У

У політиків вже весна! У штабах забили на вибори президента і готуються до місцевих виборів

У жовтні ZaUAorg писав про настрої в штабах основних кандидатів в президенти. Нашим спікером був один політтехнолог, знайомий з українською політичною кухнею. Сьогодні ми ще раз запитали в нього, що ж говорять про вибори ті, хто працює в штабах.

Розмовляв: Антон ЗІКОРА

- Коли ми спілкувалися востаннє, ти сказав, що в учасників президентської гонки немає жодної великої ідеї. Щось змінилося з того часу?

- Мега-ідеї досі немає ні в кого. Кандидати з їхніми штабами залишилися на тих позиціях, що були восени. Наприклад, Партія регіонів як відчувала себе переможницею, так і зараз почувається. Там усі сонні і впевнені в тому, що в Юлі немає в кишенях козирів. І вже ділять шкуру ведмедя, якого вони вбили лише у своїй голові.

Регіони бояться невідомості

- Що їм дає таку впевненість?

- Регіонали користуються своєю соціологією, згідно з якою у них відрив від БЮТ понад 11% у першому турі.

- Це чиї опитування?

- Це соціологія Партії регіонів для внутрішнього користування. Не знаю, наскільки вона об'єктивна, але вони вірять саме їй. Згідно з цими цифрами, у Януковича 32%, у Тимошенко 19%, у Тігіпка - 10%, у Яценюка - 9%, у Ющенка - 2%, у Литвина 1,6%.

- Але ще буде другий тур.

- У другому турі регіонали теж не бачать для себе небезпек, хоча в цей час звільняться електоральні ніші, які займають інші кандидати. У зв'язку з чим є сподівання, що Юлія Тимошенко отримає у другому турі голосів більше. Схоже, регіоналів це мало хвилює.

- Правда, що «януковичі» збираються скуповувати голоси виборців? Є інформація, що штаби збираються давати по чотириста гривень тому, хто принесе фотографію відповідної «галочки» на телефоні.

- Можливо. Справа в тому, що в Партії регіонів (як і в БЮТі) кожна конкретна ділянка закріплена за конкретним депутатом, у кожного з яких своя каса. І я не виключаю, що той, хто не захоче, наприклад, вкладатися в агітацію, вкладе гроші в підкуп.

Регіонали з підозрою ставляться до незрозумілих їм агітаційних ініціатив Тимошенко

Хоча з грошима в Партії регіонів, як і в БЮТ, зараз важко. Місцеві відділення отримують кошти, але отримують їх із затримками і не в тому обсязі, на який розраховували. Тому велика частина їхніх проектів або не реалізується, або реалізується неякісно. Доводиться варити кашу з сокири.

- А був час...

- Так. У 2004 керівники середньої ланки ПР не знали, кого ще взяти з вулиці, щоб задіяти в своїх заходах, які проводилися з метою вкрасти гроші.

- Невже регіони взагалі нічого не бояться?

- Бояться. Невідомості. Нещодавно в Києві біля метро з'явилися кіоски, обклеєні плакатами Тимошенко. На них - написи «Агітаційний пункт Юлії Тимошенко», в самих кіосках продаються продукти за середньою ціною. Так регіонали відразу ж злякалися: що це може бути? «Це, напевно, якісь точки для акцій «бєспрєдєльщиків», де їх будуть годувати, платити гроші і видавати арматурини», - відразу подумали регіонали.

Ці кіоски намагалися прибрати, але не змогли: тут же з'їжджається купа депутатів і молодиків. Лише в одному місці, з великим скандалом, вдалося вивезти один такий кіоск.

- Навіть Черновецький не може вплинути на це? Адже він теж в долі.

- Справді, між Партією регіонів і київським мером є домовленість про співпрацю. Регіони - кохана дружина Черновецького (хоча один із його заступників - Миронов - працював раніше з Яценюком), але останнім часом мер занудьгував. Він підтримує регіони лише на 10-15% від того, що ними очікувалося. Тому люди, які відповідають в ПР за результати в Києві, висловлюють занепокоєння.

У самих же столичних регіоналів три основних завдання: 1. знизити Юлин рейтинг. 2. забезпечити якісну "білу" агітаційну компанію за Януковича. 3. збільшити високу явку свого виборця.

Козирі Юлі - маленькі міста й балакучість

- А що з Юлею?

- Останнім часом БЮТ старанно набирає популярності в центральних областях, але провисає підтримка на заході. Віктор Ющенко з його ідеєю про те, що він - останній український президент, набирає там голосів більше, ніж очікували бютівці. Крім того, Ющенко непогано засвітився в країні, наприклад, активно розгорнув зовнішню рекламу (правда, не був міцний у інших жанрах).

На заході також почав системно рости Яценюк - бо став платити гроші штабам, і місцеві еліти це відчули. Все це насторожує БЮТ. Тому всі наради в партії починаються з діагнозу: «Знову нічого не придумали». БЮТ чекає геніальної ідеї, але її поки що немає.

- І навряд чи буде?

- Єдина козирна карта, яка буде найближчим часом використана БЮТ - ставка на зустрічі в малих містах, куди, як правило, інші кандидати не доїжджають. У таких містах люди зустрічають київських гостей з більшою гостротою і розумінням, ніж в столицях областей.

Ну, і ми знаємо, що живий виступ ЮВТ коштує виступів всіх інших кандидатів, разом узятих. Штаб робить ставку на фінальний бліцкриґ, під час якого вона проведе багато мітингів. Тут головне, щоб сильних морозів не було.

- Що відбувається в регіональних штабах БЮТ?

- Характерно те, що 80% грошей, які використовують місцеві штаби, йде на реалізацію проектів, спущених зверху центральним штабом. Він дає установки без урахування місцевої специфіки, без прив'язки до конкретних реалій. І це, звичайно, не йде на користь партії.

До речі - можливо, БЮТом буде застосована ще одна технологія. У всякому разі, у ПР кажуть, що зміна назв вулиць, що спостерігається останнім часом, буде використана БЮТ для фальсифікацій.

І знову вибори

- Чи справді у Тігіпко досить високий відсоток?

- Можна припустити його впевнене зростання. Тому що Тігіпко намагається втілити в собі те, чого не вистачає в лідері простим українцям. Він складає враження сильного, професійного політика. Тігіпко добре працює з зовнішньою рекламою, він перший, хто спустився в метро.

Крім того, люди забули, ким він ще був кілька років тому (в минулому житті Сергій Леонідович очолював штаб Партії регіонів - А.З.), тобто він ніби не заплямований зв'язками з діючими політиками. Але говорити про те, що він став феноменом, не можна. Радикального прориву немає.

- Ну, а Литвин?

- Сьогодні дії Литвина можна порівняти за образом дій Симоненко. Обидва настільки старомодні і негнучкі, і від обох так несе нафталіном, що їх уже перестає розуміти їхній же електорат.

- Яка доля Яценюка?

- Я вже говорив, що, якщо він після першого туру буде продовжувати «мочити» Юлю, це зіграє на руку Януковичу.

- Тобто у Януковича можуть бути домовленості з Яценюком?

- Ні. Просто він може виступити як проти Тимошенко, так і не робити цього. Перший варіант буде дуже зручний Януковичу. Але я не думаю, що у них є домовленості.

- На що сподівається Ющенко?

- Ющенко, як і Яценюк, як і «перший непрохідний» Гриценко, як і багато інших, сподіваються пройти зі своїми політичними силами до парламенту. Їх цікавлять зовсім не президентські, а парламентські вибори.

А ще більше всі думають про місцеві вибори, які пройдуть у травні. Часто буває, що я приходжу на зустрічі з політиками поговорити про президентські вибори, а мені пропонують поспілкуватися про місцеві.

Штаби вже живуть травнем. Вже зараз йде активне формування партійних списків, обираються кандидати в кандидати. Купуються партії, підтягуються інвестори. Іноді складається враження, що цієї роботи сьогодні більше, ніж роботи з президентськими виборами.

- Щось вже зараз можна спрогнозувати щодо тих виборів?

- З'явиться багато нових партій. Причому виявиться, що маленькі партії будуть працювати часто більш ефективно, ніж великі. Хоча, звичайно, той, хто виграє президентські вибори, буде мати гарні вихідні дані для виборів до місцевих рад.

інший бік вибори зікора політика

Знак гривні
Знак гривні