Б

Будівлю КМДА продали за 2800 грн - з чиновниками вчинили так само, як роблять вони

В книгарні «Сяйво» відбувся аукціон за правилами київських чиновників - будівлю, у якій тимчасово перебував Леонід Черновецький, було продано за 2800 грн, хоча стартова ціна була 200 грн.

Чиновників виселяла: Антоніна МАЛЄЙ

«Книгарня «Сяйво» - одна з найстаріших книгарень, культове місце для українських письменників, недобитий книжковий острівець у центрі Києва – давно бореться за своє існування з рейдерами, які гніздяться у Київраді, КМДА та Шевченківській райдержадміністрації».

Цей пасаж з прес-релізу події, що відбулась у книгарні «Сяйво» нагадує сценарій до якогось бандитського трилеру. Так воно і є насправді – вже сім років культова книгарня намагається вибороти своє місце під сонцем.

Попередню директорку книгарні, Марію Павлівну Довгу, ці жахіття довели до смерті. Бо ж з боку книгарні - лише закон, який грубо порушується київськими чиновниками.

Приміщення, де «Сяйво» прописане вже майже півсторіччя, продали не дотримуючись букви закону, оминаючи всі постанови Уряду, Верховної ради та Президента, які забороняють виселяти заклади культури та книгарні.

"Сяйво" - чи не остання книгарня, яка залишилася в центрі Києва

Окрім того, як заявляє директор «Сяйва» Алла Лазуткіна, ганебний аукціон київські чиновники примудрились провести не тільки таємно (про торги не було повідомлено у відкритих ЗМІ, а самa книгарня дізналась про них лише з листа, що наказував негайно звільнити приміщення), але й за фіктивними документами.

Адже до книгарні не завітали ані оцінщик, що вимірює площу, ані працівники БТІ, що видають техпаспорт на приміщення.

Фірма-переможець, зареєстроване за два місяці до аукціону ТОВ «Абріль-студіо», мала лише одного конкурента – компанію, зареєстровану взагалі за кілька днів до події.

В результаті «Абріль-студіо» купила «Сяйво» (приміщення площею 383 кв. м) за 2 247 тисяч грн, тобто по 5,8 тис. грн за метр. Менше, ніж квартира на Троєщині!

Як вдалось дізнатись працівникам книгарні, ця компанія начебто займається тим, що здає в оренду куплені приміщення.

Впевненості в тому, що «Сяйво» знову не перепродали, ні в кого нема. А за словами людей, які вже знайомі з методом рейдерів, саме так працює система захоплень приміщень.

Цікаво і те, що новий власник книгарні, Дєловєрій Сергій Анатолiйович – особа майже містична.

Жоден лист до нього не доходить, а повертається назад в книгарню, не сподобився пан Дєловєрій і завітати в «Сяйво», щоб підписати акт прийому-передачі (він примудрився підписати його заочно).

Зате цей казковий персонаж зумів отримати на акті підпис голови Управління з питань комунального майна Шевченківського району пана Шевчука Є.Є.

Пан Шевчук Є.Є. - той самий рідкісний бібліофіл, який очолює фракцію Блока Черновецького у Київраді й засвітився при спробі захоплення книгарні «Знання» та нападах на приміщення митців у центрі Києва.

Дивовижна річ – хоча «Сяйво» разом із ЗМІ та обуреною громадськістю (якій, власне, і належить ця книгарня) і добилась від прокуратури протесту на результат аукціону, далі cправа заглухла.

За словами керівництва книгарні, прокуратора не хоче розслідувати факт фальсифікації документів – техпаспорту та акту оцінки, на підставі яких було проведено аукціон. Тож книгарня подала позов до суду і очікує перемоги.

В свою чергу, у відповідь на незаконні дії київської влади, був проведений аналогічний аукціон в самій книгарні «Сяйво», ліцитатором якого був письменник і видавець Віталій Капранов.

Приміщення КМДА із загальною площею 100 тисяч метрів також оцінили заочно, не заходячи в нього. Стартова ціна складала 200 грн, а єдина умова купівлі – виселення чиновників, дезінфекція та дератизація приміщення і створення тут міського культурного центру з бібліотекою та музеєм історії Києва.

Бо сам музей історії Києва, який мав бути на Липках, ці ж чиновники вже двічі буквально зрівняли з землею - зараз він бідним родичем мешкає в одному з куточків Українського дому.

Торг вийшов активним, пропонували знакові суми - 666 грн і 2010 грн, також вишиванку, книжку і диск Черновецького в якості бонусів.

І хоча, як зізнався Капранов, очікували не більше 500 грн, приміщення КМДА дісталось чоловіку на прізвище Биструшкін за 2800 грн.

На ці гроші будуть куплені книжки для міських бібліотек. Щасливий власник заявив, що мріє виселити київських чиновників на Троєщину, може тоді там нарешті з`явиться метро (та й центр значно розгрузиться).

Власне, аукціон був проведений за такими ж правилами (вірніше без будь-яких правил), як вчинила київська влада.

Тож пан Биструшкін має таке ж право виселяти київських чиновників, як вони виселяють культову київську книгарню.

книги рейдери суспільство самоорганізація сяйво київ

Знак гривні
Знак гривні