Л

Легальна марихуана: в Україні без проблем можна купити щось схоже на синтетичну наркоту

«Ми здійснюємо БЕЗКОШТОВНУ доставку по Києву з 09:00 до 23:00; вартість доставки з 23:00 до 06:00 - 100 грн; оплата готівкою в момент отримання товару. Доставка по Україні здійснюється кур'єрськими службами на умовах 100% передоплати». Мова йде не про побутову техніку, а про так звані «суміші для куріння».

Контрольну закупку здійснював: Артем КИРИЛОВ

«Курительные миксы - это относительно новый товар, появившийся недавно на рынке релаксирующих благовоний… - йдеться на одному із сайтів, які займаються продажем цих самих «міксів». - Точно подобранное сочетание растений-энтеогенов делает курительные миксы уникальным товаром, ввиду предопределенности эффекта. Качественная стимуляция, подъем настроения, эффект возвышенности, приподнятости. Иногда можно отметить легкие изменения в восприятии, психоделический эффект».

«Дія» суміші для куріння по своїй суті є аналогічною з марихуаною - про це говорять самі продавці, проте називають психодилічний ефект суміші «благовонією». «Товары не содержат наркотических веществ! Легальны на территории Украины», - запевняють продавці.

Вирішую перевірити, наскільки доступні ці «незаборонені наркотики» і телефоную до однієї з контор, яка рекламує в інтернеті цей «относительно новый товар».

Я зв’язуюся з «менеджером з продажу» і намагаюся отримати в нього консультацію з приводу товару:

- Порадьте мені що замовити, бо я ці суміші ніколи не вживав.

- Гы-гы. Ну я не знаю что вам сказать. То есть я могу сказать, что мы говорим о благовонии…, - сказав чоловік, намагаючись спрямувати розмову в «правильне» русло.

- Так-так. Я прекрасно розумію, що це таке, - розрядив я обстановку.

- По эффекту - в принципе есть «Бомбей», но у нас его сейчас уже нет. Он обладает таким веселящим действием – веселое настроение становиться. Если брать «Ра», то он более похож на «Бомбей», но чуть-чуть сильнее, скажем так.

- Тобто цей «Ра» сильніший, ніж «Бомбей»?

- Да. То есть все, что дальше – «Раджа» он по цене как «Бомбей», но сильнее, чем «Ра», - майже як східний філософ продовжив свою розмову «консультанат», - А «К2» - это самый сильный эффект.

- Ясно. Я хочу, щоб ви мене зрозуміли – я раніше курив марихуану і зараз шукаю щось схоже, - кажу я, щоб справити враження «чувака, який в темі». - Але, щоб не сильно «нагружало».

- Ну смотрите, я могу сказать, что если сравнивать по эффекту благовония, то я, наверно, посоветовал бы вам «Ра». «Ра» для вас самый оптимальный вариант - «Раджу» я боюсь вам советовать, а о «К2» я вообще молчу – это вобще жесть, - схоже, «менеджер» прийняв мене «за свого».

- У вас є доставка?

- У нас доставка на продмаркeты, остановки, метро. А куда вам нужно?

- До Позняків.

- Хорошо, сейчас курьер вам передзвонит.

Я продиктував «менеджеру» свій номер мобільного і, щоб не викликати підозри, замовив «Ра» - як він і радив.

Отак виглядає "суміш для куріння" - наче зелений чай. Можуть бути і якісь квіточки. Це не конопля - це, найімовірніше, квіточки, оприскані синтетичним канабіноїдом

Із розмови стало видно, що людина на тій стороні лінії особливо не переймається стосовно предмету розмови і мої слова про те, що я шукаю аналог марихуани, сприйняв із розумінням. Хоча з самого початку акцентував на тому, що про наркоту не йдеться, а йдеться про «благовонія».

«Ні дані суміші, ні їх складові не входять в "ПЕРЕЛІК наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів", затверджений постановою Кабінету Міністрів України N 770 від 6 травня 2000», - йдеться на сайті, який займається продажем «міксів».

Для всіх громадян України діє конституційний принцип «дозволено все, що не заборонено» і він стосується, в тому числі, і наркотиків.

Якщо складові «міксів» дійсно нe заборонені, то максимум, що загрожує подібним конторам – це невеликий переляк.

Через тридцять хвилин до мене телефонують з невідомого номера. Я відразу зрозумів, що це кур’єр:

- Алло, - відповідаю я. У відповідь пауза тривалістю кілька секунд і відразу словесний потік:

- Привет, «Ра» на Позняки заказывал? - не дочекавшись моєї відповіді, «кур’єр» (чи може дилер :)) продовжує. – Где-то я… (знову пауза, досить тривала) через часик двадцать так вот, полтoра часа буду на районе...

- Нормально, - відповідаю я.

- А не, я перезваню минут за двадцять, короче, - не може визначитися «кур’єр».

- Чекаю.

- Ну все, давай, короче, - відповів він і відразу кинув трубку.

Після такого діалогу з «кур’єром», коли він то дуже швидко говорить, то зненацька замовкає і не може сформулювати речення, в мене виникають підозри щодо якості сервісу низової ланки «менеджменту».

Це, напевно, те ж саме, що прийти в паб, де тебе обслуговували би п’яні офіціанти.

Пройшло 30 хв., але з доставки, «карочє» :), ніхто мені так і дзвонить. Мабуть, «кур’єр» перебуває в стані «благовонія», який мені так рекламував «менеджер».

Так виглядає упаковка суміші "Gagarin".

Слоган - "Перша подорож"

Через «часик двадцать» знову дзвінок з доставки – мабуть, «кур’єр» вже на місці.

- Алло.

- Алё, - протягнуто звучить голос на іншому кінці, - Слушай, на Позняках мы договаривальсь, да?

- Так.

- Я где-то через… (знову пауза, але коротка і схожа на те, що кур’єр прикидає, скільки йому потрібно часу на дорогу)… минут сорок буду там.

- Домовились, - відповідаю я.

Розмова пройшла значно краще, ніж «часик двадцать» тому – дилер нормально формулює речення і говорить з нормальною інтонацією без «карочє».

В зазначений час приходжу на місце зустрічі і бачу біля вітрини магазину молодого юнака.

- Доставка? – запитую в нього я.

- Да, - відповів він і потягнувся рукою до сумку діставати товар.

«Кур’єр» виглядав як пересічний київський студент - на вигляд йому 18-19 років. Він був адекватний, але розмовляв зі мною неохоче – або поспішав виконати наступне замовлення, або не побачив в мені людину, яка «в темі» і тому, можливо, запідозрив у якійсь «підставі».

Він дістав із сумки упаковку, схожу на тюбик з губною помадою, розкрив його і протягнув мені.

- А-а, ця штука не схожа на «план», - кажу я, - А як це курити?

- Типа блин… Ты знаєш как с «водника» [пристрій для куріння, коли дим натягується в пластиковій пляшці за допомогою води - Ред.] курить?

- Ну, план якось курив, - сказав я, щоб розрядити обстановку і витягнути кур’єра на відверту розмову.

- С «водника» одной «баночки» вполне хватает.

- А можна його курити «сухим» або через сигарету?, - намагався я розговорити кур’єра.

- Можно. Но лучше з «водника».

- А як ця штука діє?

- Ну так же, как и «трава», - сказав юнак з доставки і рушив у напрямку метро.

- А надовго мені вистачить цієї дози? – наздоганяючи, наостанок я спитав у кур’єра.

В колбочке где-то 15 «напасов», - сказав той і відразу зайшов в підземний перехід.

***

Щоб переконатися, що складові суміші не входять до числа заборонених речовин, звіряю інформацію з упаковки із урядовим Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. І справді - в документі зі списком заборонених речовин немає жодного із компонентів, якщо вірити упаковці.

І справді, як можна заборонити обіг імбиру, гвоздики, пелюстків троянд тощо.

Тепер стає зрозуміло, чому вся інформація на упаковці наведена російською мовою, а склад «міксу» – англійською. Якщо вірити переліку складових, то люди балдіють від суміші, яку можна «змайструвати» з того, що ми п’ємо і їмо (за виключенням деяких компонентів) майже щодня, але не додумалися курити це :)

Якщо вірити упаковці, то мікс «Ра» складається з даміани (використовується в медицини для лікування імпотенції), пелюстків троянди, листя лимону, листя стевії, імбиру, гвоздики, мальви (на медичній мові Алтея – використовується протягом багатьох століть в якості протизапального) , порошок какао, mullien (використовується проти респіраторних захворювань) та індійський женьшень.

Це наводить принаймні на два висновки: 1 - вся справа в «таємниці приготування», або в пропорціях; 2 – інформація на упаковці неправдива. По-іншому не знаходжу, як пояснити те, що «чай з харчових добавок, який треба курити» має наркотичну дію (а це підтверджують і самі продавці і люди, які «в тємі»).

Упаковки "сумішей для куріння" можуть виглядати й отак

Якщо «мікс» дійсно містить не те, що написано на упаковці, то чому міліція досі не накрила інтернет-контори, які цим займаються? Чому в медіа можна зустріти інформацію про те, що затримали когось з марихуаною, а не з «міксом для куріння»? Допоки міліція виконує план за рахунок планокурів :), «ті, хто в темі» обирають легалізовані незаборонені суміші для куріння.

Тому що - і це найсмішніше — є велика підозра, що “Ра”, “Бомбей, “К2”, “Гагарін” та інші “суміші” теж є марихуаною. Тільки синтетичною.

Німецькі хіміки з ТНС Pharm ще кілька років тому виявили, що в аналогічних сумішах для куріння (на Заході вони називаються словом “спайс”, тобто “приправа”) з європейського ринку міститься синтетичний канабіноїд JWH-018. Його дія схожа з дією тетрагідроканабінолу — активної речовини в марихуані.

“Пре точнісінько як план, тільки більш по-бичому, - своєрідно пояснив ефект “Ра” експерт з куріння, якого ми попросили протестувати продукт. - Перші півгодини дуже сильно, а потім наче покурив середньої якості коноплі. Але відхідняк огидний, почуваєшся не дуже добре, одразу відчувається, що це хімія".

JWH-018 заборонений у ряді країн - від Канади до Австралії. Нещодавно його заборонили і в Білорусі. В Україні і Росії він теж не заборонений. Натомість росіяни заборонили шавлію, яку теж можна легально купити в магазинах з продажу "сумішей для куріння". Моторошний ефект дії шавлії можна подивитися на цьому відео, де якийсь юний американець, накурившись, пише листа у Конґрес:

На форумі російського МВС хтось написав про те, що кілограм "чистого" JWH-018 коштує біля $8 тисяч. Упаковка "міксу для куріння" вагою в один грам коштує близько 180 грн.

Серйозних лабораторних досліджень щодо впливу синтетичного канабіноїда на людський організм не проводилося.

Визнаємо: ми не знайшли точної відповіді на те, за рахунок чого "суміші" "Ра", "Раджа" та інші "гагаріни" викликають наркотичний ефект. Раптом ви володієте цією інформацією, напишіть у коментах.

наркотики здоров'я кримінал

Знак гривні
Знак гривні