П

Почім Крим для народу (всі ціни цього сезону)

Ми дізнались, на скільки полегшає гаманець української сім`ї після відпочинку на кримських курортах в липні-серпні.

Автор: Антоніна Малєй

Всесвітня криза змусила навіть фешенебельні курорти Європи знизити ціни на відпочинок, влаштувати різноманітні акції та виробити більш привабливу для туристів цінову політику. Але це не стосується Кримського півострову, де, за словами заступника міністра туризму та курортів Криму Марини Слесаревої, ціни навпаки зросли на проживання і харчування в середньому на 15-20%.

На екскурсії ціни піднялись аж в декілька разів – щоб відвідати Лівадійський чи Алупкинський палаци, тепер треба заплатити 40 грн (що на 30 грн більше за минулорічні тарифи).

Ніяких особливих антикризових пропозицій теж нема, хіба що приватний сектор, піднявши ціни, згодом їх трохи знизив в надії на збільшення попиту. А от в туристичних фірмах навпаки - покваплюють клієнтів із бронюванням готелів, лякаючи тим, що за хвилину вільних місць не буде.

Готелі

Звичайно, найпопулярніший та найдорожчий в Криму - відпочинок на Південному березі півострова, хоча східні курорти (Феодосія, Судак та Коктебель) не сильно відстають. Ялта впевнено тримає цінове лідерство, найдешевший двомісний номер y Красотелі «Левант» обійдеться від 1300 грн за добу.

Тому ми звернули увагу на менш пафосні заклади.

В таких готелях Алупки, Симеїзу та Євпаторії у високий сезон (липень-серпень) 2-місні номери коштують від 450-600 грн на добу за стандартний номер, 650-800 грн за напівлюкс із видом на море і 900-1500 грн за люкс. За додаткове місце в номері потрібно заплатити від 120 грн. Такі ж ціни запропонували нам і в готелі «Серсіаль» в Алупці.

Сніданок включений у вартість, але це не шведський стіл – меню розписано по дням тижня. Наприклад, в понеділок туриста нагодують тайським салатом, яєчнею та молочною рисовою кашею (привіт, піонертабір!), а в п`ятницю салатом «Красавчик» і спагеті з сиром.

За обід і вечерю доведеться заплатити близько 100 грн з людини, але за словами менеджера готелю з бронювання Ганни, це буде «перше, друге і компот, причому європейська кухня найвищої якості». Повірили на слово і підраховуємо – 10 днів в готелі в найдешевшому номері обійдеться в 4500 грн + 4000 грн за обід та вечерю на двох.

Якщо їхати потягом, то треба додати ще приблизно 850 грн за двох (квитки в обидві сторони в купе). Дорога на власному автомобілі обійдеться трохи дорожче – від Києва до Ялти 840 км за умови розходу пального 10 л на 100 км потягне приблизно на 500 грн в один бік.

Тож 10 "готельних" днів у рідному Криму коштують від 9500 грн і це ще не враховуючи екскурсій, фруктів чи якихось витребеньок, яких завжди так хочеться під час відпустки. Для порівняння, майже стільки ж коштує відпочинок в Болгарії у хороших апартаментах курортного містечка Созополь, де люблять відпочивати італійці та німці.

"Все включено" і пансіонати

З`явились у Криму і готелі з системою «все включено». Наприклад у Феодосійському «ол-інклюзіві», готелі «Атлантик», найдешевший двомісний номер обійдеться в 1100 грн, доплативши ще 200 грн на добу можна отримати SPA-послуги.

Феодосія, готель "Антлантик", від 1100 грн на добу

Доба в готелі «1001 Ночь» (с. Місхор) з системою «все включено» коштує від 1390 грн, за номер категорії Suite просять 1790 грн . У вартість входять проживання, харчування (обіцяють навіть безкоштовну горілку, пиво і вино на обід).

В готелі такого класу «Heliopark Сосновая роща» в с. Гаспра під Ялтою за двомісний номер теж просять від 1390 грн, а двоповерховий котедж із власною сауною пропонують орендувати за 13 600 грн за добу.

Дешевші за готелі - кримські пансіонати.

У євпаторійському тризірковому пансіонаті «Планета» можна і відпочити, і полікуватись за 3360 грн (таку суму просять за тиждень проживання у стандартному двомісному номері). У вартість входить також триразове харчування, медичний огляд з основними аналізами, апаратна фізіотерапія та бальнеолікування.

Не варто забувати, що таке харчування в пансіонатах, за невеликим виключенням, - це котлети та розведене водою картопляне пюре на сніданок, обід і вечерю.

Чим далі від великих міст, тим ціни нижчі - пансіонат «Троянда» в с. Заозерне із власним пляжем пропонує десятиденний відпочинок за 3 000 грн і це в тримісному номері з триразовим харчуванням.

Їдальня в сімейному пансіонаті "Троянда", 3 тисячі за 10 днів з триразовим харчуванням

Пансіонати Східного Криму здивували високими цінами – за добу проживання в пансіонатах «Судак» і «Новый свет» просять близько 700 грн за двомісний і 400 грн за одномісний номери. У вартість входять проживання і триразове харчування, пляж у «Нового света» платний.

У пригороді Феодосії - Орджонікідзе - відпочинок дешевший, але не суттєво. Тут нові приватні пансіонати пропонують однокімнатний двомісний номер за 320 грн на добу, а двокімнатний чотиримісний із додатковим спальним місцем за 450 грн (відстань до пляжу близько 300 метрів).

Котеджі в провінції і відпочинок по-дикунськи

Якщо ціни в курортних містах Південного узбережжя кусючі, а пляжі занадто рясно всіяні червоними тілами відпочивальників, можна звернути увагу на невеличкі поселення. Великий плюс прогресу в тому, що зараз навіть через Інтернет можна легко зв`язатись з власниками.

Під Євпаторією в селищі Мирне нам пообіцяли відпочинок в котеджі за 190 грн. на добу. Сюди входить користування власним пляжем із шезлонгами (на фотографії око «радує» сірий і вузький шматок бетонованого причалу і затиснений з усіх боків великими будинками котедж). В номерах є газові плити і цілодобово гаряча вода, ванна та кухня виглядають пристойними, тож негайно дзвонимо власнику.

Тут же виявляється, що котедж розташований за 2,5 км від с. Мирне, тож за продуктами доведеться ще «трішки» пройтись. Та й ціни інші - 2-х місний номер не менше $40 на добу.

Ще є варіант – зняти квартиру подобово.

Через інтернет в Ялті мені вдалось знайти однокімнатну квартиру за 200 грн на добу в липні (250 грн в серпні). Правда, шпалери «в жутких розочках», кухні нема, зручності на дворі, зате до моря обіцяють всього 2 хвилини пішки.

За 350 грн в липні (і 400 грн в серпні) можна зняти двокімнатну квартиру того ж типу краси, от тільки до моря прийдеться гуляти четверть години.

Не менші ціни на квартири і в Алушті (300-400 грн за однокімнатну), серед переваг затишність відсутня – суцільні старі килими і страшні меблі.

Ялта, район Массандрівського пляжу, 2 хвилини до моря, 2 кімнати, 450 грн на добу у липні

Якщо їхати «дикуном» і не зважати на особливий комфорт, то можна трохи зекономити.

Наприклад, моя подруга, яка щойно повернулась із Сімеїза, витратила на 8 днів відпочинку 1700 грн. Житло вона зняла, щойно вийшовши з маршрутки на автовокзалі, за 70 грн – одна кімната з ванною та кухнею, хоча спочатку пропонували за 100 і 150 грн.

Можна знайти і дешевше, там же на вулиці Звьоздній малесенькі тільки-но збудовані хибарки пропонують по 40 грн.

Що стосується харчування, то ціни на продукти в Криму значно вищі, ніж в Києві – за кілограм полуниці чи черешні просять не менше, ніж 25 грн. Ціни в кафе середньокиївські – салат коштує від 25 грн, м`ясні страви від 40 грн.

Якщо захочете взяти екскурсії, то будьте готові витратити на кінні прогулянки від 140 грн, відвідини Мармурових печер - близько 150 грн, екскурсія на винний завод із дегустацією потягне на 70-130 грн. На пляжах лежаки можна взяти в оренду за 15-20 грн, парасольки - від 20 грн.

Ну і наостанок. Будьте готові згадати в Криму кращі традиції «совку» – в пансіонатах при заселенні все ще стягують «мито» з кожного в розмірі 5 грн (курортний збір), а ліфти можуть працювати лише до 19.45. В багатьох кримських готелях процвітає любов до платного прибирання номерів за ті ж 5 грн.

В кафе уважно розглядайте меню – десь внизу швидше за все ховається маленький припис, що за музичне обслуговування ви маєте заплатити від 5 грн. А ще тут насильно витягуються з вас чаєві в розмірі 5-10% від замовлення. Посміхайтесь, ви потрапили в райську місцинку!

літо відпочинок туризм мандри ціни крим

Знак гривні
Знак гривні