нібито підтримує кандадата-реформіста Мусаві. Показово, що Рафсанджані очолює Раду Знавців - групу духовних осіб, які мають право зміщувати самого аятолу.

Повністю список затриманих політиків, журналістів і пересічних громадян можна подивитися тут.

13:30

Влада Ірану визнала, що при підрахуванні були допущені похибки, які сягають трьох мільйонів голосів. Але офіційний Тегеран запевняє, що ці похибки не вплинули на остаточний результат голосування.

Згідно з даними Варти Ісламської революції - свого роду МВС, яке й відповідає за проведення виборів президента - Ахмедінеджад узяв 63%,а Мусаві - 34%. Ахмедінеджад випереджає Мусаві на 11 мільйонів голосів, і три мільйони справи не грають. Тому перевиборів - не буде.

14:15

Також Іранська влада звинуватила Захід у "створенні анархії і вандалізму" в країні.

"На вибори прийшло 40 мільйонів іранців, 85% від усіх виборців, і це - діамант, що вінчає гідність іранського народу, - образно висловився сьогодні на прес-конференції речник іранського МЗС Гассан Кашкаві. - І ми не дозволимо західним ЗМІ перетворити цей діамант у звичайний камінь".

Антизахідна пропагадна постійно згадує історію з операцією "Аякс" - державним переворотом в Ірані 1953 року, інспірованим британськими нафтовими корпораціями укупі з ЦРУ.

Внаслідок цього перевороту до влади і прийшов шах, чия влада завершилися подібними до нинішніх масовими заворушеннями і Ісламською революцією 1979 року, яка і встановила нинішній режим.

15:50

Стало відомо, що лідер іранської опозиції Мусаві сьогодні закликав своїх прихильників подовжувати акції протесту. На свойому сайті він заявив, що проведення демонстрацій для того, щоб добитися справедливого підрахунку голосів - право усіх громадян. Також Мусаві закликав своїх прихильників не провокувати зіткнення із силами правопорядку.

Натомість воєнізовані загони "Бaсідж" (які підтримують владу і формально не є правоохоронними органами) намагаються залякати демонстрантів. Вони у цивільному виходять на вулиці разом із опозиціонерами, а потім раптово відкривають вогонь по демонстантах.

"Басідж" стали по-справжньому ненависними частині іранців - на демонстраціях "Смерть диктатору!" вигукують уже вперемішку зі "Смерть басіджам!".

Однак опозиція, усвідомлюючи, що її можливості чинити силовий опір є значно слабшими від державних, висловлюється на користь ненасильницького спротиву. "Якщо ви зловите басіджа, не бийте його - поводьтеся з ним як із братом, - пишуть із блога у блог. - І поширюйте такий заклик "Демократія - наш девіз, насильство ж ми зневажаємо".

16:55

Стала зрозумілою тактика влади - вони вибрали стратегію залякування, щоб змусити більш поміркованих невдоволених сидіти по домівках. Варта Ісламської революції - найбільш боєздатна сила поміж силовиків - розповсюдила звернення, що вживе "всіх революційних заходів" для припинення демонстрацій.

Якщо ти не розплануєш, як має відбуватися протест, в результаті отримаєш насильство

Тим часом тегеранці зібралися на одному з центральних майданів столиці Хафт-е Тір, щоб пом'янути загиблу в суботу на очах свідків з відеокамерами Неду Солтані та інших жертв. Ходять чутки, що престижна мечеть Нілюфар, де мала відбутися панахида, відмовила родичам Неди з примусу. Потім те ж саме зробили кілька інших мечетей.

Ті, хто зібрався - біля 1000 людей - тримають у руках свічки і поводяться мирно.

17:50

Загалом у іранському інтернеті відбувається те ж саме, що було у нас в 2004 році. Ходять чутки про "танки", їм у відповідь пишуть "не розповсюджуйте паніку, армії в Тегерані немає", закликають не сплачувати комунальні рахунки й податки ("тому що таким чином ми фінансуємо басіджі"), обговорюються слогани на акції тощо.

"Офіційна влада створює екаунти на твітері та інших соціальних сервісах, щоб вводити людей в оману неправдивою інфою, - пишуть у блогах. - Тому єдині теги на твіттері, яким можна довіряти - #Iranelection, #gr88 i #neda".

На мега-популярному фільтрі "БоїнгБоїнг" з'явився "Посібник із кібер-війни на іранських виборах". Ось кілька рекомендацій з нього:

- Створюйте нові проксі для іранських блогерів (щоб їх не блокувала іранська влада і поліція), і надсилайте їх на твітер-екаунти @stopAhmadi та @iran09;

- Фільтруйте інфу! Не перепощуйте бездумно, не створюйте інформаційний шум, перевіряйте інформацію, передруковуйте тільки ті джерела, в надійності яких ви упевнені;

- Доможіть захистити іранських блогерів: змініть налаштування на своєму твітері, вказавши у графі "Звідки" Тегеран, а в часовому поясі - GMT +3.30 (іранський час). Служби безпеки полюють за блогерами, шукаючи їхнє місцеперебування і часовий пояс. Якщо ми всі станемо "іранцями", їх уполювати стане значно важче;

- Не вказуйте справжніх імен і адрес ваших джерел. Через таке люди в Ірані вмирають, пам'ятайте про це!

18:05

Якщо вірити блогам, кандидат-реформатор Мусаві оголосив про підготовку до загальнонаціонального страйку. Особливі сподівання опозиція покладає на те, що до страйку приєднаються працівники нафтохіму.

18:30

Мирна демонстрація в центрі Тегерану розігнана буквально кілька хвилин тому. ВВС повідомляє, що спершу поліцейський спецназ застосував сльозогінний газ, а потім добровільна дружина "Басідж" застосувала гумові кийки у своєму улюбленому стилі - на мотоциклах.

Весь понеділок над Тегераном літав вертоліт, невідомо якого силового підрозділу.

20:00

Стали відомі деталі смерті юної Неди Солтані, якa вмерла ледь не в прямому ефірі після того, як куля басіджі влучила їй у серце.

Неда їхала в машині разом із своїм учителем музики після занять, коли їхнє авто застрягло у заторі. Їй стало недобре в розпеченій на сонці автівці, тож вона вийшла на свіже повітря. Очевидно, що чоловік, який кричить на відео "Недо, прошу, не йди, залишися!", і є цим учителем, а не батьком, як спершу вважали очевидці.

Знайомий Неди Каспіан Макан підтвердив ВВС, що влада заборонила поминки за вбитою: "Вони непокояться, що весь світ і всі в Ірані знають про Неду. Вони бояться, що люди піднімуться".

ZaUA.org стежить за подіями в Ірані. Про події першого тижня протестів читайте тут.

революція іран світ

Знак гривні
Знак гривні